- Home
Met onder meer: Johnny Depp, Christina Ricci en Miranda Richardson
Releasedatum: 6 april 2000
Plot Sleepy Hollow
"Heads will roll."
Het jaar is 1799 en we maken kennis met het buitenbeentje Ichabod Crane (Johnny Depp). Hij kijkt volop uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren. De 'moderne' middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter Burgomaster (Christopher Lee). Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat vooral door ingeweken Nederlanders bevolkt wordt, en de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Die laat zijn zwaard duchtig in het rond slingeren en heeft bij Cranes aankomst al drie mensen onthoofd. De vraag is nu of Crane's alternatieve aanpak het mysterie kan oplossen.
Ichabod Crane
Dr. Lancaster
Notary Hardenbrook
Hessian Horseman
Jordy
De film is echt ongelofelijk mooi gefilmd, de plaatjes van de omgeving van Sleepy Hollow zien er prachtig uit. De film is typisch Tim Burton, erg duister, erg apart, en met een erg apart humoristisch tintje. Johnny Depp speelt een perfecte rol, maar ook Ricci speelt erg leuk, net als de rest van de cast. Je moet niet verwachten dat het een erg enge film is, het is meer een sprookje. Maar dan wel een sprookje met veel spanning, humor en actie. Ik geef Sleepy Hollow vier sterren.
Ondanks het iets mindere verhaal was dit toch een erg mooie film. Prachtig gefilmd deze film had een erg mooi duister sfeertje), erg goeie cast (Depp begint voor mij steeds beter te worden) en prachtige landschappen. 3,5*
The One Ring
Aardige film die het vooral van Depp en de sfeer moet hebben. Persoonlijk vond ik de ontknoping niks bijzonders en vrij onorigineel. Daarbij wordt de film dan totaal belachelijk, met die irritant overacterende heks (ik ergerde me daarvoor al aan diens zuster). Wel leuk om eens gezien te hebben, maar net als de meeste Burtons gewoon een tegenvaller.
Rianneke_Dan
Heb met veel plezier naar Sleepy Hollow gekeken!
Verhaal was leuk en ik hou wel van sprookje/fantasy.
personages vond ik ook leuk, en de sfeer zit ook helemaal goed.
Ik zat te twijfelen tussen 4 en 4,5 maar door het uitstekende acteerwerk van Depp kom ik toch op 4,5*
eRCee
- 1978 stemmen
Aangename verrassing. Sleepy Hollow is echt genieten: de sprookjesachtige sfeer en de bovenaardse gestileerdheid maken dit een heerlijke film. De horror-cliches vliegen je werkelijk om de oren, die overigens toch al zwaar belast worden door overbombastische strijkorkesten. Door gebruik te maken van contrasten gebeuren er regelmatig verrassende dingen. Dat alles baadt dan ook nog in een meeslepende beeldenpracht (bijvoorbeeld wanneer de headless horseman dat gezin uitmoord). Topamusement. 4*
otherfool
Zag deze destijds in de bios, waarschijnlijk nog niet geheel bekend met Burton's stijltje. Vond er toen niet zo veel aan (2,5*), binnenkort toch maar weer eens herkijken, want ik ben toch een klein beetje fan van de man geworden.
jordybeukeboom
Een film die er fantastisch mooi uitziet. De sfeer vind ik aardig, het verhaal mager en matig. Het verhaal komt op mij te verwarrend over. Uiteraard wordt uiteindelijk alles duidelijk, maar teveel onduidelijk vind een kijker nooit leuk. Daarbij vind ik het enigszins funest voor deze film dat ik hem niet altijd even spannend vind. Hij heeft zijn spannende momenten, maar tijdens andere scenes denk ik weer 't zal wel, mij doet t niks'.
Er werden ook iets teveel (heel) platte karakters in de film gebracht, ook dat kwam de duidelijkheid niet ten goede. Depp acteert goed, maar trekt mij af en toe wel iets te uitgestreken gezichten. Deze film moest deels ook humoristisch overkomen, en soms lukt dat goed, maar soms vind ik het iets te veel van het goede. 'Lieve' rol voor Ricci
Al met al net niet, maar toch boeiend en voldoende
Vroeger al een keer gezien, maar vond het toen niks.
