• 9.385.360 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, John Goodman en Julianne Moore

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws, Spaans en Duits

Releasedatum: 14 mei 1998

Plot The Big Lebowski

"Times like these call for a Big Lebowski."

Jeffrey Lebowski, die bij voorkeur en doorgaans 'The Dude' genoemd wordt, krijgt bezoek van twee onbehouwen en niet al te snuggere mannen die hem hardhandig vragen waar 'het geld' is. Ze denken dat hij de miljonair is met diezelfde naam, en wiens jonge vrouw grote schulden heeft; ze urineren zelfs op zijn zeer geliefde tapijt! Hij besluit de miljonair Lebowski op te zoeken om geld te los te peuteren voor een nieuw tapijt, maar dat heeft vergaande gevolgen...

avatar van The Last

The Last

Best een grappige film. Vond 'm niet echt briljant ofzo, maar was zeker wel goed en grappig. Vooral Goodman was mooi om te zien, met de hele tijd tegen Buscemi: 'SHUT THE F*CK UP DONNY!' Verder was het verhaal ook best grappig, met telkens andere wendingen.

3,5 sterren.

ik ken er nog 1!

avatar van gotti

Waar zijn jullie baarden en sandalen?

avatar van The Last

The Last

Je hebt altijd wel iemand die een lolletje verpest. He gotti

gideonvdb

your not wrong gotti, your just an asshole.

avatar van gotti

Well, that's like your opinion man...

avatar van KampF_

KampF_

Gotti has no frame of reference here..

Nee maar even serieus dude, het was laat ingeplanned. Anders had ik nog wel waterschoenen gekocht en en vet mooie hippiebroek... Opplakbaarden (of echte) lijkt me iets te veel vant goeie..

Maar het was leuk ;p Echt een tip. Mensen zullen je relexheid waarderen.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Hoewel ik mij na een uurtje even begon te vervelen omdat het verhaal iets te lang duurde en er naar mijn goesting (ik kom uit België... ) te veel "fuck"s en "fucking"s in voorkomen wat het humoristische van de dialogen op den duur bederft. Dankzij de goede beoordelingen die jullie hem allemaal gegeven hebben heb ik de film toch uitgekeken. Na het dipje zag ik dan ook stilaan de positieve punten van deze film in. Ik heb even getwijfeld of ik 3 of 3.5 zou geven en heb uiteindelijk beslist het bij 3 te houden. Deze 3 punten heeft The big lebowski niet echt te danken aan het komediedeel, maar eerder aan het mysterydeel dat ik niet goed kan uitleggen. De humor die erin aan bod komt is niet volledig mijn ding en ik heb dan ook slechts enkele keren moeten lachen...

avatar van Yugnav

Yugnav

Met grote liefde koester ik mijn shirtje van the dude:-) zag ut ergens hangen in amsterdam en MOEST het hebben;-) egt een te vette film dit... weet niet hoe vaak ik hem al gezien heb! Kan hier egt geen genoeg van krijgen:-D

avatar van by_the_way

by_the_way

Mijn 2e van de Coen broeders, minder dan Fargo naar mijn mening. The Big Lebowski is wel een leuke film met buitengewoon acteerwerk van in het bijzonder Jeff Bridges, John Goodman en Steve Buscemi. De beginscène op de bowlingbaan onder begeleiding van Bob Dylan, meen ik? vond ik erg sterk, het nummer kwam nog een 2e keer terug.

Struikelblok voor mij was voornamelijk het verhaal dat me niet continue boeide en ook grappen die te vaak werden herhaald, bijvoorbeeld: wanneer 'Donny' iets zei, je al kon verwachten dat 'Walter' er tegenin ging.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

De herhaling van gelijksoortig geaarde grappen geeft de film ritme...runnin gags....Bij komische duo's is er ook altijd één de schlemiel en de Dude komt zo, als de goedheid zelve, beter uit de komische verf.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Ja, de herhaling van grappen is nou juist een van de positieve punten van deze film! Shut the f**k up Donny!

En het verhaal, tja, welk verhaal? Dat is niet waar het echt om draait in deze film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Exact. De Coen Brothers zijn erin geslaagd om geen verhaal te hebben, en een geweldige film te maken. Hier draait het compleet om de cast.

