Frankenstein (1931)
Geregisseerd door: James Whale
Met onder meer: Colin Clive, Mae Clarke en Boris Karloff
Bekijk via SkyShowtime
Plot Frankenstein
"THE MAN WHO MADE A MONSTER"
Samen met zijn assistent gaat Henry Frankenstein op lijkenjacht. Met de onderdelen wil hij nieuw leven scheppen. De stomme assistent haalt bij de universiteit echter een abnormaal stel hersenen en Frankenstein creëert hierdoor een monster.
Dr. Henry Frankenstein
Herr Vogel, the Burgomaster
Maria
Villager (onvermeld)
Vyvre
[hier stonden een heleboel flames die ik maar weg heb gehaald]
'Enorm oppervlakkig om hier 0,5* voor te geven omdat je niet van zwart wit films houdt.'
Dat is nog best genuanceerd, niet ?
ToNe
het is duidelijk dat de 'horror' uit de zgn. profane gedachten voortkomt.
de laboratorium scenes waren wel sfeervol.
mr.Frielink
Zo nu en dan wat simplistisch (de film schrijft crimineel gedrag simpelweg toe aan het gebrek aan ontwikkelde hersenen (en andersom), en benadrukt vervolgens nog eens het onderscheid tussen "normale" en de zogenaamde "criminele” hersenen), maar verder toch een vermakelijke film. Niet zo goed als The Bride of Frankenstein, maar toch zeker een van de betere in het genre, met bovendien een paar sterke dialogen. 3 *
John Doe
He gremlin gizmo, hou oud ben jij eigenlijk?
Dat laat wel zien hoe kortzichtig je bent, dit een 0.5 geven en wel van pulp horror films houden van na 1980.
pietje punk
ik hou van dit soort films! in die films van tegenwoordig zijn de "monster" totaal niet meer geloofwaardig. in een film zoals deze is het monster teminste iets wat je ook echt zou tegen kunnen komen, daar hou ik van!
geweldig geacteert door boris karloff en ik vond colin clive ook echt goed.
Dwight Frye speelt zijn rol uit dracula hier nog even over als het hulpje van dr frankenstein genaamt fritz, gek genoeg is het niet ygor, die komt later pas volgens mij.
top film! 4.5*
Rujar
ik haat zwart wit films
Ook Schindlers list ????
Je doet alsof dat onmogelijk is.
W (houdt van zwart-witfilms, maar niet van Shindler's List)
Chainsaw
Prachtige film, kan er geen andere woorden voor bedenken. Interessant en goed uitgewerkt verhaal, een heerlijke sfeer en uitstekende vertolkingen. Colin Clive stal voor mij de show als Dr. Frankenstein. Zijn oneliner 'It's alive!' is en blijft legendarisch. Verder een sterke rol van Karloff als het monster. Eén van die grote klassiekers die altijd zal staan als een huis. Op naar Bride of Frankenstein, volgende week.
4 sterren.
BoordAppel
Viel me een beetje tegen. Mooie beelden maar het verhaal liep niet helemaal lekker en die constante fade-ins en outs vond ik maar irritant. 3*
Wel weer leuke trivia op IMDb:
After bringing the monster to life, Dr. Frankenstein uttered the famous line "Now I know what it's like to BE God!" The movie was originally released with this line of dialogue, but when it was re-released in the late '30s, censors demanded it be removed on the grounds that it was blasphemy. A loud clap of thunder was substituted on the soundtrack. The dialogue was partially restored on the video release, but since no decent recording of the dialogue could be found, it still appears garbled and indistinct. The censored dialog was partially returned to the soundtrack in the initial "restored version" releases. Further restoration has now completely brought back this line of missing dialog.
MWX
geweldig voor z'n tijd. ook zag het er voor z'n tijd best groots uit. sinds kort ook opnieuw uitgegeven op DVD in de Universal studios home of the original monsters serie.
Viel me ook ietwat tegen; toch een waar spektakel als je bekijkt dat deze film meer dan 70 jaar oud is. Vanavond maar eens Bride of Frankenstein kijken.