Met bijgestelde verwachtingen (het is namelijk geen horror) deze nog maar een keertje opnieuw gezien en dan bevalt het allemaal net iets beter.
Mooie sets af en toe, maar vooral de "sci-fi" prulletjes van Depp zijn de moeite. Iets wat Burton veel meer zou moeten doen (eens een keer wat maken ala Cité Des Enfants Perdus).
Verder is dit vooral een wat lugubere legende die op een sprookjesachtige manier verteld wordt. Afgehakte hoofden of niet, het blijft allemaal uberclean.
Dit mij trouwens een beetje denken aan Vidocq dit, hoewel ik dat duidelijk de betere film vindt.
3*, toch nog best vermaakt, met af en toe mooie dingen. Toch val ik niet helemaal voor Burton fantasy.
Captain Pervert
Prachtige film, perfecte sfeer. Alles klopt. 4 sterren.
Ik snapte alleen bepaalde scènes uit Cranes verleden niet zo. Zoals met die sarcofaag. Bovendien heeft dat hele verhaal uit het verleden nergens iets mee te maken, dus waarom dat erbij wordt gesleept weet ik niet. Vond ook het rolletje van Christopher Lee erg klein.
Zeer sfeervolle en onderhoudende horror met Depp. Burton geeft ook deze film een origineel en bijzonder tintje. Geen meesterwerk maar wel vermakelijk. Goed.
Halcyon
Twee zaken verprutsen het eigenlijk: Danny Elfman met zijn overschatte, smakeloze muziek en het teveel aan narratief. Films waarin in de laatste tien minuten de hele plot met handen en voeten wordt uitgelegd zijn nu eenmaal niet m'n ding.
Verder een aardige verfilming van een tot de verbeelding sprekende legende. Burton slaagt erin de juiste sfeer te scheppen door middel van passende decors en camerawerk. Ik moest soms wel eens aan een Bava denken, maar dan zonder het mooie kleurgebruik; Sleepy Hollow is toch vooral een film die teert op de kracht van grijstinten.
Moorden waren verrassend bot, FX vrij goed en sommige fantasy-elementen leuk uitgewerkt. Niet te braaf volgens mij, maar wel toegankelijk genoeg zodat je deze film makkelijk kan kijken met mensen die niet zo voor horror te vinden zijn. Het sprookjesgedeelte primeert dan ook en Johnny Depp doet het altijd goed bij de massa.
Montorsi
Dan zit je vroeg op de avond, halverwege Finding Neverland op je horloge te kijken hoelang dit nog gaat duren, in de wetenschap dat later op de avond een Burton-film op de buis komt, eentje die je nog niet eerder zag. En wat een contrast met Finding Neverland, waar er echt geen eind aan kwam, vloog Sleepy Hollow voorbij.
Toegegeven, het verhaal van Sleepy Hollow is niet de meest spectaculaire ooit. Vanaf minuut één staat echter de handtekening van Burton door de hele film heen gegrafeerd in elk shot. Het is smullen vanaf minuut één, wat een stijl en wat een sfeer.
Depp is, ook weer in tegenstelling tot Finding Neverland, lekker op dreef, al was het soms wat tegen het overdreven aan. Geen dragende rol, zoals als in de piratentrilogie, maar wel een bijzonder sterke.
tukkerstein
Verhaal stelt niet veel voor en de ontknoping stelt wat teleur, maar qua sfeer is dit samen met Edward Scissorhand veruit de beste film van Tim Burton, De hand van Burton heeft in elk shot invloed, zo blijkt wel uit de sprookjesachtige, donkere sfeer. Daarnaast zijn sommige scènes erg spannend en zijn de effecten prima.
