• 9.375.060 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van Snyder

Snyder

Remi schreef:

Leg uit.

ik had de avond daarvoor Fargo gekeken.. deze viel mij ook erg tegen maar was zeker beter.

kom je exact dezelfde hoofdfiguren tegen in deze film;

Peter Stormare

Steve Buscemi

kan ik me gewoon aan storen ...

avatar van Remi

Remi

Omdat de Coen Brothers soms dezelfde acteurs gebruiken, betekent dat niet dat het een simpele film is, kijk bijvoorbeeld naar Tim Burton die vaak Johnny Depp gebruikt als acteur en zo zijn er zoveel meer voorbeelden hiervan.

Buiten dat speelt Steve Buscemi zowel briljant in The Big Lebowski als in Fargo, terwijl dat hele verschillende personages zijn.

avatar van TheBoss076

TheBoss076

bauwens schreef:

hier ben ik het helemaal mee eens. Vrienden van mij vonden deze film helemaal te gek. ik heb hem gezien en ik vond het gewoon een middelmatige film. Het verhaal boeit helemaal niet, en ik kan me zelfs geen enkele lach-schene herinneren ook al heb ik de film vandaag gezien.

helemaal mee eens, mooi als mensen dit een grappige film vinden maar buiten de wel mooie personages geef ik deze film niet meer dan een 1,5*

grootste tegenvaller van dit jaar

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Heeft iemand hier het boek "I'm a Lebowski, You're a Lebowski" in huis?

Geweldig boek, van de oprichters van het Lebowskifest.

Fantastische met alle hoofdrolspelers, de originele 'Dude' etc!

avatar van Thomass1991

Thomass1991

Opzich aardige film, met wat grappige stukken daarin. Snap alleen de hoge notering van deze film niet zo heel goed.. Kan iemand mij de 'geniaalheid' van deze film mij uitleggen?

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Kijk hem nog eens 2x.

avatar van bladonis

bladonis

Briljante film! Kleingehouden 'misdaad'komedie met tot in de puntjes uitgewerkte karakters, van beide Lebowski's, Walter en Grant tot Donny, Jesus en The Stranger!!

Zeker één van de, zo niet De beste misdaadflims van de Coen-broers. Weer de ultieme antiheld die niks anders doet dan wat ie normaal doet in zijn non-leven -niks dus! En daar een misdaadfilm van maken, geniaal!!

ik vraag me af of 'nog 2x kijken' helpt, als ie je de eerste keer niet pakt.. Ik kan er in elk geval keer op keer van genieten..

avatar van belizard

belizard

Ik vond dit echt gewoon een hele goede film. De personages zijn heel goed uitgewerkt. Geweldige citaten, die je ook nog wel even blijft onthouden.
Gewoon een hele grappige film, geweldige citaten, die je nog wel even blijft onthouden en dan ook nog waar het allemaal om gaat: een of andere vent die op z'n kleed heeft gepist.
Kortom gewoon een hele leuke film, die van mij 5* krijgt

avatar van Siem Shady

Siem Shady

The dude...............

Heerlijke wegkijker met top personages!

avatar van huVILEub

huVILEub

Grappige komedie. Leuk gedaan, goede quotes en grappige karakters. De fantasiestukjes waren ook erg leuk. Het verhaal is simpel, maar wel geschikt voor een komedie. Alleen kon het me niet de hele tijd boeien. Maar voor de rest een uitstekende komedie.

avatar van film_criticus

film_criticus

Ik breek mijn hoofd erover waarom deze film zo hoog genoteerd staat. Wat een saaie slome k*utfilm is dat, en dan nog es die 'the dude' werkloze stonede lowlife dat die er is, heel de film niks nuttigs uit gekomen. Ik heb de film ritueel verbrand na het kijken hiervan

avatar van AGE-411

AGE-411

Je hebt geen gevoel voor humor

avatar van simonvinkie

simonvinkie

film_criticus schreef:

Inderdaad totaal geen gevoel voor humor . Geweldig hilarische film dit.

avatar van bladonis

bladonis

Mwech... als je alle films met een werkloze stonede lowlife in de hoofdrol wilt gaan verbranden, moet je wel een béést van een allesbrander hebben staan thuis!!

The Dude zou waarschijnlijk nog een teug nemen van z'n white russian, z'n hangende schouders ophalen en weer een frame gaan bowlen. "what the f*ck are you talking about?"

Walter, aan de andere kant, zou je een wereld van pijn laten binnengaan!! Een WERELD van PIJN!!..

Leven en laten leven, dat is The Dude's motto. Behalve als je op z'n tapijtje hebt gepist..

