• 9.155.691 stemmen

Met onder meer: Sylvester Stallone, Wesley Snipes en Sandra Bullock

Releasedatum: 20 januari 1994

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot Demolition Man

"The future isn't big enough for the both of them."

1996, L.A. Een psychotische crimineel heeft 30 mensen gegijzeld in een met explosieven gevuld gebouw. Een niets en niemand ontziende smeris die 'demolition man' wordt genoemd gaat achter hem aan en laat een spoor van explosies achter. Beide worden ingevroren als strafmaatregel. In 2032 weet de crimineel te ontsnappen en komt in een vredelievende maatschappij die zich geen raad weet met dit type crimineel. De agent wordt op hem losgelaten omdat hij de enige is die hem aankan.

Simon Phoenix

Edgar Friendly

Zachary Lamb - Aged

avatar van KillerPony 3000

KillerPony 3000

"Ah yes, the Demoliton Man..." Sommige klassiekers blijven leuk, simpelweg omdat het concept onberispelijk geniaal is. Neem nu het recept van Demoliton Man: Stallone in en uit het vriesvak, en dat als ontdooide 'ouderwetse', allesopblazende en cynisch mompelende politieman (zijn archetypische rol dus) in een fascistisch murw geslagen maatschappij. En dan nog om zijn oude aartsrivaal te pakken die blijkbaar ontsnapt is -heerlijk vertolkt door Snipes- want een ouderwets crimineel vraagt nu eenmaal om een ouderwetse flik. Nood breekt wet. Of om het in de sappige woorden van Stallone's personage 'John Spartan' uit te drukken: Send a maniac to catch a maniac.

Dit alles resulteert in een bijzonder sfeervol kat en muis-spel (de hele intro alleen al, met zijn mythische muziek, editing, en zeer treffende optiteling) die zich doorzet in een veel te net 2032, waardoor het makkelijk kan beschouwd worden als meest symbolische, maar vooral vermakelijkste actiefilm van de jaren '90. Demoliton Man is een subtropisch zwemparadijs voor nostalgici en/of fans van het genre, waar deze kunnen zwemmen doorheen ontelbare oneliners, conceptuele grappen en knipogen, zeer fijne actiescenes in de tofste decors en zelfs een droge Schwarzenegger mop. Stallone wordt voortdurend verweten voor barbaar en 'holbewoner', mag niet roken of drinken in deze toekomst en zelfs vloeken is uit den boze. Het zijn nog het meest dit soort dingen dat de prent zo amusant maakt en afwerkt, met op nummer één de hilarische machine die automatisch boetes uitschrijft wanneer het gevloek hoort (en dus uiteraard overuren draait eens de heren uit de diepvries zijn).

De sociale satire is overigens duidelijk, maar het is vooral de algemene toekomstvisie die vandaag nog steeds verrassend scherp blijft. Zelfrijdende auto's, tablets, domotica, het elimineren van cash geld, de oversensitieve samenleving, het overdrijven qua hygiëne tot en met Stallone zelf die het inderdaad niet slecht doet als 70 plusser. Alles is nu realiteit of zit er aan te komen. En dat is niet slecht voor een in de eerste plaats sowieso al tijdloze capsule van heerlijk jaren '90 entertainment.

Het is al weer 25 jaar geleden dat ik deze film heb gezien. En nu na 25 jaar nog maar eens gaan kijken. Vond het toen al een vette film en nu nog steeds. Goede acteurs en personages. Vooral Wesley Snipes als bad guy. Leuk verhaal. Special effects prima. Heb me goed vermaakt met deze film. Misschien over een paar jaar nog maar eens een keer kijken. Alleen bij in invriezen van Stallone moest ik even aan Star Wars denken.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

VincentL schreef:

Dat maakt toch niet uit? Denk je dat Stallone ook groot is geworden door in het begin slecht te spelen?

Dat maakt bij Stallone niet zoveel uit, hij speelt altijd slecht.

avatar van martijn011

martijn011

• 2017 berichten

Geinig filmpje.

De meeste actiefilmpjes uit de jaren '90 kunnen me wel bekoren op de een of andere manier. Het zijn vaak sfeervolle films met een leuk verhaal, prima acteurs en lekkere actie.

