• 9.384.374 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

tonnyhk

Ik heb een klein stukje van deze film gezien en weet eigenlijk al genoeg. Het is hetzelfde genre als pulp fiction. Constant gevloek en stoerdoenerij en groffe platvloerse humor. Ik heb een enorme hekel aan dergelijke films. Ik heb ook eens gekeken naar de mensen die deze film wel goed gewaardeerd hebben en inderdaad is het opvallend hoe vaak deze mensen Pulp fiction, Kill Bill e.d. films in de top 10 hebben staan.

Ik snap echt niet dat dergelijke "Hippie" films in de top 250 terecht kunnen komen want ik zie er helemaal niets in.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

tonnyhk schreef:

Ik heb een klein stukje van deze film gezien

Beetje voorbarig om dan al één magere ster uit te delen vind je niet?

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Deze film vergelijken met Pulp Fiction

Brink schreef:

Ik snap deze film echt niet. Wat is hier nou leuk aan? Ik had hem gekocht na hele goede reacties gelezen te hebben en verwachte er dus ook heel veel van maar wat een teleurstelling was dit. Er gebeurt gewoon helemaal niks maar dan ook niks wat grappig is. Ik geef hem een 1 omdat ik een 0.5 nog net te laag vind.

Helemaal met je eens!

tonnyhk schreef:

Compleet niet te vergelijken, dus ik vraag me af wat je bedoelt met 'dergelijke films'. Nogal onzinng om een vergelijking te trekken, omdat in beide films wordt gescholden. Big L is gewoon heel geestig, maar is totaal geen stoerdoenerij. Bovendien zag je maar een kleins stukje. Doe normaal en haal je stem weg.

Cartman is aan het woord? Kijk langer dan een minuut en bij voorkeur; kijk hem meer dan eens. Je zal het zien. Pulp Fiction is gewoon een film die uberhaupt veel mensen in hun top 10 hebben staan, dus dat zegt precies niets. Maar jammer dat je zo snel je conclusies weet te trekken. Tot je de film helemaal zag en met serieuze argumenten komt, is je reactie w.m.b. gewoon ongeldig. I have spoken.

avatar van DB10

DB10

Tja, best een grappig film, maar ik zie er verder vrij weinig speciaals in. Drie sterren.

• 20609 berichten

It's a complicated case DB10 . Lotta ins lotta outs.

[quote]mister blonde schreef:

[quote]tonnyhk schreef:

Ik zal het proberen uit te leggen.

Kill Bill heeft dezelfde regisseur als Pulp Fiction (Tarantino). Deze regisseur heeft een bepaalde stijl en alleen al daarom zijn de films vergelijkbaar.

Pulp Fiction en The Big Legbowsky zijn beide een beetje " Hippie achtige" misdaad films met veel gevloek, drugs en dezelfde soort humor. Beide zijn echte cult films. Dat wil zeggen films die een kleine maar betrokken groep fans aantrekt of een film die vele jaren populair is gebleven door de toewijding van een kleine groep van volgelingen. Zie voor de omschrijving Wikipedia.

Het blijkt uit de felle reacties die ik krijg op mijn mening dat de volgelingen zo fanatiek zijn. Zij willen het liefst horen hoe goed de film wel is. Maar het kan toch ook zijn dat je er niets aan vind ?

avatar van Koendh

Koendh

Helemaal met je eens!

Ik ben het hier ook mee eens, normaal tjidens films wil ik hem altijd graag af kijken, maar gister zat ik de hele tijd te twijfelen of ik over zou zappen... achteraf had ik dat liever gedaan, want dit is totaal niet mijn humor.. de humor was zo voorspelbaar.

HarmJanStegenga schreef:

Beetje voorbarig om dan al één magere ster uit te delen vind je niet?

Wellicht wel. Maar in het gedeelte dat ik gezien heb heb ik al 50 keer het woord " fuck" gehoord. Tja dat is voor mij nu niet echt motiverend om verder te kijken.

Maar ik zal de gehele film wel uit gaan kijken. Ik vrees echter dat dat de film dan nog een ster gaat dalen in mijn waardering.

Koendh schreef:

de humor was zo voorspelbaar.

