• 9.374.524 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Jon Finch, Alec McCowen en Barry Foster

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot Frenzy

"Just an ordinary necktie used with a deadly new twist."

Londen wordt geterroriseerd door een gewelddadige seriemoordenaar. Na de wrede moord op zijn ex-vrouw is Richard Blaney verdachte nummer één. Die ziet zich gedwongen om uit de handen van de politie te blijven teneinde zijn onschuld te kunnen bewijzen door het ontmaskeren van de werkelijke schuldige.

Richard Ian Blaney

Felix Forsythe

Sergeant Spearman

avatar van mister blonde

mister blonde

Yep, dat is hem. Ik vind het wel een spoiler, btw.

avatar van PollyPeachum

PollyPeachum

Bedankt mb. En je hebt gelijk, had ik niet moeten doen, maar ik kan het niet meer weghalen.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Meer dan prima thriller van Sir Alfred. De regie en het script is pure Hitchcock, maar als geheel miste ik het echte Hitchcockiaanse gevoel. Misschien wel enkel doordat de film jonger is en daardoor wat van zijn charmes verliest. Aan het openingsshot ligt het in ieder geval niet, prachtig! Beter kon hij niet terugkeren naar Engeland. Dat Hitch de acteurs uit de plaatselijke theaters heeft geplukt haalt de film absoluut niet naar beneden. Acteerniveau is zeer redelijk en hij slaagt ermee in zijn bedoeling; met een bekende acteur in de hoofdrol heb je immers een vooropgezette mening. Het Hitcock-blondje ontbreekt, maar het perfecte camerawerk, vaste prik bij de beste man, en de vanoudse spanningsboog, je bent als kijker alwetend maar bent wel extreem benieuwd naar het hoe, wanneer en waarom, levert een sterke film op.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Na heel wat minder werk toch nog een sterke Hitch vlak voor zijn laatste film. Veel grafisch geweld en gelukkig ook erg veel humor. De scène in de aardappelkar is hilarisch, net as Mrs. Oxford met haar Franse maaltijden . Verder is de fim, net als eigenlijk het meeste van Hitch, een stuk leuker als je wat over zijn, relatief onbekende, verleden weet. 3.5*

avatar van Razorcut

Razorcut

Zeer sterk verrast door deze Hitchcock, want ik verwachte na vele commentaren hier een wat flauwere. Ik vond hem echter van begin tot einde boeiend, spannend en schokkend! Toch wel de gruwelijkste Hitchcock die ik ken (en ondertussen ken ik er toch al zo'n 15), met zéér expliciete scènes die echt schokerend zijn. Het is alleen de meester (en mischien enkele andere) gegund een film te maken waarin de moordenaar reeds vroeg bekend is, en de spanning toch steeds te snijden is. Ik vond het ook wel tof dat het in Engeland was, met Engelse acteurs enz. en het feit dat deze film behoorlijk modern is (Je voelt dat dit een jaren '70 film is). Als je de carrière van Hitchock overschouwt kun je niets anders dan bewondering hebben! Een halve eeuw topcinema. Van The 39 Steps (voor mij de beste oude Engelse film van hem) over een hele rist Amerikaanse klassiekers (in zwart/wit, in kleur) tot Frenzy. Bovendien was hij één van de eersten (of de eerste?) die met Blackmail (1929) een sprekende film heeft gemaakt, en vaak geexperimenteerd heeft (Droomscènes uit Spellbound, Moord op hoodkarakter in Psycho,...) RESPECT!

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

The Jazz Singer is 'de eerste'.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Wat een goede Hitchcock film!

Prachtige Engelse humor en een erg sterk verhaal. Boeiend en spannend van begin tot eind met verrassende wendingen en een erg goed einde. Verrassend goed.

Dit echt een super thriller van Hitchcock 4*

avatar van The One Ring

The One Ring

Hitchcock in de jaren '70. Wat deze film alleen al interessant maakt is hoe Hitchcock zijn bekende thrillerverhaaltje (want dit is traditioneel Hitchcock) zou filmen zonder production code. Het eindresultaat is misschien zeer herkenbaar Hithcock, maar Frenzy blijk ook de missing link te zijn tussen Hitch en Brian de Palma, aan wiens films ik vaak moest denken. Voor het eerst naakt in een Hithch-film en Frenzy heeft nog duistere trekjes dan anders, in de vorm van een scène waarin Rusk in een vrachtwagen ligt met een dood lichaam en een explicitere moordscène dan dat we van de man gewend zijn. Het doet allemaal een beetje raar aan, maar uiteindelijk werkt het wel. Niettemin gaat mijn voorkeur op een bepaalde manier toch uit naar de oude stijl.

