• 9.388.023 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.055.442)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van Halcyon

Halcyon

orbit schreef:

Ik weet niet of je Pandorum al gezien hebt, maar die komt wat mij betreft aardig in de buurt. Hij bevat wel wat meer actiescènes, maar doet qua settings en design meermaals denken aan Alien. Bovendien bevat hij ook nog een behoorlijk verhaal en de nodige dosis spanning. Liefhebbers van Alien moeten Pandorum dus zeker eens een kijkje gunnen.

• 12092 berichten

Doet denken.. zegt al genoeg wat mij betreft. Maar OK, die ga ik zeker opzoeken Halcyon! Bedankt voor de tip

avatar van rep_robert

Pandorum vind ik ook een zeer geslaagde film met een idem sfeer (vooral aan het begin van de film). Hij wordt echter wel gemixed ontvangen, maar als je een fan bent van dit genre zal je vast wel positief zijn over die film

AC1

Cube was ook geen onaardige poging maar dateert nog van vorige eeuw.

20 e eeuw: Alien

21 e eeuw: AvP

avatar van Devoo

Devoo

Aazhyd schreef:

Misschien dat Devoo alleen gelikte, Star Trek achtige interieurs verwacht. Maar juist de rommelige, duistere omgeving in een industrieel-achtige setting geeft de film zijn sfeer.

Ik heb Star Trek niet eens gezien, dus hoe zou ik zo'n setting kunnen verwachten? Best wel grappig dat een tegengestelde mening altijd zo'n reacties teweegbrengt bij fanboys. Blijkbaar kunnen ze geen negatief woord over hun favoriete film verdragen.

Devoo schreef:

Blijkbaar kunnen ze geen negatief woord over hun favoriete film verdragen.

Ik denk dat sommige gewoon wat verbaasd zijn. De sets van Alien zijn zowat de reden waarom de film een klassieker is geworden.

Inderdaad! Kwestie van (slechte) smaak zullen we maar denken dan

avatar van rep_robert

Leuk dat mensen altijd gelijk dat zeggen dat mensen fanboys zijn en niet tegen kritiek kunnen. Bekrompen meningen allemaal

Overigens ben ik het eens met bovenstaande reacties, deze hele setting heeft er voor gezorgd dat Alien(s) klassiekers zijn!

Had me geen andere setting/sfeer kunnen wensen voor deze film(s). Laat die hippe/moderne settings maar achterwege in films als dit.

avatar van Devoo

Devoo

Nee, maar dat jullie mij meteen een jonkie noemen, die Star Trek decors verwacht terwijl ik die films nog niet eens gezien heb, dat is niet bekrompen dan?

En als je goed had gelezen, dan had je gezien dat ik vond dat er toch erg mooie dingen in de film zitten en dat ik de decors dus niet als groot minpunt bestempel.

orbit schreef:

Voor heel veel users op dit forum helaas wel ja.. dingen als acteerprestaties, script, regie, muziek of algehele spanning, sfeer etc etc.. worden achteloos opzij geschoven door drollen die kennelijk alléén oog hebben voor GCI en wat effects uit de trukendoos

Er is sinds Alien niet één film geweest die SF zo perfect met horror/thriller wist te vermengen en er in slaagt nog steeds zo ongeschaad en tijdloos te ogen.. maarja, dan moet je er wel een beetje kijk op hebben. Wat wil je hierna dan vergelijken? Species, Resident Evil, Mimic??

Bedankt. Kennelijk ben ik een drol? Sorry, maar er zit gewoon een heel irritant amateuristisch randje aan deze film. De muziek in deze film is echt tergend met vlagen. De sfeer, spanning en beleving lijden onder het feit dat het er, in vergelijking met de films van nu, nogal goedkoop uitziet allemaal.

En dan kunt u mij een drol noemen, en zeggen dat mensen geen verstand hebben van films... of u kunt iemand anders zijn/haar mening respecteren en een discussie aangaan op het niveau van een volwassen persoon. Een discussie met argumenten. Niet door iemand een drol te noemen.

Het is gewoon een feit dat deze film uit 1979 komt. En dat is te zien. Wellicht dat u het prachtig vindt, maar films van nu zijn nou eenmaal kwa CGI en decor velen malen beter. En ik zeg "u", omdat ik ervan uit ga dat u op zijn minst 35 jaar oud bent. Dat merk ik aan alles...

AC1 schreef:

Bedenking 1: Als ik die hoge cijfers zie, krijg ik het idee dat Alien nou net wel goed opgewassen is tegen de 21e eeuw.

Bedenking 2: Zijn de films uit de 21e eeuw de maatstaf?

