Die Gustloff (2008)
Speelduur:
180 minuten (miniserie, 2 delen)
Alternatieve titels: Die Gustloff - Flucht über die Ostsee / Die Gustloff - Hafen der Hoffnung
Duitsland
Geregisseerd door: Joseph Vilsmaier
Met onder meer: Kai Wiesinger, Heiner Lauterbach en Michael Mendl
IMDb beoordeling: 5,8 (594)
Gesproken taal: Duits
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Die Gustloff
"Ship of No Return"
Gotenhafen, 1945. Tienduizenden mensen zijn in deze havenstad gestrand, doordat ze op de vlucht zijn voor het aanstormende Rode Leger. De jonge scheepskapitein Hellmut Kehding (Kai Wiesinger) krijgt opdracht om met de "Wilhelm Gustloff" ongeveer 1500 soldaten en zoveel vluchtelingen als mogelijk naar Kiel te brengen. Onder de vluchtelingen bevinden zich Lilli Simoneit (Dana Vávrová), haar 16-jarige zoon Kalli (Willi Gerk) en de hoogzwangere Marianne (Anja Knauer). Ze hopen net zoals de duizenden anderen met de "Gustloff" in veiligheid gebracht te worden. In Gotenhafen ontmoet Hellmut Kehding ook weer zijn grote liefde Erika Galetschky (Valerie Niehaus). Zij werkt onder het strenge regiem van Berta Burkat (Ulrike Kriener) als Marva in de vluchtelingenopvang. Hellmut doet alles binnen zijn vermogen, om ook haar op het schip te krijgen.
Hellmut Kehding
Korvettenkapitän Leonberg
Korvettenkapitän Wilhelm Petri
Ortsgruppenleiter Escher
Erikas Vorgesetzte
Duitsers zijn meesters in miniseries
Ook goede cast oa Karl Markovics (Fälscher, Die)
willemfilm
Een heel aardige film. Althans ik heb 'm als film gezien. Het is geen "Dresden". Qua vertelling en acteerwerk is deze wat minder. Echte wanhoop zoals je die zou verwachten is te weinig aanwezig. Figuranten vertonen weinig emotie. Het is me niet echt genoeg. Kennelijk is het een tv-serie. Met dat in gedachte is ie weer bovengemiddeld.
Bart Simpson
Vandaag de film gekocht, ben benieuwd.
Lovely Boy
low budget uitvoering van Titanic met heel wat minder spektakel en een stel grijze saaie acteurs/trices die mij in ieder geval geen moment weten te boeien. Zeikt maar wat door en ik heb me 180 minuten af zitten vragen of het al bijna afgelopen was. Kon me niet echt boeien.
spurs
Leuke film, heeft niets met de Taninic te maken , de enige overeenkomst is dat beide boten zinken.
Je kunt goed zien wat een gaos het was om op die boot te komen, want dit was de enige uitweg om weg te komen.
Mr. Cullen
De grootste scheepsramp in de geschiedenis was niet die met de Titanic maar de ramp met de Wilhelm Gustloff. Titanic is weliswaar wel de grootste scheepsramp in vredestijd...
Een goede verfilming, gedramatiseerd, met enkel op echte personen gebasseerde karakters. Het toont de romance tussen de kapitein van 't schip en Erika, die ervan verdacht wordt explosieven aan boord te brengen. Zij vergezelt Lilli en haar zoon Kalli, en de hoogzwangere Marrianne. Zij hopen allemaal, samen met 9000 anderen, te ontsnappen aan het rode leger. Het gevaar op zee is echter nog niet geweken....
Dit valt best met 'Titanic' te vergelijken, romance tegen historische achtergrond en het werkt elke keer weer...
Bart Simpson
De film een tijd geleden gezien. Ik vind de film wel goed, alleen hij duurd een beetje te lang. De film komt erg langzaam op gang en dat is wel een minpunt. De acteurs/actrices deden het wel goed, alleen er ontbreekt iets... Het lijkt wel of ze niet goed in hun rol zitten in de film. Maar ja, de film is gemaakt om het verhaal en het verhaal is dus gewoon goed.
Lovely Boy zij dat de film een low budget uitovering is van Titanic, en hiermee heeft hij wel een héél klein beetje gelijk. De liefde die voorkomt in het verhaal, lijkt heel erg veel op die van Jack & Rose in Titanic. Bijvoorbeeld wanneer Erika maar niet aan boord van het schip kan komen, maar het haar nét lukt. Dat is precies het tegenovergestelde met Jack in Titanic. Voor de rest heeft de film niets met Titanic te maken inderdaad.
