Genre: Thriller / Misdaad
Geregisseerd door: Alfred Hitchcock
Met onder meer: Jon Finch, Alec McCowen en Barry Foster
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot Frenzy
"Just an ordinary necktie used with a deadly new twist."
Londen wordt geterroriseerd door een gewelddadige seriemoordenaar. Na de wrede moord op zijn ex-vrouw is Richard Blaney verdachte nummer één. Die ziet zich gedwongen om uit de handen van de politie te blijven teneinde zijn onschuld te kunnen bewijzen door het ontmaskeren van de werkelijke schuldige.
Richard Ian Blaney
Hetty Porter
Johnny Porter
Felix Forsythe
Sergeant Spearman
Erg goede Hitchcock film!
Veel humoristische dialogen en boeiend verhaal, in het bijzonder het laatste half uur. 4*
Tonyvdb
In tegenstelling tot vele critici, vind ik dit echt wel een beste Hitchcock ...
**** 4 op 5 ****
Jos2
In tegenstelling? Frenzy was de film die Hitchcock weer goede kritieken deed krijgen.
- 1999 stemmen
Het is een hot topic hier op de MovieMeter: verouderen films nou wel of niet? Gisteren zag ik na lange tijd Frenzy terug en dat was voor mij het bewijs: jawel, films verouderen wel degelijk. Jammer. Tot gisteren rekende ik Frenzy tot mijn favoriete Hitchcocks, samen met de veel vaker genoemde North By Northwest en Rear Window, maar nu weet ik het zo net niet meer. Sommige scènes hebben iets oubolligs, vooral in de eerste helft van de film. Zijn het de dialogen? Zijn het de acteurs? Zijn het je ogen?
Tot overmaat van ramp komt de film traag op gang. Dat flikte Hitchcock ook bij Psycho, maar daar was het allemaal Part Of The Plan. Pas na de eerste moordscène komt de film op gang (en dan blijft ie ook op stoom).
Verder is de muziek van Ron (Miss Marple) Goodwin niet altijd even trefzeker.
Wat overblijft is toch nog steeds erg goed, zoals dat shot waar we met de camera terug de trap af gaan, terwijl op de bovenverdieping... Nou ja.
BoordAppel
Ik vond de 1e 3 kwartier van de film ook heel langzaam en n tikkeltje saai. De rest heb ik nooit meer af kunnen kijken omdat een of andere lolbroek iets over de band heeft opgenomen
. Dus of ie echt verouderd is kan ik niet beantwoorden. Maar volges mij vind ik Hitchcock gewoon niet zo geweldig. The birds kon me ook niet echt boeien.
Om dat te kunnen beoordelen, zul je toch echt Hitchcock's meesterwerken als Rear Window, North by Northwest, Vertigo en Psycho moeten zien.
BoordAppel
Van rear window heb ik ook nog ooit een stukje gezien d8 ik, maar dat kan ook de remake zijn en die is waardeloos hoorde ik. Psycho wil ik nog wel n x zien als ie op tv komt en als ik die nix aan vind zal ik nooit van mn leven meer een film van hitchcock bekijken.
- 1999 stemmen
The birds kon me ook niet echt boeien.
Die heb ik laatst ook terug gezien en die viel me pas ECHT tegen. Kappeuter heeft gelijk: beoordeel Hitch niet voor je z'n beste films hebt gezien. (En geen overbodige remakes daarvan.)
Stelletje barbaren!
Alles wat Hitchcock gemaakt heeft is goed (per definitie) en dus ook deze film. Ik heb deze gisteravond voor de tweede keer gekeken (eerste keer was lang geleden) en ik vond hem nog steeds goed, hij boeide mij van begin tot eind. 4 sterren.
Pfff, tegenwoordig moet overal een razend tempo in zitten anders vind de huidige generatie het maar saai. Misschien ben ik een ouwe lul (al ben ik pas 26), maar ik heb niets tegen trage films, zolang de scenes maar blijven boeien en dat doen ze in deze film.
