Genre: Thriller / Actie
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via NLZIET
Plot V for Vendetta
"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."
Eind jaren 2020. Groot-Brittannië is een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Natalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V's mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie...
Evey
Dascomb
Delia Surridge
thunderball
Onzin JJ-D,
deze film is gebaseerd op een reeds bestaande zeer populaire underground strip,
dus je kunt de makers van de film feitelijk niks verwijten dan moet je bij de bedenkers van de oorspronkelijke strip of te wel comic zijn:
Alan Moore en David Lloyd!
JJ_D
Ik heb er inderdaad geen idee van of er ingrijpende veranderingen zijn doorgevoerd...
Herisson
Goede film, geen standaard actie-held, maar een goed doordacht fictie-verhaal erachter!
4****
code9
Zonder twijfel is ‘V’ een van de meest geslaagde comicheld-verfilmingen tot nu toe, op John ‘Hellblazer’ Constantine na dan. Dit is met name te danken aan de behoorlijk mooie decors, de prima sfx en het aanstekelijke, taalkleurrijke en humoristische cynisme van de immer met een eerder lachwekkend dan afschrikwekkend masker uitgeruste superheld V.
De met afstand beste passage is natuurlijk het martelen van Evey door V, die daarmee op het oog heeft haar angst weg te nemen en haar tegelijkertijd meer zelfbewustzijn te geven. Jammer genoeg zet Portman met Evey een te slap karakter neer om echt geloofwaardig tegenwicht te bieden aan V. Haar zogenaamde protesten en woedeuitbarstingen komen daardoor nogal geforceerd over en versterken die indruk alleen maar. Dat V verliefd op haar wordt is erg voorspelbaar maar nog net te pruimen. Het cliché dat hij door haar inziet dat hij écht een monster is en vervolgens moedwillig, als een soort boetedoening, een dodelijke confrontatie aangaat doet echter wél afbreuk aan de kracht van de overigens behoorlijk goed getroffen grimmige atmosfeer van de film.
Een superheldenfilm zit meestal vol met overtrokken stereotypes en V for Vendetta is daar geen uitzondering op. John Hurt is als hoogkanselier aardig op dreef, maar zodra zijn achtergrond wordt toegelicht en blijkt dat hij als populistische (met die kop?!) kwasi-religieuze leider aan de macht is gekomen, valt hij kwa geloofwaardigheid toch door de mand. Jammer. Stephen Rea speelt opnieuw de vermoeide, vertwijfelde politierechercheur en doet in die hoedanigheid denken aan zijn gedenkwaardige rol in ‘Citizen X’, al vervult hij in ‘V’ slechts een weinig opvallende bijrol.
Opvallend vond ik het feit dat het me eigenlijk weinig kon schelen dat V aan het eind van de film het loodje legt. Of dat nu door het niet onthullen van zijn gezicht komt –aan de ene kant een sterk punt, aan de andere kant blijft hij zo toch afstandelijk- of door het feit dat de door de scenarioschrijvers zo gewenste klik tussen V en Evey niet gekomen is doet niet zo ter zake. Wel is het een duidelijk signaal dat de karakteruitwerking van de hoofdpersonages in V niet bepaald prioriteit heeft gehad.
De fictieve politieke situatie die in V wordt geschetst is misschien moeilijk voorstelbaar maar grenst wel degelijk aan het bestaan van allerlei minder fictieve (maar natuurlijk officieel ontkende) veronderstelde false-flag operaties, waar die van 9/11 wel de bekendste van is. Goed, of je waarde hecht aan dergelijke complottheorieën of niet, in V wordt in ieder geval een redelijk overtuigende modern-dictatoriale setting gepresenteerd die zeker niet ondenkbaar is als gevolg van een honderdduizend slachtoffers eisende terroristische aanslag.
