• 9.379.410 stemmen

Million Dollar Baby (2004)

Drama / Sport | 132 minuten

Genre: Drama / Sport

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Hilary Swank en Morgan Freeman

Gesproken taal: Engels en Iers

Releasedatum: 24 februari 2005

Plot Million Dollar Baby

"Beyond his silence, there is a past. Beyond her dreams, there is a feeling. Beyond hope, there is a memory. Beyond their journey, there is a love."

De bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) heeft al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.

Maggie Fitzgerald

Billie 'The Blue Bear'

Shawrelle Berry

Earline Fitzgerald

Mardell Fitzgerald

de een heeft het over 'clichés', de andere zegt dat de film al te duidelijk clichés wil ontwijken en te realistisch is...

Pff, een nieuwsgierige observant ziet dat dit een oerdegelijk drama is. De bedoeling van een drama is dat je meeleeft met een personage, dat je zit te janken voor het witte doek. Het noodlot in het leven van de hoofdpersonages staat centraal.

De bedoeling is niet om de kijker te verassen met de verhaallijn.

Dus al diegenen die dergelijke kritiek geven, geven geen kritiek op de film zelf maar op het genre.

Oh, ja, nog iets. Sommige schrijven hier dat deze film te moraliserend is.

Wel verhalen draaien nu eenmaal om moraal. Het is zoals het mannetje en het meiske, ze kunnen niet zonder elkaar. Op een paar uitzonderingen na.

Goed opgediende cliché meuk.
Het drama pakte me niet, daarvoor is het allemaal veel te voorspelbaar.

Meisje met gouden hartje van 'trailer trash' afkomst, zonder toekomst, bokst zich in anderhalf jaar tijd (!) naar wereldtop.
De weg is met goud geplaveid. Ze slaat haar tegenstanders in no-time knock-out.
Oude mopperende zeur met diepgewortelde frustraties moet niks van het meisje hebben. Langzaamaan ondooit hij en worden ze dikke vrienden. Hierna worden we getrakteerd op een snelkookpan met levenswijsheden.
Aan de top blijkt het in een wedstrijd met een klap gedaan. Een krukje dat 'toevallig' even neergezet wordt (terwijl er nog geen timeout is) en ja hoor, mevrouw valt precies met haar nek op het krukje.
Weg gouden toekomst.

Met het vliegtuig heen, met de auto terug. Zucht......

etc. etc.

2,5 sterren

avatar van mister blonde

mister blonde

kappeuter schreef:

Goed opgediende cliché meuk.

Treffend omschreven. Het drama pakte me iets meer dan bij Kappeuter het geval was, dus nog 3,5 sterren.

Kan ik me ook prima voorstellen. Het is ook mooi geacteerd door Eastwood en Swank.

Wel vond ik die overdreven lage stemmen van Eastwood en Freeman een beetje storend (waarom hadden ze allebei zo'n stem? was de luchtvochtigheid in het boksgebouw te hoog?)

Probeer maar eens geforceerd zo te praten, je gaat er snel van hoesten.

nightbreed

Kep het net geprobeerd, geen last van hoestbuien hoor.

Misschien moet je maar eens stoppen met roken.

En ik vind dat je die 2 oude mannen wat meer respect mag tonen door de film wat positiever te becritiseren, die mannen waren sexueel al actief toen onze ouders nog een glinstering waren in de ogen van onze grootouders, respect dus he

Ze hadden zo'n stem omdat ze af- en uitgeleefd waren door het zware leven, ze hadden niet meer de energie om vrolijk te klinken.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De film wat positiever bekritseren?

Met goed opgediende cliché meuk komt hij er nog begenadigd vanaf. Veel zijlijntjes, moraaltjes, lesjes, ingetrapte deuren, veelal ondynamische boksgevechten. Het is Hilary Swank die de film redt. Niet Eastwood die wel een uitstekende metafoor van zichzelf neerzet. Een zeurend, oud, mannetje die te lang in het wilde westen heeft geleefd, waardoor hij nu wat wereldvreemd is. Respect voor Clint Eastwood? Ehh, nee dank je.

nightbreed

Ik probeerde kappeuter een beetje te plagen, jammer dat je dat niet doorhad.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

nightbreed schreef:

Ik probeerde kappeuter een beetje te plagen, jammer dat je dat niet doorhad.

