• 9.384.374 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

DE film die beter word naarmate je hem herkijkt. Ik zat de eerste keer dat ik hem keek ook te twijfelen tussen 3.5 en 4 sterren en nu staat hij op nummer 1 in mijn top 10.

Berichten verplaatst naar Joel Coen

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

lesamurai schreef:

Veel van gehoord maar er wordt veel gezegd en geschreven (in film magazines) dat hun werk verslechterd en dan bedoel ik het camerawerk merendeels.

Grappig, want hier beweren ze juist het tegenovergestelde:

The ASC continued to honor Deakins with outstanding achievement nominations for his later works, including Fargo, Kundun, O Brother Where Art Thou? and his second win for The Man Who Wasn't There. In 2008, Deakins became the first cinematographer in history to receive dual ASC nominations for his works, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford and No Country for Old Men. In addition, he received dual Academy Award nominations for both films later that month.

Flauwekul dus. De laatste paar films (en dan doel ik vooral op Intolerable Cruelty en The Ladykillers) van de Coens waren gewoon minder origineel als bijvoorbeeld een Fargo en een Big Lebowski. Met het camerawerk was in ieder geval niets mis.

avatar van picah.q

picah.q

De personages in de film zijn prachtig. Het verhaal is humoristisch en orgineel. Jeff Bridges speelt heel realistisch en zijn personage vind ik geweldig. Dit en No Country for Old Men zijn trouwens de enigste films die ik heb gezien van de Coen brothers, en ze zijn beiden waanzinnig!

avatar van Poppe

Poppe

DUDE ! (WHA!) Heerlijke film !

avatar van Xaio

Xaio

Heerlijke film, heb om sommige stukken gelachen. Echt geweldig geacteerd. 4.5*

avatar van felix89

felix89

toen ik deze film de eerste keer zag was ik lichtjes telleurgesteld maar bij de 2de kijkbeurt wist ik al ongeveer wat ik moest verwachten.

Eigenlijk moet je je gewoon in je zeteltje zetten, lekker meezweven met de dude en het verhaal, tsja "just go with the flow"

wat blijkt, ik lag kreupel van het lachen!!

vooral enorm indrukwekkend hoe jullianne Moore hier leuk staat te acteren, niet het irritante gehuil dat we gewend zijn van haar, gelukkig maar. ( Magnolia iemand? )

avatar van 606

don't fuck with the jezus

ik vond dat zo geweldig

avatar van Carolaah

Carolaah

hmm ik ben nu vast weer boosdoener,

maar deze humor is me nou nét een vleugje té droog..

Alles a la 'Dude where's my car' en 'dumb, dumb and dumber'

trekt me niet echt.. iets te lomp in mijn ogen.

Af en toe kon ik er nog wel om lachen, maar het geheel gezien krijgt van mij helaas maar een 2

avatar van Drezic

Drezic

Carolaah schreef:

hmm ik ben nu vast weer boosdoener,

maar deze humor is me nou nét een vleugje té droog..

Alles a la 'Dude where's my car' en 'dumb, dumb and dumber'

trekt me niet echt.. iets te lomp in mijn ogen.

Vond ik de eerste keer ook; gewoon nog twee keer kijken.

avatar van maurice74

maurice74

Gisteren voor de zesde keer gekeken, maar nu in high definition, zoals dat heet. Lijkt wel steeds leuker te worden, omdat het plot slim in elkaar zit en grappen natuurlijk tijdloos zijn.

Geweldige herziening gehad,

De voice - over komt voor de rekening van een man die verteld over een aantal bijzondere mensen in een niet zo bijzondere stad waar hij weleens geweest is en uiteindelijk ' The Dude ' ontmoette aan een bar. Grappige vondst.

De droomscenes zijn fenomenaal. Naakte meisjes waarvan er een al liggend via een trampoline, zolang mogelijk in de lucht wil blijven, bowlingkasten die tot in de hemel reiken, ' The Dude ' als levende bowlingbal en niet te vergeten ' de schaar '. Typisch zo `n fragment dat zich dagenlang in mijn kortetermijngeheugen blijft afspelen.

Verder klopt ook bijna alles gewoon aan deze film. De muziek is uitermate gevarieerd maar altijd relaxed. Altijd weet hij de sfeer van het moment te versterken. Veel meer dingen die mij nu ook opvielen: die houding die ' The Dude ' aannam tegenover de politie en dan die nihilists die als het er op aankomt over lijken gaan. Leukste personages blijven voor mij toch Walter en Donny. Ik ga geen citaten aanhalen, want dat is al genoeg gedaan. Maar de omgangsvormen tussen hen waren zeer komisch. Hoe vaak sommige dingen ook herhaald worden, het oogt gewoon grappig omdat men consequent door blijft gaan met bepaalde dingen te doen of te zeggen ondanks dat hen al meerdere malen ten verstaan is gegeven dat enige vorm van samenhang wel erg ver te zoeken is.

