• 9.490.947 stemmen

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans

Releasedatum: 5 november 1998

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot The Negotiator

"He frees hostages for a living. Now he's taking hostages to survive."

Na een zoveelste opdracht succesvol te hebben afgerond, wordt de politieonderhandelaar Danny Roman (Samuel L. Jackson) door collega's en pers op handen gedragen. Die avond vertelt zijn partner hem dat hij bewijzen heeft van fraude in het politiedepartement. Wanneer hij later op de afgesproken tijd op hun ontmoetingsplaats aankomt, blijkt Danny's partner te zijn vermoord. De geprezen politieman wordt prompt beschuldigd van de moord. Hij begeeft zich naar Interne Zaken en eist van hun chef, Terence Niebaum (J.T. Walsh), de volledige waarheid. Het gesprek loopt uit de hand en Danny gijzelt Niebaum en de drie andere aanwezigen. Omdat hij als geen ander weet hoe de politie dergelijke situaties aanpakt, vraagt hij de hulp van een buitenstaander: een andere onderhandelaar, Chris Sabian (Kevin Spacey)...

Lt. Danny Roman

Insp. Terence Niebaum

Karen Roman

avatar van schrans

schrans

Best een intrigerende thriller met goede vertolkingen van onder meer Jackson en Spacey met sterke dialogen. Duurt voor mij wel wat te lang en ook het complot zelf is vrij onduidelijk. Het einde was er voor mij dan wat over.

avatar van AngelicV

AngelicV

Sterk spel van Spacey en Jackson. Wederom een thriller over corrumperende overheid. Goede opbouw, finale is inkopper. 3,5*

avatar van neighbourkiller

neighbourkiller

Staat hier 140 minuten,bij mij is die 134 volgens de hoes.vind samuel jackson toch een heel fijne acteur,en de films met hem zijn eigenlijk altijd wel heel erg goed.met deze is ook weer niets mis,veel spanning en actie.acteer werk is gewoon goed,toch wel 1 van de beste films uit de jaren 90.

avatar van Vikanohara

Vikanohara

Ik zie hier wat geponeerd worden dat deze toch een wat te misleidend hoge score krijgt, en toch zijn er sindsdien 4-en, 4,5-jes en 5-en voor blijven komen zo nu en dan. Moet toch zijn dat er iets in zit dat deze film verheft boven de gemiddelde gijzelingsfilm. Want dat is deze film uiteindelijk uiteraard.

Is het omdat het binnen het eigen korps te zoeken valt? Is het omdat de gijzelnemer zelf een onderhandelaar is en daardoor de blauwafdruk van zo een procedure kent? Is het omdat hij er zelf een andere onderhandelaar bijvraagt en deze standoff enigszins wild-west-gewijs een koele-kikkers-sfeertje creëert? Om nog andere redenen?

Geef hem zelf niet hoger dan een 4 omdat hij toch net wat lang is, en vooral ook omdat ze Adam Beck wel heel verdacht willen laten overkomen (fungeert uiteraard als red harring. Met dat personage heb ik althans de grootste moeite, aangezien die o zo vaak wel heel graag en ijverig Danny wil uitgeschakeld zien om dan aan het eind toch niet erbij betrokken te lijken. Maar afgezien van lengte en die te nadrukkelijke misleiding een uitmuntende actiethriller die alle lof verdient, wat mij betreft.

avatar van Vikanohara

Vikanohara

Overigens scoort een film als Dog Day Afternoon uit 1975 en uit de top 250 nog een stuk hoger:

3,80 vs 3,64 op MovieMeter

8,0 vs 7,3 op IMDb

94-90% vs 75-79% op rotten tomatoes

En die vind ik persoonlijk toch net iets minder. Al was die natuurlijk wel gebaseerd op waar gebeurde feiten.