Justinw

Uistekende Coen, mischien wel hun beste. Gister gezien, en de 2e Coen op de avond na “The Man Who Wasn’t There”. Ik had hele grote verwachtingen voor deze film, en die bleken waar te zijn.

Wat een geweldig personage is “The Dude”toch, hij word geweldig neergezet door Jeff Bridges, een acteur waar ik niet bekend mee ben maar wel graag meer van wil zien. De kleren de manier van lopen alles klopt, dus petje af naar Jeff Bridges. De hele cast was trouwens super. De acteurs hebben we natuurlijk al vaker gezien in producties van de Coen’s. Buscemi, Goodman, Moore Stormare, Turturro en Hoffman wat een geweldige cast.

De dialogen tussen The Dude en Walter zijn geweldig. Zelden zulke goede gezien. En Donny die er steeds probeert tussen te komen. Jammer dat Buscemi niet veel zegt, en er wat meer bij staat te kieken. Dit doet hij overigens perfect, maar had wat meer van hem verwacht kwa aandeel. En dan Goodman wat heb ik moeten lachen om hem. Echt een geweldige rol van hem. Net zoals Turturro als “Jesus”, ik kwam niet meer bij. Met de humor in deze film zit het wel goed. Denk wel een van de betere komedie’s aller tijden. De scene’s op de bowlingbaan zijn dan ook hilarisch.

Het script is ook geweldig, dat allemaal om The Dude heendraait. The Dude is vanaf nu wel een van mijn favoriete personages aller tijden. Iets weerhoud mij ervan om een 5 te geven. Dus een 4.5* wordt het. Na het schrijven van deze recensie krijg ik alweer zin om de film opnieuw te gaan kijken. Vond het ook jammer dat het voorbij was.

De muziek in de film was ook fantastisch. Zoals "Bob Dylan Man in Me", wat een geweldig nummer. En ook "Creedence Clearwater Revival - Lookin' Out My Backdoor" is een lekker nummer. Heb me dus prima vermaakt kwa muziek.

Vanavond ga ik Fargo kijken, mijn 6e Coen. En ook mijn 6e van dit jaar. Vroeger nooit echt wat gezien van de Coen’s of niet bewust. Dus tijd om dit maar eens in te halen. Want met deze film bewijzen ze wel dat het top regisseurs zijn.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Leuk gechreven Justinw . Persoonlijk vond ik Fargo nog iets beter. Dus ik ben benieuwd wat je daar van vind.

Justinw

Dankjewel, en ga fargo nu opzetten. Ben benieuwd

avatar van Thorak

Thorak

Veel over deze film gehoord en vandaag eindelijk gezien.

Naar mijn idee is deze film héél erg over rated!

Het is inderdaad best een grappige film, maar meer ook niet. Het is ook niet bepaald een uniek verhaal ofzo. Het enige wat eruit springt bij deze film is dat zo'n beetje iedere rol wordt gespeeld door een, min of meer, bekende acteur. Daardoor wird de film er niet bepaald beter op. Ik vond zelfs Steve Buscemi erg matig voor zijn doen. John Goodman daarentegen vond ik dit keer zowaar wél aardig acteren, normaal kan ik hem totaal niet uit staan en vind ik dat hij een acteer verbod zou moeten krijgen!

avatar van stefan dias

stefan dias

Thorak schreef:

Veel over deze film gehoord en vandaag eindelijk gezien.

Naar mijn idee is deze film héél erg over rated!

Overgewaardeerd? Op 106?

Ik ken een pak films hoger genoteerd die ik NIET keer op keer opnieuw kan bekijken en die even aangenaam om te zien blijven. Sterker nog: hij wordt alsmaar beter.

En het is wél een uniek verhaal: Raymond Chandler, maar dan met de meest onwaarschijnlijke protagonist in de hoofdrol. En Steve Buscemi een rol geven waar hij nauwelijks een lijn in te zeggen krijgt, geeft deze film alleen maar extra reliëf. Meesterwerk!

avatar van Thorak

Thorak

Tja dat is dan jouw mening, mijn mening blijft dat deze film overgewaardeerd is. Ik ga deze film ook zeker niet snel nog eens zien. De rol van Buscemi geeft naar mijn idee de film ook helemaal geen "extra reliëf" daar hadden ze iedere andere willekeurige acteur voor kunnen nemen, even als vele andere rollen in deze film.

avatar van stefan dias

stefan dias

Thorak schreef:

Tja, dat geldt eigenlijk wel voor ongeveer àlle rollen, niet?
Laat ik dan zeggen dat het 'karakter' van Donny extra reliëf geeft.
Zijn rol is eigenlijk helemaal overbodig, maar dat maakt het nu net zo rijk. Bij de meeste films wordt er alleen scènes ingeblikt en karakters gescript die een heel precies doel hebben.
Bij Donny zit je als het ware te wachten tot hij zijn purpose moet gaan vervullen, maar dan is hij plots wég. Hij is eigenlijk een soort levend behang. En behang zie je meestal niet in andere films. Extra reliëf dus.