Ik weet dat men het niet doet, maar ik adviseer om m nog eens te kijken, de humor is alles behalve voorspelbaar, op 2 momenten na.

namelijk,de deur, het as strooien,

tonnyhk schreef:

doe maar niet, er word zo een 120 keer fuck gezegd en 100 keer dude, als je je daar aan stoort kan je het beter laten, zonde van je tijd, wel jammer dat je daar niet doorheen kan kijken.

avatar van darkjaap

darkjaap

fuckfuckerdefuck fuck fuck

idd iets wat me zeer stoorde aan de film

• 20609 berichten

Shut the FUCK up darkjaap.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

gisteren gezien.

aardige film.

wel leuk om een keertje gezien te hebben maar zeer zeker niks bijzonders (waarom in godsnaam in top 250?).

zal wel cult zijn ofzo....

wel grappig, niet meer.

avatar van maerk

maerk

Alsjeblieft mensen. Je mag t natuurlijk een slechte film vinden. Maar als je maar een klein stukje hebt gezien weet je nog helemaal niets. Als ik Schindlers List zou moeten beoordelen op het eerste kwartier kom ik waarschijnlijk ook niet hoger dan 2*!! Maar daarna komt alles een beetje op gang en kijk, hij staat op #2 in mijn top 10. Verder is het een beetje vreemd om deze film te vergelijken met Pulp Fiction. En Big L is een soort humor die je moet liggen. Ik vind t iniedergeval geweldig

tonnyhk

[, wel jammer dat je daar niet doorheen kan kijken. [/quote]

Ik kan bij een heleboel films wel door gescheld, gevloek en geweld heen kijken. Als tenminste het verhaal mij aanspreekt (Shawshank Redemption), ik de humor waardeer (Life of Brian), ik gefascineerd wordt door de beelden en sfeer (Apocalyps Now) of ik de muziek super vind (Blues Brothers).

Maar in al deze films samen wordt nog niet zoveel gevloekt en gescholden als in 10 minuten van The Big Lebowski.

tonnyhk schreef:

Ik zal het proberen uit te leggen.

Heb alle films van Tarantino en Coen's meer dan 1x gezien en hier ook op dvd liggen. Ik heb het natuurlijk over de vergelijking tussen Big L en Tarantino. Die is namelijk onzinnig. Hoewel er overeenkomsten zijn, zijn de verschillen twintig maal groter. Kom ik zo op terug.

pulp fiction en The Big Legbowsky zijn beide een beetje " Hippie achtige" misdaad films met veel gevloek, drugs en dezelfde soort humor.
Hippie achtige misdaad films is natuurlijk een vaag begrip. Big L kan ik me nog wel voorstellen, maar waarom is Pulp Fiction Hippie achtig? Lijkt me nogal tegenstrijdig met het geweldadige karakter van de film (make love not war). Erg vreemd. Het is me nog steeds volstrekt onduidelijk waarom je ze gemakshalve maar onder dezelfde noemer gooit. Waar de personages in bijv. Pulp Fiction nogal hippe en inderdaad stoere gangsters zijn, zijn het hier komische losers (alhoewel ik the dude eigenlijk zo niet wil noemen; hij is het natuurlijk wel) en een volslagen ander personage dan de Tarantino personages. En dat geldt voor elk personage uit the Big L. Niet te vergelijken met welk Tarantino personage dan ook. Wat me verder opvalt is dat je lijkt te denken dat Tarantino de maatstaaf heeft bepaald. De Coen’s waren gelukkig al bijna 10 jaar bezig, voordat Tarantino debuteerde. Miller’s Crossing van the Coen’s is misschien het beste te vergelijken (maar ook heel anders qua humor, van toon en qua eigenlijk alles) en kwam een paar jaar eerder uit dan Reservoir Dogs en Pulp Fiction.

The Coen brothers films kenmerken zich door kleurrijke personages die je juist gemakkelijk dom, vreemd en merkwaardig kunt vinden, terwijl de Tarantino personages hip proberen over te komen. De stijl tussen de regisseurs is ook op elk ander vlak groot. De (opnieuw populair geworden) popnummers tegen een grote diversiteit aan muziek die niet onder die noemer valt. De snelle dialogen van Tarantino tegen elke uuuhm en eeuhr die word uitgeschreven door de Coen’s. En zo valt nog wel door te gaan. Hier is een lineare vertelstructuur, terwijl Tarantino de plot extra dimensie probeert te geven door een puzzelstructuur. etc etc.