Overigens wie hier geen verhaal in ziet, die mag naar de tapijtendokter

Heey,

what's this day of restshit.

avatar van serpico

serpico

FisherKing schreef:

Overigens wie hier geen verhaal in ziet, die mag naar de tapijtendokter

Dat klopt, het verhaal is zelfs nog best wel ingenieus

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Laat die Magic Brothers Coen maar lekker aan de touwtjes trekken en hun dialogen weven.....ik laat me er graag door in rollen... of er op weg zweven! Far out man!

avatar van Mark_Zero

Mark_Zero

"He fixes the cable?"

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Sportingerke schreef:

Hoewel ik mij na een uurtje even begon te vervelen omdat het verhaal iets te lang duurde en er naar mijn goesting (ik kom uit België... ) te veel "fuck"s en "fucking"s in voorkomen wat het humoristische van de dialogen op den duur bederft. Dankzij de goede beoordelingen die jullie hem allemaal gegeven hebben heb ik de film toch uitgekeken. Na het dipje zag ik dan ook stilaan de positieve punten van deze film in. Ik heb even getwijfeld of ik 2.5 of 3 zou geven en heb uiteindelijk beslist het bij 2.5 te houden. Deze 2.5 punten heeft The big lebowski niet echt te danken aan het komediedeel, maar eerder aan het mysterydeel dat ik niet goed kan uitleggen. De humor die erin aan bod komt is niet volledig mijn ding en ik heb dan ook slechts enkele keren moeten lachen...

EDIT: van 3 naar 2.5 na het zien van "The Big Lebowski - The Fucking Short Version". Dit filmpje op zich heeft wel iets.

Fuck man, er is overdrijven en overdrijven...

avatar van The One Ring

The One Ring

FisherKing schreef:

Het grappige is dat er wel degelijk een verhaal in zit, maar dat dat verhaal uiteindelijk nergens naar toe leidt. Precies wat hoort bij een ambitieloos figuur als de Dude.

avatar van chill-ko

chill-ko

Let me tell you something, pendejo. You pull any of your crazy shit with us, you flash a piece out on the lanes, I'll take it away from you, stick it up your ass and pull the fucking trigger 'til it goes "click."

avatar van chill-ko

chill-ko

chill-ko schreef:

Eight-year-olds, Dude....

avatar van AGE-411

AGE-411

Zap dan al eens...

Kom je deze film toch niet tegen op Kanaal 2!

Steeds leuk om een top10er weer eens te zien.

avatar van platesman

platesman

heb er 3 maal 15 min naar gekeken.hoe iemand dit een komedie kan vinden moet ik zelf nog uitzoeken.en kom nu niet af met kijk de hele film uit,ik kon het gewoon niet aanzien,de flinstones waren nog beter met john goodman

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Eigenaardige, "komische" film, zo'n film zie je graag of zie je niet graag. 5 sterren is teveel voor mij, daarom 4 (teveel fuck)., maar wel leuk en geen enkel moment verveeld.

Te veel fuck? Leg uit...

avatar van edk

edk

Geweldige film! Heel droog maar ik heb me rot gelachen, zoals het as uitstrooien tegen de wind in.

avatar van Creasy_Bear

Creasy_Bear

heb enkele keren moeten lachen, maar voor de rest vond ik de film overgewaardeerd. En waar sloeg die ouwe cowboy op?? Hij voegt niks toe aan de film en werkte alleen op mijn zenuwen, vond het nog knap

dat ik het heb uitgehouden om deze film af te kijken.

2.5 sterren

avatar van AGE-411

AGE-411

gotti schreef:

Te veel fuck? Leg uit...

z'n top 10 zegt genoeg.

avatar van Mat_

Mat_

Zeer goed geacteerd,erg grappige personages en redelijk wat grappige situaties. Net na het kijken had ik toch eerder het gevoel van net niet. Na het lezen van de meeste berichten hier en het lezen van de soms wel erg grappige quotes heb ik gewoon het gevoel dat ik de film nog een keer wil zien. Ik moet zeggen dat ik het er een beetje moeilijk mee had dat het verhaal nergens op sloeg en dat ik me daar te veel liet door mee slepen

Momenteel geef ik hem 3.5*, maar ik heb het gevoel dat dit bijna zeker een 4 gaat worden na herkijken van deze film