Sleepy Hollow (1999)
Met onder meer: Johnny Depp, Christina Ricci en Miranda Richardson
Releasedatum: 6 april 2000
Plot Sleepy Hollow
"Heads will roll."
Het jaar is 1799 en we maken kennis met het buitenbeentje Ichabod Crane (Johnny Depp). Hij kijkt volop uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren. De 'moderne' middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter Burgomaster (Christopher Lee). Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat vooral door ingeweken Nederlanders bevolkt wordt, en de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Die laat zijn zwaard duchtig in het rond slingeren en heeft bij Cranes aankomst al drie mensen onthoofd. De vraag is nu of Crane's alternatieve aanpak het mysterie kan oplossen.
Ichabod Crane
Dr. Lancaster
Notary Hardenbrook
Hessian Horseman
TragieStar.*
Omdat de film daar waarschijnlijk net niet goed genoeg voor is
jesse39
jawel deze film is echt geniaal goed opgezet van begin tot einde mooi decor
leuk sfeertje goed acteer werk en ook helemooie muziek deze had van mij echt wel ergens best hoog in de top 250 gemogen
Denzz
jawel deze film is echt geniaal goed opgezet van begin tot einde mooi decor
Ik sluit me aan bij jesse39. Sleepy Hollow is een prachtig sprookje dat erg goed in elkaar steekt. Een schitterende Johnny Depp (één van zijn beste rollen), de adembenemende decors, de geweldige muziek, de horror-accenten, de schitterende ontknoping en eindscène ...
Deze mag van mij zeker in de top 250
Akron777
Verdiend inderdaad een plaats in de top 250. Een van de meest sfeervolle films die ik heb gezien.
donkied
De sfeer is inderdaad op en top in deze film. Het verhaal zelf is ook prachtig uitgebeeld en alles past goed bij de duistere legende. Depp is zoals altijd gewoon uitstekend. Niet op zijn allerbest maar gewoon heel erg goed.
Olifantenstaart
Wat een bad guy: een Hessian te paard zonder hoofd.
Knappe film, maar beschouw hem meer als een dedective dan als horror. Angstzweet komt er niet aan te pas, sterk film- en acteerwerk des te meer.
dave
Sfeervol sprookje van de meesterlijke cineast Burton. Elke scène is bijzonder fraai in beeld gebracht en getuigt van een enorme virtuositeit. Deze 'Whodunit' kent na verloop van tijd echter een fatale inzakking, alle lof voor het fantastische eerste uur ten spijt. Het feit dat de zaken nooit echt spannend of eng worden heeft hier wellicht een aandeel in. Vooral het.. aparte acteerwerk van Depp staat dit dikwijls in de weg. De boel dreigt zodoende af en toe zelfs in een misplaatste komedie te vervallen.
Geslaagde effecten, de sombere setting en de typische muziek van Elfman leveren een ontegensprekelijke meerwaarde.
3,50 (3,75)
ibendb
Zéér leuke film met een grote dosis humor.
Burtin weet een grimmig, duister sfeertje te creëren. De kills van de Headless Horseman zijn mooi voor die tijd. Wel zag je dat het CGI was, maar dat kan door de beugel.
lotteke_ik
Normaal heb ik echt een hekel aan fantasy, en horror is ook niet mijn favoriete genre, maar wat een mooie film! Ik had ook niet anders verwacht van Johnny Depp. Maar het verhaal wist me meteen al te pakken. Het verhaal is heel mooi uitgewerkt en goed geacteerd.
notsub
Vermakelijke film, waarvan alleen de fantasy elementen mij niet zo aanspreken. Desondanks is het duistere verhaal amusant en zijn de beelden mooi. Echte horror komt er helaas niet aan te pas. Het wordt al helemaal nergens ranzig of goor en qua spanning blijft het bij een "sprookje voor volwassenen". Het geheel laat geen diepe indruk achter, maar was zeker gen doorsnee film.
Minotaures
''Watch your head.''
Nou ben ik geen ware fan van Burton's werk. Ik moet wel zeggen dat dit een goed geslaagde horror is.
