Genre: Komedie
Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits
Releasedatum: 14 mei 1998
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Te zien in één bioscoop ()
Plot The Big Lebowski
"Times like these call for a Big Lebowski."
Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...
The Dude
Treehorn Thug
Treehorn Thug
Nihilist
RalphV
Inderdaad, al die nutteloze quotes uit de film hier optypen in plaats van inhoudelijk over de film te discussieren doe je maar in het forum ofzo.
Well... that's just like euhm..... your opinion man!
Deze film heeft gewoon zoveel geweldige quotes, vind dat hierbij de voordeelregel van toepassing is...
lesamurai
The Dude, El Duderino, Dudeness et cetera. Kortom een geweldige film vol onderbroekenlol en cynische humor; The Brothers Coen hebben deze film weer prima afgeleverd (jammergenoeg verwaarlozen ze hun werk nu alleen nog maar.)
Coen hebben naast The Big Lebowski ook nog prima werk afgeleverd waaronder bijvoorbeeld: Fargo.
W.M.J.M
Freud
Hoe heerlijk de korte inhoud ook klinkt, dat valt flink tegen: geen enkele andere film van de Coens bevat zo'n rommelig en weinig coherent scenario als dit. Uiteraard wordt dat wel goed gemaakt door de schitterende personages (de typische Coen-creaturen, maar met meer dan ooit) en de leuke dialogen, maar het is toch een groot gemis. Geen hoogvlieger dus, maar wel een leuk tussendoortje. Typisch trouwens, net nu ik eindelijk al hun films dacht gezien te hebben, hebben ze er weeral een nieuwe...
Dat is nou juist het grappige. Het verhaal is zo absurd en doet er compleet niet toe. Kijk m nog eens en je zult m al anders ervaren.
Ik had namelijk bij de eerste kijkbeurt een zelfde soort reactie.
Clueless Dork
Het verhaal doet mij denken aan een pinball machine waarin The Dude de pinball is.
Weertenaar
Wat een flauwe film, ik kon de humor er echt niet van inzien: 2.00
Ik had hele hoge verwachtingen van deze prent, maar toen na een paar minuten al wel duidelijk werd dat het verhaal in deze film van gigantisch ondergeschikt belang werd ging de lol er voor mij persoonlijk heel snel vanaf. Met tegenzin heb ik de film uitgekeken om een goede mening te kunnen vormen, maar The Big Lebowski is absoluut niet mijn ding. Werkelijk geen moment kon ik een (glim)lach niet onderdrukken simpelweg omdat de humor mij geen seconde te pakken had. Of ik snap deze droge/cynische humor van The Big Lebowski gewoon niet, daar zal het denk ik eerder aan liggen als ik het gemiddelde voor deze film zie. In ieder geval, ik zoek in de eerste plaats in een film een aardig geformuleerd verhaal, maar daar is in The Big Lebowski geen seconde aandacht aan besteed. De vele 'typetjes' moeten deze film maken, maar laat ik nou net ook nog eens niet van 'typetjes-films' houden....
Tja het verhaal, eigenlijk kan er ik niet zo heel veel zinnigs over vermelden. Een half puntje voor dit onderdeel is dan ook meer dan genoeg. Het verhaal is bewust van ondergeschikt belang gemaakt, en dus kan ik deze prent daar nauwelijks op afkraken. Als de humor me nou nog aansprak dan had de film zeker nog punten kunnen pakken op dit onderdeel, maar zelfs dat was niet het geval. Het verhaal zelf trekt op helemaal niets, en hangt als los zand aan elkaar. Het lijkt op een verzameling van tientallen losse scenes die op een hoop zijn geveegd, en waarbij de 'typetjes' op vrijwel elke scene hun stempel moesten drukken. De ontrafeling van het mystery had voor mij nog wat kunnen betekenen, maar ook dit raakt kant noch wal. Er zat helemaal geen geld in het koffertje... Hoe goedkoop kun je je plot beeindigen.... Wat een slappe hap. Maar goed, als ik de reacties hier lees dan hechten de meesten hier blijkbaar weinig waarde aan. Maar het zei zo, aan mij is het in ieder geval niet besteed.