Ik vind ook dat dat trage voor deze film niet op gaat. Deze film is niet enkel suspense, maar bevat ook een vleugje humor. Die man met dat rode haar. Als ik aan Frenzy denk, zie ik dat rare hoofd van 'm. Geestig. Heeft iets karikaturaals. De hoofdrolspeler eigenlijk ook wel een beetje.
Zavo
Ja, er zat zeker humor in.
Dat eten. Is het je opgevallen dat er steeds fruit in al het eten en de drankjes zat? (De dader zit in de fruithandel.)
Ik zal er de volgende keer eens op letten. Het was mij niet opgevallen.
Tonyvdb
Ik hou echt van Hitchcock,
alhoewel ze zeker niet allemaal even goed zijn, hebben ze allemaal een soort typisch "Hitchcockiaans" sfeertje waar ik me ergens thuis bij voel, iets wat films van andere regisseurs (goede of slechte) niet hebben.
Frenzy is een topper, één van de meest onderschatte Hitchcocks, vind ik.
Ik hou echt van Hitchcock,
Inderdaad, je merkt meteen dat het een Hitchcock is, bij zijn films.
En zoals Hitchcock zelf al zei: "Television has brought murder back into the home - where it belongs"
- 1999 stemmen
Even voor de goeie orde, mensen: ook ik geef Frenzy nog altijd 4 sterren en Hitchcock is mijn favoriete regisseur. Maar wat ik schreef over dat trage begin: daar blijf ik bij. Ja, er valt een hoop te lachen, maar ook in dat opzicht zitten alle goeie scènes in de tweede helft van de film.
De enige heilige regisseur heeft een witte jurk en zit op een wolkje.
Goodfella
Weliswaar voorspelbaar, maar toch spannend tot de laatste seconde.
titan
Jammer van het wat langzame en saaie begin, maar voor de rest is dit het zoveelste staaltje vakwerk van Hitchcock met weer van die heerlijke Hitchcockmomenten zoals de discussies van de inspecteur met zijn vrouw tijdens het eten of het mooie lange shot trapafwaarts. 3,5*
Gorro
Ik vond het einde erg dom van deze film
Rusk gaat gewoon door met het plegen van "tie-murders" terwijl Blaney er al voor veroordeeld en vastgezet is. Daarmee zou dus meteen de onschuld van Blaney bewezen worden. Hij zou dus vrijkomen en hij wist dat Rusk de dader was, dus hij zou zijn schuld kunnen bewijzen.
mister blonde
hij ging ermee door, omdat het plegen van die moorden een (sexuele) behoefte bevredigde. hij gebruikte nog steeds die stropdassen, omdat dat bij zijn spel hoorde. wellicht was hij nog van plan om die stropdas van het meisje af te halen. of zag hij de ironie ervan in, wanneer de politie weer iemand zou vinden met een stropdas, ondanks dat Blaney vastzat.
neo
Grappig en spannende film van Hitchcock.Foster is briljant als de moordenaar.Lange tijd kon mij hem alleen herinneren als de leider van de militairen in 633 squadron en zijn rol in The Wild Geese, allebi nogal in toom gespeelde karakters.De manier waarop de humor erdoor heen vermengd werd, deed denken aan de manier zoals in North by Northwest.De opening met het vlucht shot bij de Thames met die muziek eronder: dat moest Goodwin zijn, zo herkenbaar.Toch is en blijft het jammer dat Hitchcock zich eerder had laten overtuigen om Herrmann niet meer in te huren.4 sterren
jassonn
Ik had nog nooit van deze film gehoord, maar zag dat hij van Hitchcock was en besloot hem eens te gaan kijken. Erg spannende en met vlagen grappige thriller. Film vond ik vanaf het begin al boeien en niet saai zoals sommigen wel vonden. 4*
hansbreda
Briljante Hitchcock film. Verveeld geen moment. Buitencatagorie. 4.5*
bates
ik zou deze film echt eens graag zien iedereen zecht dat het een topper is heb er vieze fotos van gezien van deze film ik vraag jullie is dit een goede film
jpglaarh
Bij het noemen van Hitchcocks meesterwerken worden bijna alleen Psycho, North by northwest, Rear window en Vertigo genoemd.