Goodfella
Beviel me wel dit. Dat knullige heeft wel wat.. een normal voor een abnormal brain inwisselen bijvoorbeeld. Charmant gewoon
Vond de sfeer tijdens de eerste helft ook gewoon erg goed. Beetje neigend naar het Duits Expressionisme van Nosferatu en Dr. Caligari. "It's aliiiive!!" maakt het dan natuurlijk helemaal compleet. Quote die ik zelf ook regelmatig gebruik
dinky
best goede film vooral boris karloff zit helemaal in z,n rol van frankenstein. mooie film
Jordy
Kan best genieten van dit type (oude) films. Nosfetaru en King Kong vond ik erg vermakelijk. Dit niet zo. Erg gekunstelde dialogen, raar tempo. Wel een paar erg sterke scenes natuurlijk, en leuk om gezien te hebben.
Wilde eigenlijk gelijk het vervolg er achteraan kijken, maar dat komt nog wel een keer.
Boy28
Had deze dus eens van de BBC opgenomen,midden in de nacht en is goed te volgen,zonder ondertiteling.
Boy28
Juist,die oude horrorfilms zijn juist het mooist en niet zo misselijk als die moderne.
Boy28
Ik ben erg benieuwd naar deze film, ik ga em vanavond opnemen en later deze week kijken.
Daar zat ik dus lelijk over te twijfelen.ik had hem al eens van de BBC opgenomen en 2 keer lijkt me een beetje overdreven.Ik had op die andere band nog meer dingen staan die ik niet kwijt wil.dus heb ik de eerste zonder ondertiteling maar gehouden.
Lief. Het lijkt alsof dit uit een naïevere tijd komt. Best sfeervol. Fijn om eens gezien te hebben.
Yak
Ben toevallig net het boek weer aan het herlezen. Deze film heb ik nooit gezien, maar ik vind het monster op de poster lang, láng niet zo afschuwwekkend overkomen als Shelley in het boek doet geloven.
mikey
oude film maar wel erg goed gedaan, je moet er van houden. een wetenschapper creeert een monster. en een lelijke ook nog. 4.
jeee dat was ook de tagline
mister blonde
tja, wat moet ik hier van vinden. de film was niet eng, maar dat vind ik niet erg. er zijn immers erg weinig films die ik echt eng vind. erger vind ik, dat ie ook niet spannend is.
hoewel de 'leeftijd' van de film niet als excuus voor bovenstaande kan dienen, is wel duidelijk wat voor een invloed deze film heeft gehad. paar erg goede scènes, zoals met het monster en het meisje (Maria) bij het water en het slot in die oude molen. ook werd er erg mooi met licht en schaduwen gewerkt.
daarentegen waren er ook een aantal compleet overbodige scènes. beste voorbeeld is de slotscène als Frankenstein weer thuis is volstrekt overbodige scène. de film had moeten eindige na die scène in de molen.
desalniettemin toch wel erg leuk om een keer gezien te hebben. 3,5 sterren.
Toon1
Ik houdt van deze film, ik vond Boris Karloff echt geweldig acteren. De film zelf was niet echt eng, uitgezonderd enkele scenes, als het monster wordt opgejaagd door de handlanger van Frankenstein (ben zijn naam vergeten) met een fakkel... Sommige dingen kloppen wel niet zo goed; hoe kan de vader weten dat zijn dochtertje vermoord is, en waarom komt het monster net het huis binnen waar de vrouw van Frankenstein zit? Och ja, zo'n toevalligheden neem je er dan maar bij. Hij krijgt een volle 5/5 van mij. Ik kan al niet wachten om de bride of frankenstein te zien.
ik haat zwart wit films
bah dit is toch vreselijkk, mensen die niet naar oudere films kijken omdat ze zwart-wit zijn en ze dan 0.5 geven.
bioscoopzaal
Werkelijk briljante horrorfilm, terecht een van de grootste klassiekers uit de filmgeschiedenis.
Al vanaf de eerste scène op het kerkhof was het voor mij raak: Frankenstein die samen met zijn assistent Fritz graven plundert en lijken van de galg steelt om zijn 'gekke' experimenten op uit te voeren. Wat meteen opvalt is de zorgvuldige sfeerschepping (volledig zonder muziek!) met wat subtiele invloeden van het Duitse expressionisme.