@ Bedenking 1: Ja, dat is toch PRECIES wat ik zeg. Daar lijkt het inderdaad op als je de stemmen zo ziet. Maar dat is niet het geval. Dit is een goede film, maar het is met vlagen net zo tergend als JAWS.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ninto schreef:

Ik zie geen enkel causaal verband tussen je stelling dat films uit de 21ste eeuw de maatstaf zouden zijn en de argumenten die je hiervoor aangeeft. Simpelweg omdat je argumenten grotendeels subjectief zijn. Ik zou namelijk evengoed het omgekeerde kunnen zeggen. Verder alle respect dat je Alien bij momenten tergend slecht vindt hoor, maar ik vind je argumenten om deze stelling te veralgemenen voor alle films uit de 20ste eeuw allesbehalve overtuigend.

avatar van ewalk

ewalk

Ninto schreef:@ Bedenking 2: De films uit de 21e eeuw zijn inderdaad de maatstaf omdat die de beste film-beleving kunnen leveren aan de kijker. Betere decors, betere CGI, beter beeldkwaliteit, beter geluidskwaliteit, betere muziek. Er zijn uiteraard wat uitzonderingen, maar Alien is er daar niet één van.

Dat films van nu de maatstaf zouden zijn zou moeten inhouden dat we onze kijk op alle genres moeten herzien. Natuurlijk vindt er binnen de filmkunst ook evolutie plaats maar dat neemt niet weg dat producten van voor jouw geboortejaar per definitie slechter zijn dan de producten van nu. Sommige films moet je gewoon kunnen waarderen vanuit de tijdsgeest waarin ze zijn gemaakt.

Als je de films van Chaplin en zijn tijdgenoten volgens jouw redenering bekijkt, kun je ze allemaal afserveren want ze zijn allemaal van voor de dertiger jaren van de vorige eeuw, en dat is ze aan te zien. Mindere beeldkwaliteit, zwart-wit, slechtere geluidskwaliteit, etc. Nogal kort door de bocht, vind ik. Persoonlijk vind ik zelfs dat je een erg beperkte blik op cinema hebt door er dit soort argumenten uit te gooien.

Ninto schreef:

Inderdaad.. persoonlijk denk ik dat de mening van mensen van boven de 35 ook veruit superieur is aan oppervlakkige SFX kijkertjes als jij bent. En als je een blue screen niet goedkoop vind met wat cartoons ertegenaan geplakt, maar de briljant gevonden en voor een groot deel gebouwde set van een film als Alien wel.. tsja, dan val je niet te overtuigen van goede smaak ben ik bang. Hopelijk wordt je ook nog eens ouder dan je nu bent.

Ninto schreef:

Dus elke nieuwe film is beter dan de vorige? Geloof je dat werkelijk? Hoe raar. Trouwens, de meeste dingen die je opnoemt slaan alleen op het technische aspect van film en hebben niets met artistieke kwaliteit te maken. Goede CGI of goede beeldkwaliteit maakt nog geen goede film. En "betere muziek" is geheel subjectief. Ik vind het regelmatig zeer tergend: Altijd die zware taiko drum, de staccato strings, de klagerige etnische zang, ... Niemand mag nog origineel zijn.

Vorige eeuw: Alien

Ninto's eeuw: Avp: Alien vs. Predator

AC1 schreef:

Vorige eeuw: Alien

Ninto's eeuw: Avp: Alien vs. Predator

Ik moet zeggen... ik vind jouw opmerkingen enorm raar. Ik ben het niet eens met de anderen die mij hierop aanvallen, maar ik kan tenslotte nog intelligentie vinden in hun argumenten. Alien vs Predator heb ik gezien en vind ik tergend slecht. Veel slechter dan Alien.

Niet iedere nieuwe film is beter dan de vorige, doe niet zo ongelooflijk lomp. Ik krijg het idee dat je 14 jaar oud bent... Wat ik bedoel is dat met de jaren de techniek vooruit gaat en dat zie je heel duidelijk in de kwaliteit van decors, special effects en CGI. Daar kan je eindeloos over discussiëren, maar dat is gewoon een feit. Punt.

avatar van AGE-411

AGE-411

Bullshit.

De oude films moeten de maatstaven zijn voor de de modernere.

Iets waar die laatste totaal niet kunnen aan kunnen tippen.

Als een nieuwe film uit komt ga je die toch vergelijken met de vorige delen? ipv te vergelijken met films die nog moeten uitkomen.

orbit schreef:

Uiteraard, superieur. Alles wat ik zeg is: Alien heeft VOOR DIE TIJD een prachtig decor, maar kan niet op tegen de mogelijkheden van NU. En nogmaals... daar kan je eindeloos over discussiëren, maar dat is gewoon een feit. Punt.

speranza

Voor die tijd? Hou eens op met die onzin! Dit is een tijdloos document! Daar kan geen enkele moderne film aan tippen!

