Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Benno Fürmann, Diane Kruger en Daniel Brühl
Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn en Engels
Releasedatum: 1 december 2005
Plot Joyeux Noël
"Without an enemy there can be no war."
Waargebeurd verhaal, zich afspelend aan het front in de winter van 1914. De Eerste Wereldoorlog woedde volop en eindigde de levens van talloze jonge mannen. Wanneer de Kerst aanbreekt gebeurt er echter iets volkomen onverwachts. Die nacht worden de levens gevolgd van vier personen: een Anglicaanse priester, een Franse luitenant, een tenor en zijn zingende geliefde, een sopraan. Op die nacht gebeurt het ondenkbare, wanneer soldaten de wapens neerleggen en elkaar benaderen om Kerst te vieren.
Anna Sörensen
Jonathan
Jörg
The General
tsjidde
Een imho een bijzonder fascinerend stukje geschiedenis. Ik kijk heel erg uit naar deze film! Hoewel natuurlijk niet vergelijkbaar, vond ik Hirondella in ieder geval uitstekend geregiseerd.
De kerstbestanden
Rond Kerstmis 1914 hadden de weersomstandigheden oorlogshandelingen onmogelijk gemaakt en lagen beide legers tegenover elkaar in de loopgraven. Een sfeer van "leven en laten leven" ontstond. Rond Kerstmis gingen soldaten zelfs bij de vijand Kerstmis vieren in de loopgraaf, rondom een kerstboom, en werden cadeaus uitgewisseld. Veel soldaten hadden in het buitenland gestudeerd en spraken dus elkaars taal. De dag erna volgde een voetbalwedstrijd in het niemandsland, die de Duitsers overigens wonnen.
De merkwaardige situatie aan deze fronten duurde tot Pasen 1915. Men waarschuwde elkaar zelfs als er een aanval zou komen. Als er in de loopgraven bezoek kwam van de legerleiding werd de tegenstander hiervan verwittigd en werd er duchtig heen en weer geschoten, over de hoofden heen. Het initiatief voor dit bestand werd aanvankelijk op Kerstavond door de Duitse troepen genomen. De dag nadien werden alle lijken die nog in het niemandsland lagen geruimd.
De eerste kerstbestanden ontstonden in Vlaanderen op initiatief Duitse soldaten en dan nog vooral Saksische en Beierische troepen De Pruisische troepen namen nooit deel aan deze bestanden.Langs de andere zijde waren het vooral Britse troepen die deelnamen aan deze verbroederingen.In mindere mate particpeerden Belgen en Fransen
De Geallieerde en Duitse opperbevelhebbers raakten echter in paniek. Men zag dit als muiterij en hoogverraad. De vaderlandstrouw van de soldaten was echter sterker: de Kerstbestanden waren slechts een poging geweest er het beste van te maken, omdat er wegens de weersomstandigheden toch geen offensieven te verwachten waren. Toen het voorjaar eenmaal begonnen was, gingen dezelfde soldaten elkaar weer te lijf. Desalniettemin nodigden de Duitse soldaten de Geallieerde manschappen opnieuw uit voor een kerstbestand toen Kerstmis 1915 naderde. Ondanks dreigementen van officieren gingen de soldaten hierop in, en opnieuw vonden taferelen van verbroedering plaats.
De legerleiding was furieus: dit moest afgelopen zijn! In de herfst van 1916 dreigde de legerleiding de artillerie op de infanterie te richten als die zich op vriendschappelijke wijze met de vijand inhield. Lagere officieren en soldaten zouden standrechtelijk worden geëxecuteerd. Duitse of geallieerde soldaten die met Kerst 1916 het niemandsland betraden of contact zochten met de vijand vlogen de kogels nu om de oren. Er kwam geen Kerstbestand dit jaar, en in 1917 evenmin.
FisherKing
Ik vond Une Hirondelle a fait le Printemps van Christian Carion meer dan uitstekend geregisseerd. Een man met visie en durf. Mét levensvragen.
Ben ook benieuwd.
Martin Van K
