Sleepy Hollow (1999)
Releasedatum: 6 april 2000
Bekijk via SkyShowtime
Plot Sleepy Hollow
"Heads will roll."
Het jaar is 1799 en we maken kennis met het buitenbeentje Ichabod Crane (Johnny Depp). Hij kijkt volop uit naar de nieuwe eeuw en probeert zijn werk als New Yorks agent objectief en wetenschappelijk uit te voeren. De 'moderne' middelen die hij gebruikt, vallen echter niet in goede aarde bij de rechter Burgomaster (Christopher Lee). Om van hem verlost te zijn, stuurt hij Crane naar Sleepy Hollow, een vreemd stadje dat vooral door ingeweken Nederlanders bevolkt wordt, en de laatste tijd geplaagd wordt door een schijnbaar onoverwinbare ruiter zonder hoofd. Die laat zijn zwaard duchtig in het rond slingeren en heeft bij Cranes aankomst al drie mensen onthoofd. De vraag is nu of Crane's alternatieve aanpak het mysterie kan oplossen.
Ichabod Crane
Bürgermeister Phillipse
Dr. Lancaster
Notary Hardenbrook
Hessian Horseman
Zeer sfeervolle en onderhoudende horror met Depp. Burton geeft ook deze film een origineel en bijzonder tintje. Geen meesterwerk maar wel vermakelijk. Goed.
Rianneke_Dan
Eindelijk weer eens herzien, en ik moet zeggen dat ik er nu nog meer van genoten heb dan de eerste keer dat ik Sleepy Hollow zag. Komt misschien ook doordat ik in de loop van tijd Tim Burton erg ben gaan waarderen. Hij is toch zeker wel mijn favoriete regisseur, omdat hij iets kan wat vele niet kunnen, en dat is sfeer creëren!
Zoals ook in Sleepy Hollow, gelijk in het begin word je meegetrokken in de sfeer, het verhaal en het personage Ichabod Crane. Die op een geweldige manier word neergezet door Johnny Depp! Zijn uitdrukking en manier van doen zijn echt van grote waarde in deze film. Toch ook leuk dat Burton altijd wel humor toevoegt in zijn films, ik bedoel Depp's manier van paardrijden zijn toch wel goed voor de lachspieren.
Maar goed even verder over de film. Verhaal zit lekker in elkaar, 'the headless horseman' zag er goed scary uit, vooral met gezicht en er is ook niks aan te merken op het acteerwerk van de andere acteurs. Zoals gewoonlijk steelt Depp de show, maar dat doet ie naar mijn mening bij al zijn films. Muziek is ook weer goed verzorgt door Danny Elfman, die kan ook eigenlijk niet ontbreken bij een Burton film.
Ik vind Sleepy Hollow niet de beste Burton, maar wel een geweldige film, en komt na deze herziening zeker in mijn top 10.
SannekePanneke
geweldig! de sfeer die Tim Burton elke keer weer neerzet is echt geweldig! ik ben echt fan van de trio Tim Burton, Johnny Depp en Danny Elfman.
Een kunstenaar is pas goed als zijn creaties eruit pikt. Burton is zeker zo'n kunstenaar! Als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar de oudste van het dorp (of wat het precies ook alweer waren) zie je dat ze gebaseerd zijn op stripfiguren en zo zit de hele film vol met dat soort dingetjes. echt heel goed gewoon.
DroBje!
Zeer sfeervolle film! ik hou enorm van films in die periode.
Glansrol voor Johnny Depp en de muziek is ook super.
Was erg benieuwd naar de andere films van Burton naast Batman.
Ik moet zeggen na deze ben ik nog nieuwsgieriger
Één ding vond ik wel jammer aan de film,
De wisselvalligheid van de Ichabod vind ik te overdreven.
Wat het wel weer heel knap maakt van Depp
Halcyon
Twee zaken verprutsen het eigenlijk: Danny Elfman met zijn overschatte, smakeloze muziek en het teveel aan narratief. Films waarin in de laatste tien minuten de hele plot met handen en voeten wordt uitgelegd zijn nu eenmaal niet m'n ding.
Verder een aardige verfilming van een tot de verbeelding sprekende legende. Burton slaagt erin de juiste sfeer te scheppen door middel van passende decors en camerawerk. Ik moest soms wel eens aan een Bava denken, maar dan zonder het mooie kleurgebruik; Sleepy Hollow is toch vooral een film die teert op de kracht van grijstinten.
Moorden waren verrassend bot, FX vrij goed en sommige fantasy-elementen leuk uitgewerkt. Niet te braaf volgens mij, maar wel toegankelijk genoeg zodat je deze film makkelijk kan kijken met mensen die niet zo voor horror te vinden zijn. Het sprookjesgedeelte primeert dan ook en Johnny Depp doet het altijd goed bij de massa.
