Doom (2005)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 100 minuten / 113 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Verenigde Staten / Tsjechië
Geregisseerd door: Andrzej Bartkowiak
Met onder meer: Dwayne Johnson, Rosamund Pike en Karl Urban
Gesproken taal: Japans en Engels
Releasedatum: 3 november 2005
Bekijk via SkyShowtime
Plot Doom
"No one gets out alive."
Nadat in het jaar 2145 een gruwelijk ongeluk, als gevolg van een experiment, in de basis Phobos heeft plaatsgevonden, moet een groep mariniers strijden tegen de monsters die als gevolg daarvan de basis zijn binnengedrongen.
John Grimm
Pinky
The Kid
Hell Knight
notsub
Ik heb de game nooit gespeeld, maar nu dus de film gezien. Die valt vies tegen. Ik had toch op zijn minst een creepy donkere film verwacht, maar dit is totaal niet eng of zo. Er zijn wel wat gore momenten, maar die kunnen niet voorkomen dat ik hier maar 2.0 punten voor geef.
Dead01
- 1977 stemmen
Gisteren eindelijk eens gezien en moet zeggen had wat meer verwacht. In het begin vrij saai dan zo donkere stukken in film waar je met moeite iets ziet.
En dan enkel het laatste deel waar je precies in de marinier zit vind ik goed en dat maatke veel goed nog.
Resident evil toch heel wat beter vind ik.
2.5 sterren nog
%%%%%%
Wat een domme film heb er veel meer van verwacht. vond er geen bal van 2 sterren voor the rock. die wel aardig acteerde
tuureluur
verhaal lijn had iets beter mogen worden uitgewerkt; die standaard onzin zoals kogels op lichten die uitvallen etc. etc.
film is een wegkijker daarom geef ik er 2,5 computer spel was beter.
Barcel
ik vond het een prachtige thriller
Ja, ik vond het ook een prachtige thriller! Heb hem gezien samen met Bart in Bart´s huis.. Ik vond het einde van de film heel erg mooi.. dus ik geef hem een 7 (3,5*)
Bart zegt: 'Het was erg goede film... dus ik geef hem 7,5'.
ikisfilmgek
Wie het spel kent vind of zal deze film niet echt geweldig vinden. Alleen de scene waar je in de marinier zit was goed gedaan. 2*
djelle
Zoveelste gameverfilming, dit keer van DOOM. Zoals te verwachten valt (lees de synopsis of speel het spel) een typisch "Did You Hear That? - schrikgeluidje - What the f*ck was that!? - stilte voor de storm - storm - raketaketak -filmje". Met andere woorden, zo'n filmpje waar je eens zin in moet hebben.
Pluspunten zijn absoluut The Rock (echt een rol voor hem, zijn blik alleen al straalt "breinloos" uit), de geslaagde effecten en de mooie visuals. Wie het spel kent zal aangenaam verrast zijn dat de decors zo sterk lijken op de levels uit het spel, en ook de monsters zien er vrij goed uit. Er is zeker sprake van CGI, maar het wordt deze keer aardig gebruikt en hier past het ook nog min of meer in het geheel (vanwege het futuristische aspect en de gamebackground). Matig is het script (ondanks een sterk begin), de iets tegenvallende actie de te brave gore. Het dieptepunt is de zogenaamde First Person view, een filmisch experiment waarbij je hetzelfde zicht krijgt als bij dat soort spelletjes als Doom (het wapen onderaan het scherm). Origineel is het allemaal wel, alleen ziet het er een beetje stom uit. Gelukkig gebeurt dat maar één keer tijdens de game. Euh, film.
Al bij al wel entertainend genoeg, visueel boeiend en sfeervol, aangenaam verzet voor de zaterdagavond. Enkele scenes met het geniale begrip 'BFG' (Big Fuckin' Gun!) zijn overigens doorslaggevend. U hoort het al: hersens kunnen zo goed als uitgeschakeld worden, maar vermakelijk is het des te meer.
johnnie diepte
Ik vond de film wel grapig om te kijken. het stukje van point of vieuw vond ik wel gaaf gedaan. Ook is de Bio Fuse Gun wel leuk gedaan. Ik vond het einde wel terleurstellend. Ik had een grote eindbaas verwacht.
Zwart kijker
Goede Film
Heb mij zeker weten goed vermaakt en het First Person stukje was wel zeer cool gemaakt .
Ik heb alle dooms gespeeld die er zijn IDKFA
En deze film is een echte aanrader .
5 sterren .
BoordAppel
Trouwens: Doom is toch vrij getrouw verfilmd? De decors zijn bv erg gelijkend aan de levels uit Doom III. Zelfs de belichting zorgt ervoor dat je precies dezelfde indruk krijgt als in het spel. Ook bepaalde wapens, materiaal en "verhaal"- aspecten (bv: de muterende mensen) stroken met het spel. Ik snap je klacht niet mbt die film.
Hét kenmerk van Doom is de hel, en juist dat zit niet in de film! Die andere elementen die je noemt houden die film nog redelijk leuk voor fans maar het ontzettend standaard lamme genetisch experimentgedoe met muterende mensen is wel een enorme domper. Ook deze gameverfilming gaat dus de mist in waar de meeste (allemaal?) andere dat ook doen: het belangrijkste onderdeel van het spel wordt overgeslagen.
Glacius
Ik vond de film niet zo slecht als velen beweren..
Jammer genoeg klopte de verhaallijn niet met die van de Doom game en persoonlijk had van mij de First-Person scene ook wel weggelaten gemogen.