Het acteerwerk is het enige punt waar deze film het nog enigzins van moet hebben. Al vind ik persoonlijk de verzameling 'typetjes' zoals ik in mijn inleiding al zei echt helemaal niks. Alle mafkezen zijn bij elkaar gezet, en draaien een filmpje in elkaar. Al zetten ze vrijwel allemaal een zeer behoorlijke prestatie neer, met als hoogtepunt natuurlijk The Dude zelf vertolkt door Jeff Bridges. John Goodman is ook goed te pruimen, al vond ik hem in een aantal scenes nogal een tikkeltje aan 'over-acting' doen. Wat Steve Buscemi in deze film te zoeken heeft is me werkelijk een raadsel. Zijn rol heeft he-le-maal niets om het lijf, en voegt geen seconde iets aan de prent toe, zijn acteren nog daargelaten. De bijrollen zijn over het algemeen aardig, maar verder niets bijzonders. Een groot aantal dialogen waren wel om te smullen, en wellicht waren deze dialogen door mij nog beter te waarderen als ik de humor er van in had kunnen zien...
Alhoewel de film als humoristisch is bedoeld (al heb ik dat zelf niet zo ervaren) en het realisme dus met een korreltje zout moet worden genomen, kan ik dat niet zo zien. Ik benaderde de film als een prent met een serieus sterk verhaal, maar daar bleek bar weinig van waar te zijn, en dan laat vervolgens ook het realisme het plot nog in de steek. Talloze overdreven, nietszeggende scenes, een aantal zeer discutabele momenten, en de weinig toevoegende 'flashbacks' en 'dromen' van 'The Dude' gaan zeer moeizaam hand in hand met een realistisch verhaal. Om nog maar te zwijgen over de overdreven scenes waarin Walter een rol speelt, en de slotscene op het einde na het bowlen waar er blijkbaar nog wat actie in de film moest worden gestopt... De film is niet als realistisch bedoelt, dat besef ik terdege, maar als ik geen humor in een film vind, en het verhaal vervolgens ook niet veel voorstelt dan kan ik het realisme daar niet meer los van zien. Al zal niet iedereen deze stelling kunnen volgen denk ik.
Ook visueel scoort deze film van mijn kant nog een kleine voldoende. Het camerawerk is over het algemeen erg aangenaam, en zitten er een paar mooie shots in de film. De special effects met het vliegen van 'The Dude' over Los Angeles achter zijn kleed aan vond ik vrij mager, maar goed, dat was nou niet bepaald de essentie van deze film. Ook de tussenstukjes vond ik weinig bijzonders, maar kwalitatief wel een voldoende waard. Door het aardige monteerwerk blijft er wel een bepaalde vaart in de film zitten, al zijn er een paar momenten waarin een scene in sommige gevallen net iets te ver is doorgevoerd. De muziek kon ik over het algemeen wel waarderen, maar om hiervoor nou een half punt erbij op te tellen gaat me wel weer wat ver, het waren over het algemeen bestaande sounds, en niet speciaal voor deze film gemaakte karakteristieke tracks.
The Big Lebowski is een uitermate bijzondere film, waarin je de humor moet kunnen herkennen, anders kun je deze prent beter direct in een stoffige oude doos deponeren. Volgens mij ben ik een van de weinig die de humor van deze film absoluut niet kon inzien, en het verhaal, en het daarbij horende realisme me ook al totaal niet konden boeien. Daarbij heb ik persoonlijk ook nog eens een lichte afkeur tegenover een grote hoeveelheid aan bij elkaar gezochte 'typetjes', wat het voor mij allemaal veel te gemaakt doet overkomen, al doet het aan de acteerprestaties van de cast geen moment afbreuk. Visueel red de film ook nog enigzins wat punten, anders had er een zeer zware onvoldoende voor deze film uit komen rollen. Ik kan begrijpen dat velen deze film wel kunnen waarderen om de overwegend droge/sterk-gefundeerde/cynische humor, maar ik persoonlijk heb het geen moment kunnen waarderen. De teleurstelling overheerst, en daar is het cijfer dan ook naar: 2.00 (2.00).
