• 9.377.434 stemmen

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Avontuur / Fantasy | 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)

Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Andrew Adamson

Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 21 december 2005

Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

"The beloved masterpiece comes to life."

Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.

Peter Pevensie

Mr. Beaver (stemrol)

Mrs. Beaver (stemrol)

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

"Are you with me?", vraagt de snotneus met geheven zwaard.

Ach ja, het ligt je of het ligt je niet.

avatar van Arbiter

Arbiter

En er zijn ook nog stukjes nageaapt van LOTR dus echt matig

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

De film begint erg leuk en het ziet er allemaal betoverend mooi uit, maar jammergenoeg kon de film zijn positieve lijn niet lang vasthouden. Het idee, om van de kast in een prachtige wereld te komen is geweldig, maar eigenlijk is dat het enige. De CGI is bij vlagen erg lelijk en het de film duurt gewoon veels te lang voor het magere verhaaltje wat we voorgeschoteld krijgen.

De acteurs zijn stuk voor stuk belabberd bezig en heb me dan ook regelmatig geërgerd aan vooral de twee jongens, die bijna niks goed deden. Brrr, die uitspraken die de oudste doet tijdens het eindgevecht. Gewoon te triest voor woorden. Niet alleen tijdens het eindgevecht trouwens, maar zo'n beetje de hele film door. De muziek is wel prima in orde, al had ik het gevoel alles wel eerder gehoord te hebben. Het eindgevecht zelf is ook een grote smet op de film. Ziet er lelijk uit en slaat totaal nergens op.

Duidelijk gemaakt voor kinderogen en die zullen er ook vast met volle teugen van genieten. De film kent echter veel te veel schoonheidsfouten die ervoor zorgen dat ik niet verder kom dan twee sterren. De bevers waren wel leuk

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Merkwaardige, te lange film.

Prachtige decors, effecten en figuren wat een beter verhaal verdiend had; nu toch wat saai maar voor kleine kinderen toch weer te eng/geweldadig.

De heks is een lekker ding, die hadden ze wel wat enger mogen maken, de kinderen daarentegen zijn 'plane looking' en acteren matig.

Ook in deze film de regelmatig in films terugkerende magische schoenen: de kids spelen blootsvoets in het water, worden aangevallen door wolven en vluchten daarop in een boom en hebben plots weer schoenen aan.

Hetzelfde gebeurt als de meisjes uit bed kruipen om de leeuw te achtervolgen. Slordig .

Ik raakte de gedachte maar niet kwijt dat je met déze decors, prachtige en enge fantasyfiguren [m.n. het leger van de mooie heks]

een werkelijk fantastische, donkere fantasyfilm had kunnen maken.

Ook Disney.

avatar van Tommy The Cat

Tommy The Cat

Redelijke film... het is allemaal leuk bedacht en het verhaal is in die zin wel vermakelijk, maar het is niet goed doordacht. De fantasie is te mager en mist diepgang en een zekere logica die ook in een niet realistische fantasiefilm behoort te zitten.

Verder kreeg ik het gevoel naar een film te kijken waarvan er 13 in een dozijn zijn. Ook zag ik talloze stukken die m.i. afgekeken zijn van andere films. Verder was het acteerwerk magertjes. Jammer dus.

Omdat ik het idee leuk vind en fantasiefilms kan waarderen toch een 7 voor de moeite, dus *3.5

avatar van pompoen

pompoen

De manier hoe de acteurs reageren inc de geanimeerde wezens zijn ronduit ongeloofwaardig en ferm kinderachtig gemaakt.

Mischien omdat het ook een jeugdboek is, maar de regiseur wilde er een duidelijk Peter Jackson sausje aan toevoegen die in alle maten mislukt is.

Het begon wel veel belovend maar was van zeer korte duur.

De gehele film was uiterst voorspelbaar, de actie beperkt, slechte animatie en acteerprestaties en kan niet boeien bij een normaal persoon omdat het einde al geweten is van in het begin...en daar hoef je het boek niet voor te lezen.

Het positieve aan de film zijn de achtergronden die toch wel redelijk mooi zijn, computeranimatie of niet...knap.

Maar daarmee is al het positieve wel gezegt.

avatar van Drezic

Drezic

Goodfella_90 schreef:
"Are you with me?", vraagt de snotneus met geheven zwaard.

Ach ja, het ligt je of het ligt je niet.

