• 9.375.010 stemmen

Met onder meer: Johnny Depp, Christina Ricci en Miranda Richardson

Releasedatum: 6 april 2000

Plot Sleepy Hollow

"Heads will roll."

Het jaar is 1799 en we maken kennis met het buitenbeentje Ichabod Crane (Johnny Depp). Hij kijkt volop uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren. De 'moderne' middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter Burgomaster (Christopher Lee). Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat vooral door ingeweken Nederlanders bevolkt wordt, en de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Die laat zijn zwaard duchtig in het rond slingeren en heeft bij Cranes aankomst al drie mensen onthoofd. De vraag is nu of Crane's alternatieve aanpak het mysterie kan oplossen.

Ichabod Crane

Notary Hardenbrook

Hessian Horseman

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Valt soms behoorlijk tegen hoor.

avatar van Materny

Materny

emmatjj schreef:

ik denk dat ik hem nie ga kijken want de meeste vervolgen op films zijn minder goed

Nou, da's een beetje té preventief geoordeeld hé.

avatar van Siemen

Siemen

Geweldige film die een beklemmende, goede sfeer neerzet. 4*

avatar van Wouter

emmatjj schreef:

Ik vind sleepy hollow een heelle leuke film ik hoorde laatst dat er een vervolg op is iets van zijn achterkleinzoon dat hij weer terug keert naar sleepy hollow ( niet met johnny deo enzo )

Volgens mij is hier geen vervolg op.

avatar van emmatjj

emmatjj

Wouter schreef:

Volgens mij is hier geen vervolg op.

Ja er is hier wel een vervolg op alleen deze is gewoon in deze tijd gefilmd, die gaat over de achterneef van igabot grane hij keert dan weer terug naar sleepy hollow ofzo iets

avatar van emmatjj

emmatjj

wat was de betekenis ookalweer van the evil eye jeweet wel die katrina soms tekende

avatar van Wouter

emmatjj schreef:

Die heeft niks met deze film te maken. Is geen vervolg.

avatar van swrene

swrene

goede film. spannend met verrassende wendingen. niet echt luguber of zo. goed uitgelegd en daardoor spannend. detective en horror in een

avatar van Friac

Friac

emmatjj schreef:

'The Evil Eye' diende ter bescherming van een geliefde (Crane of Katrina's vader, wist niet goed wie ze wou beschermen).

Na de eerste 45 minuten dacht ik: "wow, dit is één van de betere Burtonfilms die ik al gezien heb!" Echter deden sommige CGI-effecten (ik heb het écht niet voor opvallende CGI-effecten), de martial arts-achtige moves van de 'headless horseman' en het ietwat teleurstellende einde vond het heksenpersonage van de stiefmoeder een beetje flauwtjes, vond het ergens jammer dat de 'headless horseman' door een mens van vlees en bloed gecontroleerd werd. Bovendien waren enkele grapjes van haar er teveel aan, en verpestte het voor mij een beetje de sfeer me mijn mening ietwat bijstellen.

De sfeer in de film is, zoals we dat van Burton gewend zijn, sterk en donker en Burton wist me op sommige vlakken te verbazen (als horrorregisseur zou hij volgens mij erg talentvol kunnen zijn). De beelden zijn werkelijk prachtig, ik genoot vooral van de flashbacks van Crane (die me spontaan deden terugdenken aan de mooiste scènes uit Big Fish) die fantastisch in beeld gebracht waren. Het verhaal is bijzonder sfeervol en de acteerprestaties waren prima.

Het had voor mij een perfecte film geweest met wat minder CGI-gebruik, een flauw mopje minder en een einde dat meer naar mijn smaak was, maar Sleepy Hollow is een topfilm en een aanrader voor zij die zin hebben in een heerlijk grimmig horrorsprookje.

Mijn oordeel: 4*

P.S.: Prachtig ook hoe Burton telkens weer de akeligste kantjes in Cristopher Walken naar buiten weet te brengen

avatar van 606

wat een supere duister film.

minpunt is dat het soms zo ingewikkeld was.

maar rollende hoofden maakt het goed.

acteurs waren super oa depp en walken en ricci.

avatar van seth gecko

seth gecko

blijft toch 1 van mijn favoriete Burtonfilms en zowiezo zowat mijn favoriete horrorfilms van de laatste jaren.

Walker (scenarist van se7en) neemt het bekende kortverhaal van Washington Irving dat op amerikaanse lagere scholen verteld wordt met halloween als basis en brouwt daar een r rated gruwelsprookje van.

mix dat met Burton's fantasierijke regie en het talent van Johny Depp en Danny Elfman en je krijgt een pareltje.

Depp schittert als Ichabod... het feit dat zijn personage eigenlijk stiekem een angsthaas is die zichzelf moet overstijgen maakt het een erg likeable personage.

