Genre: Komedie
Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore
Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via SkyShowtime
Te zien in één bioscoop ()
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
Elementofone
Mijn favo film aller tijden. Nu eindelijk eens op dvd aangeschaft.
Van Nunen
Ik had 'm al eens eerder gezien en toen afgezet na een kleine 3 kwartier. Maar hij krijgt een zeer goeie waardering hier, dus wilde ik 'm wel 'herzien'.
Ik kon me geen moment in deze film vinden. Heb 'm wel afgekeken deze keer, maar zeker 5 keer gecheckt hoe lang het nog moest duren voor ie afgelopen was. Vond het gewoon erg saai, traag en vergezocht allemaal.
De 'plotselinge sfeerwisselingen' is de reden dat ik er een 0,5 * bovenop doe.
Helaas, want meestal ben ik het wel eens met het aantal sterren hier bij films.
Not my kinda movie..
maurice74
Blijft geniaal hoe deze nietsnut die zich The Dude noemt en zijn mislukte vriendjes (een dikke vietnamveteraan en een niet al te snuggere goedzak) zich flink in te nesten werken. Na herziening: 5 sterren.
jppj83
Geniale typetjes (handelsmerk van de Coens), absurde humor die blijft werken. Verhaal is van secundair belang in deze film maar oneliners als "watch out, i've got a beverage over here!", of "his dudeness, or el Duderino" blijven grappig, net zoals de situaties waarin de sympathieke losers zichzelf terugvinden
Mijn alltime hero: the Dude rulez!
Blijkbaar zijn er gelukkig meer mensen hier bij wie deze film de juiste snaar weet te raken.
Tommeh
Ik heb hetzelfde probleem als jassonn. Ik heb alleen nog geen stem uitgebracht omdat ik hem na een uur uitgezet heb. (zo weinig boeide de film mij)
Ik ga hem binnenkort nog eens bekijken en hopelijk zie ik dan wel waarom iedereen de film zo goed vindt.
Toch leuk om die oude berichtjes teruglezen. Vele tientallen kijkbeurten later staat ie inmiddels al dik een jaar op mijn nummer 1.
Moraal: MINIMAAL 2 keer kijken deze film.
lucid dreamer
een film die voornamelijk te prijzen is om haar meesterlijke dialogen; niet verwonderlijk met de gebroeders Coen aan het stuur. prachtig acteerwerk. maf en dus zeer interesant verhaal. geweldige soundtrack.
4,5 sterren.
Matthis
Moraal: MINIMAAL 2 keer kijken deze film.
Dat denk ik ook.. Gisteren deze film voor het eerst gezien, maar dat moet denk ik nog een keer om het allemaal wat beter te begrijpen.
- 12092 berichten
Kan me ook niet voorstellen dat je veel van de film begrijpt op je 15e, met alle respect natuurlijk
Waarom zou je deze films en allerlei arthouse al willen zien zo jong? Daar is nog tijd zat voor, als je begrijpt wat 'nihilists' zijn of andere inside humor.. hoeft niet allemaal meteen.
JJ_D
Waarom zou je allerlei arthouse al willen zien zo jong?
Daar stel je nou wel een enorm interessante vraag. Profileringsdrang, misschien. Of gewoon mee willen kijken met "de grote mensen" en zich al te goed wanen voor Hollywood, waar elk verstandig mens zich vaak negatief over uitlaat.
Of loopt het nu zeker slecht af met ons?
Goodfella_90
Wat een onzin. Ik begreep deze film volledig op mijn 15e en dat is niet om mijzelf op de borst te kloppen, het is domweg een hele simpele film. Daarnaast is het ook onzin dat je op je 15e geen arthouse zou willen zien. "Waarom wel?" vraag je. Waarom niet? is een betere vraag.
JJ_D
Daarom veralgemeende ik ook naar Arthouse, want deze film is inderdaad erg toegankelijk voor jongeren.
- 12092 berichten
Nou, er komen best dingen langs die je in de context van enkele basale feiten uit het verleden moet zien of referenties naar een keur van dingen waar een 15-jarige nu gemiddeld niet echt mee bezig is. En dan is Big Lebowski inderdaad nog redelijk simpel, er zijn films die daar wat dieper op induiken.
Het is echt geen doodzonde om te moeten toegeven dat je ergens nog niet helemaal aan toe bent hoor. Sarcasme, ironie en satire zijn dingen die met de jaren verfijnen.
JJ_D
Ik denk niet echt dat humor een probleem zou vormen, omdat ik mezelf best vertrouwd acht met bovenstaande vormen.
Eerder tragiek zal voor een tiener moeilijker zijn, inderdaad bij een gebrek aan voeling met de situatie. Zo bleef ik met vele vraagtekens achter toen ik enkele jaren terug 'Lost in Translation' zag. Zo'n films vragen iets dat je als jongeling onmogelijk kunt bezitten. Misschien dat hij het vandaag beter zou doen, maar ik heb besloten nog even te wachten.
Zo vind ik ook dit heel bizar, 14 en al zo'n romans gelezen; wat voor conclusies kunnen we daaruit trekken?
JJ_D

orbit bedoelt natuurlijk dat - als je eenmaal ouder bent - het cynisme en de nihilisten het beter zouden doen... Daarmee niks afgedaan aan jouw intelligentie.
Inderdaad JJ_D, bedankt
Met intelligentie heeft het niet zoveel te maken nee.
Kevin13
ik vond deze film wel redelijk grappig. Mijn favoriet Walter was echt supertof.
feanaro surion
Ik ben 17 en vind hem wel hilarisch en erg leuk. Heeft meer met soort humor te maken denk ik.
Kelles
Hilaaaaaarisch
!! Echt helemaal goed. Heb hem al een paar keer gezien en hij blijft gewoon super!
Een dikke 5*!
Rien
Ik vond deze film in het begin niet zoveel.
Maar hoe vaker je het ziet, hoe beter die word.
The Dude is niet voor iedereen een grappig personage, maar je moet een beetje openstaan voor zijn stijl en humor.
Ik kan zelfs alleen om zijn kop en houding al lachen, met je badjas boodschappen doen en een pak melk met een cheque betalen!
Diesel
Echt geweldig dit:
Mr. M
Hilarische film, waarin Walter veruit mijn favoriete personage is, en ook The Dude is heerlijk droog.
1 van de beste films in het humor-genre. 4 sterren.
Dennis Evahi
"The Dude"...fantastisch hoe de film begint...loopt "The Dude" met zijn badjas aan in de supermarkt, checkt alle pakken melk en betaald uiteindelijk met een cheque. Met een melksnor kijkt hij quasi intelligent naar een toespraak van Bush..."this agression will not stand"...die quote komt later dan ook terug.."this agression will not stand man!" ..super acteerwerk van Jeff Bridges, kan deze DVD iedere dag wel kijken en bestuderen, die details!!!!
- 12092 berichten
Inderdaad, die geniale details maken de film en sowieso essentieel voor sublieme humor
Maakt Fear & Loathing voor mij ook steeds weer een feest!
Onslaught
Deze film vindt ik aan de eene kant wel grappig en leuk, maar aan de andere kant ook best ergelijk na een tijdje.
Sta er dan ook verbaast van te kijken dat deze nog in de top 250 staat.
Geef hem voor een komedie een 3.5

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story