• 9.386.204 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

Lola3 schreef:

Vroeg ik me ook juist af. Spoel gewoon niet door in belangrijke fragmenten.

Of bekijk de hele film op een versnelde modus. (zie Easy Rider)

avatar van The One Ring

The One Ring

Lola3 schreef:

Vroeg ik me ook juist af. Spoel gewoon niet door in belangrijke fragmenten.

De droomscènes zijn verder toch niet belangrijk, of wel? Ze zijn verder wel erg vermakelijk.

The One Ring schreef:

Ze zorgen voor een soort verademing, dus eigenlijk zijn ze wel belangrijk.

Lola3 schreef:

Ze zorgen voor een soort verademing, dus eigenlijk zijn ze wel belangrijk.

Misschien, maar in de context van de film voegen ze niks toe aan het verhaal, bieden ze geen (extra) meerwaarde, etc. Zo zorgt 'Intermission' op The Offspring's 'Ixnay on the Hombre' ook voor een verademing (zie titel), maar voegt ook niks écht toe. Of de legendarische 'The Middle of the Movie'-sketch uit 1 van de Monty Python's (om het toch maar bij film te houden): erg grappig, maar helemaal niet ter zake doende. Zo moet je die dromen eigenlijk ook plaatsen: een verkenning van het inner wezen van the Dude, maar eigenlijk niet erg belangrijk...

avatar van Prudh

Prudh

Het lijken mij een soort trips die hij mee maakt als hij weer eens buiten westen raakt. Een soort overgang van unconcious naar zijn 'normale' staat. Niet echt belangrijk voor het verhaal, maar wel belangrijk voor zijn personage.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Tegenvaller. Bridges is verrassend goed in deze voor hem aparte rol, maar ik vind het personage Lebowski 'nep', ongeloofwaardig en vaak niet bijster interessant

De film is best boeiend, maar is verder wat te karikaturaal, vooral in de personages uiteraard. Wat de humor betreft: eigenlijk vind ik alleen de slotscene bij de begrafenisondernemer geniaal

2,5 ster

avatar van Karl Hungus

Karl Hungus

The One Ring schreef:

Elke film heeft scènes die onbelangrijk zijn voor het verhaal, maar daarom zijn ze nog niet saai of de moeite om door te spoelen. Er zijn trouwens ook genoeg 'gewone' scènes in TBL die ook onbelangrijk zijn - ik noem maar de Knox Harrington-scène, "the friend with the cleft asshole" - maar die wel bijdragen aan de sfeer en het geheel zo komisch maken.
Ik ga elke keer plat bij de droomscènes metSaddam Hoessein achter de bowlingschoenen of the Dude in Uli Kunkel-outfit.

Los daarvan, pas onlangs opgemerkt bij de -tigste herziening: als the Dude Walter oppikt om het losgeld te gaan wegbrengen, staat die te wachten voor een winkel met de naam Sobchak Securities, logo: SS, "I mean say what you want about the tenets of National Socialism, Dude, at least it's an ethos." Briljant hoe al die zaken/scènes met mekaar verweven zijn!

jordybeukeboom schreef:

Het personage is nochtans gebaseerd op een bestaande persoon, ene Jeff Dowd, dat 'nep' valt dus wel mee. En ik vond hem net geweldig interessant... net omdat hij zo oninteressant is...

avatar van Tommy_M

Tommy_M

niet echt een boeiende film...

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Karl Hungus schreef:

Mm, misschien moet ik de 'schuld' dan toch bij Bridges leggen Ik vond The Dude af en toe best grappig, maar over het algemeen genomen bleef het bij een bescheiden glimlach hier en daar

avatar van Bullit02

Bullit02

Heb eigenlijk niet moeten lachen, en heb hem niet eens afgekeken, zal wel niet mijn humor zijn.

Als je hem niet uitkijkt, kun je toch niet stemmen

Als je hem niet uitkijkt, kun je toch niet stemmen

Jawel. Soms is het gewoon te erg! Maar dan geef ik wel 0,5*

Bullit02 schreef:

... zal wel niet mijn humor zijn.