Het is gefilmd in een donkere, lugubere sfeer. Een juiste aanpak om een horror te maken. Daarnaast is het leuk dat het eind 18de eeuw is gefilm. De setting ziet er prima uit, duister, apart en onaangenaam, dat Sleepy Hollow. Ik vond het echt een perfecte sfeer en setting, van mij mogen er meer van zulke komen (niet te veel, anders is deze niet meer speciaal). Daarnaast is de nodige, zwarte humor ook aanwezig en goed op z'n moment. Erg creatief en goede timing.
Het verhaal is weer apart, wel horror-waardig maar niet zozeer eng. Je kan zeggen dat het meer richting een nare fantasy-sprookje gaat. Met hier en daar wel van die spannende momenten. Ook gaat het hier om een mysterieuze samenzwering en speelt gierigheid en wraak een grote rol.
De personages waren ook interessant en mysterieus. Ieder met zijn/haar vreemde vertoning en gedrag. Vooral wanneer Ichabod meer aanwijzingen vind, worden de belangrijke dorpsbewoners steeds zenuwachtig en handelen paniekerig. Depp heeft een goede rol neergezet, een interessante agent die op zijn eigen vreemde, maar moderne handelingen 'crime scenes' onderzoekt. Met Ricci ben ik niet zo bekend, maar ze speelt ook uitstekend. Naast dat ziet ze er behoorlijk mooi uit in zo'n jurk. En dan Richardson, net een geest zo wit dat ze is. Maar voor een 41-jarige, zag ze er nog mooi uit. Zo heb je meer personages, waaronder een hulpje (de jonge Masbath) en iemand met een macho-houding (Van Dien)... En dan natuurlijk een hele toffe horror-icoon: de Hoofdloze Hessische Ruiter.
Het 1ste deel van de film vond ik nog wel goed en mysterieus. Dat was toen Ichabod kennis met Sleepy Hollow en de Ruiter's legende maakte. Het 2de is wanneer Ichabod aanwijzingen vond en er meer verdachten aan bod kwamen en het zo duidelijker en duidelijker werd. Dan wordt het een stukje minder boeiend dan eerst. Het mocht van mij nog een half uur langer duren, zo goed dat het is. Het heeft voldoende twists en onvoorspelbare momenten en uitkomsten, dus het is zeker geen voorspelbare film. Maar dat het nou uiteindelijk aan Ricci's stiefmoeder lag vond ik vrij verrassend en toch een beetje jammer. Dat dus de Ruiter op haar commando ontwaakte en zo - om verschillende reden - bepaalde personen onthoofde. En dat Richardson zelf een aantal mensen heeft vermoord omdat ze haar plan verknoeiden of een lichaam nodig had.
Toch ben ik vrij content met het einde, wanneer alle losse stukjes bij elkaar werden gepuzzeld. Duidelijk en opgelost.
Een sterke horror met een prima sfeer, mooie beelden van het bos, New York en Sleepy Hollow. Het is één en al spannend wanneer de Ruiter op beeld komt en zijn slachtoffers maakt. De film bevat uitstekende effecten en een creepy soundtrack. Een uitstekende horror in combinatie met een sprookjesachtige setting.
Jessen0wnt
Burton is een regisseur waar ik altijd naar uit kijk, hoewel het eigenlijk vrij saai is, al dat geDepp, blijft het toch interessant. Erg tegenstrijdig dit, in ieder geval: lekker op dreef, altijd fijn om donkere sprookjes te aanschouwen. De film moet het daarom ook echt van het verhaal hebben, visueel ziet het er ook prachtig uit en door de interactie met de muziek is het een lekker volop, take it all, filmpje. Heerlijk overdreven wordt er gespeeld en gedaan, waardoor je als kijker niet meer dan kan genieten. Toch niet Depps beste rol, weinig karakter had het naar mijn idee, dacht dat de film ook meer in zijn geschiedenis zou gaan, in verband met de nachtmerries, maar verder dan één antwoord ging het niet, lichte teleurstelling. Al met al aardig vermaakt, zeker niet Burton's beste werk, maar wel een dikke voldoende. 3,5 ster
Fran
- 1953 berichten
Dit is echt een zeer goede film om lekker te griezelen met een groep mensen. Wat een geweldig sterke donkere en mysterieuze sfeer.