AGE-411 schreef:

Bullshit.

De oude films moeten de maatstaven zijn voor de de modernere.

Iets waar die laatste totaal niet kunnen aan kunnen tippen.

Wellicht heb ik mij verkeerd uitgedrukt. Ik vind een film als Alien meer een maatstaf voor de jaren 80. Op gebied van decor, special effects en CGI. Alien kan je gewoon niet vergelijken met een film als... bijvoorbeeld Avatar. Ik zeg niet dat Avatar een betere film is, sterker nog... ik vind Alien beter. Maar kwa techniek zie je de vooruitgang in de laatste 30 jaar heel duidelijk in Avatar. Zoiets werd niet voor mogelijk gehouden in 1979.

orbit schreef:

Nogmaals... probeer het eens met argumenten inplaats van het persoonlijk aanvallen van een persoon of zelfs een gehele generatie. Ik word er gewoon bang van. [hier stond geen politieke uiting]

speranza

Politieke uitingen zijn niet toegestaan op deze site.

speranza schreef:

Ja voor die tijd inderdaad. 1979 is een hele lang tijd geleden. 30 jaar is een hele lange tijd, dus kun je makkelijk zeggen: voor die tijd is het een prachtig stukje werk, KWA DECOR EN SPECIAL EFFECTS. Het acteerwerk, het verhaal, de spanning en alle andere facetten moeten daarbij apart behandeld worden, aangezien die niet tijd gebonden zijn.

Sommige scenes waren zo ongeloofwaardig dat het nergens op sloeg en vandaar dat ik dit geen 4.5 of 4.0 geef. Keer op keer worden er toch mensen alleen op pad gestuurd, en gaan uiteraard dood. Een jonge vrouw die als een debiel tegenover de alien gaat staan schreeuwen terwijl haar collega roept dat ze opzij moet gaan... zodat ie haar leven kan redden. Het is allemaal zo... goedkoop. Maar kennelijk willen sommige mensen dat niet zien.

speranza

De constante spanningsboog in deze film is zelden overtroffen.

speranza schreef:

De constante spanningsboog in deze film is zelden overtroffen.

Ik heb de spanning toch ook nooit aangevallen? Ik zeg niet eens dat deze film slecht is. Ik heb het tenslotte een 3.5* gegeven. Wat ik wel irritant vind was het cliché horror-acteerwerk en verloop van het verhaal.

Ik vind dat in films als [REC] en Blair Witch Project allemaal veel beter gedaan. En dat zijn zelfs extreem low-budget films zonder special effects en dergelijken. Dus zo'n SFX-jongentje ben ik niet hoor, mensen.

Ik vind dat sommige personen hier nogal snel iemand persoonlijk aanvallen en in een hokje stoppen omdat ze kritiek leveren op een film die door anderen aanbeden wordt. Vergeet niet dat dit MovieMeter is, dus je zult moeten leren omgaan met kritiek. Als je dat niet kan... ga dan opzoek naar een Alien fanclub en ga met ze allen daar kringfappen op de DVD cover van deze film.

Ninto schreef:

Maar die oneindige mogelijkheden leveren alleen maar baggerfilms op in dit genre.. dus wat is je punt eigenlijk?

Ninto schreef:

Wat een onzin kraam je hier uit. Daar ga ik niet eens op reageren.

Ninto

Dus omdat er de laatste tijd geen goede horrors zijn verschenen zou dit een meesterwerk moeten zijn? Dat is een rare gang van zaken. "Er is niets beters, dus dit is een goede film"...

Overigens ben ik het er helemaal niet mee eens. SAW (deel 1 alleen), [REC], Blair Witch Project vind ik allen beter dan Alien. Maar ieder zo z'n smaak toch?

Wat een onzin kraam je hier uit. Daar ga ik niet eens op reageren.

Uiteraard ga je hier niet op in. Je valt me aan op iets wat ik nooit gezegd heb. Als ik dat feit dan aankaart, dan heb je er geen reactie op? Behalve dan dat je er wel op reageert door het maar weer aan te vallen. Wat ik zeg is natuurlijk weer "onzin". Als je er dan niet op wilt reageren, dan moet je er ook niet op reageren. Nu kom je nogal lullig over.

speranza

Lees je eigen bericht er nog maar eens heel goed op na. Als je dan nog niet begrijpt waarom ik reageer zoals ik reageer kan ik je verder niet meer helpen.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik vind Alien met Saw, REC en BWP appels met peren vergelijken.

Het genre kan dan wel horror/thriller zijn, maar appels en peren zijn ook beiden fruit en smaken totaal anders. Tuurlijk mag jij Alien niet zo goed vinden, maar om dan zeer zwakke films als REC en BWP te noemen, waar werkelijk geen enkel spannend moment in voorkomt gaat me weer wat ver.