Genre: Thriller / Misdaad
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Jon Finch, Alec McCowen en Barry Foster
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Frenzy
"Just an ordinary necktie used with a deadly new twist."
Londen wordt geterroriseerd door een gewelddadige seriemoordenaar. Na de wrede moord op zijn ex-vrouw is Richard Blaney verdachte nummer één. Die ziet zich gedwongen om uit de handen van de politie te blijven teneinde zijn onschuld te kunnen bewijzen door het ontmaskeren van de werkelijke schuldige.
Richard Ian Blaney
Johnny Porter
Felix Forsythe
Sergeant Spearman
Poisonthewell
Sterke late Hitchcock. De formule is nou zo onderhand wel bekend, maar Frenzy is toch ook weer spannend, en met een gezonde dosis humor. Ik ken niemand van de cast (behalve Richard uit Keeping Up Appearances en de spoon salesman uit Fawlty Towers), maar iedereen is buitengewoon goed. 4*
Dennis Evahi
Dit is een fantastische Hitchcock film! Zit gewoon goed in elkaar, lekker spannend! Ook met veel humor inderdaad. "Very British".....Het is ook grappig dat Hitchcock zelf ook meedoet. Detail: hij staat op een gegeven moment als figurant tussen de menigte.
****-sterren
Poisonthewell
Hitchcock had bijna altijd cameo's in zijn films. Hitchcock-spotten werd in latere jaren van zijn carriere zelfs een internationaal tijdverdrijf.
Dennis Evahi
Jij bent écht een kenner hé? Wat is jouw favoriete Hitchcock?
Ik vind Psycho ook steengoed!
youri_bonito
HA! Een van mijn lievelings Hitchcock films.
"It's another necktie murda!"
Pieter Montana
Frenzy. Volgens velen het beste wat Hitchcock heeft gebracht na het geweldige "The Birds".
Frenzy is een aardige thriller maar geen meesterwerk. Daarvoor vind ik er gewoon teveel sullige gebeurtenissen inzitten:
-Rusk is een geweldige psychopaat (Heerlijke vertolking van Barry Foster) maar toch komt hij aan elk lijk met z'n blote handen?
In die tijd was het toch al mogelijk om vingerafdrukken te nemen,toch?
-Wanneer de portier van het hotel de politie opbelt om te vertellen dat er een sadistische wilde verkrachter in kamer 322 zit komen (maar) 2 bobby's aangerend en vinden het nodig om zelfs met de Engelse beleegdheid eerst op de deur te kloppen om te vragen of onze verkrachter wel thuis is.
Verder zit het plot wel erg goed in mekaar door de misverstanden rond Mr Blaney. Ook heeft Hitchcock weer een stel nagelbijtende scénes zoals de aardappelwagen en het einde.Heerlijk ook wanneer Babs de kroeg verlaat, het geluid wegvalt en plotseling Rusk achter haar staat met dat gemene glimlachje You're my type of woman
Dat Hitchcock voor deze film resoluut een onbekende cast wou was toch ook een vergissing. Behalve Rusk staat de rest er maar wat bij als een stel kartonnen figuren. Wat moesten die eetscénes met de inspecteur voorstellen?
Die trailer
Waar heb je deze nonsens vandaan?
Frenzy wordt gezien als een goede late Hitchcock, maar verder niet hoor. En over The Birds zijn de meningen zeer verdeeld. De film is vooral spraakmakend.
Als je het over de Hitchcock klassiekers hebt, dan zijn dat Vertigo, Psycho, Rear Window en North by Northwest.
Frenzy komt in het rijtje Hitchcock klassiekers niet voor.
Pieter Montana
Waar heb je deze nonsens vandaan?
IMDB scores,de scores hier, ook in vele Hitchcock-fan lijstjes zie je toch ook meestal Frenzy boven Torn Curtain,Topaz,Family plot staan.
Zeg ik toch ook niet?
Je zegt dus dat na The Birds, Frenzy door velen als beste film wordt gezien. Dus dan ligt het aan je formulering dat ik daar serieus op in ga. Je bedoelde dus na het uitkomen van The Birds, volgens velen de beste Hitchcock die hij in de laatste jaren van zijn carriere maakte.