Amper 18 en nou al met het woord 'snotneus' gooien. Ik merk dat er veel frustratie zit rond die leeftijd mbt deze film. Je mag een sprookjesfilm (of eigenlijk fabeltjes film) best leuk vinden hoor, ook al is dat niet stoer.

Het is een Disney film en dat druipt er vanaf. Als de film door een andere maatschappij was gemaakt was het, denk ik, een leukere film geweest. Kinderachtig vind ik niet het goede woord, het is meer verschrikkelijk oversentimenteel. Op een gegeven moment wordt het gewoon vervelend als er weer iemand huilt om iemand die uiteindelijk toch niet dood blijkt te zijn.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Whehe.

/me werpt even een blik op zijn collectie Disney-films die wél leuk zijn

avatar van Respekked

Respekked

Wat heeft het met frustratie te maken? Zoiets is al tenenkrommend als vriend Aragorn het zegt, laat staan een snotneus

avatar van Lijkjuh

Lijkjuh

Veel dingen zijn van Lord of the rings gejat maar opzich wel een leuke fantasie film

avatar van DeCol

DeCol

Duidelijk een kinderfilm in mijn ogen. De film duurt veel te lang voor het mager verhaaltje wat we te zien krijgen, echter kon het me toch wel bekoren. Voor kinderen misschien ook wat lang maar voor hun zal de spanning aanwezig blijven, waar dat voor het oudere volk niet is. Waar ik vooral naar uitkeek gedurende de film was het eindgevecht, echter dit was vrij saai en voorspelbaar. Het acteren van de 4 kinderen is matig zoals meerdere personen hier aangeven. Dikke plus is dat het er allemaal wel heel mooi uit ziet.

avatar van murtcelP

murtcelP

Leuke fantasyfilm, die duidelijk voor kinderen bedoeld is. Jammer dat de film, ook juist voor kinderen, veel te lang duurt.

De acteerprestaties zijn matig, de effecten zijn ook niet hoogstaand en de film wordt te vaak irritant sentimenteel.

De kostuums, muziek en de totale sprookjessfeer zijn dan wel weer heel goed. Toch had er, voor zo'n grote productie, veel meer ingezeten. ***

avatar van mister blonde

mister blonde

Wat een klotefilm eigenlijk. Lelijk gebruik van CGI. Flauwe karakters. Ik had nergens het idee dat Narnia groter was dan mijn achtertuin. Slecht geacteerd. Ene cliche na het andere. Snap niet dat mensen dit leuk vinden. Er zijn zoveel voorbeelden van dergelijke films die veeeeel beter zijn. Verlaagd naar 1*

avatar van O.S.

O.S.

zoals welke films?

avatar van dbare

dbare

Ik wil toch even reageren op al die "'volwassen" mensen hier. dit is een kinderfilm. Verwacht dan ook niet dergelijk goede effects als in LOTR, en ga dan ook vooral niet om deze reden de film afkraken.

Feit is gewoon, dit is (voor kinderen) een hele mooie film, die goed in elkaar zit, zonder moeilijk te worden. Wel iets te lang voor kinderen. Hele mooie effects en achtergronden.

Deze film moet je met een knipoog bekijken, omdat hij voor kinderen is gemaakt nogmaals.

avatar van mister blonde

mister blonde

O.S. schreef:

zoals welke films?

De geweldige fantasy films uit de Ghibli studio's (dat zijn er al meer dan 10 op fantasy gebied, die deze films degraderen tot troep) hebben veel meer te bieden en staan niet eens zo ver af van de basis. Tim Burton en vooral Terry Gilliam maken fantasy films die vele malen beter waren en waar aspecten uit deze films zijn te vinden. The Pricess Bride. Labyrinth. De miniserie the 10th Kingdom. Wat meer mainstream? Cuaron liet zien dat het ook met het Harry Potter materiaal eindeloos veel beter kan. De LOTR films. Het uitgangspunt van veel Disney's is hetzelfde. En er zijn er veel meer. Ook veel mislukkingen hoor, waarvan Eragon de grootste is.

@ dbare; ik houd van kinderfilms, maar je moet met meer aan komen dan deze slappe hap.

Arbiter schreef:

En er zijn ook nog stukjes nageaapt van LOTR dus echt matig

zoals...

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Erg saaie, langdradige film.

Het verhaal opzich is best leuk bedacht, maar alles is heel braafjes uitgewerkt. Ik kan nou niet één scène noemen die mij echt geboeid heeft.