Verder toch weer topvermaak. Hij deed me nog het meest aan Strangers on a Train denken. Waarschijnlijk omdat deze film ook een charmante schurk bevat en een loser van een held. En ook hier zitten we vol spanning te kijken naar een scène waarin de schurk zijn bewijs moet zien te verwijderen. Hitch vond het leuk om de kijker met de vijand te laten meeleven, waarschijnlijk omdat het zo wrang was.

Tevens bevat deze film een scène die eigenlijk het hele idee van alle Hitchcockfilms samen lijkt te vatten in één geweldig shot. Dit is op het moment dat Rusk die vriendin van Blaney mee naar zijn kamer neemt en de camera dan het huis uit trekt en we een gewone drukke straat te zien krijgen. Ik kreeg werkelijk kippevel van dat shot. Dit is waar het Hithcock dan ook altijd om te doen is: de enge dingen van deze wereld bevinden zich in een gewone omgeving. Nooit heeft hij dat beter gevisualiseert en dit is zonder meer een van mijn favoriete Hitchcockmomenten.

Verder valt ook de humor op. Die is in de meeste Hitchcockfilms wel te vinden, maar in deze film nog opener dan gewoon. Heerlijke understatement en die scène tussen die agent en zijn vrouw waar zij het eten klaarmaakt zijn pareltjes en een perfecte manier om personages het verhaal uit te leggen zonder dat het op een saaie opsomming van feitjes lijkt. Heerlijk! En die secretaresse van Blaney's ex-vrouw was ook een zeer geestig typetje.

4* Prima Hitchcock, niet perfect, maar zeer genietbaar.

avatar van lesamurai

lesamurai

klute89 schreef:

Dit echt een super thriller van Hitchcock 4*

Wat is het spannende en sensationele van deze film (namelijk veel van gehoord.)

lesamurai schreef:

Wat is het spannende en sensationele van deze film (namelijk veel van gehoord.)

Dat is lastig uit te leggen, maar het is de master of suspense dus dan weet je het al een beetje. het verhaal van de film is goed, het heeft ook een overeenkomst met andere film van hem, Trouble With Harry. De overeenkomst is namelijk het gedoe met een lijk ( meer zeg ik niet). De killer is onzettend goed ook best creepy en een van zijn moorden is ook best heftig. Het is in Engeland opgenomen, en het heeft ook zo een echte engelse sfeer, wat prachtig is.

Maar je moet hem vooral zelf zien, dat is het beste.

avatar van lesamurai

lesamurai

klute89 schreef:

Maar je moet hem vooral zelf zien, dat is het beste.

Oke, ik heb al effe gekeken welke versie het mooist is, maar ik weet het al:

Frenzy R2 (UK Import) is degene die ik denk ik wel wil aanschaffen (het is namelijk de mooiste uitgave en is verkrijgbaar bij de boudisque voor 9.99,-

Daarnaast is er ook een versie verkrijgbaar waar ik helemaal niks van begrijp; Dit is namelijk de Frenzy R2 NI uitgave en kost 23.99,- en dit is echt een uitgave die echt fucking lelijk is. Ligt het dan aan de extra's?

Daarnaast zag ik Frenzy R2 NI (Dutch Subtitles) uitgave voor 9.99,- (zo'n slipcase gedoe):

Maar dit was een gewone nederlandse uitgave (aangezien ik Import wat mooier vindt.)