Dennis Evahi
Pin die arme jonger er niet zo op zeg!
titan57nl
De openingsscene vind ik fenomenaal...hoe je als het ware de film ingevoerd wordt!
Ik kan niet goed omschrijven waarom ik deze film zo goed vind.....het is zeker niet zijn beste film...maar voor mij is hij heel speciaal....
Ik denk dat deze latere film ons meer vertelt over Hitchcock zelf, nu hij al ouder was en verzwakt, de film is ook zwaarder en misschien wel bitterder als al zijn andere werk. Er is geen romantiek meer, vrouwen zijn slechts objecten die vermoord worden. Het is een heel duistere...beetje macabere film....zelfs het eten is macaber...het ziet er werkelijk niet uit.
Veel goede scenes...soms wat traag, sterke psychologie.....een gewurgde heeft werkelijk zijn tong uit de mond..... De moordenaar moet na zijn daad even bijkomen en eet een appel om weer zichzelf te worden, kleine dingen maar wel zeer veelbetekenend en getuigend van inzicht in de geest van een gestoorde.
Het eind shot geeft mij elke keer weer koude rillingen, als de kist valt en de aftiteling begint met die onheilspellende muziek eronder.
olivier
Vreemdste wat ik in tijden over Hitch heb gehoord! Er valt absoluut te discutteren over zijn beste film en ik neem aan dat een vijf, misschien wel zestal films daarvoor in aanmerking komen, maar naar mijn gevoel is 'frenzy' daar niet één van, evenmin als 'the birds'. Al moeten we wel zeggen dat het prima 'the birds' de artistiek vruchtbaarste periode van Hitchcock afsluit. 'Frenzy' zou echter nog een heropleving bieden, zij het een kleine.
italian
ik denk dat Pieter Montana bedoelt dat Frenzy de beste film was tussen al die andere die na The Birds zijn gekomen (Torn Courtain, Marnie...).
zelf vind ik Torn Courtain en Marnie even goed als Frenzy
olivier
zelf vind ik Torn Courtain en Marnie even goed als Frenzy
Eventueel, maar ze kunnen toch écht niet tippen aan de grote Hitchcocks...
italian
nee dat zeker niet ! Vertigo en Psycho blijven gewoon eeuwige meesterwerken, The Birds en Rear Window ietsjes minder maar dat zijn nog altijd goede films.
Hitchcocks zijn per definitie altijd goed ! ik heb echt nog nooit iets slechts van die man gezien, zelfs zijn eerste films niet.
de mindere Hitchcocks zijn van kwaliteit soms even goed als meesterwerk van andere regisseurs
Enorm goeie film van 'the master of shock'.
Het komt misschien iets te traag op gang maar na een tijdje zit de vaart er stevig in en is die er niet meer uit te krijgen.
Het verhaal is erg boeiend en, in de trant van vele van zijn eerdere films (onschuldige man moet zijn onschuld bewijzen). Weliswaar ziet het er allemaal veel moderner uit. Daat heeft wel te maken met de 'jonge' leeftijd van de film, maar de charme van zijn andere films is hierdoor wel een beetje verdwenen.
Maar suspense en shock a volonté. Zoals de tagline zegt een schokkend meesterwerk.
Het was goed in beeld gebracht met enkeel shots die er toch wel bovenuitsteken. Er zaten enkele erg spannende en ook vrij komische scenes in, waarin erg goed geacteerd werd door de -zoals altijd- erg goed acterende cast.
Zoals ik al zei, was de film erg schokkend, maar ook veel schokkender dan we van hitchcock gewoon zijn, dat gevoel had ik bij psycho ook, en het is wel eens leuk om na zijn vrij luchtige thrillers ook eens iets schokkends te zien. Frenzy heeft me voortdurend geboeid en me op het puntje van men stoel gehouden.
Een meesterwerk dat van mij 4 sterren krijgt.
orbit
- 12092 berichten
Het is 'the master of suspense' niet shock
orbit
- 12092 berichten
oh toch wel als we de tagline op de poster mogen geloven.
Die tagline stelt dus geen ruk voor, want Hitchcock staat al sinds jaar en dag bekend als master of suspense. Master of shock is een vermakelijke variant, maar zou meer bij een horror-regisseur passen denk ik
silhoupin
Een redelijk goede thriller van A. Hitchcock.
