Genre: Komedie
Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Te zien in één bioscoop ()
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
tonnyhk
Ik ben het heel erg met je eens. Als er in een Nederlandstalige film zo enorm gevloekt wordt als in deze film dan wil niemand het meer zien want dan heeft iedereen zoiets van ja nou weten we het onderhand wel
Hou maar eens een keer op met het meer dan 200 keer herhalen van je blijkbaar favoriete woord. Ik heb nog geen half uur geturft en kwam al op meer dan 60 keer.
De film zou volgens mij alleen al daarom in de prullebak verdwijnen omdat bij een ieder de irritatiegrens ruimschoots is overschreden.
Het lijkt mij dat de regisseur wel enorm gefrustreerd moet zijn. Ik kan me niet voorstellen waarom je anders je zo moet laten gelden.
Zou hij bij al die andere films die hij geregiseerd heeft ook constant hetzelfde simplistische taalgebruik hanteren? Ik heb No Country for Old Man, ook zo'n hooggewaardeerde film, nog in de kast liggen. Ik ben benieuwd.
combi
- 20609 berichten
Het lijkt mij dat de regisseur wel enorm gefrustreerd moet zijn.

...
Als je niet verder kan kijken dan het gescheld en de briljante karakters niet weet te waarderen (waar echt meer uitkomt dan alleen gescheld) heb je of behoorlijke oogkleppen of inderdaad maar een deel gezien. In dit geval zal het beide zijn. De heren Coen's hebben zo'n gevoel voor humor en detail, dat je ze grandioos tekort doet als je zegt dat ze gefrustreerd (en waarover dan wel?) zijn. Lijkt me eerder jouw frustatie over je onvermogen een goede film te herkennen.
Reageer nu eens inhoudelijk en herhaal jezelf niet alleen!
Baksteen
Nee die film verschilt volkomen. Voor andere films zoals oa. Fargo van de Coen broertjes geld hetzelfde..
Willy Wartaal
Geweldig juist dat gevloek, maakt de film juist af. Simplistisch
Joyy
nou nou mister blonde, ik vond het gescheld bij vlagen ook over de top, overgeacteerd, te geforceerd overkomen en onnodig en daarmee meteen een stuk ongeloofwaardiger dan wanneer er wat nuance in anagebracht zou zijn
(voor zover dat in deze film er toe doet)
vooral john goodman bleek last te hebben van overacting, maar dat is nu eenmaal ook geen grandioos acteur
W.M.J.M
Het is een komedie, zoveel geloofwaardige komedies zijn er niet.
mister blonde
Geef voorbeelden. Op welke momenten was het geforceerd? Is een personage die vaak 'fuck' zegt sowieso al ongeloofwaardig? Wanneer geloofde je wat niet? Wees concreet! Wie zit er bij deze film nu te wachten op nuance...?
smeetsm
ik begrijp al dat ge- OH niet. Vind je de film niks, kijk er niet naar zou ik zeggen, of heb je moeite met de stijl van de Coens, ok blijf weg. Maar vertel aub geen onzin, als je de film niet begrijpt, en probeer je onbegrip niet uit te leggen als filmkennis.
Iedereen kijkt uiteraard waar hij zelf zin in heeft, en kan iedereen daar in alle vrijheid zijn mening over geven.
[edit kapp: bericht aangepast vanwege verwijderde offtopic discussie)
ge-OH betekent geouwehoer in het nederlands (even melden voor de zekerheid).
Joyy
of leren lezen, ik heb niets gezegd over de vele fucks van de dude
en neen ik onderschat goodman niet, ik geef mijn mening over zijn acteerprestaties en die zijn nu eenmaal niet geweldig, hij heeft zelfs geluk dat de coen brothers de personages die goodman speelt bedenken op basis van goodman en zijn kunnen
verder vind ik geen enkel film van de coen brothers slecht, integendeel, ik vind ze stuk voor stuk geweldig
quote]
of leren lezen,