1.5 *

Ik geef toe dat "Police Academy 3: Back in Training" van een ander kaliber is.

avatar van Toby N. Tucker

Toby N. Tucker

The Big Lebowski 1,5* Donnie Darko 2,0* Filmpje! 2,5* Hoe oud ben jij eigenlijk

Toby N. Tucker schreef:

The Big Lebowski 1,5* Donnie Darko 2,0* Filmpje! 2,5* Hoe oud ben jij eigenlijk
Dat heeft er niks mee te maken. Op filmsmaak staat geen leeftijd.

• 12092 berichten

Filmsmaak is wel degelijk leeftijdsafhankelijk.. denk dat er weinig mensen zullen zijn die dat tegenspreken

orbit schreef:

Ja, ik heb me weer verkeerd uitgedrukt. Ik bedoelde dat er mensen zijn van 60 die dezelfde smaak hebben als mensen van 20. Natuurlijk in de 'beginjaren' (10 jaar tot 25 jaar) zal de smaak meestal wel intens verschillen.

Lola3 schreef:

Hoeft niet. Op mijn zestigste zal ik mijn huidige meesterwerken nog steeds waarderen. Het hangt gewoon af van generatie (en dus conditionering?).

• 12092 berichten

Ten eerste vind ik het knap dat je dat kunt zeggen, maar ik denk dat je als je film serieus neemt meestal wel een sprong neemt van lichtvoetig naar het zwaardere werk.. net als bij muziek eigenlijk of alles wat met smaak te maken heeft. Babyvoedsel gaat toch erg vervelen na verloop van tijd

orbit schreef:

En wat moet ik zoal verstaan onder "het zwaardere werk"?

JJ_D schreef:

Jaja, meesterwerken, maar misschien zal je dan een doorsnee film meer (onder)waarderen dan op je huidige leeftijd.

Lola3 schreef:

Misschien. Hoe meer genialiteit je ziet, hoe meer het banale je afstoot...

JJ_D schreef:

Misschien. Hoe meer genialiteit je ziet, hoe meer het banale je afstoot...

Ook waar

JJ_D schreef:

En wat moet ik zoal verstaan onder "het zwaardere werk"?

Het hoekje arthouse of auteursfilms bij de plaatselijke videoboer

De Kurosawa's, kubrick's, tarkovsky's, noé's, triers, bergman's, etc etc.. Maar Coen is een aardige brug tussen de mainstream en arthouse volgens mij, sommige films van ze zijn ook erg obscuur en verwarrend (Barton Fink). In ieder geval films waarvoor je wat meer nodig hebt dan het basale begrip van een standaard verhaallijn vertelling en een duidelijk onderscheid maken in goed versus kwaad

Maar dat wist je volgens mij al

avatar van IcU

IcU

Kleine tegenvaller. Maar dat is meestal bij een top 250 film. Toch was hij wel vermakelijk en de moeite waard. Iedere acteur speelt zijn rol goed. 3½*

avatar van wallywalrus

wallywalrus

het verhaal is leuk voor de oude stonies onder ons.

de acteurs zijn in deze film erg goed.

maar wat wil je met deze cast.

verder een beetje rommelig

al met al een film die de moeite waard is

avatar van AardeWerk

AardeWerk

The Dude is een ode aan alle uitvreters, en van het soort mensen dat je waarschijnlijk niet kent en niet wil kennen. Buiten het feit dat hij wel 'cool 'is, een inhoudsloos figuurtje. De mooiste rol in deze film vind ik die van Goodman als Wayne een van Dude's vrienden, absoluut een heerlijk gestoorde sukkel. Hoogtepunt in de film is voor mij de Treepoint droomscene, Dude's droom nadat Treepoint hem verdoofd heeft. The Big Lebowski is absoluut een van Coen's toppers, de sfeer is ronduit goed, en ondanks het feit dat er amper iets gebeurt is het toch een vermakelijke film. Ook de soundtrack is erg 'vet '. Van mij dus(4*)

avatar van 19DIETER75

19DIETER75

vind ik ook niet echt een goeie film

avatar van Dado

Dado