Justinw

Jesus Quintana: Let me tell you something, pendejo. You pull any of your crazy shit with us, you flash a piece out on the lanes, I'll take it away from you, stick it up your ass and pull the fucking trigger 'til it goes "click."

The Dude: Jesus.

Jesus Quintana: You said it, man. Nobody fucks with the Jesus.

Walter Sobchak: Eight-year-olds, Dude.

Een van de beste komedie scene's ooit.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Voor de tweede maal The Big L gezien, en zowaar met een halfje verhoogd.

De reden is eenvoudig: ik heb me nog beter vermaakt dan de eerste keer. Dit is gewoon een steengoede, hilarische film met een zwart randje omheen. Centraal staat natuurlijk The Dude, een wat slome luie overjaarse hippie die van z'n gemak en bowlen houdt, geweldig gespeeld door Jeff Bridges. Maar hoe fantastisch het personage van The Dude ook is, zijn licht ontvlambare vriend Walter Sobchak (John Goodman ) is wat mij betreft de ster van de film. Wat een ongelofelijk geweldig personage toch! De conversaties tussen The Dude en Walter zijn een ware aanslag op de lachspieren. Elke keer Walter in beeld kwam was het genieten geblazen.

Behalve Bridges en Goodman doen nog een resem bekende acteurs mee, waarvan John Turturro als Jesus Quintana en Steve Buscemi als Shut-the-fuck-up-Donny veruit de twee leukste rollen hebben. Maar laat me wel wezen, ook de rest van de cast mag er zijn.

Verhaal is vrij eenvoudig maar blijft inventief genoeg om tot op het eind te boeien. Het is gelukkig niet te ingewikkeld zodat de volle aandacht naar The Dude en de andere vreemde snuiters kan gaan, en terecht, want die aandacht verdienen ze ook.

Voorlopig hou ik het op een 4, maar kans is groot dat ik er nog een 4.5 van maak in de toekomst.

Justinw

Net een film bespreking gezien, die veel diepere lagen aan het licht brengt. En ook leuke dingetjes in de film, die je bij de eerste kijkbeurt niet opvalt. Erg leuk om te zien, en daarom stijgt de film in waarde.

Uiteindelijk toch de 5 gegeven. Films zit al een paar dagen in me hoofd. Met de muziek. En dan betekent dat het voor mij een goede film was.

Justinw

LOS ANGELES - Jeff Bridges speelt met de gedachten om een vervolg op de succesvolle cultfilm The Big Lebowski te maken. De 60-jarige Bridges, die op de nominatie staat om een Oscar te winnen voor Beste Acteur voor zijn rol als Bad Blake in Crazy Heart, kijkt uit naar een kans om weer met dezelfde cast en crew aan de slag te gaan.

,,Elke mogelijkheid om met de Cohens samen te werken grijp ik aan. Ik ga in maart met ze aan de slag met True Grit. Maar samen een 'Lebowski 2' maken zou geweldig zijn om te doen.

Bridges verwierf als The Dude in The Big Lebowski een ware cultstatus.

Vorig jaar gaf John Turturro, die Jesus Quintana in de film speelt, al toe dat er plannen zijn voor een vervolg.

Als het weer word geregisseerd word door de Coen's met de originele cast. Dan zou dat zeker de moeite waard worden. Maar om het te evenaren

avatar van belizard

belizard

Als het vervolg ook maar enigzins in de buurt komt van deze, ga ik hem zeker kijken.

Justinw

Het punt is, als ze een vervolg maken en de Coen's staan aan het roer(met de originele cast). Dan weet ik bijna zeker dat ze met iets goeds aankomen. En als Bridges en Turturro (toch wel een heel deel van de cast) aan dat ze er voor in zijn en er al plannen zijn. Dan verwacht ik dat er binnen 5 jaar een vervolg is. Ik hoop het tenminste

Zelfs Buscemi was er wel voor in, alleen hij heeft 1 probleempje namelijk dat hij dood is.
Moore en Hoffman zouden zelfs al een aanbod hebben gekregen(gerucht).

avatar van Denden 100 Piek

Denden 100 Piek

Zolang de Coens het doen heb ik er helemaal niks op tegen.

avatar van AGE-411

AGE-411

Justinw schreef:

Moore en Hoffman zouden zelfs al een aanbod hebben gekregen(gerucht).

Buscemi dood?

Sinds wanneer?