• 9.374.464 stemmen

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Barbara Hershey, David Carradine en Barry Primus

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Boxcar Bertha

"Life made her an outcast. Love made her an outlaw."

De wilde en vrijgevochten Bertha (Hershey) is een kruimeldief die als een blok valt voor vakbondsman en Robin Hood van de spoorwegen, Big Bill Shelly (Carradine). Al snel stelen ze er samen flink op los en geven het geld aan de arme arbeiders. Bertha en Bill groeien uit tot de meest beruchte treinrovers van het zuiden. En dat laat het gezag niet op zich zitten. Als hun rooftochten steeds grotere vormen aannemen verscherpt de jacht zich.

avatar van 606

Erg vermakelijke film met een prima verhaal.

Acteren is ook goed.

De sfeer was leuk

3,5 ster

avatar van Film Pegasus

De film is wel goed onderhouden, maar speciaal is hij niet en hij kan ook niet typen aan gelijkaardige films als Bonnie & Clyde. De film geeft wel een goed beeld van de jaren '30, maar het script is niet echt verfrissend en gaat nergens naar toe. De slotscène is niet slecht, maar het is toch lang wachten. De kwaliteit van het nepbloed is miserabel en veel spanning zit er gewoon niet in. Niet slecht, maar het kan beter zullen we maar zeggen.

avatar van scorsese

Aardige film die zich afspeelt tijdens de depressie en waarvan het verhaal wel erg veel weg heeft van Bonny and Clyde. Een nogal onsamenhangend begin, en niet altijd even boeiend. En alhoewel dit een film van Martin Scorsese is, is deze zeker niet echt herkenbaar als een film van de meester (op het geweldadige einde na dan). Barbara Hersey leverd goed werk af in de titelrol. Een nipte 3.0 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Heb nu bijna alle speelfilms van Scorsese gezien. Hij heeft gewoon alleen maar bovengemiddelde films gemaakt. Ook deze wat minder gelauwerde is eigenlijk gewoon goed.

Het verhaal is vrij matig verteld en springt vooral op het begin alle kanten op. Toch is het een erg amusant schouwspel. Er gebeurt van alles, veel sterke (en gewelddadige) scenes en de film is lekker ongepolijst, wat trouwens op momenten ook wel weer tegen hem werkt.

Nogmaals sommige scenes zijn ijzersterk, vooral bijvoorbeeld de laatste scenes. Tegelijk zijn er op het slot ook veel losse eindjes. En dat is dan ook vrij typisch voor dit vroege werk. Leuke film in elk geval 3,5 sterren.

Mr_White schreef:

. De vliegtuig-crash in de openingsscène is even schrikken, met name als je de meesterlijke crash in The Aviator hebt gezien. Is dit dezelfde Scorsese?

Het antwoord is niet zo moeilijk toch? Nee! De Scorsese van the Aviator had 32 jaar aan technologie mee, veel meer geld en een pak meer ervaring.

avatar van starbright boy

Corman speelde in op het succes van Bonnie & Clyde en liet Scorsese met een kruimelbudget ook zoiets maken. Inclusief het geweld. Het kleine budget wreekt zich met name in de speelduur. De film laat heel veel relevants weg en komt stevig tekort in verhaal- en karakteropbouw en daar vraagt de film eigenlijk wel om. Er wordt soms behoorlijk raar gesprongen wordt in het verhaal (vooral in het begin) en de film heeft duidelijk een beperkte hoeveelheid locaties.

Binnen die beperkingen is de film voldoende vindingrijk. En heeft Boxcar Bertha heeft Hersey, die echt fantastisch gecast is de film met gemak draagt. Verder eindigt de film behoorlijk memorabel en is het eigenlijk in veel opzichten typisch Scorsese materiaal, alleen met heel beperkte middelen en een niet volledig ontwikkeld talent.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De rauwe rebelse roots van Scorsese, luidde het in een vrij recent verhelderend krantenartikel over deze film, die veel toonaangevender was dan men zou denken.

‘Boxcar Bertha’: De rauwe, rebelse roots van Martin Scorsese - DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be

De omzwervingen van een groepje rovers tijdens de Grote Depressie; daarbij horen Bertha natuurlijk die het bandietenleven een leuk spelletje vindt, maar ook haar vriend Bill Shelby die van vakbondsbetoger verandert in een soort Robin Hood. Ze worden verder ook vergezeld door een schurk in mooie kleren, en een zwarte die met hen uit de gevangenis vlucht.

Scorsese was hier nog aan zijn proefstuk toe en dat merk je natuurlijk ook; het voelt niet bepaald aan als een robuust geheel. Voorts kan je niet ontsnappen aan de vergelijking met Bonnie & Clyde. Het harde einde was naar verwachting en is gekruid met symboliek. Los van de cinematografische waarde die in het artikel toegeschreven wordt aan Boxcar Bertha ervaarde ik het zelf als een vrij matige film..

avatar van Shadowed

Shadowed

Lompe en ouderwetse film met een misleidende poster, die veel meer spektakel belooft dan je uiteindelijk te zien krijgt. Regisseur Martin Scorsese gaat zeker in de opbouw nogal haastig te werk, voornamelijk de romantiek tussen David Carradine en Barbara Hershey loopt veel te snel van stapel. Nadat ze elkaar ontmoet hebben komt het na 5 minuten al tot seks, dus veel geduld hadden de makers duidelijk niet. Vervolgens introduceert de film haastig nog wat andere bendeleden en komt er een nogal afgezaagd misdaadgebeuren naar voren dat evenzeer niet overtuigt (mede door een gebrek aan variatie en avontuur). Pas in de tweede helft wordt het geweld opgeschroefd en dat resulteert in beklijvende momenten, maar Scorsese had zich er beter aan gedaan om wat meer te experimenteren op inhoudelijk en visueel vlak. I Call First liet in ieder geval een frisse filmmaker zien die zijn best deed om onderscheidend werk af te leveren, maar Boxcar Bertha is daarentegen taaie cinema met slechts spaarzame momenten die er flink bovenuit steken. Een halfje extra voor het redelijk sombere einde, anders had ik me al helemaal bedrogen gevoeld.