Deze film wordt de openingsfilm van het 32ste filmfestival van Gent. Ik kijk er al naar uit...
Pieter Montana
Scala zingt hoofdthema film Joyeux Noël
Het Aarschotse jeugdkoor Scala heeft het hoofdthema ingezongen van Joyeux Noël, een oorlogsfilm van Christian Carion. Tijdens de avant-première van de film enkele dagen terug in Parijs bracht Scala bracht het nummer live op de Champs Elysées.
De muziek voor de film werd geschreven door Philippe Rombi. Scala zingt samen met de sopraan Natalie Dessay en het London Symphony Orchestra de oorlogshymne ,,I’m dreaming of home". De film zal volgende maand in tientallen landen in de bioscoop te zien zijn en het is ook de Franse inzending voor de Oscars als ,,beste buitenlandse film".
Bron@Hetnieuwsblad
De film is aardig , niet meer en niet minder.
Ook een pluspunt is dat de soldaten uit verschillende landen hun eigen taal spelen een min punt vond ik het gezang in de film en vooral hoe de twee acteurs zaten te playbacken.
wimspeedy56
Afgelopen maandag 28 november in de sneak preview in Zevenaar (movie unlimited) gezien.
Allereerstv mooie delen filmmuziek, met als composer Philippe Rombi. Verder teveel cliché- stukjes, zoals de Duitse zanger/soldaat en zijn Deense zangeres/geliefde, die allebi zomaar (via "hoge"relaties ) aan het front mogen zingen en daarna "ontsnappen" , door zich aan de tegenpartij over te geven. Verder de slechte (namelijk zichtbare) playback van beide acteurs tijdens het "zingen". Waarom werden de liedjes helemaal getoond - enigszins slaapverwekkend en daardoor de spanningsboog van de filmbeleving verminderend. Dan de blijde boodschap van de later gedode Franse soldaat aan zijn commandant, dat hij een zoon heeft. Dan de doosbange Schotse commandant, die natuurlijk in de stront valt en later opdracht geeft om te schieten, waarbij de genoemde Franse soldaat (in een Duits uniform) gedood wordt door juist die Scot, die zijn broer juist had verloren (schulgevoel). Dan de operette-achtige Duitse prins, die op het eind de Duitse soldaten in de veewagon bezoekt en hen naar Tannenberg stuurt. Kortom: Geen verloren film avond, maar wel een aantal "missers", en daarom van mij 3 sterren. O ja, WEl prima om ook echte Duitsers, Fransen en Schotten/Engelsen te nemen !! Compliment daarvoor! Zal wel de Kerstfilm van 2005 worden......., maar kijk dan liever naar : "A very long engagement"- óók Wereldoorlog 1, maar op een hoger niveau. -Wim van Schaik
Bone*Thugs
Vond het wel een aardige film...niet super maar ook niet slecht!
Met die talen is idd wel leuk..maar Stinissen heeft gelijk dat playbacken was gewoon verschrikkelijk
neo
In de trailer wordt gesproken over ''een historisch iets wat iedereen al vergeten was''. Echter wie die onzin heeft verzonnen of waren echt zoveel mensen het vergeten
empirekees
Echt zo'n onderwerp waarmee ik aan de gang zou gaan. Als schrijver en producent.
ikisfilmgek
Weet iemand hoe dat liedje heet dat de Schotten zongen in hun loopgraaf tijdens de kerstnacht. Het was wel een leuk liedje om aan te horen. Verder wel een goede film. 4 sterren.
P.s.: wat deed die vrouw daar. In het echt was er helemaal geen vrouw.
Matthis
Ik snap ook niet wat Diane Kruger er moest.. Verder mooi opgebouwde film rond een van de bekendste loopgravenverhalen uit WO I.
Mooi acteerwerk van Daniel Bruhl, hij leek door zijn baard en zijn attitude echt een stuk ouder dan hij in werkelijkheid is.
Denk dat te weinig mensen deze film gezien hebben vorig jaar (het is in wezen natuurlijk een echte kerstfilm). Het is de moeite waard toch. Misschien deze kerst dan maar... Ik heb er in ieder geval een mooie filmavond aan beleefd.
niekbakker