Zo ook deze film. Het is allemaal niet erg serieus te nemen maar het kijkt lekker weg.

Stallone als good-guy en Snipes als bad-guy spelen een leuk kat- en muisspel met elkaar, beide acteurs hadden er zo te zien wel plezier in en dat levert een vermakelijke film op.

Voldoende, 3*

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

'You're on TV!'

Lekkere guilty pleassure waar ik toen hij uitkwam, niet aan wilde. Ik had destijds wat een vooroordeel over Stallone. Hij had in de aanloop naar Demolition Man in een paar matige tot smakeloze films gezeten als Tango & Cash, Cobra en Stop or my mom will shoot. Vlak na Demolition man zat hij in The specialist en het ronduit verschrikkelijke Judge Dredd. Ik dacht er niet over deze film, naar ik vermoedde met een veel te serieuze of een veel te flauwe Stallone, een kans te geven. Maar...na het zien van Speed en mijn interesse voor Sandra Bullock moest ik er toch aan geloven. En goh...zat ik er toch naast.

Wat een heerlijke vermakelijk product deze film. Het lekkere haantjesgedrag van het duo Snipes en Stallone, Snipes in een soort losgeslagen vrolijk en onberekenbaar karakter, Stallone als gebruikelijk stoïcijns, iets wat beter in balans is en tot zijn recht komt door het tegengestelde van Snipes. Sandra Bullock, leuk en naive, en continue gehuld in een soort zwarte legging en what the hell met die helmen meid, prima soundtrack van Goldenthal, en natuurlijk heel veel geweld. Flinterdun verhaaltje over de betutteling van de mens, het weghalen van slechte dingen en eigen keuzes, het voorprogrammeren en dat die wens om iedere dwarsligger te elimineren the downfall van het gedachtengoed wordt.

Vermaak, puur vermaak, en wat voor vermaak.

avatar van IH88

IH88

“Hey Luke Skywalker, use the force.”

Lekkere jaren 90 actieknaller. Snipes en Stallone hebben zichtbaar het grootste plezier in het spelen van hun rollen en dragen de film, maar ook Sandra Bullock doet het uitstekend. Haar positiviteit en naïviteit zorgen voor een aantal zeer komische scenes. De "seksscène" tussen Bullock en Stallone is geweldig, en ook de manier waarop de makers het appartement van Lenina hebben vormgegeven is leuk gedaan. Alles wordt met een knipoog benaderd, en de film weet dat ook tot het einde vast te houden.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Echt veel leuker dan ik had verwacht. Eindelijk weer een actiefilm met de nodige humor waardoor het een niet al te serieus geheel wordt - nu slaat het iets te vaak door naar kluchtigheid, maar ik kon dit goed hebben. Mooie, kleurrijke sets en een fantastisch grotesque Snipes. Met Stallone had ik trouwens ook geen problemen. De film blijkt verbluffend profetisch te zijn als het gaat om het verbieden van vloekwoorden, alcohol en vlees.

Erg leuk! 3,5*

avatar van shrink

shrink

• 2054 berichten

Zeer onderhoudende film met veel humor! Sandra Bullock speelt trouwens een hele schattige rol.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Toch mijn vooroordeel over de hoofdrolspeler eens bijstellen, Stallone doet zijn werk vermakelijk voor de kijker, humor zit verweven in de hele film. Niet dat ik schaterlachend voor het beeld zat maar zoals gezegd was het vermakelijk.

Het verhaal was leuk verfilmd en ook de acteurs kwamen goed over, men had er schijnbaar zin in.

Een van hen is de New-Yorkse acteur Glenn Shadix welke een mooie rol heeft als "Associate Bob" waarin hij adviseur is van de leider Dr. Raymond Cocteau (Nigel Hawthorne), een gewiekste en achterbakse persoon die door de bevolking aanbeden wordt omdat hij ervoor gezorgd heeft dat de samenleving 'braaf en saai' is.

Zelf zorgt hij goed voor zichzelf en wil de 'ondergrondse bevolking' uitroeien. Dat zijn de luitjes die "niets bijdragen" aan de samenleving gecreëerd door Dr. Cocteau, zij willen 'alleen maar leven' zoals het hen uitkomt. Dus vlees eten, sex op de oude manier, luieren en drinken, naast het werken, dus zoals wij nu door het leven gaan.