Depp's vertolking is quasi perfect en de rest van de stevige cast (wednesday is groot geworden!!) zorgt dat er stevig geacteerd wordt en dat Walkers zwaarwichtige dialogen perfect ipv pompeus overkomen.

ik geef de film 4 sterren vanwege zijn originaliteit.

gruwelsprookjes voor volwassenen die je een spooklegende brengen,zo solide geschreven en geacteerd rechtvaardigt nu eenmaal die score.

de 4.5 komt voort uit de Burton/Elfmantouch.

Burton's visuele stijl en Elfman's sinistere muziek maken de film onweerstaanbaar eng en zorgen voor een unieke audiovisuele feel.

dit wordt een klassieker voor vele 31 oktobers to come.

een film die over 60 jaar nog wordt bekeken

avatar van NKyou

NKyou

Enigzins curieuze film die vooral door Depps spel, naar mijn mening, tot een bovengemiddelde en leuke film werd verheven. 3,5*

avatar van film_kaza

film_kaza

Snap eigenlijk totaal niet waarom ik hem eerst 4,5 sterren gaf. Verhaal is wel een leuk sprookje maar niet een geweldige topper van 4 sterren of meer, ik had hem overschat.

3,5

avatar van Skrean

Skrean

Burton´s visie op de headless horseman is perfect.

Samenwerking tussen depp en burton kan uiteraard niet foutgaan.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Ik vind Tim Burton's films vaak niet meer dan redelijk. Nu dus ook. Het is allemaal wel mooi, maar de verhalen vervelen mij. Vind dit ook zo'n inhoudloze horrorfilm.

avatar van Flipman

Flipman

Horrorfilms hèbben meestal niet zoveel inhoud. Overigens heeft het verhaal van de film meer inhoud dan het korte verhaal waarop het is gebaseerd. Dat ging simpelweg over een leraar met een grote neus en flaporen genaamd Ichabod Crane, niet zo'n aantrekkelijk geval, dus. Hij kreeg alleen tegenstand van de jaloerse Brom, net als in de film. Op een gegeven moment, na het verhaal van The Headless Horseman te hebben gehoord, verdween hij. Zou hij ergens anders naar toe getrokken zijn en daar een gelukkig gezin hebben gesticht? Of is hij gepakt door The Headless Horseman...?

Dan vind ik het niet erg dat het verhaal voor deze film volledig hebben aangepast .

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Heb met veel plezier naar Sleepy Hollow gekeken!

Verhaal was leuk en ik hou wel van sprookje/fantasy.

personages vond ik ook leuk, en de sfeer zit ook helemaal goed.

Ik zat te twijfelen tussen 4 en 4,5 maar door het uitstekende acteerwerk van Depp kom ik toch op 4,5*

avatar van Poison

Poison

Prachtige film vond ik, door de duistere sfeer

Uiteraard door de prestatie van Johnny Depp.

4,5

avatar van Lientjuh

Lientjuh

prachtige film en een goede depp!

avatar van sangha

sangha

geweldige film, dit is de eerste film die ik gezien heb waarbij ik misselijk werd haha . johnny depp acteert weer ontzettend goed en het verhaal is ook heel sterk.

avatar van Myrthe94

Myrthe94

Ik hou van die film. Johnny Depp speelt erin Neejoh..

nee ik vind het een hele leuke spannende film, en de acteerprestatie's van Depp zijn weer top

film_kaza schreef:

als je acteur bent dan moet je wel goed kunnen acteren

Ze kunnen het niet altijd, bijv in van die soaps zitten er heel vaak wel een paar tussen die het niet kunnen. Maar ja, het gaat nu om films

avatar van LesterE

LesterE

dikke 4, leuk verhaal en natuurlijk weer super geacteerd door depp, maar dat kan je ook wel van hem verwachten, sommige dingen zagen er wel wat fake uit, maar dat maakte de film niet minder

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Leuke film, maar soms gebeurt er iets te weinig. Er had iets meer "horror"-gehalte ingemogen, vond ik. Een beeldmooie Ricci, trouwens.

Een 3, alles bij elkaar genomen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Aangename verrassing. Sleepy Hollow is echt genieten: de sprookjesachtige sfeer en de bovenaardse gestileerdheid maken dit een heerlijke film. De horror-cliches vliegen je werkelijk om de oren, die overigens toch al zwaar belast worden door overbombastische strijkorkesten. Door gebruik te maken van contrasten gebeuren er regelmatig verrassende dingen. Dat alles baadt dan ook nog in een meeslepende beeldenpracht (bijvoorbeeld wanneer de headless horseman dat gezin uitmoord). Topamusement. 4*

avatar van prometida

prometida

So, you are the headless horseman huh?

Yes

Cool

Verschrikkelijk..

Het einde is echt super ranzig, maar wel lekker donker, wat je van Burton kan verwachten dus gewoon. Johnny en Christina spelen goed.

Een beetje goor af en toe, maar Sleepy Hollow is in feite de eerste van de thrillers die me nog te wachten staat.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

soom

Wat is er...? Zeg ik iets raars..?

avatar van prodeje

prodeje

Je zegt wel hele aparte dingen ja.

soom

Wat zeg ik dan voor aparte dingen? Zo vreemd is het toch niet...