Acteerprestaties zijn niet bepaald goed. De kinderen zijn vaak erg irritant, en dan vooral dat kleine meisje. Ik werd af en toe heel moe van haar.

Ongeloofwaardigheid dan... tja, het is een soort sprookje en dat is natuurlijk nooit geloofwaardig. Meestal is in dit soort films ongeloofwaardigheid ook niet storend. Pratende bevers, oke. Een lelijke heks met een kroon van ijs en een trol als knechtje, oke.

Maar dat een paar snotneuzen die hele wereld moeten gaan redden als ware zij superhelden... dat gaat net ff te ver.

1,5*.

avatar van Morton Rainey

Morton Rainey

Soms wel saai, maar toch een hele mooie film

avatar van Qwertary

Qwertary

Mooie beelden, maar het verhaal pakte me niet zo erg en af en toe was hij een beetje saai, maar toch leuk om te zien.

avatar van QuidQuoPro

QuidQuoPro

ook te zien op BBC HD maar die zender hebben ze bijkbaar hier nog steeds niet ontdekt !!!

avatar van Malick

Malick

Het is jammer om te zien dat de film ook echt bedoeld is voor de kleinste onder ons. Voor het wat rijpere publiek kan er veelvuldig ergernis ontstaan omdat het nergens echt spannend wordt. Nergens echt volwassen aanvoelt. Nergens echt het gevoel heeft dat het voor jou bedoelt is. Daarbij wordt er wel heelveel gerefereerd naar de Bijbel. Aslan, met de stem van Liam Neeson, moet je zien als het Christus figuur in de film. En wie zou toch Judas voorstellen? Qua boodschap en moraal heeft het weer typisch iets te maken met Walt Disney namelijk familieliefde. Geen onaardige familiefilm dat vooral komt omdat de vier kinderen in de film ontzettend aanstekelijk spelen. Waarbij ik in Georgie Henley een groot talent zie.

avatar van danuz

danuz

Ben op zich best benieuwd naar de werken van C.S. Lewis, waaronder dus ook de Narnia kronieken. Filmisch vond het eclecticisme van mythen en sagen echter matig, Veel te bombastisch en bovendien vond ik de animatie enorm slecht overkomen. Wat er direct voor zorgt dat ik totaal niet mee kan gaan met het verhaal. Het exotisme werkt hier gewoonweg niet. Jammer, maar helaas. De boeken heb ik gelukkig ooit nog te gaan.

88Fabian schreef:

Fantastische film,beter dan die lord of the rings film's eerlijk gezegd.

alles goed met jou ? of een typfout?;)

R1992

volgens mijwashet de bedoeling om die konig Aslan af te beelden als een wijze trouwe koning die altijd voor iemand klaarstaat? beetje perkamentusactig ?

Ik heb het boek niet gelezen maar als dat de bedoeling was en het leek alsof de regisseur zon karakter probeerde neerte zetten, vond ik het niet goed overkomen, hij was dan ook maar 2 scenes in beeld voordat hij dood ging waar ik dus totaal geen moeite mee had:p

Vervolgens kwam Aslan terug,wat blijkbaar een opluchting voor iedereen moest zijn, maar bij mij alleen maar ongeloofwaardig overkwam.

o

ok vond ik dat die 2meisjes nogal lang bleven zitten bij de offeringstafel waar Aslan oplag, het begon savonds en sochtends zaten ze er nog, terwijl ze wisten dat hun broers aan het vechten waren?

ook vond ik dat er weinig volgelingen van die heks te zien waren vóór de scene met de veldslag? daarom vond ik het niet echt spannend worden en kon ik de druk van daar niet echt voelen, daarbij vond ik de veldslag mislukt ( " are you with me?" haha), heb hem dus ook niet afgekeken

avatar van Arbiter

Arbiter

R1992 schreef:

alles goed met jou ? of een typfout?;)

als je deze film beter dan Lotr vind heb je geen smaak

Arbiter schreef:

als je deze film beter dan Lotr vind heb je geen smaak

Als je zoiets zegt respecteer je iemand anders zijn mening...

avatar van Nasty

Nasty

Leuk vermaak voor het hele gezin op een koude zondag middag.

Beter als deel 2 vandaar een 3,5 *

Kevin13

zojuist herbekeken en snap nu nog altijd niet waarom deze zo goed lijkt op Lotr, buiten dat het beide fantasy is.

R1992

deze zooi lijken op Lotr? wat dan