Stallone krijgt daarom steeds meer moeite met de manier waarop de mensen leven en loopt heel wat terechtwijzingen op via boetes.

Een 7.

avatar van Lebarron

Lebarron

Demolition Man is een geweldige spierballenfilm. Ondanks de sci-fi-setting is de film niet nodeloos moeilijk maar gewoon lekker recht toe recht aan. LAPD agent John Spartan (Stallone)is vastberaden om de psychopatische crimineel annex terrorist Simon Phoenix op te pakken dat loopt uit op een drama en beide worden middels cryotechniek ingevroren. In 2032 is Los Angeles veranderd in een soort utopische heilstaat. Simon Phoenix wordt ontdooid en zaait direct dood en verderf. Om hem een halt toe te roepen ontdooien ze ook Spartan. Samen met agente Lelina Huxley(Sandra Bullock) gaat hij achter Phoenix aan maar tegelijk moet hij ook zijn draai zien te vinden in de nieuwe wereld. Hoewel deze film natuurlijk puur fictie is zit hij er op bepaalde gebieden niet ver naast. De healthmaffia is wereldwijd hard bezig om alles wat ongezond is te verbieden. Het milieucartel is bezig om alles kosten wat kost te vergroenen en de deugnazi's zijn bezig om de wereld te zuiveren van incorrectheid zoals foute grappen en de gehele wereldgeschiedenis. Bovendien worden bedrijven als Google, Facebook, Disney en Amazon zo groot en machtig dat ze bijna de wereldwijde politieke agenda kunnen bepalen. Op dit moment voel ik me steeds vaker John Spartan. Verdwaald in een tijdperk waar ik niks van snap en snakkend naar een hamburger en biertje of in mijn geval een sigaretje en een heerlijke foute grap. Demolition Man is goed dankzij de uitstekende cast. Stallone speelt zijn specialiteit, de stoere goedsul. Snipes is geweldig als Simon Phoenix. Snipes is sowieso beter als bad guy dan als good guy. Als bad guy gaat hij echt onder je huid zitten met zijn pesterijen en arrogante gedrag, zelfs zo erg dat je een hekel aan hem krijgt gedurende de film. In New Jack City was het precies zo. Sandra Bullock was ook perfect gecast als de brave Lelina Huxley. Geen actrice kan zo heerlijk,opzettelijk, de plank misslaan als zij. Verder zijn er bijrollen van Benjamin Bratt, Nigel Hawthorne, Bob Gunton, Bill Cobbs en Rob Schneider.

avatar van ILDIB

ILDIB

Visueel een aardige setting maar echt veel te veel bordkarton gedoe op een zakdoek. Hoogtepunt is toch echt Bullock. Voor de rest een hoop simpel pief paf poef waarbij niks wordt geraakt en de zogenaamde samenleving is wel heel erg simpel.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Wat een amusant filmpje zeg. Het is allemaal ontzettend fout, zowel personages als setting als verhaal, maar het geheel werkt omdat de film dat foute sfeertje volledig omarmt en er voornamelijk ingezet wordt op humor, campy one-liners en over the top personages. Met de absurde futuristische maatschappij worden best wat leuke grappen gecreëerd (seks via VR, de constante boetes die omgeroepen worden als er iemand vloekt), en zowel Stallone als Wesley Snipes mogen lekker schmieren. Vooral die laatste vond ik echt geweldig spelen, maar ook Sylvester is hier echt bovengemiddeld amusant en leuk. Sandra Bullock vind ik normaal een vrij matige actrice, maar speelt hier wel erg fijn. De actie is niet heel overdadig aanwezig, maar wel fijn over the top in de momenten dat het even mag losbarsten. Het grootste pluspunt is echter gewoon dat algehele fijne pulpsfeertje, inclusief de sfeervolle praktische sets en effecten. Heel vermakelijk. 3.5*.

avatar van Brabants

Brabants

• 2084 stemmen

Demolition Man vrij aardige film die gezien de leeftijd toch vrij aardig overeind blijft staan. Ik moet zeggen dat Snipes duidelijk zijn meerwaarde kent in de film. Stallone doet wat hij altijd doet.

avatar van Phantasm

Phantasm

Aardige actiefilm met de nodige humor, kijkt lekker weg en verveelt niet. Vroeger ook al eens gezien.

avatar van The Oceanic Six

Ik ga komende tijd een paar oude Stallone actiefilms een nieuwe kijkbeurt geven en ik ben maar begonnen met deze Demolition Man. Het is me eerlijk gezegd niet meegevallen, ook al heb ik me wel redelijk vermaakt.