Leland Palmer
Of ik snap deze droge/cynische humor van The Big Lebowski gewoon niet
Dat denk ik inderdaad
- 20609 berichten
Fucking weertenaar that creep can write man.
Herziening kan wonderen verichten, geld voor de meeste mensen hoewel ik denk nadat ik je recensie lees dat het je cijfer niet zal beinvloeden.
fuck it dude let's go bowling.
- 20609 berichten
Ik denk dat je trouwens i.p.v. wright => write bedoelt ...
chill-ko
Vaag
klute89
Een leuke en toch ook wel een grove film, ik heb genoten, maar ik vond de film voor deze, Fargo, toch beter.
Desalniettemin 3,5*
garlic senior
Desalniettemin 3,5*
Ik heb dezelfde mening. Vond de film soms erg grappig, maar anderzijds waren er ook momenten waarvan ik de humor niet echt inzag. Toch heb ik me zeker vermaakt met het kijken van deze film. De scène waarin de as van Donny werd verstrooid vond ik erg grappig. Walter die een verhaaltje ging houden en heel emotioneel over zijn eigen verleden ging vertellen. Dat terwijl hij Donny nooit liet uitspreken, waardoor hij helemaal naar de achtergrond werd gezet. En de scène waarin iemand aan een apparaat in leven word gehouden. Word er gezegd: schrijft hij nog steeds? Erg droog.Voorlopig geef ik 3,5* maar ik kan misschien mijn beoordeling nog verhogen naar een 4*
erg leuke film alleen einde was beetje raar
wel geniale rol van jeff
Baksteen
raar?
raar?
Hij eindigt gewoon waar het mee begonnen was, bij die cowboy die je eigenlijk de film inleid en uitleid. Hij verteld eigenlijk de film (well here's a story about a dude... well and the dude will live on) Duidelijker kan eigenlijk niet.ja oke maar je weet niet wat er met de rest gebeurt met threehorn.
en die duitsers weet je wel
Baksteen
ja oke maar je weet niet wat er met de rest gebeurt met threehorn.
en die duitsers weet je wel
Dat doet er toch eigenlijk ook niet toe, wel?
Voor mij was het een goede afsluiter hoor.
Dat doet er toch eigenlijk ook niet toe, wel?
Voor mij was het een goede afsluiter hoor.
klopt ook wel
maerk
Ik vond het ook leuk dat Flea, de basgitarist van de Red Hot Chili Peppers, erin meedeed
MrEd
Dan zou ik toch snel naar No Country for old Men gaan!
Niet echt want dat is juist een van de mindere films van ze
The One Ring
Soms snap ik IMDB echt niet. Hoe kunnen ze deze film nou bij drama indelen
- 20609 berichten
het is toch ook een drama als er op je tapijt ge-urineerd word.
Nasir
Love the Coens but i hate the eagles.
In de tram barst ik altijd spontaan in lachen uit als ik aan die scene met die taxichaffeur denk.
The Last
Soms snap ik IMDB echt niet. Hoe kunnen ze deze film nou bij drama indelen
Over een paar dagen (of weken) is dat wel weer veranderd hoor, gebeurt wel vaker dat IMDB rommelt met de genre's.
lesamurai
Dan zou ik toch snel naar No Country for old Men gaan!
Veel van gehoord maar er wordt veel gezegd en geschreven (in film magazines) dat hun werk verslechterd en dan bedoel ik het camerawerk merendeels.
W.M.J.M
Het camerawerk in No Country for Old Men kan zich meten met het beste werk van alle Coen films.
wibro
Deze film van de Coen Brothers viel mij juist tegen.
Misschien dat ik hem toch maar weer eens opnieuw moet gaan bekijken.

Geen enkele nominatie: vijf klassiekers die ooit volledig werden genegeerd bij de Oscars

Jeff Bridges staat open voor 'The Big Lebowski'-sequel: "Als de Coen-broers erbij betrokken zijn, zou ik dat zeker doen"

Netflix verwijdert onder meer deze films voor het einde van de maand

Pulp Fiction

The Usual Suspects
Thriller, 1995

Fight Club
Komedie / Thriller, 1999
white russiandude bowlingvietnam veteraancarpet nihilismheart attackontvoeringlsdmarihuanalos angeles, californiëmiljonaircultfilmcowboyashesimpregnationbowling team unemployedbowling ball neo-noirweeds absurdsuspensefulvibrantshaggy dog story