Laten we Notorious (mijn favoriete Hitchcock), Rebecca, The 39 steps, The lady vanishes en Blackmail niet vergeten.
Raspoetin
Zeer tegenvallende Hitchcock film. Ik begrijp de meeste lofuitingen ook niet over deze film. Hij was niet spannend, er was geen plot en het verhaal rammelde aan alle kanten. Als deze film de come back was van Hitcock op het einde van zijn carrière dan waren zijn laatste films echt naar een bedenkelijk niveau gekelderd.
mister blonde
er was geen plot en het verhaal rammelde aan alle kanten.
vertel. het was een erg recht toe recht aan verhaal, maar verder erg fatsoenlijk. sterker; erg goed door zijn eenvoud. voorbeelden zouden helpen.
Raspoetin
Behalve dat ik deze film een stijlbreuk van de master of suspense vind vergeleken met zijn meesterwerken. Vind ik dat bij de film Frenzy de dreigende mysterieuze sfeer ontbreekt, die bij zijn andere films er wel altijd is. Ik vind de rol van de politie in deze film zeer flauw en bijna bij het komische af. Als de kracht van de film zich in zijn eenvoud verschuilt dan kan ik me daar maar weinig in vinden.
mister blonde
leuk en aardig, maar je had het over het (compleet) ontbreken van een plot. lijkt me uitsluitend bedoeld als krachtterm. nu richt je je kritiek opeens ergens op.
bovendien zitten er erg typische Hitchcockscenes in:
- in de aardappelwagen
- de ten onrechte veroordeelde die zijn kans krijgt op revanche
- veel meer, maar weet ik even niet uit mijn hoofd
Verder zitten er in bijna elke Hitchcock komische momenten en heeft hij zelfs een paar regelrechte (zwarte)komedies gemaakt. The Trouble with Harry en the Lady Vanishes zijn de beste voorbeelden. heeft echt niets met een stijlbreuk te maken (wat ik trouwens niet negatief vind).
Ik vraag me werkelijk af hoeveel (en vooral welke) je allemaal al van Hitchcock zag om tot deze vreemde redenatie te komen.
Raspoetin
De films die ik van Hitchcock gezien heb zijn: Notorious, The Paradine Case, Rebecca, Dial M for Murder, Rope, Psycho, The Birds, Vertigo, Rear Window, The Man who knew too much, Strangers On A train en North By Northwest. Wellicht dat je dat een verklaring geeft. Ik bedoel met het ontbreken van een plot dat je niet spanningsvol zat te wachten naar wie, hoe of wat de moord heeft gepleegd. Er wordt ook geen complot ontrafeld. Dat miste ik gewoon in deze film die vaak wel aanwezig is in zijn andere films. Dat vind ik toch wel de stijl die Hitchcock hanteert. The Trouble with Harry was trouwens toch niet zijn meest geslaagde film. En het tweede voorbeeld die je geeft is dat typische Hitchcock...
[ik vond de camaravoering bij de 'tweede' moord typisch Hitchcock, je ziet niks van de moord maar je laat als kijker de persoon in kwestie in wezen achter)
mister blonde
The trouble with Harry is niet onaardig, hoor. niet zijn beste film, maar zeker ook niet zijn slechtste.
The Lady Vanishes is echt een van zijn beste films. toegegeven; niet de meest typische Hitchcock, maar er zijn genoeg momenten waarop je duidelijk kan zien wie hem regisseerde.

Psycho

Kanal
Drama / Oorlog, 1957

Le Locataire
Thriller / Horror, 1976
londen, engelandverkrachtingvriendinpolitietruckmoordseriemoordenaarpin ex-wifenecktiesackpotatoesproduce seller