Deze film heeft de bekende Tim Burtons stempel. Vrij cynische verhaallijn in een gothic kleedje. Dat levert kleurrijke figuren op en het verhaal is best wel leuk. Alleen is het met momenten net iets te braaf, al zal de tijdsgeest (luchtige jaren '90) er wel iets voor tussen zitten.
Enkele personages zoals die heks en de levende Ruiter zonder hoofd (toen nog dus met hoofd). De film is een ontspannend avontuur geworden, maar echt speciaal wordt het nooit. Burton heeft betere films.
J. Clouseau
Eigenlijk een schitterende film. Al van de eerste scène zit je volledig in het verhaal. De setting van het kleine dorpje Sleepy Hollow is tot in de puntjes perfect uitgewerkt, vol schitterende decors en naargeestige bossen, uiteraard bewoond door een rist aan kleurrijke personages. Die vreemde heks die in haar grotje in het bos woont, de afgehakte hoofden, Ichabods moeder die uit de Ijzeren Maagd komt gevallen, de ruiter zonder hoofd: ook de special effects zijn verbluffend, met als absoluut hoogtepunt wanneer de ruiter zijn schedel terugvindt, die weer op zijn nek plaatst en achterstevoren begint te ontbinden... Schitterend!
Het enige minpunt is dat ik de relatie tussen Katrina en Brom wat beter uitgewerkt had willen zien, zoals in het boek. Nu wordt hun relatie, en de afgunst die Brom voelt voor Ichabod, amper tot niet besproken. Maar laat dat de pret niet bederven: Tim Burton heeft van Washinton Irvings klassieke verhaal een meesterlijke film gemaakt, in zijn typische stijl: macaber, luguber, grotesk, cartoonesk, donker, sprookjesachtig, maar nergens te bloederig, steeds met een ironische, cynische inslag.
psychobabble
Horrorfilms hèbben meestal niet zoveel inhoud. Overigens heeft het verhaal van de film meer inhoud dan het korte verhaal waarop het is gebaseerd. Dat ging simpelweg over een leraar met een grote neus en flaporen genaamd Ichabod Crane, niet zo'n aantrekkelijk geval, dus. Hij kreeg alleen tegenstand van de jaloerse Brom, net als in de film. Op een gegeven moment, na het verhaal van The Headless Horseman te hebben gehoord, verdween hij. Zou hij ergens anders naar toe getrokken zijn en daar een gelukkig gezin hebben gesticht? Of is hij gepakt door The Headless Horseman...?
Dan vind ik het niet erg dat het verhaal voor deze film volledig hebben aangepast
Is dit een horrofilm dan
psychobabble
Dit is misschien wel het mooist in beeld gebrachte "grotemensensprookje"ooit.
Ieder beeld klopt, de compositie, de kleur, de sfeer, de casting de uitwerking van het verhaal.
Nabij perfectie.4,5
Speechless
Heb deze film gisteren bekeken, wat een prachtige film! Zowel acteerprestaties als muziek en sfeer zijn top! Het eerste deel was misschien iets beter dan het tweede deel, maar zeker en vast 4*5 sterren voor Sleepy Hollow! Een aanrader!
Angelo2
Heerlijke thriller/fantasy film. Mooie settings en een prima rol van Johnny Depp. Dit soort rollen zijn hem op het lijf geschreven. Ook de hele film door een lekker sfeertje. Snel is op blu-ray bekijken.