Vreemd genoeg is de openingsscène het enige moment in de film waarin regisseur James Whale spaarzaam omgaat met zijn decors. Vanaf de volgende scènes (in het enorme huis van Elisabeth en de diefstal van het brein uit de aula van de Universiteit) trekt hij alle registers open en worden de decors steeds imposanter en grotesker. Vooral het laboratorium van Frankenstein is onvoorstelbaar indrukwekkend. Alles beweegt, kraakt, piept en stoomt, en als Frankenstein zijn Monster tot leven wekt, worden de afmetigen van de set pas echt duidelijk. Vooral van de scène waarin Frankenstein zijn creatie naar de top van zijn lab hijst (en de camera heel subtiel naar beneden glijdt) kreeg ik echt kippenvel.
Deze keer viel me ook op hoe goed Colin Clive eigenlijk is in de rol van Frankenstein. De vorige keer dat ik de film zag, zat ik vooral te wachten op zijn beroemde "It's alive!" en ging de rest van mijn aandacht uit naar de geweldige Boris Karloff. Maar deze keer viel de rol van Clive wel erg op, en was ik echt onder de indruk van zijn prestatie. Dat mag trouwens ook gezegd worden van Mae Clarke als Elisabeth en Frederick Kerr, als de onverstoorbare vader van Henry. Net als de onverwoestbare Una O'Connor in Whale's The Invisible Man zorgt Kerr hier voor de kenmerkende grappige noot. De enige acteur die een beetje kleurloos uitvalt is John Boles als Victor Moritz. Boles heeft ook niet het talent om zijn rol een beetje meer geloofwaardigheid te geven, en gaat vooral in de scènes met Elisabeth volledig ten onder. Gelukkig is zijn rol niet al te opvallend.
Maar de grote ster van Frankenstein is natuurlijk Boris Karloff als het monster. Ondanks zijn gruwelijke uiterlijk blijft het verschrikkelijk triest om te zien hoe beestachtig de dorpsbewoners (en Dr. Waldman) met hem omgaan. Terwijl het monster diep vanbinnen eigenlijk een zachtaardig watje is (prachtig geïllustreerd door de zonlicht-scène in het lab en de tragische ontmoeting met het kleine meisje bij het meer). Maar na de zoveelste aanval en vernedering (en natuurlijk het verschrikkelijke, onbedoelde incident met het meisje) is er voor het monster geen houden meer aan en verweert het zich met alle kracht. In de hallucinante ontknoping in de molen (een schitterende combinatie van een gigantische set en subtiele miniaturen), spaart hij zelfs zijn eigen schepper niet.
Alleen een klein beetje jammer dat James Whale het na die indrukwekkende climax niet kan laten om de kijkers toch met een gerust gevoel naar huis te sturen. De allerlaatste scène in het huis van de Baron is er misschien net teveel aan. Maar dat weerhoudt me er verder niet van om dit indrukwekkende meesterwerk de maximale score te geven.
5 sterren.
dinky
ben van plan de hele Classic Monster Collection te kopen.
je kan ze beter allemaal los kopen van dan kost het (bij Bol.com) 118,93 euro en in een box 135,35 euro.
ik ga ze dus allemaal los kopen
Poisonthewell
Leukleukleuk. Een echte klassieker. Vandaag gekocht in een box samen met Bride of Frankenstein....voor maar 7.50! Koopje.
savi_7
Voor 50min. is deze top, erna zakt ie helaas wat in maar dat mag de pret niet drukken in deze klassieker. Boris Karloff speelt het monster gewoon super en Colin Clive speelt een erg goede DR.Frankenstein

House of Frankenstein

Mr. Deeds Goes to Town
Komedie / Romantiek, 1936

Körkarlen
Drama, 1921
brandgebaseerd op boekmonsterexperimentreanimationlaboratorymad doctorzwart en witmeisjepre-codebody part angry mobwoman in perilvillagerhuman monster frankensteinloose adaptation