ik vond het een super film. Echt heel mooi. acteerwerk vond ik prima. inderdaat zag je het playbacken wel aardig, maar daar heb ik me niet bepaald aan geergerd. Ik vond de liedjes ook erg mooi. goed dat ze de hele liedjes lieten horen
Summerlinda
Bedankt Tsjidde voor de aanvullende info!
Het playbacken was inderdaad heel slecht maar de muziek vond ik juist wél mooi en ik ben echt geen liefhebber van het genre, het past gewoon mooi in de film.(weet iemand toevallig hoe het stuk heet dat ze samen zingen voor de prins? Dat vond ik héél mooi)
the Ketz
Heb zojuist de film bekeken,erg indrukwekkend.Voor diegene die een keiharde oorlogsfilm verwachten kunnen deze beter voorbij laten schieten want er word niet veel in geschoten.Wat wel een absolute pluspunt is dat ieder zijn eigen taal spreekt,dus niet een duitser die je engels hoort praten.
Jan met de pet
best wel een goede film, toch wel indrukwekkend en zo als altijd de dikkoppen feesten achter de linies en de soldaten kerst vieren in de loopgraven.3,0
film-gek
Deze film heeft een van de sterkste begin scene die ik ooit in een film heb gezien. Voor de rest een redelijke anti oorlogs film.
Als ik dit verhaal lees, vraag ik me af hoe dit een speelfilm lang kan boeien.
Zeker ook omdat ik me herinner dat ik het al in vier minuten heb gezien:
Tel de gelijkenissen:
Anyway, als ik die trailer ziem denk ik: wat kun je nog meer vertellen?
wo2-Freak
Ernstig mooie film, met een betekenis.
Het rare:
Mensen kunnen met kerst, lief zijn voor elkaar en toen was de oorlog opeens gestopt.
Ze hielpen elkaar met, wanneer bombardement kwam etc.
Paar dagen later slachten ze elkaar weer af. Lekker...
Maar ja, mooie film
Krijgt 4 sterren, laten we zeggen 4.5
Is hij dik waard!!!
The Eye
Mooie film die de zeldzame voorvallen van menselijkheid van de laatste honderd jaar treffend in beeld brengt. Hiermee de absurditeit van oorlog nogmaals krachtig onderstrepend.
scholtie
wat een geweldig mooie film
maar deze film had ook nog een keer een heel mooi verhaal!
Bart Simpson
wat een geweldig mooie film
maar deze film had ook nog een keer een heel mooi verhaal!
Inderdaad
palingroker
Wat een prachtige film. Vooral het feit dat het waargebeurd is grijpt me erg aan.
jonaske12baby
Gezien op School,Best een aardige film
Maar zeker Geen Oorlog's film
Meer COMEDY,jammer
Querelle
Dat dit echt gebeurt is vind ik echt ongelofelijk. Bizar dat het staakt het vuren zolang aanhoudt. Best spannend, omdat je toch zit te wachten op dat eerste schot.
Bart Simpson
Wel raar dat ze daarna gewoon weer tegen elkaar vochten. Ze konden ook gewoon tot het einde v/d oorlog zo door blijven gaan, alleen dat was gewoon niet te doen, omdat de oorlog pas net begonnen was. En ja, ze konden daarvoor gedood worden.
Wel mooi om te zien, dat er ook goede mensen waren tijdens de oorlog.
Querelle
Niet zo raar, het was eigenlijk hoogverraad, waar ze allemaal meer of minder voor gestraft werden
kaarin92
Mooie film !
Beetje geromantiseerd op sommige dingen, maar dat geeft een mooie draai aan het verhaal
Schokkend dat dit waar gebeurt is, maar het geeft wel een hele goeie beschrijving\sfeer weer, hoe het toen in die tijd was !

WOI-film in de kerstperiode? 'Joyeux Noël' met Daniel Brühl kijk je volledig kosteloos

Vijf goed beoordeelde moderne films over de Eerste Wereldoorlog

Vijf goede films uit verschillende genres die zich afspelen in de sneeuw

Vijf andere goed beoordeelde films die net een Oscar misliepen

The Snowman

Elle S'appelait Sarah
Drama / Oorlog, 2010

Un Coeur En Hiver
Drama / Romantiek, 1992
eerste wereldoorloggebaseerd op een waargebeurd verhaaltruce opera singerkerstmisjaren 10trench warfare20ste eeuwno man's land christmas eve