Dit werd na een leuk begin vooral een langdradige zit die slechts door Stallone nog wel oké was, maar Wesley Snipes vond ik echt heel slecht, net als Sandra Bullock die in 1993 nog flink wat acteerlessen nodig had. Hun onderlinge chemie als vijanden tegenover elkaar vond ik ook niet erg overtuigend. Visueel is de film ook aan de lelijke kant, de special effects zien er echt niet uit, zoals dat invriezen/ontdooien, electrocuties of Stallone die aan het begin door de vlammen heen springt. En dan kan je niet aankomen met dat dit uit 1993 komt, want een jaar eerder verscheen het briljante Terminator 2, die nog altijd special effects bezit die anno nu nog imponerend zijn. Nou zal deze film wel minder budget hebben, maar het geeft meteen zo'n b-film vibe. Wel leuk is de humor, zoals Stallone die zuchtend reageert op het feit dat Schwarzenegger in zijn afwezigheid president van Amerika is geworden. Andersom had Schwarzenegger weer in Last Action Hero een verwijzing dat Stallone de hoofdrol in T2 had gespeeld in een alternatieve realiteit. Zulke steekjes over en weer zijn leuk.

En ook best aardig is de blik op de toekomst, net allerlei rare regels en wetten. Sowieso kan ik daar altijd wel om lachen, hoe men vroeger in films dacht dat het er rond nu een beetje uit zou zien. We leven nu alweer in 2022, zo'n 29 jaar na de release van deze film die een verhaal toont dat over 10 jaar dan actueel zou moeten zijn. Nou ja, niks mis met een beetje fantasie. Demolition Man scoort een voldoende, puur doordat Stallone wel altijd cool is. Maar ook Sly mist in zijn actiefilms vaak de presentatie van bv Schwarzenegger. Ik wacht dan vaak op een toffe oneliner die hier maar weinig kwam.

3* blijven staan

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag eens weer herbekeken, ditmaal op een mooie Blu-ray disc (gekocht in Duitsland met NL ondertiteling), mooi beeld en geluid.

Ik herinnerde mij er niet zoveel meer van, ik vond hem best vermakelijk, wel dacht ik na zo'n half uur om hem uit te zetten, vond het een beetje apart verhaal dat ze opeens verder in de tijd gaan en Stallone en Snipes van vroeger terug keren in de tijd van nu.

Daar moest ik even aan wennen aan de aparte manier van communiceren, de wapens, de seks die ze niet kennen en er zijn geen dieren etc.

De film bevat de nodige explosieve scenes en wat humor met actie.

Ben blij dat ik hem dit keer toch heb kunnen uitkijken ondanks de vrij lange speelduur, erg vermakelijk en leuk om gezien te hebben!

avatar van frans123

frans123

Wat een debiele film. Cgi, fx, weet ik veel...geweldig, maar wat een dommigheid. Bullock was de enige die veel lol had. O ja die donkere man , hoe heet ie ook weer, had er ook veel lol in.

avatar van mrkos

mrkos

Demolition Man

Fijn filmpje dat lekker wegkijkt.

Ik wist niet meer zeker of ik deze had gezien, maar ik herkende meteen weer stukjes. Het blijft een fijne film met een leuk verhaal. De special effects zijn niet zo goed, maar daar moet je doorheen kunnen kijken. Er zaten leuke actiescenes in en gelukkig ontbrak het niet aan de nodige dosis humor. Ik hoop niet dat onze toekomst er zo uitziet, zeg. Sobere wereld, waar je niks meer mag zeggen of doen.

3 sterren.