Weertenaar
Ik ben geen groot fan van Burton, maar met Johnny Depp aan zijn zijde trekt hij toch de tweede voldoende over de streep. Al ligt dat in dit geval een stuk minder aan Depp, die één van zijn mindere rollen vertolkt, maar desondanks met gemak een voldoende scoort. Nee, de crux zit hem in de fantastisch gedetailleerde settings, welke je laten voelen alsof je werkelijk achterin de 18e eeuw bent aanbelandt. Naast de goede muziek, sterke cameravoering, goed uit de verf komende kleurcontrasten en fraaie special effects blijft er echter onvoldoende over om naar grote hoogten te stijgen. Het verhaal is te simplistisch waarin de karakters een hoop hadden kunnen vergoeden, maar onder andere de vreemde - en doelloos aanvoelende - uitspattingen naar het verleden van Ichabod blijven ergens hangen in de lucht. Ze vormen zijn karakter onvoldoende en dat geldt ook voor de overige personages. Daarnaast raakt de prent het laatste kwartier a twintig minuten ietwat in het slop, waardoor het goede gevoel geen stand houdt.
Drs. DAJA
Sleepy Hollow staat op de nummer 6 in de Top 25 met de beste Horrorfilms van de jaren '90. Vanaf 7 oktober tellen we dagelijks af met een nieuwe titel uit de '90s Horror Top 25 om op Halloweenavond de nr. 1 vrij te geven.
De video: '90s Horror Top 25 - nr. 6 Sleepy Hollow
PEN15
Toen deze Burton film werd aangekondigd wilde ik deze zo snel mogelijk zien. Het leek zo sterk op de stijl van een Edward Scissorhand film en Depp is ook weer terug. Door de fraaie locaties, artistieke decors en het grayscale filter/constante mist effect zou deze film me onmogelijk kunnen teleurstellen, want dit vind ik echt een genot om naar te kijken. Na afloop vond ik het wel een mooie film.. maar ik was op een of andere manier ontevreden.
Onlangs ben ik er weer over gaan nadenken wat ik er aan vond tegenvallen, maar ik kon me niks meer herinneren..daarvoor moest ik hem na twaalf jaar maar eens opnieuw bekijken.. Ik had eigenlijk gepland om dat op Halloweenavond te doen, maar uiteindelijk werd het gisteren. En wederom heb ik dezelfde conclusie: ik vind de eerste helft van de film echt erg sterk, maar daarna wordt er toch flink afgeremd en vind ik het flink vervelend worden. Als Burton fan vergeet ik ook af en toe dat het een horror is, al is het ook typisch in zijn stijl. En er worden me toch flink genoeg hoofden afgehakt en met bloed rondgespoten.. Het mooie van deze film vind ik ook de kleding, de apparatuur die ze gebruiken met antiek medisch gereedschap, flesjes en brillen met uitschuifbare vergrootglazen eraan. Dat soort details kreeg je al gauw steeds minder te zien. Er zijn veel momenten die je echt even moet pauzeren om er beter van te kunnen genieten, bijvoorbeeld het teruggroeien van het gezicht van the headless horseman die in typische Burton stijl met claymation is geanimeerd.
Nog steeds een goede, mooie film, maar ik voel me verveeld. Dat maakt voor Burton niet uit, want hij heeft nog zoveel prachtige films achter zijn naam staan. 3.5*
sinterklaas
Fraai donker sprookje alweer. Om te beginnen vond ik de uiterst grauwe, bijna geschilderde locaties (Sleepy Hollow bv) echt een lust voor het oog. Mooi sfeertje voor dit verhaal. Johnny Depp is hierin ook weer uitbundig en opnieuw bewijst ie weer dat hij met zijn kameleon-stijl weer iets fijns neerzet, dit keer als een soort Middeleeuwse zwerver, die dus in het dorpje Sleepy Hollow (met heel veel ode aan de Nederlanders) komt en uiteindelijk de kwaad van die voortlevende Ruiter zonder hoofd moet bestrijden. Ja, het is dan weer een dito sprookjesachtige thema, maar toch weet Burton er weer iets feestelijks van te maken. De middeleeuwse stijl is ook helemaal perfect gedaan.
Gewoon een fijn sprookje, niks verder aan toe te voegen.