Dikke 3,5*
Vascago
Heerlijk sfeervolle film van Burton en Depp. Wat zijn die 2 toch een geniaal stel samen. Ik houd zeer van dit soort horror/sprookjes en het feit dat het zich allemaal afspeelt in een door Nederlanders gesticht dorpje gaf het nog een leuk extra tintje. Depp is zoals altijd fantastisch en ook de anderen (zelfs Ricci) acteren goed. De moorden zijn mooi in beeld gebracht. Ik heb me helemaal laten opzuigen door de sfeer en heb nog minstens een uur in een roes op de bank gezeten. Kon zelfs mijn biertje niet meer door de keel krijgen. Geweldig.
®Tc
Burton, Depp en Elfman op hun best !
Tim Burton bewijst hier een natuurtalent te zijn. Schitterende setting en decors met een perfecte donkere en akelige sfeer. Het zuigt je in de film en zijn mysterie. De soundtrack kon haast niet beter, wat een held is Danny Elfman toch.
Johnny Depp acteert zeer goed met bij sommige scènes het juiste vleugje humor er aan toegevoegd. De bijrollen zijn van iets mindere kwaliteit maar toch nog degenlijk.
****
jorisr
Johnny Depp en Tim Burton: geweldig koppel.
te zien in veel films en ook weer in deze,
Sleepy Hollow is echt een goede film en hij blijft tot op de laatste minuten spannend. zeker een aanrader voor mensen die van Johnny Depp en horror/thriller houden!
Sterke en erg sfeervolle film van Tim Burton die toch echt bijzonder getalenteerd is als regisseur. Wat creeert hij een sublieme sfeer in Sleepy Hollow zeg! Alles is duister, grauw en vol detail. De hoofdloze ruiter, super!
De film bevat een goede mix van fantasy, horror en (zwarte) humor. Zeker het laatste uur is erg boeiend en sterk. Zeker als je steeds meer komt te weten. Ook het acteerwerk is van hoog niveau met vooral een uitstekende Johnny Depp. Prima acteur, altijd weer.
De enige die ik slecht gecast vond was de heks op het einde die de ruiter controleerde. Ze was irritant en had wel wat enger en grauwer gemogen.
Tel al deze positieve punten op en doe daar een prima soundtrack en mooie settings bij en je hebt een bovengemiddeld goede film.
einned13
Ik vind het een goeie film,goed verhaal.één nadeel hij was niet echt eng,maar dat maak niet uit,ik heb mijn eigen smaak.
Vinokourov
Wat een visueel spektakel heeft Tim Burton van deze lekkere lugubere legende gemaakt
. Wederom een voltreffer ja hoor ja
Arnie
Het zijn toch aparte films die Burton maakt. De prachtig vormgegeven fantasy druipt ervan af, dat is zijn grote verdienste, maar ik vind het vooral bijzonder hoe hij zulke in wezen gruwelijke scenes erin weet te verwerken.
Niet dat afhakken van die hoofden zelf, dat ziet er nog niet eens zo luguber uit idd, maar wel de suggestie dat we na zijn vader en moeder, ook bijna getuige zijn dat zo'n klein jochie te grazen wordt genomen. Het genre 'fantasy' heeft daar een wat wrange smaak.
Verder is het een aardige film, maar het visuele blijft bij Burton iets teveel de boventoon voeren, ten koste van de inhoud wat mij betreft. Het verhaal is soms erg oppervlakkig en kort door de bocht, die romance komt uit het niets en het einde is vrij absurd. Aardige film, maar het mocht wat meer zijn.
huVILEub
Leuke film. Visueel erg mooi: decor, kostuums etc. Dat geeft een mooie sfeer. De special effects zijn wat verouderd, maar daar stoorde ik me niet erg aan. Ook goed geacteerd, mooi camerawerk en een leuk verhaal. Het is geen geniale film, maar Tim Burton zet toch weer een mooie werk neer,
TMP
Depp voor de zoveelste keer in dit soort rol. Normaal stoor ik mij er niet zo aan, maar vind hem in deze film niet geweldig. De hele film vond ik totaal niks. Mager verhaaltje en het geheel ziet er nogal nep en slecht uit. Aardige cast, maar de film was helemaal niks.
