Alien³ (1992)
Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 114 minuten / 145 minuten ("Assembly Cut")
Alternatieve titel: Alien 3
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton en Charles Dance
Releasedatum: 28 oktober 1992
Plot Alien³
"The bitch is back."
Ripley (Weaver) strandt met haar ruimteschip op een gevangeniskolonie. Zonder dat ze het weet heeft ze per ongeluk een Alien meegenomen die zich aan boord had verstopt. Nu moet ze met hulp van de gevangenen de Alien proberen te vernietigen, maar dit is erg lastig aangezien ze niet over wapens beschikken.
- Trailer (YouTube)
Lance Bishop
Harold Andrews
Arthur Walkingstick
Lexcoaster
Prima Alien-deel, al zijn de twee voorgangers toch net wat meeslepender.
Imperial Figure
Dit was David Fincher's debuut film en gelijk een misser, ik ben deel 3 uit de alien reeks gewoon vergeten zo slecht was dit.
Puur omdat het Sci-Fi horror gevoel uit de vorige delen niet aanwezig is in dit deel en deel 3 is gewoon extreem saai, sfeerloos en slaapverwekkend, alien resurrection maakte veel goed vergeleken met deel 3.
Skycrawler
Ik heb gisteren de making off bekeken en wat betreft de Alien is deze helemaal niet met cgi bewerkt, zoals sommige users zeggen maar het is of een animatronic of een pop die met lange stokken wordt voortbewogen voor een green screen en later in de scene is geplakt. Ik heb de lange versie gekeken en ik vind Alien 3 een redelijk saaie film met enkele goede ideeen maar het is te zien dat David Fincher geen Ridley Scott is. De lage camerastandpunten irriteerden me en het is moeilijk mee te leven met die gevangenen omdat het een stel smeerlappen zijn. Je kunt alleen meeleven met Clemens en 85 en de eerste gaat al vrij vroeg dood. Het is wel goed geacteerd en de muziek was ook goed en het is leuk dat Lance Hedrikson nog even zijn neus laat zien.
JacoBaco
Je kan David Fincher niet overal de schuld van geven. Er waren continu problemen en de studio zat hem zo vaak dwars, dat Fincher (nog voor de editing begon) is opgestapt. De editing heeft vervolgens een jaar geduurd.
Ik vind dit deel ook een stuk beter dan Alien: Resurrection. Wat in mijn beleving meer een soort horror komedie in space is.
Skycrawler
Er zaten ook wel goede ideeen in en ik vond het leuk dat er weer één Alien was, maar waar Fincher de mist mee in ging is dat je weinig kunt meeleven met een stel moordenaars en verkrachters. Die verdienen het gewoon om afgemaakt te worden. Daarbij was ook de nieuwigheid eraf, iets wat ten tijde van Alien nog niet het geval was. Mensen weten wat ze kunnen verwachten want de meesten hebben ook deel 1 en 2 gezien voordat ze beginnen aan deze film. Ik vond Resurrection beter want hoewel die vrij over the top was deed het me aan Aliens denken en de hybrid vond ik ook best aardig gevonden. De weird factor bij die film is aardig hoog maar dat spreekt mij juist aan.
JacoBaco
Zelf had ik niet zoveel problemen met die gedetineerden gasten.
Jammer dat Ridley Scott zijn plannen voor een prequel op Alien 1 heeft omgezet naar een compleet nieuwe film, Prometheus. Al speelt het zich waarschijnlijk wel in hetzelfde universum als Alien(s) af. Wellicht komen we meer te weten over de Space Jockey. Maar ik zit ook maar wat te gissen nu.
Akron777
Ik had zelf ook niet echt problemen met de gedetineerden. Misschien een tip: er bestaat een andere versie van de film waarbij de achtergrond van die gedetineerden beter wordt uitgelegd. Ik heb hem zelf niet gezien, maar misschien wel interessant als je wat meer erover wilt weten. Volgens mij is dat de Assembly Cut of zoiets.
Skycrawler
Over die versie heb ik het in mijn recensie.
Akron777
Ah oké, had ik niet gezien. Misschien moet je dan eens de gewone versie kijken (staat volgens mij ook op die dvd-versie). Zijn wat punten die anders lopen (onder andere een andere Alien), misschien vind je die wat beter, voor zover ik weet was die langere versie niet geheel af of zoiets (althans niet met Fincher zijn inbreng).
