Genre: Komedie
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
Thanks Gerwin! Dan kan ik hem de volgende keer (242
) helemaal met een gerust hart kijken.
gandalf
Dan kan ik hem de volgende keer (242
) helemaal met een gerust hart kijken.
een beetje ziek is het wel tovenaar. Ik heb de film nu 1x gezien en m een 3,5 gegeven. Misschien dat ik m nog eens moet zien om mn cijfer op te waarderen
tovenaar
een beetje ziek is het wel tovenaar.
Ik heb in een posting hiervoor al verteld dat 241 heus niet het juiste cijfer is. Ik heb hem gewoon vaak gezien, moet ik dat gaan tellen dan?!!?
Gegroet, Zieke Tovenaar.
Hehe inderdaad, ik had het beter daarbij kunnen houden
Hehe inderdaad, ik had het beter daarbij kunnen houden
Ik kan hem ondertussen ook al dromen, maar hij blijft gewoon zo goed!
The Big Lebowski was de eerste films die ik van de gebroeders Coen zag (en dit was al weer een poos geleden) en sindsdien heb ik hem niet meer bekeken. Hier werd het dus weer een keer tijd voor.
Jeff Bridges speelt een briljante rol als 'The Dude' met z'n prachtige kapsel, baardje, zijn badslippers korte broek en lange jas.
Ook ben ik na het zien van alle Coen films ( op Intolerable Cruelty na dan
)steeds meer fan geworden van John Goodman en ook hier zet hij een schitterende rol neer.
Het verhaal is, net als in de vele andere films van de gebroeders Coen, lekker absurd en zit vol met ijzersterke grappen.
Voorlopig hou ik het op 4,5* (waar hij ook al op stond).
Ericinho
mijns inziens de meest overschatte Coen broertjes film. Niet in dezelfde klasse als Fargo, Miller's Crossing e.d. Maar niettemin een aardige film en een geweldige Goodman.
***
gandalf
aha, ik heb hem nu nog 2x gezien en ik kan wel zeggen dat je hem ook eigenlijk eerst 3x gezien moet hebben ja. Ik ga hem opwaarderen van 3,5 naar 4,5 sterren.
Minder vond ik:
dat 'vagina' verhaal van die vrouw'. Ik snap de humor daar niet zo van. topstukjes vind ik:
The jesus, met dat dansje nadat hij een strike gooit,
het kapotslaan van de auto,
de supermarkt urn,
asverspreiding 'over de zee'.
De Knip
Toe dan....
Minder vond ik:
The jesus, met dat dansje nadat hij een strike gooit,
het kapotslaan van de auto,
de supermarkt urn,
asverspreiding 'over de zee'.
Dat zijn zo'n beetje de grappigste stukken die je opnoemt! Alhoewel, alles is zo'n beetje grappig in die film! Die asverspreiding + het verhaal van Vietnam van Walter is een van de hoogtepunten!
Verbal
Inderdaad een onvergetelijke scene waar ik nog vaak aan moet denken en om moet lachen, 2 vrienden die op het strand de as van hun gecremeerde vriend in zee willen uitstrooien. Blijkt de wind de verkeerde kant op te staan.
yosemite44
tsja net voor de tweede keer gekeken en ik blijf bij mijn 3.5 ster. aantal geinige scenes, leuke personages en genoeg quotable material. maar in mijn geval is dit een typische case van "less than the sum of its parts"...
bylar
Nog maar even gezien met wat vrienden...
Wat een suffe film zeg.
(Of kwam dat door de rookmiddelen?)
armitage
Kijk, daar scoorde de film last minute nog een half sterretje extra, ik kwam niet meer bij
. 4****
tovenaar
Zojuist het boek: "The Big Lebowski: The Making of a Coen Brothers Film" gelezen. Het boek is een aanradertje voor de mensen die geïnteresseerd zijn in hoe films van de Coen brothers tot stand komen (niet alleen de Big L). Erg leuke wetenswaardigheden over het Coen creatie proces... en ik blijf toch echt met verbazing lezen tot in welke details getreden wordt om deze film de "Big L. look" te geven. (Nog even GerwinF bedanken voor de goede tip
pascal83
Het is al een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien, maar wat een goede leuke en grappige film was dit. Ik lach zelden om films ... maar van deze film lag ik in mijn eentje (kun je na gaan) helemaal in een deuk. Zeker de meest grappige film die ik heb gezien.
mister blonde
ik maak zelf wel eens een film top 100. ik zal de loop van the BL eens beschreven.
1ste kijkbeurt: niet in de top 100
2de....: plaats 95 of zo.
3de: 60ste plek ongeveer.
4de: plek in de top 40
deze 5de kijkbeurt: richting de top 25.
Waarom ik jullie verveel met deze informatie? ik ken geen beter voorbeeld van een film waarvoor geldt, hoe vaker je hem ziet, hoe beter ie wordt. dialogen, bijrollen, verwijzingen naar andere films, de muziek. het zijn allemaal zaken waar ik steeds meer van 'snapte', naarmate ik the BL meer zag.
ik zit in dubio. ga ik er 5 sterren van maken? ik kan geen minpunten ontdekken....