Aangezien je de film zelf een 5* geeft, klinkt het allerminst als een klein plagerijtje, eerder alsof je het gewoon meent. Ik heb gewoon meer met het spreekwoord: in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. Eastwood optimisme dient ten alle tijde afgestraft te worden.

nightbreed

Die goede oude man verdient respect...R.E.S.P.E.C.T.

En nu op de knietjes en smeek om vergeving

avatar van Rua

Rua

nightbreed schreef:

Die goede oude man verdient respect...R.E.S.P.E.C.T.

Inderdaad!!

avatar van lykathea

lykathea

Wat een stelletje muggenzifters hier zeg.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Wat een prachtige film!

Samen met mijn vrouw gezien en ze zat bijna te janken zodat ik het ook al moeilijk kreeg!

Tja, van mij krijgt Eastwood ook RESPECT!

avatar van darkjaap

darkjaap

gister gezien en ik vond het een niet al te goede film

mis omdat boksen me niet aangrijpt ofzo

het acteren ging wel

maar kon me niet goed verplaatsen in het verhaal

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1995 stemmen

Véél beter dan verwacht. Film pakte me van begin tot eind. Knap geregisseerd, knap geacteerd....4 oscars is misschien wat veel van het goede maar echt goed!

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Goede film met een zeer verrassend einde. Wat een acteerwerk van Clintwood en Freeman.

avatar van Wembleyfever

Wembleyfever

Alle plussen en minnen ten spijt, moet ik toch zeggen dat de film mij van begin tot eind gegrepen heeft. De vertelling van Morgan Freeman, de altijd solide Clint Eastwood en natuurlijk de (voor mij) onverwachte plotwending maken deze film voor mij één van mijn favoriete films ooit.

Ik heb de film inmiddels al wel een keer of 7, 8 gezien, maar het blijft goed! Een absolute aanrader! Vooral de scènes met de predikant en Eastwood zijn leuk, en Danger is echt grappig!

Groet van een Clint Eastwood-fan

avatar van martinovitch

martinovitch

Zeer goede film onvoorspelbaar einde dit is echt een topdrama!

goede acteurs goed verhaal en zeer goed uitgewerkt voor mij 4*

avatar van haagje2002

haagje2002

een goede film met goed acteerwerk en een verassend einde

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Goede film met super acteerprestaties en een superverhaal.

Ik vond Hilary swank clint eastwood en morgan freeman een ijzersterke rol vertolken en was ook zeer te spreken over deze film.

En een zeer verassend einde.

avatar van An']['oN

An']['oN

Geweldige film, beetje bevooroordeeld omdat ik van boksfilms hou. Ik wist wat er ging gebeuren en vond het verschrikkelijk om het aan te moeten zien komen, ze was net zo leuk bezig, ik moet zeggen dat de 'nek-breek-scène' een klein beetje nep was maar je kan zoiets ook moeilijk heel echt maken, dalijk breekt ze der nek echt.

Ik kon die familie wel slaan trouwens, jezus christus wat een klootzakken.

Goeie film, mooi einde, Freeman was ook weer top.

****

avatar van Vandernagel

Vandernagel

Eigenlijk een standaard Hollywood tranentrekker vol clichés, maar Clint doet het hem weer. Prachtig gefilmd en goed geacteerd door de drie hoofdpersonen. De gevechten waren matigjes en de weg omhoog te mooi geplaveidt. Maar good old Clint blijft the man.

4,0 sterren

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Een erg Goede Film van Clint Eastwood en ook Goed geacteerd door Clint Eastwood maar Morgan Freeman zette ook een perfecte rol neer en naast die Goede acteerprestaties zat er ook nog eens een héél mooi Verhaal bij kortom : Met dit soort Films ben ik tevreden.