Al met al een veelbesproken film waar inderdaad nog veel meer over te zeggen valt. Dat maakt V nog geen supergoede film want daarvoor zijn het scenario en vooral de acteerprestaties van Portman niet overtuigend genoeg, en op momenten zelfs ronduit zwak. Vermakelijk is het allemaal wél, en zeker vergeleken met de eentonige Super-,Bat-,Spider-,X-en weetikveelnogmeer –menbrei zowaar nog een heuse verademing ook.
deLeeuw
- 1944 stemmen
Goede film!
Dit is nu echt een film die je 3 keer wil zien! Omdat je o.a het verhaal, bij elke zin, ook goed moet volgen. Anders snap je er de balluh niet van.
Op het eind weer een mooie, wat bloederige matrix scene
Vrijheid blijheid
Een 4,5
Roel-
- 1978 berichten
Zeer goeie film. Heb aldoor zeer geboeid gekeken. Enige minpunt is dat je aldoor ongelovelijk goed moet opletten wat er gezegd wordt anders raak je de draad van het verhaal totaal kwijt. Vond het mooi dat je geen een keer de man met het masker ZONDER masker zag.
resona
toppertje! een erg goed verhaal!!! moest wel goed op blijven letten, maar dat is juist spannend en leuk, dan zit je ook goed in de film
!! 5,0*
HeatWave
Een hele aparte film, maar dit bedoel ik positief, al had ik in het begin van de film toch mijn twijfels.
Eigenlijk is dit een film die tot je door moet dringen, want er zit zeker een boodschap in verweven.
De combinatie geweld, spanning, humor, aktie, en de verhaallijn die er als een rode draad doorheen loopt, namelijk een soort Zorro die het opneemt tegen een totalitair machtssysteem in Engeland maakt deze film erg bijzonder.
Het heeft bij mij even geduurd om nou precies te weten wat ik er nou eigenlijk van vind, maar mijn eindconclusie is toch wel dat ik "V for Vendetta" best geslaagd vind.
Lola3
er zit zeker een boodschap in verweven.
namelijk een soort Zorro .
HeatWave
Dat deze film diepgaander is dan de films van Zorro dat ben ik helemaal met je eens, maar toch vind ik V een aantal overeenkomsten hebben met Zorro.
De overeenkomsten vind ik zowel het uiterlijk vertoon als het doen en laten van beide personen.
En ik denk dan ook dat Zorro dan ook voor de makers van deze film enigzins een inspiratiebron is geweest, bewust of onbewust.
Ook nog een voorbeeld van overeenkomst is bijvoorbeeld bij Zorro de Z die vaak achtergelaten word en bij V de V.
Natuurlijk heeft V in deze film ook een aantal originele eigenschappen één daarvan is dat hij erg geraffineerd te werk gaat.
Maar al met al ik vind het allemaal erg leuk bedacht.
P.s. ik vind V ook nog wel iets weg hebben van een Venetiaans carnavals masker.
Lola3
Maar al met al ik vind het allemaal erg leuk bedacht.
P.s. ik vind V ook nog wel iets weg hebben van een Venetiaans carnavals masker.
DeDennis
Mooooie film!!! was in het begin ff moelijk te volgen maar gmd op eind was allez weer goe
GreenHorN
Misschien is het al eerder vermeld hoor, ben niet alle paginas af gegaan (A)
maar v, staat dat ook voor 5 november? (5 11, vijf over 11)
of is mijn fantasie nu heel erg op hol geslagen. moest ik begin dit jaar aan denken na dat ik hem in de bioscoop had gezien.
L. luchtloper
-Remember, remember, the fifth of november (Guy Fawkes)
-V was de romeinse letter vijf die op zijn celdeur stond in Larkhill.
-V staat voor vengeance en vendetta uiteraard.
maar je vijf over elf punt snap ik niet. Bedoel je een tijdsaanduiding, want de belangrijkste tijdsaanduiding in de film is toch wel 0.00u. 05/11/06?