Bas1991
super leuke sweervolle film,
vooral het uiterlijk van de film vind ikzelf supermooi,
toen ik het begin van de film zag, wist ik al meteen
dat ik hem af ging kijken!
5*!
wibro
Schitterend vormgegeven horrorsprookje van Tim Burton. Johnny Depp in een van zijn beste rollen. Ook Christina Ricci - wat een schatje trouwens - vond ik zeer goed gecast voor de rol van het mysterieuze meisje Katrina van Tassel. Wel geinig trouwens die Hollandse namen.
De sfeer in deze film nog extra vormgegeven door de uitstekend bij deze film passende score vond ik geweldig. Visueel was deze film een lust voor het oog en ook de horror in deze film vond ik zeer geslaagd.
Ik heb mij uitstekend vermaakt met deze film; de tijd vloog gewoon voorbij. Na "Big Fish" vind ik dit de beste film van Tim Burton.
Montorsi
Dan zit je vroeg op de avond, halverwege Finding Neverland op je horloge te kijken hoelang dit nog gaat duren, in de wetenschap dat later op de avond een Burton-film op de buis komt, eentje die je nog niet eerder zag. En wat een contrast met Finding Neverland, waar er echt geen eind aan kwam, vloog Sleepy Hollow voorbij.
Toegegeven, het verhaal van Sleepy Hollow is niet de meest spectaculaire ooit. Vanaf minuut één staat echter de handtekening van Burton door de hele film heen gegrafeerd in elk shot. Het is smullen vanaf minuut één, wat een stijl en wat een sfeer.
Depp is, ook weer in tegenstelling tot Finding Neverland, lekker op dreef, al was het soms wat tegen het overdreven aan. Geen dragende rol, zoals als in de piratentrilogie, maar wel een bijzonder sterke.
Madara_
Kan iemand mij vertellen wat er zo 'geweldig' aan deze film is? Zelf heb ik dit namelijk nog niet ondervonden, ik zag dit als een B film, het einde was mooi maar voor de rest....
2.5
the new guy
nou, vond het tegenvallen. Wel onderhoudend maar toch zeker niets speciaals. Het lijkt alsof Burton niet weet wat hij met het verhaal wil. De special effects zijn zeer cartoonesk terwijl de sfeer van de film van een volwassen horror-mysterie lijkt te zijn. Uiteraard erg goed acteerwerk van Depp maar wederom lijkt Depp een uiterst intelligente detective te zijn maar dan komen die rare hulpstukken van dr. Snuggles tevoorschijn. Rare mix van genres die zeker vermaken maar niet overtuigen.
ulysses
Tim Burton + Johnny Depp is een succesvolle combinatie, de films tonen de veelzijdigheid van Depp aan, en ook in deze film zet hij weer een bijzonder eigenzinnige karakter neer.
dammit
was gisteravond nog op tv vond het een goeie film maar waarom het
horror heet klopt bijna niet , ik ben maar 1 keer geschrokken in de film. maar het daarom ook een goeie thriller/fantsy.
de film heeft een goeie sfeer echt zo'n ouderwets dorpje met zo 'n mistbank erom en dan de ruiter erbij maakt het echt zo'n 18 eeuwse "horror"
daarom geef ik deze film een 4.0
maerk
En weer een sterke samenwerking tussen Burton en Depp.
De sfeer die Burton de film heeft meegegeven is heerlijk. Sleepy Hollow straalt het duistere, creepy sfeertje helemaal uit. De hele cinematografie is fantastisch. Montage, belichting, CGI en natuurlijk het camerawerk zijn zeer goed. Het camerawerk is fantastisch. Heel mooie camerastandpunten en bewegingen die er prachtig uitzien. Vooral het volgen van de paarden met de camera op een hoge snelheid is prachtig. Er stond eens in de Veronica-gids: "Elk shot in Sleepy Hollow is er een om in te lijsten". Hier ben ik het volledig mee eens. Depp als de wat bange agent is ook een genot om naar te kijken. Hij speelt zoals altijd weer erg goed. De rest van de cast is ook erg aangenaam. Het mooiste personage van de film was toch wel The Headless Horseman. Met en zonder hoofd fantastisch gespeeld door Walkman.
Opzich geen minpunt aan de film zelf, maar het is geen enge film. Maar toch wordt overal horror aangegeven bij de film. Dus als je een erg enge film wil zien moet je eigenlijk niet bij Sleepy Hollow zijn. Wil je een bijzondere en sfeervolle fantasyfilm zien, dan zit je hier helemaal goed.
m1701
Erg goeie en mooie film!
Maar vond het zeker geen horror. Wel fantasy!
De films van Tim Burton blijven ook goed. Aan de film kan je precies zien dat het van Burton is.
Johnny Depp ook zeer goed! Geweldig die gezichten die hij maakt!
