Genre: Komedie
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
kramersietse
Wauw, als je wat zegt over deze film heb je meteen reakties, supergaaf, totally dude man!!
Waarom word die Dude zo uitgemolken dan en gaan ze misschien een vervolg op hem maken en is de rol van Jesus ineens te bombastisch als je hem veel zou gebruiken??
Die Walter is ook zo'n type die lekker zijn gang mag gaan, vind het beide ook wel terecht, want ze spelen heerlijk weg, chapeau.
Misschien dat diezelfde Coen brothers een film over het reilen en zeilen van Jesus kunnen maken, dat zo'n gladde vogel pedofiel is(geweest), daar kun je ook wel een comedy op bedenken, toch??
Moet ie gaan uitleggen in zijn woonbuurt dat ie pedo is en dat ie toch in de straat komt wonen, UITDIEPEN!!
Pitakaas
Omdat Jesus expressiever en meer extrovert is dan The Dude. Als Jesus te lang op het scherm zou komen zou hij alleen maar gaan irriteren met z'n accentje. The Dude heeft dit niet.
Verder snap ik je verhaal totaal niet. Waarom wordt Jezus er nou weer bij gehaald? Dit verhaaltje kan je bij elke film zeggen volgens mij.
kramersietse
Kijk, weer een 5,0 die op mijn verhaaltje reageert en het ook totaal niet waardeert als je maar iets van kritiek hebt op deze film.
Ik blijf erbij dat ik het jammer vind dat die Jesus maar zo'n kleine rol speelt, terwijl Steve Buscemi die echt helemaal niets toevoegt aan de film veel meer speelruimte krijgt.
kramersietse
Hoppa weer een 5,0 op mijn dak. Jesus verdiend meer speeltijd, blijf erbij, van mij mogen ze een film over deze typetje maken.
Less is more, jaja? Dus 2 zinnen zeggen in een film op een uur speeltijd is genoeg, maak er dan een doofstomme van, dan heb ik het over die Steve Buscemi zijn personage.
Dus 2 zinnen zeggen in een film op een uur speeltijd is genoeg
Dat is gebleken, ja. Briljant, hè.
kramersietse
Briljant!! Had ik ook kunnen doen, tegen een veel lagere vergoeding en ook mijn gebit is niet supergaaf.
Leg mij maar uit wat er nou zo bijzonder was aan de rol van Buscemi?? Dat zie ik echt niet namelijk.
Insignificance
'Less is more' ging natuurlijk over de aanwezigheid van Jesus Quintana. 'Briljant' gaat niet over een bepaalde rol of acteerprestatie, maar over de film als geheel en meer specifiek de interactie van de diverse personages onderling. Daarvan ben ik van mening dat de afstemming dik in orde is. Zo zijn de een-tweetjes tussen Walter en Donny van wezenlijke waarde voor de film. De quote ''Shut the fuck up, Donny' zal niet voor niks zo'n grote bekendheid genieten.
Bovendien kan Donny verschrikkelijk goed bowlen.
Pitakaas
Is het verboden om te reageren op 'kritiek' (zo zie ik het geeneens) als je zelf 5 sterren hebt gegeven? Echt zeg, dit is een opiniesite, dan krijg je die dingen. besides, het is nogal logisch dat 5 stemmers proberen je te overtuigen van het ongelijk want zij zien de dingen klaarblijkelijk anders als jou. En dat mag gewoon hoor, maar doe onze verhaaltjes dan niet af als 'ach het is een 5 sterren stemmer en dus neem ik hem maar niet serieus'.
kramersietse
Jullie verhaaltjes zijn net interessant, die lees ik altijd graag, snap van mezelf niet waarom ik deze film soms anders zie dan de gemiddelde kijker van The Big Lebowski.
De muziek is super in de film, een dikke 4,5, de personages zijn ook in orde, een dikke 4, geldt niet voor iedereen want sommigen vind ik weer net niet goed genoeg spelen en als ik daar dan wat van zeg is het kennelijk belachelijk.
Jullie hebben The Dude als held ik meer Jesus, mag toch?