De stijl van de film is anders dan wat we gewoonlijk gewend zijn van Hitch, we krijgen ook verschillende genre's in één film te zien; drama, komedie, misdaad, thriller. het zit er allemaal in.
De film kwam ietwat traag op gang met een al verschrikkelijke beginscene (bewegend panoramashot), een shot dat we ook niet vaak zien bij hitchcock.
De film blijft eigenlijk traagjes en oninteressant tot de eerste verkrachting die we te zien krijgen en deze is tevens ook zeer goed in beeld gebracht en dit ook met een misschien zelfs schokkend stukje naakt. Dit zien we zeker ook niet vaak in hitchcockfilms.
Daarna blijft de film goed boeien en laat hij het niet echt afweten.
Goede acteerprestaties zijn er ook in de film, dat is ook wat een goede bijdrage aan de film geeft, vooral die politieinspecteur die het eten van zijn vrouw haat...
Voor de rest ook mooie shots en leuk camerawerk, zoals gewoonlijk bij hitchcock.
Van deze film had ik misschien wel iets meer verwacht, maar toch zijn we positief over deze goede hitchcock-thriller; 3,5 sterren
Ja dat weet ik ook wel. Maar hier vond ik het wel toepasselijk om 'master of shock' te zeggen. Questie van een beetje de link te leggen met de poster en de film, vermits ik op frenzy stem, en dat op die poster staat.
En vermits ik de film ook wel een stuk schokkender vond dan zijn andere thrillers.
mikey
Spannende maar grove thriller en heel veel dolkomische/absurde momenten (vooral de 2 agenten van scotland yard zijn geweldig). Geniaal camerawerk trouwens. Zo is het beeld van het hoofd van die gestikte mevrouw ronduit schokkend. 4.5
BenicioDelToro
Frenzy komt in het rijtje Hitchcock klassiekers niet voor.
Vergeet alsjeblieft Strangers on a Train niet. Geweldige film, die ik persoonlijk nóg sterker vind dan de films die je hier noemt.
Frenzy is zeker een heel aardige film. Typisch Hitchcock, maar toch ook weer met 'nieuwe' elementen (het vrouwelijk naakt viel mij persoonlijk het meest op als non-Hitch). Dat de film wat traag op gang komt, heeft mijns inziens geen negatief effect. Het verhaal, de situatie moet gewoon even uit de doeken gedaan worden.
Acteerwerk is niet al te sterk, met uitzondering van Barry Foster die overtuigend Bob Rusk neerzet. Leuk om Clive Swift - Richard uit 'Keeping Up Appearances' - eens in een andere hoedanigheid te zien! Frenzy is bovendien doordrongen van (zwarte) humor die me wel kon bekoren.
Toch mist de film de nodige mystiek die bepaalde andere films van Hitch zo sterk en bijzonder maakt. Maar zoals eerder door anderen al gezegd, een iets mindere Hitch is nog altijd een stuk beter dan de gemiddelde thriller!
boerenpummel
Een behoorlijk spannende thriller van Hitch, die na 20 jaar afwezigheid terugkeerde in Engeland. De zwarte humor er door heen, vooral met die politiecommissaris is ook goed gedaan. Barry Foster en Jon Finch waren voor mij onbekenden, maar ze spelen beiden uitstekend hun rol. Deze film is voor mij helaas echter net geen topper, daarvoor is het plot me toch te vol met toevalligheden.
Wembleyfever
Richard (Clive Swift) uit Keeping Up Appearances (Schone Schijn) heeft ook een rolletje in deze Hitchcock, als Johnny Porter.
PollyPeachum
Help, dit is toch die film waar de moordenaar zijn dasspeld uit de hand van de vermoorde vrouw moet krijgen door haar vingers te breken? Als het die film is, heb ik er in ieder geval van genoten. Spannend en beklemmend.

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Psycho

Kanal
Drama / Oorlog, 1957

Le Locataire
Thriller / Horror, 1976
londen, engelandverkrachtingvriendinpolitietruckmoordseriemoordenaarpin ex-wifenecktiesackpotatoesproduce seller