........................................................................................
oh fuck it. 5 sterren.
GerwinF
Hoe vaker je hem ziet, hoe beter ie wordt. dialogen, bijrollen, verwijzingen naar andere films, de muziek. het zijn allemaal zaken waar ik steeds meer van 'snapte', naarmate ik the BL meer zag.
5 Sterren bij de 1e keer kijken al
Pas bij de 3e keer kijken viel mij pas op dat ze toch langs de in-and-out burger gereden zijn nadat Walter die auto kappot slaat. Als je het boek leest van The Making Of A Coen Brothers film zie je pas helemaal hoe perfect is nagedacht over deze film.
tovenaar
Blonde, natuurlijk ben ik het met je eens, maar ehm... die puntjes zijn er echt teveel aan!
jacobine_rodijk
Kep de film laatst nog gehuurd en was een van de weinige films waarbij ik echt in een deuk lachde vooral de scene waarbij
Bridges al een tijdje bezig is met zn deur aan het forceren is en blijkt dat die aan de verkeerde kant bezig is
maar de rest was ook heel erg lache 4****
GerwinF
Ik heb een tijd geleden de soundtrack gekocht maar ik miste toch een hele hoop nummers die toch te horen zijn zoals o.a.: Dean Martin - Standing On The Corner, Sons Of The Pioneers - Tumbling Tumbleweeds, Creedence Clearwater Revival - Run Through The Jungle, Santana - Oye Como Va om er maar eens een paar te noemen.
Ik heb me voorgenomen om alle nummers te verzamelen en op 2 cd'tjes te gooien. Nu zit ik al aan de 26 tracks i.p.v de 14 die op de originele soundtrack staan. Nu mis ik alleen nog het nummer Viva Las Vegas wat te horen is als bunny in die rode kar aan het meezingen is. Dit nummer is volgens IMDB van Big Johnson. Ook zoek ik nog de Branded Theme Song. Heeft iemand deze 2 nummers voor mij? Dan is mn soundtrack compleet, zou ik erg tof vinden!
Daniel
net verhoogd naar 4*, hou eigenlijk helemaal niet van komedie, maar dit... Geweldig..!!
Heracles
Net gezien eindelijk, en hij viel me vies tegen. Misschien ook omdat ik er veel van verwachtte, maar dan nog. Ik weet zeker dat het ligt aan de manier waarop ik films bekijk: ik wil gewoon een leuk stukje vermaak zien. Bij deze film kon ik me best vermaken, maar geweldig vond ik m, zeker in vergelijking met andere comedies, die bij mij toch al bijna nooit boven de 4* uitkomen, zeker niet. Er zitten echt leuke punten in, maar deze waren wat mij betreft het schaterlachen niet waard. Op enkele momenten, zoals waar de dude zn deur barricadeert of waar de as uitgestrooid wordt, moest ik echt wel hardop lachen, maar dat soort momenten zaten er te weinig in. Hierbij waren andere komische momenten voor mij niet leuk genoeg om meer dan een glimlach te produceren.
Gerwin F schreef een stukje waarop ik denk goed te kunnen uitleggen wat mijn standpunt is mbt deze film:
Origineel is de film zeker, grappig in bepaalde mate. Het meermaals bekijken van een film past in principe totaal niet in mijn manier van film kijken (zie boven). Ik wil een film zien zodat ik m gezien heb en me even heb kunnen vermaken (hetzij door lachen, danwel spanning, etc.), ik kijk een film dan nooit uit mezelf weer. In de tijd dat ik dat doe kan ik ook een andere film bekijken die ik nog niet ken, wie weet wat ik mis als ik voor het herzien van een film een andere film laat gaan.
Muziek in een film kan belangrijk zijn, in deze film maakte die weinig indruk op me, kan zijn omdat ik niet echt into dat surrealistische ben. Het acteerwerk was mede door dat "vage" sfeertje van de film erg goed: de acteurs zetten dat uitzonderlijk goed neer.
Toch blijf ik erbij dat ik me niet genoeg vermaakt heb, en kan ik (helaas?) niet hoger komen met mn stem.
De Knip
De scene met de as vind ik lang niet de sterkste uit de film. De personage Walter Sobchak zal mij altijd bijblijven.... De gun-scene op de bowlingbaan, de losgeldoverdracht, het auto-incident, etc... .
John Goodman
Phooze
Ramon K
En dat is familielid nummer 1 die ik uit mijn testament schrap!
Yak
Ik vind Heracles' mening wel herkenbaar. De eerste keer dat ik The Big Lebowski zag, had ik ook zoiest van: ok, wáár was het nou grappig? Maar na 'm een tweede keer gezien te hebben, kwam de onvermijdelijke leukheid toch wel bovendrijven. Inmiddels staat de film op 4,0. Hetzelfde had ik trouwens met Fargo.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story