Tonypulp
Redelijk verbaasd over het feit dat deze film zo word gewaardeerd, ik vond het wel meevallen.
Tuurlijk, 'Dude' is een vaak erg geinige personlijkheid, maar echt meer dan dat nou ook weer niet. Wie wél hilarisch was, is Walter, de 'joodse' veteraan. Erg fijne scénes tot gevolg waar hard om gelachen kan worden, Gebeurd met regelmaat maar niet genoeg, het duurt wat te lang allemaal. Vooral dankzij het verhaal dat iets te belangrijk lijkt. Alle bijrollen zijn ook best fijn, die 'Jezus' steekt er wel bovenuit, grappige kerel.
Leuke dialogen, niet briljant, leuke rollen, niet briljant en zo kan ik door blijven gaan over alle aspecten die erg leuk zijn... maar niet briljant. 4* héél misschien een keer in een dronken bui herzien, misschien bevalt het dan nog nét dat beetje meer.
kramersietse
jeroentjuhhhhh, topper, maatje, eindelijk weer eens iemand die ook twijfels heeft bij deze film. Gelukkig ze bestaan nog.
Pitakaas
Kijk, weer zo'n post waar ik me afvraag waar die op slaat. je doet nu net alsof alle Lebowski fans compleet blind zijn en iedereen 5 sterren stemt. Doe nu niet alsof je op een alleen eiland zit want er zijn ZAT mensen die The Big Lebowski een middelmatige film vinden. En dat mag gewoon hoor, is echt geen misdaad.
Nakkie13
Is geen aanval, probeer alleen uit te leggen waarom jesus geen protagonist of zelfs tritagonist zou kunnen zijn.
The Dude en Walter zijn nu eenmaal de hoofdpersonages. Jesus is gewoon een Coen Brothers hersenkronkel
Och ja, Coen's moet je niet helemaal proberen te ontleden, en vooral niet de betekenis van alle personages.
kramersietse
En die hersenkronkel moeten ze verder gaan uitwerken en een film van gaan maken.
kramersietse
Ze bedenken een personage: The Dude genaamd en die gaan ze uitwerken en maken er een hoofdpersonage van in een anderhalf uur durende film, ze bedenken er een tweede en een derde erbij, Walter en die Donny en die krijgen alle ruimte en dan vind je het niet erg dat die worden ontleed, ik ook niet dan, maar mijn held 'Jesus' mag ik dan niet uitgewerkt zien? Slaat ook nergens op eigenlijk toch Nakkie13.
Ze maken mij lekker met een dooie kip, jammer.
Insignificance
Ze maken mij lekker met een dooie kip

Anyway, zoals 't ging: John Turturro over Jesus Quintana.
AGE-411
Jesus is maar ene domme type'tje, zoals deze film er vol van zit.
Een complete film van hem zou een Brüno-toestand zijn.
kramersietse
Bij jullie 5,0 stemmers is The Dude Jesus of niet haha.
Bij mij is Jesus God!!
dEUS
Goeie film, maar mits mijn verwachtingen veel te hoog waren viel hij toch iets tegen. Deze film had enkele leuke dialogen, mooie fragmenten (bv. wanneer The Dude over de stad zweeft), was bij vlagen grappig maar ik vond het naar het einde toe allemaal iets minder. 3,5*
mrkos
Had er veel meer van verwacht.. amper gelachen
Paar jaar geleden ook gezien toen vond ik hem beter, nu dit x met een paar vrienden en vond hem zelfs een beetje saai..
Kadafi
Ik heb deze film alleen gekeken en vond er maar bar weinig aan. De soort humor deed me denken aan die Mony Python onzin waar ik de lol ook totaal niet van inzie, terwijl miljoenen andere mensen dat wel doen. Zal deze film nog eens met m'n dudes
checken alvorens ik er een oordeel aan geef.
Wel aardige scènes waren Jesus en met die Duitsers.
Snyder
dit is absoluut niet mijn ding.. niet mijn humor..
exact de zelfde cast als bij fargo vond ik ook beetje "simpel"
Remi
Leg uit.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story