Insignificance
Burton's pracht en praal valt niet te negeren (Elfman's score trouwens ook niet, die blijft maar hinderlijk bulderen), maar in combinatie met een whodunnit wordt het uiteindelijk -letterlijk- een wat moeizaam verhaal. Sets en aankleding uiteraard prachtig, Depp heeft ook een lollig rolletje als de schichtige Ichabod (leuk, dat gereedschap) en de ruiter slingert met en zonder kop het nodige gevaar in de film.
Met een soort luchtige horror als gevolg. Ik kon althans wel glimlachen om de manier waarop Philipse zijn hoofd verliest. Het mysterie en de zoektocht naar de dader is daarentegen minder vloeiend, waardoor de fun er wat uitsijpelt. De gekunstelde opheldering in het slot werkt dan ook vooral als zwaktebod. Zeker mooi, maar na verloop van tijd niet meer zo enerverend.
Denzz
Sleepy Hollow, een film van Tim Burton, geproduceerd door de regisseur van o. a. 'The Godfather' en zeker één van de beste horrorfilms ooit gemaakt.
Allereerst de sfeer. Je merkt zeker dat de film een Burton is, het sfeertje dat hij met deze film neerzet is typerend voor zijn films. Burton weet ook een film te maken waar verschillende genres in verwerkt zijn: je hebt horror, humor, dramatiek en (natuurlijk) fantasy.
De film bevat ook een topcast met als hoofdrolspeler Depp. Hij speelt zijn rol met veel charmes en humor. Hij is ook één van de redenen dat deze film zo goed is.
Ook de mooie locaties tillen de film naar een hoger niveau. Er zijn ook prachtige decors en accessoires in de film, alles is echt geweldig gemaakt!
Het scenario is vlot geschreven. De film heeft genoeg tempo en verveelt op geen enkel moment. De onverwachte wending op het einde van de film viel ook in de smaak.
2 scènes van de film gaan me zeker bijblijven:
1). de scène waarin het kindje de kaarsjes aansteekt en de Ruiter het huis binnenvalt en iedereen vermoordt
2). de flasbacks van Crane en het moment dat hij z'n moeder dood ziet
Een echt meesterwerk van Burton, een film die me nog lang gaat bijblijven.
Aangeraden aan alle liefhebbers van fantasy-films!!!
dave
Sfeervol sprookje van de meesterlijke cineast Burton. Elke scène is bijzonder fraai in beeld gebracht en getuigt van een enorme virtuositeit. Deze 'Whodunit' kent na verloop van tijd echter een fatale inzakking, alle lof voor het fantastische eerste uur ten spijt. Het feit dat de zaken nooit echt spannend of eng worden heeft hier wellicht een aandeel in. Vooral het.. aparte acteerwerk van Depp staat dit dikwijls in de weg. De boel dreigt zodoende af en toe zelfs in een misplaatste komedie te vervallen.
Geslaagde effecten, de sombere setting en de typische muziek van Elfman leveren een ontegensprekelijke meerwaarde.
3,50 (3,75)
ibendb
Zéér leuke film met een grote dosis humor.
Burtin weet een grimmig, duister sfeertje te creëren. De kills van de Headless Horseman zijn mooi voor die tijd. Wel zag je dat het CGI was, maar dat kan door de beugel.
Minotaures
''Watch your head.''
Nou ben ik geen ware fan van Burton's werk. Ik moet wel zeggen dat dit een goed geslaagde horror is.
Het is gefilmd in een donkere, lugubere sfeer. Een juiste aanpak om een horror te maken. Daarnaast is het leuk dat het eind 18de eeuw is gefilm. De setting ziet er prima uit, duister, apart en onaangenaam, dat Sleepy Hollow. Ik vond het echt een perfecte sfeer en setting, van mij mogen er meer van zulke komen (niet te veel, anders is deze niet meer speciaal). Daarnaast is de nodige, zwarte humor ook aanwezig en goed op z'n moment. Erg creatief en goede timing.
Het verhaal is weer apart, wel horror-waardig maar niet zozeer eng. Je kan zeggen dat het meer richting een nare fantasy-sprookje gaat. Met hier en daar wel van die spannende momenten. Ook gaat het hier om een mysterieuze samenzwering en speelt gierigheid en wraak een grote rol.
