• 9.381.247 stemmen

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: James McTeigue

Met onder meer: Natalie Portman, Hugo Weaving en Stephen Rea

IMDb beoordeling: 8,1 (1.238.841)

Releasedatum: 30 maart 2006

Plot V for Vendetta

"People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people."

Eind jaren 2020. Groot-Brittannië is een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey (Natalie Portman) van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en TV-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind. Als Evey de waarheid blootlegt over V's mysterieuze achtergrond en hiermee ook de waarheid over zichzelf ontdekt, is zij zijn onwaarschijnlijke bondgenoot in de strijd voor vrijheid en gerechtigheid in een samenleving die geplaagd wordt door wreedheid en corruptie...

avatar van aegron

aegron

Aan het begin van de film wordt the old bailey (de rechtbank van londen) opgeblazen.

Ik weet niet meer precies hoe de strip gaat, maar daar draait het er in ieder geval om dat door de anarchie die onstaat, vanwege gebrek aan controle door de overheid, de overheid omver geworpen wordt. Dat is hier duidelijk niet het geval.

avatar van gondwana

gondwana

Deze film zou het moeten hebben van de sfeer en slaagt daar slechts af en toe in. Ik heb Hugo Weaving niet veel gezien en ik vond niet dat hij veel persoonlijke charme aan het personage gaf.

Portman speelde nooit meer even goed als in LEON, ook deze keer niet.

Stephen Rea en Fry waren inderdaad wel te pruimen.

avatar van N811

N811

2 augustus komt ie op dvd

avatar van bebdn

bebdn

gondwana schreef:

Portman speelde nooit meer even goed als in LEON, ook deze keer niet.

Garden state & Closer gezien? Is gewoon een topper

avatar van gotti

In Beautiful Girls is ze ook één van de betere.

avatar van joeypsv

joeypsv

geen leuke film.

veel te veel met die maskers de hele tijd.

die rare masker

avatar van Guardian

Guardian

top film, het verhaal is totaal ONvoorspelbaar!.

aanrader 4 sterren!

avatar van dennisr

dennisr

Wat een super film...Ik vind het echt een goed verhaal. Soms is deze bizarre man slecht te volgen met zijn moeilijke uitspraken . Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het een slechte film is! Ik vind het vanaf het begin af aan een hele boeiende film. Zeker een aanrader.

ik vond het een 4,5 waard.

avatar van 606

een erg boeiende Science-Fiction / Actie

met een leuk verhaal en goede acteurs.

4,5 ster

avatar van Flipman

Flipman

Guardian schreef:

top film, het verhaal is totaal ONvoorspelbaar!.

aanrader 4 sterren!

Onvoorspelbaar? Dat niet helemaal, hoewel er toch wel een aantal verrassingen in zitten.

avatar van ChemicalxNoise

ChemicalxNoise

Ik vond deze film fantastisch het is een van mijn favoriete films 5+ zo romantisch, avontuurlijk en droevig !

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

V for Vendetta, niet echt de intelligente actiefilm met een boodschap die het pretendeert te zijn. Als een film mij een boodschap wil meegeven dan graag op een manier die mij aan het denken zet. Met deze uitgekauwde weg van de minste weerstand en semi-filosofische onzin werkt het dus niet. Dan zie ik 100x liever Batman of Spiderman de wereld redden van een gemuteerde, krankzinnige prof.

Film maakt slim gebruik van de staat waarin de wereld zich heden ten dage lijkt te bevinden volgens de media. Angst voor terrorisme, fascistische machtsbeluste leiders die het volk onderdrukken en het volk dat het allemaal maar leidzaam laat gebeuren. Tja, het is niets nieuws qua thematiek en bovendien is het hier niet eens slim uitgewerkt. Cliché naar cliché stapelt zich op (complottheorieën met de regering in de hoofdrol, een katholieke bisschop met een voorliefde voor kleine meisjes, een fascistische staat met een allescontrolerende media (Big Brother is watching you revisited again) en zo kan ik de lijst nog wel even uitbreiden).
En dan V en zijn compaan zelf? Behalve het dragen van een oerlelijk masker, wat is nu eigenlijk de boodschap? V neemt wraak uit naam van zijn in de cel overleden buurvrouw. Een en ander kom ik dan te weten via een aantal scenes die wel erg gemakkelijk op het sentiment spelen. Het idee lijkt uiteindelijk dat met het opblazen van een paar cultuurhistorische oude stenen en dat als wij het volk onze derriere uit de zetel zouden willen verheffen de wereld veranderd kan worden. Beetje simplistisch als je het mij vraagt.

Film onbreekt het dan ook totaal aan enige filosofische of psychologische diepgang en is daarmee niet meer dan de gemiddelde superhero actie film, alleen erger ik me aan het feit dat de film zich wel zo graag anders wil voordoen. Behoorlijke tegenvaller 2 magere sterretjes omdat er toch enkele aardige visuele scenes inzitten.

avatar van jorngrisel

jorngrisel

wat een film hé , wordt veeel te veel onzin in geluld! pas na 1,2 uur was hij een beetje leuk om te kijken. In het begin had ik gewoon moeite om te blijven zitten! Was af en toe gewoon echt niet te volgen!

Ze zeggen alles veel te omslachtig en met een hoop Bullshit erbij!

avatar van moviefreak1

moviefreak1

Ik vond het een goede film , totdat bij natalie portman al haar HAAR eraf werd geschoren .

Werd hij in ene gelijk een stuk minder leuk .

Toch 3 sterren van mij .