De karakters kennen geen karakterontwikkeling getuigen ook het compleet wegmoffelen van de bowling - finale en het uiteindelijke einde. Daar waar in menig Hollywood film uiteindelijk nog wel even alles afgehandeld moet worden. De 1ste keer dat ik deze film zag verwachtte ik teveel van de hele ontvoeringskwestie en qua spanning viel het toen wat tegen. Een 2de kijkbeurt leverde ook niet gelijk een beter resultaat op maar toch bleef de film mij aantrekken. Prachtige afsluiting ook waarin met veel goedkeuring gesteld wordt dat ' The Dude en zijn vrienden ' de werkdruk van andere mensen compenseren.

Het kwartje mag dan gevallen zijn. Fargo en No Country for Old Men blijven mijn favoriete Coen - films. Halfje verhoogd. 4,5*

Clueless Dork

Er zit juist erg sterke karakterontwikkeling in deze film. De scene in het mortuarium en op het strand laten zien dat Walter bewust is dat hij niet gelukkig is met wie hij is. Hij verschuilt achter een masker waarin hij constant zijn verleden en geloof gebruikt om zijn meningen kracht bij te zetten. Hij is gedeeltelijk schuldig voor de dood van Donny en dit beseft hij (en The Dude) heel erg goed.

avatar van FisherKing

FisherKing

Hij zou in mijn top10 moeten. Een van de weinige films waar ik het over heb in het leven als het over komedie gaat.

Just let me have my rug....

Clueless Dork schreef:

Zo kun je het natuurlijk ook interpreteren. Toch blijft dit voor mij vooral een film over luie mensen die alleen over lijken gaan als hun bowlingavondje in gevaar komt. En natuurlijk als iemand ' over the line ' gaat. De monoloog aan het einde maakt trouwens toch wel duidelijk dat ' The Dude en Walter ' gewoon op de oude voet verder gaan qua leefstijl. Just relax! is nog steeds hun motto.

maxcomthrilla schreef:

Dan heb je er in mijn ogen niet veel van begrepen. The Dude is niet zomaar een luiaard die alleen maar om zijn bowlingavondje geeft. Hij is trouw aan zichzelf en heeft enorme zelfkennis en doet dat wat hem oprecht gelukkig maakt. Walter's motto was trouwens nooit 'just relax'.

maxcomthrilla

Zeg ik dan dat ' The Dude ' niet doet wat hij wil? Natuurlijk is hij loyaal aan zichzelf en doet hij wat hem gelukkig maakt! En Walter is inderdaad niet altijd even relaxed, vandaar ook dat ik refereer naar die ' over the line ' scene. Deze verwijst overigens niet alleen naar de scene op de bowlingbaan maar tevens naar andere momenten waarbij anderen volgens hem, en dat is al vrij snel, ' over the line ' gaan.

En ja, laten we elkaar vooral gaan zeggen dat iemand de film niet heeft begrepen. Lekker belangrijk. ' The Dude ' is ruimdenkend...en laat zich niet slechts 1 waarheid voorschrijven.

Clueless Dork

Ik zeg dat je de film verkeerd hebt begrepen omdat je zegt dat The Dude en Walter over lijken gaan als hun bowlingavondje in gevaar staat. Walter is trouwens nooit relaxed in de film. Er is altijd wel iets in zijn gedachten dat ervoor zorgt dat zijn eigen temper over the line gaat.

maxcomthrilla

Oke, dan is het mij duidelijk. Mijn woordkeuze bevatte een ironische ondertoon, aangezien ik gelijk na mijn opmerking over lijken refereerde aan die ' over the line ' momenten van Walter. Wellicht heb ik het wat onduidelijk geformuleerd of heb jij het allemaal net iets te letterlijk genomen of de samenhang tussen 2 verschillende zinnen gemist.

• 20609 berichten

walter is relaxter dan the dude, hij schreeuwt alleen af en toe terwijl the dude helemaal de pan uit flipt door walter zijn aktie's.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

combi schreef:

The dude sloopt tenminste geen ferrari's uit frustratie, en gebruikt rare Duitsers niet als vervanging voor kegels, om nog maar te zwijgen over het mishandelen van invaliden.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

of het bedreigen van pacifisten

Pastichio Rocker schreef:

I'm perfectly calm, dude.

maar goed, ten eerste was geen ferrari en als je na die scene het verschil van gedrag ziet wie is er dan relaxter? Die duitsers was pure zelf verdediging en bij die invalide wie maakte zich meer druk?

W.M.J.M schreef:

1 April!

avatar van The Last

The Last

FisherKing schreef:

Ik zie dat je Groundhog Day ook op de hoogste score hebt staan.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ha Dat vind ik meer een filosofische film

Clueless Dork

Deze film is dat op en top!

avatar van Brink

Brink

Ik snap deze film echt niet. Wat is hier nou leuk aan? Ik had hem gekocht na hele goede reacties gelezen te hebben en verwachte er dus ook heel veel van maar wat een teleurstelling was dit. Er gebeurt gewoon helemaal niks maar dan ook niks wat grappig is. Ik geef hem een 1 omdat ik een 0.5 nog net te laag vind.