Je vergeet het onderscheid te maken met een culthit. The Big Lebowski, maar met name Pulp Fiction hebben niet een kleine schare fans, maar hele volksstammen die de film(s) goed vinden. Een wezenlijk verschil. Maar ook zulks is natuurlijk erg mager om een onlosmakelijke vergelijking te maken. Dan zijn het beide culthits (zulke typische voorbeelden vind ik het trouwens beide niet), what’s your point?

Ik ben geen volgeling, het feit dat ik zo fel ben, komt voort dat ik nu een lang bericht ‘moet’ typen om iemands ongelijk aan te tonen die the Big Lebowski amper gezien heeft en derhalve met magere vergelijkingen komt die de films wel eens gemeen zouden kunnen hebben. Sorry, maar vind echt dat je niet weet waar je over praat. Lijkt me eerder het probleem van de laagstemmers; een Pulp Fiction achtige film verwachten, terwijl dat helemaal niet zo is. Nogmaals, kijk verder dan het gescheld en het geweld. Zullen we No Country for Old Man ook maar onder de conventionele actiefilms plaatsen, omdat de basis eenvoudig is?

avatar van arshad

arshad

vond hem echt slecht veel mensen zeggen dat ie heel erg grappig is maar ik vond maar 1 stukje echt grappig

0.5 voor de film
0.5 voor de enorm grappige vechtscene buiten de bowlingbaan waar john goodman die gast z'n oor afbijt
0.5 voor tara reid

mister blonde

Dit soort reacties bewijzen mijn punt.

avatar van The Oceanic Six

Face it, niet iedereen ziet de humor in deze film. Ik vond bijvoorbeeld Snatch niet grappig die iedereen zo leuk vind en ik waardeer Pulp Fiction ook niet zo hoog.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

I fuck you in the ass, I fuck you in the ass, I fuck you, I fuck you, I fuck you, I fuck...

avatar van niethie

niethie

Gister eventjes gekeken op tv omdat ik er toch wel benieuwd naar was geworden naar al de positieve dingen die ik er over had gehoord en gelezen en ik moet toegeven dat ik dit net zoals die andere veel geroemde Coen film Fargo nergens echt geniaal vond, toch vond ik het weer een hele leuke film met een heel apart gevoel voor humor, er zitten een paar ontzettend leuke en vooral bizarre grappen in de film, de personages zijn stuk voor stuk erg leuk en de film zit nog eens op een hele geinige manier in elkaar.

Toch vond ik het zoals ik al eerder zei nergens echt geniaal, toch heb ik me prima vermaakt, heb nu vijf films van de broertjes coen gezien en hun stijl bevalt me heel goed, alleen ontzettend jammer dat ik hun beste twee films niet geniaal vond en die andere minder bekende Blood Simple, Raising Arizona en het recente-

No Country For Old Man wel, ach misschien moet ik ze gewoon later nog eens herzien.

3,5 sterren

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

THE DUDE ABIDES!!

avatar van Chris0478

Chris0478

Had m alweer een tijd geleden gezien, maar hij hoort gewoon in mijn top tien thuis. Prachtfilm.

Darkness fell over the dude - A darkern'r darkness than a black steers tookus, on a moonless prairie night.

[quote][/quoteJesus Quintana: What's this day of rest shit? What's this bullshit? I don't fuckin' care! It don't matter to Jesus. But you're not foolin' me, man. You might fool the fucks in the league office, but you don't fool Jesus. This bush league psyche-out stuff. Laughable, man - ha ha! I would have fucked you in the ass Saturday. I fuck you in the ass next Wednesday instead. Wooo! You got a date Wednesday, baby!

avatar van MrEd

MrEd

-Zucht- Misschien had ik van tevoren een flinke joint moeten roken om deze meligheid te kunnen waarderen.

• 20609 berichten

weet men eigenlijk wel waar het woordje fuck vandaan komt?

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

combi schreef:

weet men eigenlijk wel waar het woordje fuck vandaan komt?

Het is in ieder geval niet Fornication Under Command of the King, zoals wel eens wordt beweerd.

• 20609 berichten

hahaha, grappig, ik weet het niet , ik was gewoon benieuwd of iemand het wel weet, zou wel leuk zijn als het zo was.

avatar van Baksteen

Baksteen