Verder was de film nogal standaard in z'n geheel..
Hoe iemand deze film 5 sterren kan geven, gaat mij te boven, maar zo zie ik hier nog meer naar-mijn-mening idiote berichten/stemmen.
djelle
Inderdaad, in herinner me nu dat ik dat ook wel jammer vond dat dat hel-aspect wat ontbrak... Jammer in de zin dat het de film unieker had kunnen maken zoals je aangeeft, en zo ook de uniekheid van het spel had kunnen overbrengen naar het witte doek. Ik begrijp je wel hoor. Nu heb je voor het belangrijkste deel vrij standaard (seen before) kost (ipv op zijn minst de weerspiegeling van hetgeen dat het spel vooral 'apart' maakt). Maar, voor mij neemt dat niet weg dat deze Doom ondanks dat, een vrij goed uitgewerkt vermakelijk -hetzij voor een stuk standaard- filmpje blijft (en niet alles is vergeten van het spel, en er is creativiteit te bespeuren). Dus als film op zich vind ik het zeker zijn waarde hebben.
Maar dan moet je wel los van het spel kunnen denken. En dat is iets waar sommige gamers (in bijzonder fans van het specifieke spel) het moeilijk mee hebben kan ik me voorstellen. Zelf -als Doom fan- kan ik dat van me afzetten (wat niet wegneemt dat het een jammerlijk minpunt vormt) en eigenlijk betreur ik wel een beetje dat niet iedereen daar toe in staat is.
Maar je hebt verder wel een punt: dergelijke belangrijke details worden vaak vergeten in gameverfilmingen, dat is waar. Alleen vind ik dus niet dat dit per definitie altijd een geheel nefast effect hoeft te hebben.
BoordAppel
Waarom een game verfilmen als je je niet aan het spel houdt? Het levert alleen teleurstellingen op. Als het nu een geniale film was geweest had je niet veel mensen erover gehoord, maar dat is helaas niet het geval.
Het was een detail geweest als de BFG niet in de film had gezeten. Het ontbreken van de hel is geen detail meer aangezien het essentieel is voor het Doom.
djelle
Details was een verkeerde woordkeuze. Neem punten. Belangrijke, essentiele punten die het spel kenmerken. Jammer als dat ontbreekt. Teleurstellend inderdaad (zeker voor de mensen het spel kennen). Maar dat hoeft gans de film niet onoverkomelijk te verpesten toch?
Welja, dat is dus wat ik bedoel. 'Stel dat het geniaal was geweest...' Daarom dat ik zeg dat 'getrouwheid' niet per se een cruciale rol hoeft te spelen in gameverfilmingen.
Kricky
Budfilm, volgens mij heeft deze film amper maar een week in de bios uitgehouden, volgens mij is de dvd de goedkoopste van alles 1 euro
animalkrullie
De vergelijking met de game kan ik niet maken, deze heb ik nooit gespeeld.
Dus keek ik anders naar deze verfilming.
Ik moet zeggen dat ik het persoonlijk een aardige film vond, lekkere aktie met harde muziek op de achtergrond. Om het een horror te noemen vind ik veel te ver gaan, vond het meer een aktiefilm.
Gewoon niet te veel bij doordenken (geen grootse verhaallijn) maar lekker wegkijken. 3*
jannemann
vermakelijk, leuk voor een suffe middag, niets meer niets minder. 2,5*
Glacius
In de game ben je Sarge niet maar een naamloze marinier.
Sarge is toch niet uit Doom? Bij Quake 3 heette het character van de game 'Doom' namelijk gewoon Doom..
BoordAppel
In Doom III zit een personage dat Sarge heet. In de originele Doom heb je geen naam, al noemen de meeste mensen hem Doomguy.
garlic senior
film is niet erg origineel maar toch best vermakelijk
vind de film erg lijken op resident evil
johnny6
Wat een geluk dat het spel vele male beter is dan de film.
Wat een bagger.
ReMyTje86
ok ok horror nee thiller ja ik vond hem niet zo eng en ik ben al geen horror liefhebber, maar uhmmm jah ik vind dat er teveel in word geouwehoord dan actie ik d8 van doom schietspel veel veel actie en jah het lijkt alsof dat de ze daar de actie moeten ontdekken ofzo.
Een groot plus punt vond ik wel het einde dat past bij de game en het is unik dat je dan zeg maar het spel zelf speelt dat is wel goed gedaan.
Als dat het alleen is dat kan ik hem niet hoger geven dan een 2.5 (5.7)
bertruger
Deze Film heeft helemaal nix te maken met het spel doom 3
en het gaat al helemaal niet om een virus of sarge nee het gaat om Dr.Malcom Bertruger die bezeten word door demonen en een Artifact mee neemt Naar de Hell via een Teleporter En zo een Golf van Demonen los laat op De Gigantische mars basis
Kortweg ze hebben de film verkracht en een hele andere draai gegeven
werry
Vind alleen the Rock weer geweldig.
Het verhaal was mager maar niet slecht.
De acteer prestaties vielen mee.
De actie was weer mager maar zeker niet slecht.
Al met al een 3*.
Mr_White
- 2067 berichten
Doom is met zijn simpele plot en uitgangsbasis nou niet echt een spel dat zich makkelijk leent voor een verfilming maar toch is deze film nog best aardig. Simpele actie, beetje halve horror en na de film ben je alles vergeten maar dat is ook leuk een keer tussendoor.

Doom: Annihilation
2019

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Lord of War
Misdaad / Drama, 2005