Roodkapje
Tweede keer bekeken. Ik vond hem slechter dan de vorige keer. De film wil intelligent overkomen; maar als je door dat semi intelligente bovenlaagje kijkt zie je niets anders dan kopieen van andere films in een ander kleedje, beetje kakken op bush en hole praatjes van ne half verbrande met ne masker op.
davidov
Wijzers van de klok? Hoe staan die als het 11:05 is?....Juist... zo: V
Bert1

mikeh
ik vond het een geweldige film.
de personage V kwam op mij over als een man die alles weet en kan. ik vond hoe hij praatten ook geweldig.
evie speelde haar rol ook goed en de scenes zijn allemaal geweldig.
ik geef 5 * voor deze film:D
echt een topfilm
ylonaih
Goede film! Heb genoten, geef 4,5*.
Spannend, onvoorspelbaar en goed verhaal.
daanos;
wauw dit was echt een film die indruk op me heeft gemaakt, vond dat er super goed geacteerd werd en het was niet een moment saai.
een dikke 4,5, zeker een van de beste films...
jasha
Heel rare film dat mensen laat nadenken over steeds terugkerende onderwerpen; hoe kunnen we 6 miljard mensen gelukkig houden? Wat is belangrijker? Gecontroleerde veiligheid of ongecontroleerde vrijheid? En zo kunnen we ook verder ingaan op meer recente gebeurtenissen die onlangs zjn gebeurd zoals 11 september. En om daarop een voorbeeld te geven in de film:
De leider van de conservatieven had de macht en heeft het in handen gehad dankzij een aanval zoals ziektes en terroristische aanvallen, eigenlijk hetzelfde als wat V heeft gedaan (het opblazen van The houses of Parliament)zijn ze dus op een zekere manier niet allebei schuldig aan wat er gebeurt? Men kan zeggen dat de ene er een ideologie in zag en de andere macht, maar geeft een ideologie het recht om te bepalen wie er mag leven en wie niet aangezien wie zijn ideologie als het enige juiste ziet macht nodig heeft om het te verspreiden?
En dan the final question; is ideologie geen vorm van godsdienst of andersom?
Geodriehoek
Ik vond dit een prachtige film met harde scene's: de laatse 'reload' scene, en hele leuke wat lievere scene's zoals de scene dat V staat te kokerellen voor evey als hij haar net heeft meegenomen, dit geeft V juist wel wat menselijks.
Miezz
Ik houd van dit soort films! Heel subtiel. De actie is echt stoer. Er is genoeg over geschreven, gewoon kijken! ****
Miyamoto
vind trouwens (zoals altijd) het boek veeeeeeel beter! In het boek zitten veel hardere dingen, die waarchijnlijk niet in de film mochten, die veel beter omschrijven wat een kuttijd die mensen doorgaan. maar goed: mooie film, heftige actie.
Ivettetjah
toen ik hoorde waar de film hoorde ging moest ik gelijk denken aan de film die we vorig jaar verplicht met school gekeken brazil, sinds dat ook over een totalitaire regime gaat wat een echte politiestaat is, opzich logisch voor totalitaire regime. toch vond ik v for vendetta meer sfeer uitstralen en heel duidelijk aansluit op de wereld nu waardoor het idee dat er zo'n staat zou komen geen eens meer zo gek lijkt. ik heb het boek van v for vendetta niet gelezen maar ik vind wel dat de film net als brazil veel heeft gehaald uit 1984, dus het zou me neits verbazen dat het boek daar zijn inspiratie vandaan had. leuke denkertjes en dialogen in gezet alhoewel ze er af en toe wel mee doorslaan, verder vond het niet zo erg dat er niet de hele tijd actie was omdat het mijn ding niet zo is maar het zou me niets verbazen als er mannen zijn die zich dood ergeren aan het tempo van de film, erg schattig hoe die engelse "bummer" zeggen

Dystopische thriller 'V for Vendetta' met Natalie Portman vanavond op televisie

Braveheart
Oorlog / Historisch, 1995

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
detectivedc comicsfascismerevolutiefascistdystopieregeringchancellor gebaseerd op stripwraakmartelenhatredmasked vigilantevengeful spirit activistvengeful dc extended universe (dceu)2020sloose adaptationantagonistic