Fonk
Het is jammer dat deze oorlogsmisdaad de wereldmedia nooit heeft bereikt. Niet de Titanic maar de Gustloff was de grootste scheepsramp aller tijden!
Tarkus
Alweer een goede Duitse film over het niet zo mooie verleden van het land.
Ik ben ondertussen wel een groot liefhebber geworden van de Duitse film, en deze is weer eentje bij op het lijstje, al is ie iets minder goed gemaakt dan de andere filmen die ik al heb gezien.
Het verhaal is prima, waar gebeurt (helaas), maar komt nogal traag op gang en er is wat teveel aandacht geschonken aan de liefdesperikelen van de kapitein, daar waar ik in filmen als deze liever heb dat de aandacht gaat naar de historische feiten.
Maar die feiten zijn er ook nog wel voldoende, het is zo'n schokkend verhaal, bijna niet te geloven.
Velen maken de vergelijking met de Titanic, maar hier vallen nog eens 6 maal meer doden te betreuren, en dit alles door een misdadig plan en vooral door onoordeelkundige beslissingen van sommige kapiteins (er waren er 4 op het schip).
Dat de special effects ook niet zo goed zijn, als bijvoorbeeld in 'Titanic', heeft natuurlijk met het budget te mlaken, dit is geen superproductie, maar een TV-film, die echter wel dezelfde indruk nalaat als die andere film over de grootste scheepsramp aller tijden.
Hoewel ik geen 5 sterren geef voor deze film, (trage aanloop, niet zo'n goede special effects), kan ik deze film toch warm aanbevelen, al is het maar om de historische inhoud ervan.
briek
Dit was zeker een geslaagde film. Omdat dit een low budget film was, had ik er wat voor gevreesd, maar desondanks was deze film zeker realistisch en aangrijpend. De castings zaten ook goed in elkaar, en zelf het schip werd mooi weergegeven.
Bart Simpson
Deze film staat bij toplijsten, onder overige en dan documentaire, in de toplijst van documentaire. Dit is geen documentaire, dit is gewoon een speelfilm.
Ik zie al dat ik mijn mening over deze film heb gegeven, nou ja, ik meld het bovenstaande maar even.
Lestat
prachtige aangrijpende film, echte topper en aanrader , en idd het is een film en geen documentaire
Padde
prachtige aangrijpende film
niets mis mee
low budget nou en
prima in beeld gebracht( met hier en daar een beetje nep)
maar verder niets dan lof
aanrader als je van dit soort films hoeudt
aspro
gisteren gekocht bij de media markt voor 4euro.
en dat moet men de duitsers nageven in het maken van mini series vondt het goed bij de geschiedenis passen omdat het ook werkelijk heeft plaatsgevonden.
en zoals hier ook werd vermeld heeft het niks van doe met de titanic.
de slachtoffers hier waren er beduidend meer dan het vergaan in april 1912 van de "titanic"
voeer mij een aangrijpende film(mini-serie)
mnrk
Een prima productie van Duitse bodem...
Het verhaal is natuurlijk zeer ernstig ( gezien het het aantal doden wat gevallen is ), het wordt dan ook zeer goed en mooi weer gegeven.
Het acteerwerk zorgt er ook voor dat het allemaal goed overkomt....
Marvinleeaday
Goede film, al had er veel meer in gezeten. Teveel verhaallijnen ineen geweven vond ik.
Tarkus
Alweer een goede Duitse film over het niet zo mooie verleden van het land.
Naar aanleiding van het lezen van een biografie van Admiraal Donitz, deze film nog eens bekeken, omdat de Gustloff deel uitmaakte van operatie Hannibal, die onder leiding stond van Donitz.
Het is trouwens tijdens deze operatie dat het schip werd aangevallen en tot zinken gebracht.
Omdat ik nu meer weet over de gebeurtenissen rond het schip heb ik de film wat hoger beoordeeld, omdat hij de werkelijkheid zeer dicht benaderd.
Toch nog geen volle 5 sterren, omdat de speciale effecten niet van topkwaliteit zijn en het liefdesverhaal overbodig blijft.
eempag
Aardige film over een historisch belangrijke gebeurtenis.
Is het een scheepsramp als het om een oorlogshandeling gaat?
Daarmee gaat de vergelijking met de Titanic wat mank waarbij op de Gustloff ook nog eens veel meer doden vielen.
Film met een hoog TV film gehalte.
Ook een film waarbij de liefdesperikelen niet interessant zijn en behoorlijk afleiden van de historische gebeurtenis.
Daarbij hoef je eigenlijk alleen maar op Wikipedia te kijken om te zien dat er een behoorlijk loopje genomen wordt met de historische feiten.