Nemesish3d

Wat kan ik zeggen... simpelweg een meesterwerk. Toch, als ik de film zelf in een genre moet zetten zou ik science-fiction eruit laten... ondanks dat het in de toekomst afspeelt. De wachowski brothers hebben goed in beeld gebracht waar de hedendaagse regeringen al in (lichte mate) mee bezig zijn en waar het duidelijk op af stevend (regering creëert nieuws, media report dat). Ze laten dus duidelijk zien hoe de wereld ook op dit moment werkt: de media verkondigt iets, en iedereen gelooft maar dat het waar is. "Ze zeggen het toch?".

Dikke 5*

*edit*

Ik heb nog eens verder na zitten denken over de genre... "Science-fiction". Ik bedoel het echt niet sarcastisch of wat dan ook, maar kan iemand mij uitleggen waarom deze film in deze genre valt? Ik zie echt geen reden om hem hierin te plaatsen. Iemand?

avatar van Jordi

Jordi

Aparte film, weer eens wat anders.

avatar van Flipman

Flipman

Nemesish3d schreef:

Nou zet je me toch aan het twijfelen, als er naast science-fiction ook het genre political-fiction bestond, zou deze film daaronder vallen.

Maar ja, het speelt zich af in de toekomst. En science-fiction, tja, hier staat een omschrijving, en die klopt niet helemaal met deze film.

Flipman schreef:

"Science fiction (generally referred to as either Sci-Fi or SF) is a genre of fiction in which at least part of the narrative depends on the impact of science, either real or imagined, to generate settings or events which have not yet occurred in reality (and may never do so)."

Tja... zeker als ik dat laatste lees ben ik het inderdaad niet eens met de genre "science-fiction". Zeker in Engeland is de situatie inmiddels behoorlijk zoals het wordt voorgespiegeld in de film. Er is weliswaar nog geen avondklok, maar het nieuws wordt (net als in overige landen) wel simpelweg gemaakt / gemanipuleerd, moorden worden omgeschreven als natuurlijke dood (denk aan die wmd-inspecteur Kelly) en de politie heeft teveel macht gekregen na 11 september (huiszoekingen zonder bevel, protesteren tegen wat dan ook binnen een straal van 1km van het Parlement kan worden gezien als een terroristische daad) en zo is er nog veel meer.

Maar goed, het zij zo

avatar van ChielB

ChielB

Heb em net bekeken, echt een briljante film.

Steekt zeer strak in elkaar, zeer dubbelzinnige teksten en toch zeker een soort van surrealisme verheven tot iets alledaags.

Hoewel de vele diepgaande, filosofische woorden soms in alle snelheid wegvallen, raakt de film toch een kern van waarheid natuurlijk.

Hoewel er wat cliché's zijn te bespeuren, zoals eerder opgemerkt, zullen die er toch zeer bewust alszijnde een cliché ingestopt zijn.

De Wachowski broers doen het weer en zeker niet minder.

avatar van ik2006

ik2006

Deze film heb ik in de bioscoop met enkele vrienden gezien voor we een stapje in de wereld gingen zetten. Toen de film begon met een tekst geschreven door W. Shakespeare dacht ik bij me zelf in welke film ben ik terecht gekomen. Maar vanaf toen werd ik volledig in het verhaal opgenomen. Dit was gewoonweg een zalige film, met een sterk verhaal en sterke acteerprestaties.

Toen de film gedaan was waren ik en mijn vrieden het er over eens dat deze film één van de betere was die we in een lange tijd hebben gezien.

En herinner zoals V zei: REMEMBER, REMEMBER THE FIFTH OF NOVEMBER.

avatar van DeDennis

DeDennis

Lang verhaal, maar wel vet.

avatar van iingeborg

iingeborg

Goed verhaal. Ik vond het erg spannend

* 4,5

avatar van Ghecko

Ghecko

mooie film, spannend verhaald, ben ook wel blij met het einde, daar werd toch echt naar toe gewerkt, dat verdiende de film ook wel.

Normaalgesproken moderne films met actie op deze wijze (met deze mate) zou niet meer aantrekkelijk zijn, toch door het spannende verhaal is het een unieke combinatie wat echt de moeite waard is.

4.5**

avatar van Vintage

Vintage

paar goeie actie scenes, vergezocht maar o.k. verrhaal, alleen de film is te langdradig, hele tijd al die politici enzo met hun gesprekken etc. etc. daarvoor kijk je zo'n film toch niet ;x

avatar van grovonion

grovonion

Ik ben toch wel teleurgesteld. Had er veel van verwacht, maar kan over de hele film gezien, geen overtuigende sfeer creeren. Heb de hele tijd de indruk naar een toneelspel te kijken. Ligt vooral aan de scenes van de mensen thuis of op cafe die de 'betrokkenheid' van de bevolking moet tonen. Acteerprestaties, vooral van Portman, maar ook Stephen Rea vind ik wel ok.

avatar van grovonion

grovonion

Waarom speelt deze film zich in Groot-Brittanie af terwijl de makers (volgens de info hierboven) Amerikaans zijn? Durven ze de VS niet als voorbeeld nemen?

grovonion schreef:

retegoeie vraag

Omdat het gebaseerd is op een graphic novel die zich in Engeland afspeelt ...

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Redelijke film;

*zeer goed verhaal (net als The Matrix)

*goed acteerwerk

maar duurt veel te lang en heeft te weinig actie om de lengte van de film te compenseren. Krijgt van mij 3*. Ik had er meer van verwacht.

avatar van ChielB

ChielB

Denk dat de meesten die de film "te lang" vinden meer een continu knallende actie-film hadden verwacht. Dan kom je inderdaad wat bedrogen uit.

De Wachowski Brothers zorgen wederom voor een ijzersterk, bijzonder doordacht verhaal zoals de Matrix ook kende. Alleen deze keer niet zoveel voorzien van explosieve actie-scènes. Dat is toch voor veel mensen een gemis, maar ik vond het de film toch zeker sieren.