De personages waren ook interessant en mysterieus. Ieder met zijn/haar vreemde vertoning en gedrag. Vooral wanneer Ichabod meer aanwijzingen vind, worden de belangrijke dorpsbewoners steeds zenuwachtig en handelen paniekerig. Depp heeft een goede rol neergezet, een interessante agent die op zijn eigen vreemde, maar moderne handelingen 'crime scenes' onderzoekt. Met Ricci ben ik niet zo bekend, maar ze speelt ook uitstekend. Naast dat ziet ze er behoorlijk mooi uit in zo'n jurk. En dan Richardson, net een geest zo wit dat ze is. Maar voor een 41-jarige, zag ze er nog mooi uit. Zo heb je meer personages, waaronder een hulpje (de jonge Masbath) en iemand met een macho-houding (Van Dien)... En dan natuurlijk een hele toffe horror-icoon: de Hoofdloze Hessische Ruiter.
Het 1ste deel van de film vond ik nog wel goed en mysterieus. Dat was toen Ichabod kennis met Sleepy Hollow en de Ruiter's legende maakte. Het 2de is wanneer Ichabod aanwijzingen vond en er meer verdachten aan bod kwamen en het zo duidelijker en duidelijker werd. Dan wordt het een stukje minder boeiend dan eerst. Het mocht van mij nog een half uur langer duren, zo goed dat het is. Het heeft voldoende twists en onvoorspelbare momenten en uitkomsten, dus het is zeker geen voorspelbare film. Maar dat het nou uiteindelijk aan Ricci's stiefmoeder lag vond ik vrij verrassend en toch een beetje jammer. Dat dus de Ruiter op haar commando ontwaakte en zo - om verschillende reden - bepaalde personen onthoofde. En dat Richardson zelf een aantal mensen heeft vermoord omdat ze haar plan verknoeiden of een lichaam nodig had.
Toch ben ik vrij content met het einde, wanneer alle losse stukjes bij elkaar werden gepuzzeld. Duidelijk en opgelost.
Een sterke horror met een prima sfeer, mooie beelden van het bos, New York en Sleepy Hollow. Het is één en al spannend wanneer de Ruiter op beeld komt en zijn slachtoffers maakt. De film bevat uitstekende effecten en een creepy soundtrack. Een uitstekende horror in combinatie met een sprookjesachtige setting.
Jessen0wnt
Burton is een regisseur waar ik altijd naar uit kijk, hoewel het eigenlijk vrij saai is, al dat geDepp, blijft het toch interessant. Erg tegenstrijdig dit, in ieder geval: lekker op dreef, altijd fijn om donkere sprookjes te aanschouwen. De film moet het daarom ook echt van het verhaal hebben, visueel ziet het er ook prachtig uit en door de interactie met de muziek is het een lekker volop, take it all, filmpje. Heerlijk overdreven wordt er gespeeld en gedaan, waardoor je als kijker niet meer dan kan genieten. Toch niet Depps beste rol, weinig karakter had het naar mijn idee, dacht dat de film ook meer in zijn geschiedenis zou gaan, in verband met de nachtmerries, maar verder dan één antwoord ging het niet, lichte teleurstelling. Al met al aardig vermaakt, zeker niet Burton's beste werk, maar wel een dikke voldoende. 3,5 ster
Fran
- 1953 berichten
Dit is echt een zeer goede film om lekker te griezelen met een groep mensen. Wat een geweldig sterke donkere en mysterieuze sfeer.

De tien best beoordeelde films van de jarige Johnny Depp (60)

Reboot van klassieke horrorfilm 'Sleepy Hollow' in de maak bij Paramount

Oscarwinnende horrorfilm 'Sleepy Hollow' van Tim Burton vanavond op Spike

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'Lord of The Rings' en 'The Dark Knight'

El Laberinto del Fauno

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977

Bound by Honor
Drama / Misdaad, 1993
kleine stadsteampunkpolitie-detectivenew york stateskeptic autumn19e eeuwheadless horseman