Friedrich Petersen was (al een jaar voor deze ramp) de kapitein op de Gustloff en juist hij besloot volgens Wikipedia in diep water te varen en de verlichting te ontsteken.
Dit juist tegen de zin van Wilhelm Zahn, de militaire U boot commandant.
In de film wordt dat precies andersom voorgesteld.
De makers zullen een "mooi" verhaal belangrijker hebben gevonden dan de historische gebeurtenissen te volgen.
Lovelyboy
Deel 2 van de oorlogsweek en net als Dresden een film/serie die ik allang eens gezien had, wat mij betreft te kort komt, maar onherroepelijk eens voor een herkijk in aanmerking kwam net als het reeds geziene Dresden, die ronduit belabberd is, en de hoop dat deze Gustloff beter zou zijn. Wat is dat toch met dergelijke Duitse films en series. Een onderwerp die zijn weerga niet kent, een ongekend dramatisch gebeuren in de wereldgeschiedenis...en het gaat ten onder aan een slecht script, melodrama en sneeuwt de daadwerkelijke gebeurtenis onder. Dit gold voor Dresden en blijkt in het geval van Die Gustloff niet veel anders. Want binnen tien minuten is bij deze film/serie, met tv achtige allure, duidelijk dat een zoetsappig verhaaltje rond de kapitein en zijn liefje belangrijker is dan de daadwerkelijke karakters en hun keuzes en daarmee lijdt aan het Titanic syndroom rondom een bizar saai stel in de vorm van Hellmut en Erika. Het geheel wordt qua cast en acteren nog enigzins kleur gegeven door Markovics en Mendl, maar het is natuurlijk allemaal veel te weinig.
Fraai is op zijn minst de cgi van het schip in de haven te noemen, net als enkele momenten onderweg te midden van niet al te vriendelijk weer, en het shot op de kade met alle lege kinderwagens is mooi bedacht. Maar die minimale pluspuntjes worden net zo snel weer de nek omgedraaid door van die continuïteitsfouten zoals dat het er soms heel koud uit ziet maar vervolgens ook weer niet. Het ene moment is er iemand in beeld waar door middel van kledij een glazige blik en een rode neus af te lezen valt dat het stervende koud is, dat zelfde shot komt er iemand in beeld met de helft minder kleding waar niets aan te bespeuren valt. Dan is er het totaal overbodige gekonkel rond de neef van Erika met vreemde radio berichten en wat niet...euhm...ging dit niet om het torpederen van een passagiersschip die bekend staat als de grootste ramp ooit met een passagiersschip en met het hoogste aantal doden ooit..? Ik merk er anders vrij weinig van.
En die lijn wordt eenmaal op zee rustig doorgezet met een hoop gekonkel en gejaag op zogenaamde vijanden van Das Reich. Achterdocht, verwijten en jagende SD'ers, nogmaals je zou bijna vergeten dat we met een heuse scheepsramp te maken gaan krijgen ware het niet dat karakters Petri en Johannsen kennelijk de handen ineen slaan en toch iets willen laten tonen dat klopt en een schim laten zien van de echte kapitein Friedrich Petersen die advies vlak bij de kust te blijven in de wind sloeg, voor dieper water koos en in een poging een escorte te vinden die de Gustloff zocht zijn navigatielichten ontstak. Die Gustloff kan mijn inziens dan ook niet anders benoemd worden dan een 2,5 durende afleiding van waar het eigenlijk om zou moeten gaan. Want de daadwerkelijke ramp wordt daarna ook nog eens in hoogtempo afgeraffeld. Gelukkig maar want dit overheersende melodrama is uiteindelijk best wel een straf om over zijn hele lengte te zien. En dan te bedenken dat dit een film is van Joseph Vilsmaier, de man die één van de beste Duitse oorlogsfilms ooit maakte met Stalingrad uit '93. Toch spijtig dat een onderwerp als dit, net als in het geval van Dresden, niet een film of serie krijgt die het gebeuren recht aan doet. Want dit is gewoon matig, heel matig.
Phantasm
Film wist me niet echt te boeien. Ik had dan een versie van 105 minuten.
De politieserie 'S.W.A.T.' verschijnt deze week op Videoland: 'Puur vermaak'
'American Primeval' verslonden op Netflix? De rauwe westernserie '1883' is ook wel iets voor jou
'Flight Risk' vanaf deze week te zien in de bioscoop, Regisseur Chris Columbus is enthousiast over aankomende 'Harry Potter'-reboot | MovieMeter Recap
'Billy Elliot' wordt morgenavond (22 januari) uitgezonden: 'Heel de film lang met een grote glimlach op mijn gezicht'
Der Baader Meinhof Komplex
Drama / Misdaad, 2008