Karl van H.
De bioscoopversie is ook niet met Finchers inbreng afgemaakt, zie het bericht van JacoBaco hierboven. De geboorte van de Alien is in die versie overigens wel een stuk beter dan in de Assembly Cut.
Skycrawler
Ik heb ze allebei gezien. In de lange versie komt de Alien uit een os en in de biosversie uit een hond. Jammer dat David Fincher niks meer met Alien 3 te maken wil hebben.
Grappig.
Although the alien that hatched from the dog was a rod puppet, early filmed tests used an actual dog in an alien costume.
Bron: IMDb.
Skycrawler
Ja, dat zag ik gisteren in de making off maar dat zag er zo stom uit!
Jonesy
Dit is wat James Cameron had te zeggen over dit stukje drek van een film;
This isn't a man whose going to whitewash his opinion either, take for example his reaction to "Alien 3" - "Hated it. Simple as that. I hated what they did.... I couldn't stand Alien 3 - how they could just go in there and kill off all these great characters we introduced in aliens, and the correlation between mother and daughter. It stunk, but hopefully I'll get a chance to rectify all that"
Zegt in mijn ogen alles over deze film.
Wel een beetje vreemd dat Cameron zoiets durft te zeggen. Behalve een aantal foto's en een kat zien we in Aliens ook niet veel terug van Alien, Hier hadden we in ieder geval Bishop nog. Vond Alien 3 nooit zo slecht eigenlijk. Best wel spannend in een bepaald opzicht en het einde vond ik persoonlijk heel erg sterk. Wil nu graag de lange versie eens zien.
nakada
Wel een beetje vreemd dat Cameron zoiets durft te zeggen. Behalve een aantal foto's en een kat zien we in Aliens ook niet veel terug van Alien.
Akron777
Het zal gewoon komen door de duistere stijl van Fincher. Als Cameron zo'n probleem ervan zou maken dan had hij hem maar zelf moeten regisseren, of ervoor zorgen dat de personages gewoon veilig aankwamen. Op deze manier heeft hij in feite hun lot in de handen gelegd van de regisseur van een sequel. Fincher heeft daar op zijn eigen manier een draai aan gegeven. Cameron moet dus niet zo zeuren, als hij er zo aan gehecht was dan had hij er maar een minder open einde aan moeten breien, zodat Fincher ze niet kon laten omkomen.
AC1
Jammer dat David Fincher niks meer met Alien 3 te maken wil hebben.
Ik zou hier ook afstand van doen.
Stu-Pot
Als James Cameron met zijn fikken van Alien gebleven zou hebben...
Jonesy
@Stu-pot haha ja zo is het ook nog eens een keer. maar wat je zegt Nakada de wereld kwam wel terug in aliens maar als je echt kijkt naar hoe Cameron er eigenlijk mee om is gegaan. Hadden ze in alien nog dikke pakken aan liepen ze hier al fluitend over het maanlandscap rond. En er werd even een dikke basis geinstaleerd in een periode van 57 jaar. Ben benieuwd wat ridley scott hier de eerste keer van dacht haha.
nakada
Ja dat is waar. Daar hebben ze wel erg hard voor door moeten werken.
Alien blijft natuurlijk veruit de beste, maar ik zie deze film daar eigenlijk best wel los van. Hij is zo compleet anders qua sfeer en uitgangspunten. Alien is een uitstekende ruimte thriller film, Aliens is een prima ruimte actie film. Alien3 en ressurection... tsja.
Stu-Pot
Had in Alien de Xenomorph een dreigende kracht, worden ze in Aliens koud gemaakt met een 9mm.
Jonesy
Haha jah wat het geheel wel lekker stoer maakte natuurlijk, net als die shotgunactie na de eerste kennismaking. Desondanks een niet minder goede film, maar deel 1 blijft bij mij ook de beste.
xxc
Ik heb dan eindelijk alle Alien films gezien. Het duurde even, maar ik ben er van af.
Dit deel vind ik net zo goed als 1 en 2. Voor mij straalt deel 4 er een stuk bovenuit, die vind ik een stuk beter. Maar de overige delen zijn absoluut ook niet slecht.
Dit vond ik overigens wel het deel waar de meeste spanning in zat. In de tunnels, prachtig! De special effects vond ik niet echt goed, met name op het eind, als ze erin springt, maar het verhaal en de sfeer zijn natuurlijk zulke grote pluspunten dat je zoiets al gauw vergeet.
