Frankenstein (1931)
Geregisseerd door: James Whale
Met onder meer: Colin Clive, Mae Clarke en Boris Karloff
Bekijk via SkyShowtime
Plot Frankenstein
"THE MAN WHO MADE A MONSTER"
Samen met zijn assistent gaat Henry Frankenstein op lijkenjacht. Met de onderdelen wil hij nieuw leven scheppen. De stomme assistent haalt bij de universiteit echter een abnormaal stel hersenen en Frankenstein creëert hierdoor een monster.
Dr. Henry Frankenstein
Herr Vogel, the Burgomaster
Maria
Villager (onvermeld)
dutchtuga
DE film die samen met Dracula het horrorgenre populair heeft gemaakt in Amerika en dus een must voor elke serieuze horrorliefhebber. Frankenstein bevat een aantal onvergeteleijke scenes (scene met het meisje, het tot leven brengen vh monster, eindscene in molen) maar is over het geheel gezien niet het meesterwerk die ik graag had willen zien. Maar zeker wel memorabel genoeg voor 4*. Geweldig monster die alleen door Karloff goed neergezet kon worden. Karloff WAS het monster van Frankenstein.
mister blonde
probeer Bride of Frankenstein eens. een van de weinige sequeles die beter is als het origineel.
dutchtuga
Die is als volgende aan de beurt
Heb de universal monster legacy gehaald dus nog genoeg voor de boeg
Fangs (crew films)

hé, ik ook!

Poisonthewell
Ik neem aan dat ze deze bedoelen:
Staat ook erg hoog op mijn verlanglijstje
Quido
Wellicht toch slim om hem dan te bestellen
Poisonthewell , prijs is ook al met 10 euro omhoog gegaan sinds vorige maand. Ik heb hem toen nog voor 29,99 kunnen bestellen. Hij is echt super !
JP
" Hieronder staan artikelen, die bij de uitgevers vervallen zijn en dus niet meer nabesteld kunnen worden. Ro-Disc kan deze artikelen nog leveren, zolang de voorraad strekt. OP=OP! "
Waar zie je dit staan, Quido?
Quido
Waar zie je dit staan, Quido?
Box is idd weer met 10 euro gestegen. Ik blij dat ik er vroeg bij was
Fangs (crew films)
Briljante horrorfilm met een fenomenale rol van Karloff en hoewel hij niet meer zo intens en shockerend is als dik 70 jaar terug, blijft de eerste échte Frankenstein-film een ware klassieker, die alleen overtroffen wordt door zijn vervolg, Bride of Frankenstein. > 4.5*
IcU
Geweldige klassieker. Ik vond het spel beter dan in Dracula, maar het was nog wel lekker ouderwets houterig. Het verhaal spreekt me erg aan, netzoals de film geschiedenis. 4½*
Sneakerjeans29
Allebei de films, zat Edward von Sloan. Alleen in Frankenstein had ie minder geluk.
Dogie Hogan
Binnenkort Dracula & Frankenstein 75th Anniversary Editions.
Kijk er naar uit, wat een interessante features zeg.
Sneakerjeans29
Colin Clive die de rol van Dr Frankenstein speelde is jong gestorven door een alcoholverslaving,hij is maar 37 geworden.
Koos
Leuke film!! Ben toch blij dat ik de collectors edition heb aangeschaft, samen met The Bride of Frankenstein (4 etjes!!, 2nd hand, the best!).
Het is natuurlijk ook gewoon een fantastisch verhaal om op film te zien! Hoewel we tegenwoordig niet meer schrikken van zijn horror, is de film toch nog steeds erg goed naar mijn idee; het is meer de tragiek die de film maakt, dan de horror, dit komt vooral door het feit dat Het Monster eigenlijk helemaal niet weet wat hij eigenlijk moet doen of waarom hij er eigenlijk is, dit maakt hem denk ik een tragisch monster, en de film eigenlijk een tragedie/ drama.
Doordat het monster uit zichzelf al houterig is, heeft de film in tegenstelling tot Dracula, naar mijn idee, ook minder te lijden van het verstrijken der tijd.
Er zitten enkele fantastische scenes in: Vooral de scene van de vader zie zijn dochter, die zojuist is overleden, door de stad draagt, vind ik erg sterk. Ook doordat de meute meteen te keer gaat als een dolle, wat een emotie!
De acteurs zijn ook erg op dreef. Vooral Dwight Frye vind ik erg sterk, zijn rol in Dracula was net als deze erg belangrijk, en hij speelt zijn character erg sterk, het is een echte character actor, helaas dat hij, net als de hoofdrolspeler Clive zo vroeg is gestorven.
Wederom ook weer een rol als docter/ professor (net als in Dracula) voor Edward Van Sloan, ook een echte character actor (vooral horror geloof ik) uit die tijd.
Kortom, deze film is nog steeds gewoon top, het is trouwens ook een prima speelduur zo, 71 minuten, alles wat van belang was werd verteld, geen onnodige scenes verder!
4*, op naar The Bride of Frankenstein!
maurice74
Ik heb nu zelfs de versie uit 1910 (staat niet op deze site) gezien, maar door matige kwalteit en het ontbreken van enkele fragmenten blijft dit toch de enige echte klassieker.
BobdH
Nuja, 'originele'... Het is de meest bekende, laten we het zo zeggen. Hiervoor waren er namelijk al 3 films gemaakt rond Frankenstein (in 1910, 1915 en 1921).
Sander2
Die uit 1910 en 1921 zijn korte films. Die uit 1915 (Life without soul) is inderdaad gebasseerd op de roman van Mary Shelley, maar is wel heel erg veranderd. Bijna alle actie gebeurt daarin ook off screen omdat ze dachten dat het publiek toen nog niet zoveel aan kon.
veron35
Gisteren binnengekregen via marktplaats. Geweldige film. Ik snap niet dat deze klassieker (hier) niet in de top 250 staat. Boris Karloff was echt geweldig. Die sene met dat meisje was echt aandoenlijk. Dikke 5*.
tom54
Geweldige klassieker. Karloff doet het zo ontzettend goed. Niet normaal meer.
Theatertje
Goede film, met goede acteerprestaties van Karloff. Jammer dat de film zulke belachelijke vervolgen kreeg, anders was het de perfecte horrorfilm geweest.
veron35
Bride of Frankenstein was anders NOG beter. En hoezo "anders"?
feanaro surion
Inderdaad, vervolgen veranderen helemaal niks aan hoe deze film is.
Theatertje
Mja, vervolgen doen altijd een beetje van de authenticiteit van het origineel verloren gaan. En BRIDE OF FRANKENSTEIN vond ik niet beter, maar slechter. FRANKENSTEIN vond ik voor een volwassen publiek, terwijl het bij BRIDE OF FRANKENSTEIN lijkt op de André Van Duin Show, met al die stomme humor die in de film zit. FRANKENSTEIN kreeg buiten die miskleun nog een heleboel andere vervolgfilms, zelfs één waarin hij samen met Dracula te zien was. Nou, dat noem ik bucht vergeleken bij deze originele cultfilm.
as
Bride is trouwens iets beter. En dan vooral doordat de barokke sfeer zo doorgetrokken wordt. Daarnaast is de art direction veel beter dan in deze Frankenstein. Nietemin vind ik ze allebei erg goed.

House of Frankenstein

Mr. Deeds Goes to Town
Komedie / Romantiek, 1936

Körkarlen
Drama, 1921
brandgebaseerd op boekmonsterexperimentreanimationlaboratorymad doctorzwart en witmeisjepre-codebody part angry mobwoman in perilvillagerhuman monster frankensteinloose adaptation