Dan had je ook nog een boxje met: Marnie / Frenzy / Torn Curtain R2 UK Import voor 26.99,- (1 case, 3 discs)

Dus nog effe kijken welke het wordt maar waarschijnlijk wordt het: de 9.99,- UK Import uitgave.

lesamurai schreef:

Oke, ik heb al effe gekeken welke versie het mooist is, maar ik weet het al:

Dat heb je snel uitgedokterd , met al die sites enzo. Nummero 1 is direct ook het goedkoopste, ik zou ook zeker voor die gaan. dat bespaart weer wat centen

klute89

Peanuts dus Voor zo weinig zo iets moois

avatar van wapper

wapper

Behoorlijk vermakelijk maar o zo voorspelbaar

wapper schreef:

Behoorlijk vermakelijk maar o zo voorspelbaar

Dat is niet erg Kan ik mee leven

avatar van pampie

pampie

bij eem herziening zakt mijn stem van 4 naar 3*. het is wel een leuk filmpje maar eigenlijk ook weer niks bijzonders. deze gaat dus de ruil in. 3*

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Bij andere titels van zijn hand heb ik het gevoel dat ze de tand des tijds niet helemaal goed hebben doorstaan, maar deze film weet door zijn villeine, gitzwarte humor toch tijdloos aan te voelen. En ook de spanning is af en toe om te snijden in sommige scenes.

avatar van gauke

gauke

Van Hitchcock ben ik al jarenlang een fan. Ook Frenzy is weer een film volgens zijn vaste concept, al is dit niet zijn sterkste.

avatar van Zinema

Hitchcock zijn voorlaatste film is redelijk hard te noemen en verveelt geen moment. Ook qua sfeer is de film wat "ruwer". Goed.

avatar van Baggerman

Baggerman

Wéér leuk. Ook geinig qua retro-sfeer, kleding etcetera.

Grappig ook dat Clive Swift ook híer een Bucket-woman als vrouw heeft!

avatar van Jonathan Crane

Jonathan Crane

Vreselijk. Saai. Slecht geacteerd. Hitchcock ingehaald door de tijd.

avatar van wwelover

wwelover

Leuke film van Hitchie. Weer erg spannend en boeiend tot het eind. Zijn specialiteit die tot nu toe bij elke film die ik van hem gezien heb geslaagd is. Kunnen veel regisseurs wat van leren. Ik moest overigens erg denken aan Baantjer bij de scenes tussen de rechercheur en zijn vrouw aan tafel, ook erg grappig om te zien hoe hij met zijn eten omging.

Leuke cast, niet briljant iedereen vind de cast van de andere Hitchcocks die ik heb gezien wel beter. En ook de kleur haalt wat van de charmes weg moet ik toch eerlijk zeggen.

avatar van aerts007

aerts007

Zinema schreef:

Vind ik ook, behoorlijk schokkend voor zijn tijd.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Tsja, hij word niet voor niets de meester van de suspens genoemd.

Goeie hemel wat een spannende film zeg.

Ook in deze film weer een paar fantastische (camera) vondsten.

Oja, Agent Spearman speelt ook in A Clockwork orange als hoofdbewaker.

En inderdaad een paar vrij heftige scenes.

avatar van Wembleyfever

Wembleyfever

Ben vorige week in Londen geweest en heb in Covent Garden een aantal filmlocaties bezocht. Zo ben ik in The Globe geweest en bij het huis van Bob Rusk. Ben ook bij the Nell of the Old Drury geweest (waar Blaney de twee heren aan de bar hoort praten over de moorden), maar deze pub was gesloten. De locatie aan Oxford Street (de steeg met het huwelijksbureau) is helaas niet meer, er zit daar nu een schoenenwinkel. Uiteraard ben ik ook op de plek van de openingsscene geweest, aan de Thames. Dat is trouwens vlakbij de Londen Eye. Erg sfeervol allemaal, net als de film.

avatar van filmsmurfje

filmsmurfje

Al ben ik wat uit mijn 'Hitchcock'-periode, toch kon ik na ongeveer 5 jaar de film niet meer te hebben gezien, opnieuw erg genieten van deze prent. Alleen al de Engelse sfeer met inderdaad de openingsscene aan de Thames biedt een meerwaarde aan de film; het gedoe met het derde lijk zorgt voor een extra spanning, ... Typisch Hitchcock al is die ruwer dan zijn voorgaande films (duidelijk in beeld brengen van moordscenes, naakte lichamen, ...)

avatar van hansbreda

hansbreda

Mijn eerste film van Hitchcock die ik zag. Fantastische sfeerbeelden van Londen en spannend van begin tot eind. Een echte classic!