Leuk, origineel idee. Op een afgelegen planeet zitten de gevaarlijkste criminelen. Alleen mannen. Maar dan komt Ripley. En weg is de rust..
Leuk filmpje, zeker voor herhaling vatbaar!!
killerfreak
De spanning uit deel 1 en 2 is weggeëbt, maar de Aliens en het moorden blijft er geweldig goed uitzien. Wat wil je ook met een topregiseur als David Fincher. Zeker een waardige opvolger dus van de 1ste 2 delen, maar helaas net dat tikketje minder suspens, sfeer en horror als bij de voorgangers. Toch nog 3..5* dus
Awake78
Ok, ik weet van alle dramatiek en problemen rond de productie, maar toch vind ik dit op één of andere manier een ijzersterke film! Misschien wel beter dan de deel 1 en 2, maar hoe dan ook totaal anders.
Deel 1 was echt horror, maar voelde wat leeg aan. Deel 2 was gewoon pompeuze actie, maar dit 3e deel heeft van alles wat. Ik heb de lange versie uit 2003 gezien en vond het een goed gedraaide combinatie van actie, spanning en en goed verhaal. Tel daarbij op een best goede regie en strak camerawerk en je hebt gewoon een hele aardige film.
Als minpunt vond ik de ietwat koddige humor van de gevangenen en personages, daarbij had ik soms wel wat vraagtekens bij. Het hele gevangenisleven had zo gepast in een 'Terry Gilliam'.
Verder een meer dan behoorlijke 'afsluiter'. Zeker niet slecht.
DragQueen
Natuurlijk haalt deze film nergens het niveau van zijn voorgangers, maar toch is het een zeer genietbare film. genoeg spanning en actie om te vermaken. de aliens blijven intrigeren, ook al is de echte spanning van de eerste twee delen verdwenen. Weaver acteert verder weer erg goed, in haar rol als Ripley. 3,5 ster.
mrc314
Waar slaat de tekst op het dvd-hoesje op? Komt helemaal niet terug in de film.
Verder wel jammer dat de alien er in vrij veel scenes behoorlijk nep uitziet.
Daarbuiten is het een prima film, op naar deel 4!
puckb96
Geniale derde film in deze fantastische reeks. Ik vind deze net zo goed als deel 2 en weer iets beter dan deel 1.
m1chel
- 1948 berichten
Terug naar het concept van "Alien" alleen met een groter buged. Deze film is weer een knap staaltje spanning en horror door elkaar heen. Ripley beland op een straf planeet. De film sluit perfect aan op "Aliens" want ze hebben goed ingespeeld op Newt en Hicks die omkomen bij de crash op de straf planeet. De kale kop van Ripley geeft haar een hardere uitstraling en het gegeven dat de Alien uit een rund komt en ander gedrag vertoond hebben ze goed in beeld gebracht. Het enige min puntje vond ik de elle lange dialogen in de film. Op sommige punten word je plat geluld in de film waardoor je snel bent afgeleid. Er zat ook een echt gesloten einde aan wat Ripley betreft. Het was mooi dat er nog een vervolg kwam maar dat hadden ze zonder Ripley moeten doen.
Al met al was "Alien 3" een erg sterke film die de reeks prima vervolgd. Mischien had de film op bepaalde punten wat sneller gemoeten en wat meer aktie.Het gedeelte met de echte Bishop vond ik heel goed gedaan. Het vangen van de Alien door al die schachten was ook weer bloedstollend spannend, en het einde dat Ripley in de smeltput springt en de alien door haar borstkas naar buitendringt was erg goed gedaan. Toch weer 4* voor deze bloedstollend spannende horror/thriller. Misschien hadden ze het bij deze 3 moeten laten en op een andere voet de 4e laten voortzetten, maar dat hebben ze nou eenmaal niet gedaan. Ook de 4e was nog erg vermakelijk maar wel stukken minder dan z'n voorgangers.

Alien: Resurrection
1997

Aliens
1986

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Dit is 'Alien V' van Neill Blomkamp: het deel in de reeks dat nooit verscheen

Kukushka
Drama / Oorlog, 2002

Spalovac Mrtvol
Drama / Horror, 1968
gevangenisandroidruimtevaartuigimprisonmentruimtekolonieruimtereisrottweilerdystopievervolgruimtebuitenaards wezenverlossingschepselplanetshaved head crash landingimpregnationpenal colonyfurnacesuspended animation xenomorph