****

avatar van ILDIB

ILDIB

Prachtige film, met een mooie slome ondertoon waardoor het allemaal nog intrigerender wordt. De personages komen tot leven. Deze en Ali vlak na elkaar gezien, en dan zie je ook meteen wat Ali mist, gevoel.

avatar van Wezze

Wezze

Vond het jammer dat de voice over van Freeman als brief naar die dochter was bedoeld, had liever gezien dat hij het verhaal aan de kijker vertelde.

Het drama stuk (alles na het laatste gevecht) vond ik ook te lang duren, dit verdeelde de film in twee stukken. Had het wel goed gevonden als er op het eind, vlak voor ze dood gaat, nog een flashback van haar in de ring was geweest. Zodat je nog scherper het contrast kon zien tussen wat ze ooit bereikt had, en wat daar nu nog van over was. Dit zou deze twee stukken ook beter verbinden.

Kleine dingetjes, maar voor mij het verschil tussen een topfilm en een goede film, want een goede film was het zeker..

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Gisteren gezien op tv, vond 'm toch wel weer errug goed. Mooi uitgebeeld hoe dieptepunten en hoogtepunten bij elkaar liggen in het leven.

halfje erbij naar 4,5*

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Echt een hele mooie film. Ik zal maar niet weer beginnen over het feit dat het verhaal zo goed was, het acteerwerk ook, en bla bla bla.

Deze keer houdt ik het kort:

Het was een hele mooie film en daarom 4,5*

avatar van Chucky92

Chucky92

Een goeie film, Clint Eastwood weet me altijd wel te boeien, hij blijft gewoon elke film goed acteren. In de recensie van TVKrant, stond dat als dat wijf wordt neergeslagen, dat geen een traanbuisje er tegen bestand is. Nou ik heb niet gejankt, ik vond het allemaal niet zielig, dus de drama in de film vond ik nou niet echt overtuigend. Maar het verhaal en het acteren maakt alles goed.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Een mooie, menselijke film die gelukkig niet de al te emotionele toer op gaat. Clint Eastwood is een acteur/regisseur die zelden teleur stelt, dat gaat nu ook weer op.

Million Dollar Baby is een kleine, intieme film zonder grote ambities en zo moet men de film ook zien.

Dit is niet het soort film dat men moet bezoedelen met awards van hier en ginder, want dat doet een film uiteindelijk meer slecht dan goed. Doordat een film soms overladen wordt met prijzen, zoals deze hier, gaan mensen er te veel van verwachten en dan kan het soms tegen vallen.

Million Dollar Baby blinkt nergens uit in originaliteit, wat volgens mij ook nergens de bedoeling was van de makers, maar er wordt een erg mooi verhaal vertelt en dat op een niet overdreven emotionele manier. Dit had zo één van die melige "week-endfilms" kunnen worden zoals we die in de tijd regelmatig op BRT 1 te zien kregen, maar dankzij het talent van alle mensen die aan deze film meewerkten, is het dat zeker niet geworden.

avatar van Eny

Eny

Mijn hele gezin (incl. ik zelf) heeft dit ervaren als een hele moeilijke, ingrijpende film. We zaten gisterenavond voor de tv zonder te ademen en zonder een woord te zeggen bijna te janken, ook al zijn we echt niet dat soort types, maar juist niet zo snel ontroerd. Misschien omdat het verhaal voor ons heel erg herkenbaar was.

Cliché meuk? Zeker niet. Er zaten wel wat clichés in (vooral die familie, maar je hebt nou eenmaal zulke mensen) en er wordt geen origineel, geniaal verhaal vertleld, maar afgezaagd vond ik de film niet. Juist dat ze het zo simpel hebben gehouden waardeer ik, dat zie je tegenwoordig niet meer veel. Ik denk dat mensen het daardoor zo cliche vinden.

Het tempo vond ik helemaal niet traag, maar juist passend. Ik kan er niet zo gauw iets negatiefs over bedenken eigenlijk, misschien de voice-over van Freeman... En dat ik me daarna helemaal klote voelde, maarn daardoor vind ik de film juist geslaagd!

4,5 sterren