Joyy
wat zit je dwars mister dingus, ongesteld? pilletje verkeerd gevallen?in een spuit testosteron getrapt?
ik zou zeggen, probeer eens normaal te reageren, vind je lastig als ik de reacties hierboven zo eens bekijk
wellicht dat ik dan eens ga overwegen of ik nog zin heb op je te reageren mbt de film, met ene goodman, die ik niet hoog inschat qua acteerprestaties die omgekeerd evenredig zijn gewicht eer aan doet ,zoiets

mister blonde
@ Jvoy; wil graag de draad weer oppakken door inhoudelijk te reageren. Maar the Ball is in your court.
mister blonde
Ik weerlegde een aantal zaken waarop je niet reageert en stelde een aantal vragen waarop je niet antwoordt. Maar dan niet. Ketel zegt tegen pot; Inhoud kan hier, rest pak ik vanaf nu via pm op. Hoef niet perse het laatste woord.
maxB
And what the fuck was all that about Vietnam, man? What the fuck does anything have to do with Vietnam? What the fuck are you talking about?
lucdecoster
Ik vond de film niet zo bijzonder, een paar leuke scènes zoals het hoofdpersonage dat door de lucht vliegt zoals Superman. Vele komedies zijn ook niet mijn genre. Het fuck-gedoe is heel overroepen om het geheel wat interessanter te maken voor de makers van de film, armoede troef.
sinterklaas
Schitterende film met echt een waanzinnig slecht verhaal. Alles draait om dat pissen op de vloerkleed van The Dude
Dit is zoooo onzinnig leuk. Er word ook zo heerlijk in geacteerd en van sommige humor lig je in een deuk. Ik vond die rol van Walter ook helemaal geweldig en die ouwe vent zonder benen. The Dude vooral en die Duitse gangsters zorgen ook voor een heerlijke aanwezigheid. De film zit ook boordevol hillarische scenes en die hallucinaties zijn ook geweldig. Ook die vage grap van "jij eet die reep op of die reep eet jou op" vond ik echt nergens op slaan, zooo leuk of die scene dat ze een tas ondergoed over de reling van de brug naar de gangsters gooien ipv het geld. Ja dit was een hele fijne film. Echt zalig.
Als je fan bent van humor en misdaad. Dan is The Big Lebowski jou film.
Baksteen
Sometimes you eat the bar, and sometimes, well, he eats you.
MrEd

Kijk dat is een goed tegenargument.
Toch altijd jammer dat er op een "negatieve" mening, of ie nou goed onderbouwd is of niet, altijd zo snel gereageerd moet worden alsof er een misdaad begaan wordt.
Hoe moet ik aan mensen duidelijk maken dat de humor in deze film mij op den duur begon te irriteren? En ik kan ook niet zeggen dat het een ijzersterk verhaal was.
GinolaEHV
Bij het geven van een negatieve reactie op een over het algemeen gewaardeerde film, zijn veel mensen inderdaad snel op hun teenjes getrapt. Het lijkt soms wel of je een film met een hoge rating geen lage beoordeling mag geven, óf je moet het wel heel erg sterk onderbouwen.
Vreemde situatie is dat.
orbit
- 12092 berichten
Kijk dat is een goed tegenargument.
Dat is al een stuk duidelijker dan het aanmatigende "misschien had ik een jointje moeten roken voordat ik deze film ging zien"..
The Last
En ik kan ook niet zeggen dat het een ijzersterk verhaal was.
Dat is nou het leuke aan deze film: er valt geen verhaal te ontdekken. The Big Lebowski gaat nergens over, het is opeenvolging van de meest hilarische scene's, zonder dat de hoofdrolspelers het in de gaten hebben.. Maar goed, jij vind de humor niks... dan word 't moeilijk.
josseheijmen
*Recensie*
Eerlijk gezegd snap ik echt nog niet veel van hoe het verhaal nou precies in elkaar zit, maar dat maakt natuurlijk ook niets uit.
Een superrelaxte film om te kijken.
Gisteren en vandaag heb ik 'The Dude' voor de derde of vierde keer (met lange tussenpozen) gezien: hij blijft goed, sterk, en héél stoer.
Hier lust ik wel pap van.
Oh, en John Turturro vond ik magistraal!
josseheijmen
d.d.22042008
Hippie achtige misdaad films is natuurlijk een vaag begrip. Big L kan ik me nog wel voorstellen, maar waarom is Pulp Fiction Hippie achtig? Lijkt me nogal tegenstrijdig met het geweldadige karakter van de film (make love not war). Erg vreemd.
(...)
De snelle dialogen van Tarantino tegen elke uuuhm en eeuhr die word uitgeschreven door de Coen’s.
pulp fiction en The Big Legbowsky zijn beide een beetje " Hippie achtige" misdaad films met veel gevloek, drugs en dezelfde soort humor
Mister Blonde,
Je haalt de woorden uit mijn mond.
Knisper
Blijkt bij herziening toch beter dan ik gedachten had. Helaas zijn er een hoop op papier leuke dingen, die in de film niet zo uit de verf komen, waardoor ik niet tot een verhoging overga.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story