Ad Murck
De film zuigt je in een andere, duistere tijd. Je bent er bij en zit als een kind met open mond naar het verhaal te luisteren terwijl allerlei beelden zich in jouw hoofd vormen. Ik laat me graag meenemen om daarna in de (betrekkelijke) veiligheid van mijn eigen huis tevreden te gaan slapen.
neysen1985
ach deze film is gewoon weer echt prachtig, in een mooi, oud en duister sfeertje.
Maar toch ook weer apart op het doek neergezet.
Aardig wat gore momenten en een mooi en interessant verhaal.
En johnny depp heeft zelfs nog een aantal gillers in dit plaatje.
gaaf filmpje dit!!
Bij het zien van het genre horror kun je hier vooraf nog wel eens de mist in gaan.
Bij horror denkt men vaak aan de woorden eng, spannend, gore en dat soort zaken en dat zijn termen die niet op Sleepy Hollow van toepassing zijn. Maar dat maakt ook niet uit, want desondanks is het toch een sterk werkje. Tim Burton is iemand die als geen andere weet hoe je een sterke sfeer kunt creëren. En de onheilspellende gotische sfeer die hier rondhangt, is echt geweldig. Verder is de setting ook erg mooi.
Johnny Depp is de man die deze film bijna volledig draagt. Hij speelt overtuigend de rol van Ichabod Crane, een apart mannetje, die soms nogal rare methodes heeft om een moord op te lossen. Het is een erg leuk personage, die zorgt voor veel leuke en grappige momenten. Ook Christopher Walken is sterk. Zijn rol is niet groot, maar desondanks weet hij toch indruk te maken als de man zonder hoofd.
Sleepy Hollow is ook alweer zo’n mooi sprookje van Burton. Pure horror is het niet, maar wel een geslaagde mix van fantasy, humor en een vleugje horror.
AC1
Wat een hoge punten! Ik denk dat ik Sleepy Hollow maar eens opnieuw moet bekijken want ik vond dit destijds een ware 'turkey'. Misschien keek ik vanuit een verkeerd perspectief.
Mijn favorieten:
1) Ed Wood
2) Sweeney Todd
3) Charlie And The Chocolat Factory
De films van Burton waar ik niets in zag:
1) Planet Of The Apes
2) Alice In Wonderland
3) Sleepy Hollow
Middelmatige Burtons:
1) Big Fish
2) Batman/Batman Returns
3) Mars Attacks
Annik
Ik waagde me aan deze 'horrorfilm', wetende dat ik daar eigenlijk heel slecht tegen kan, maar ben er achter gekomen dat je voor deze film niet hoeft te vrezen. Een horrofilm kun je het niet noemen, maar dat wil nog niet zeggen dat er niks aan is, zeker niet. Een vermakelijk verhaal met daarbij een keur aan zeer goede acteurs heeft mij weten te overtuigen. Ik kan niets anders zeggen dat goeie film!
gauke
Een visueel knap in elkaar gezette, geestdriftige, woeste, huiveringwekkende film met een rijke fantasie en rechtlijnig moordwerk, op de rand van een nieuw millennium. Je zou het ook een exotische, maar duistere fabel kunnen noemen, die de spanning er van het begin tot het eind weet in te houden. Er is ruimte voor teergevoelige momenten en de regisseur heeft oog voor politiek fanatisme. Het decor lijkt een onzinnige duistere wereld die als "echt" overkomt; een afschrikwekkend landschap waarin zelfs een boom kan bloeden. De cast is fantastisch en Johnny Depp maakt indruk met zijn speelse charisma en grandioze mimiek.

De tien best beoordeelde films van de jarige Johnny Depp (60)

Reboot van klassieke horrorfilm 'Sleepy Hollow' in de maak bij Paramount

Oscarwinnende horrorfilm 'Sleepy Hollow' van Tim Burton vanavond op Spike

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'Lord of The Rings' en 'The Dark Knight'

El Laberinto del Fauno

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977

Bound by Honor
Misdaad / Drama, 1993
kleine stadsteampunkpolitie-detectivenew york stateskeptic autumn19e eeuwheadless horseman