Super film!
tukkerstein
Verhaal stelt niet veel voor en de ontknoping stelt wat teleur, maar qua sfeer is dit samen met Edward Scissorhand veruit de beste film van Tim Burton, De hand van Burton heeft in elk shot invloed, zo blijkt wel uit de sprookjesachtige, donkere sfeer. Daarnaast zijn sommige scènes erg spannend en zijn de effecten prima.
Dikke 3,5*
damianodebeste
Zo goed vond ik het toch allemaal niet typisch Tim Burton ik vind hem niet echt geschikt om een horrorfilm te maken ik vond deze film dan ook meer een Fantasy. Wel weer leuk geacteerd door Johny Depp en goed gefilmd ik heb niks tegen Tim Burton maar ik vind dat beter is in het maken van Fantasy films en geen horror als iemand anders deze film had gerisseerd kon het nog een echte horror worden.
Het is ook geen hele slechte film maar ook niet heel goed ik hou het op een 2,5
Lad
Schitterende film, wat is die Burton toch een topregisseur zeg!
Deze film is héérlijk mysterieus en sprookjesachtig. Depp acteert, zoals altijd, weer op een hoog niveau en weet de spanning er goed in te houden. Het verhaal is prachtig en de sfeer lekker creepy.
Prachtige film, 4,5 sterren.
Vascago
Heerlijk sfeervolle film van Burton en Depp. Wat zijn die 2 toch een geniaal stel samen. Ik houd zeer van dit soort horror/sprookjes en het feit dat het zich allemaal afspeelt in een door Nederlanders gesticht dorpje gaf het nog een leuk extra tintje. Depp is zoals altijd fantastisch en ook de anderen (zelfs Ricci) acteren goed. De moorden zijn mooi in beeld gebracht. Ik heb me helemaal laten opzuigen door de sfeer en heb nog minstens een uur in een roes op de bank gezeten. Kon zelfs mijn biertje niet meer door de keel krijgen. Geweldig.
®Tc
Burton, Depp en Elfman op hun best !
Tim Burton bewijst hier een natuurtalent te zijn. Schitterende setting en decors met een perfecte donkere en akelige sfeer. Het zuigt je in de film en zijn mysterie. De soundtrack kon haast niet beter, wat een held is Danny Elfman toch.
Johnny Depp acteert zeer goed met bij sommige scènes het juiste vleugje humor er aan toegevoegd. De bijrollen zijn van iets mindere kwaliteit maar toch nog degenlijk.
****
Angrod_Pallanén
Aardige film.
Burton maakt ook van dit verhaal een plaatje door de overal grimmige setting af te wisselen met fantasierijke shots. Maar zelfs zijn magie, begeleid door een heerlijke score van Elfman en vervult met aardig acteerwerk verhullen niet dat het verhaal erg matig is. Het verhaal is natuurlijk bekend, maar het einde is veruit teleurstellend, vergezocht en vooral erg uit zijn plaats. Was niet erg kapot van deze film. Maar Burton en co verdienen op z'n minst toch een
2.5
wyatt earp
Wat was er teleurstellend aan het einde?
medansavamhel
Heerlijke grimmige sfeer. Het fantasy aspect vond ik persoonlijk iets minder. Van mij had de film wel iets serieuzer gemogen. Ik vind niet dat ze de juiste acteer hebben gekozen om de ruiter te spelen. Het komt veel te "wacky" over. Ook de animatie van de heks wanneer ze een tijdelijke transformatie begaat is te speels en bovendien slecht gedaan. Het zijn vrij kleine details, maar het weerhoudt mij er wel van een hogere score te geven.
jorisr
Johnny Depp en Tim Burton: geweldig koppel.
te zien in veel films en ook weer in deze,
Sleepy Hollow is echt een goede film en hij blijft tot op de laatste minuten spannend. zeker een aanrader voor mensen die van Johnny Depp en horror/thriller houden!
Kuck-x
In het voorbijgaan zag ik een tijdje terug enkele fragmenten bij de BBC. De sfeer sprak me aan, maar nu ik de film helemaal gezien kan ik slechts stellen dat dat dan ook het enige is. Was een bittere tegenvaller. Het eerste half uur vond ik Depp geen seconde overtuigend, met zijn toneelschoolmaniertjes - dan ben je mij al kwijt. Verder: more is less. Te veel herrie, teveel somber bos, teveel clichés (het beschermende boekje, dat bloesemdansje in de flashback: pfff...) en het trucje van de trucages ken je na drie lijken wel, dus schei maar uit.
film_kaza
Mwaa niet al te overtuigend.
In Sleepy Hollow laat Burton weer zien, wat voor sprookjesachtigheid hij kan creeëren. Maar het verhaal was een beetje "mystery"achtig. Steeds maar vaagheid over alles, en aan het einde snel alles kort maar krachtig uitleggen. De beelden, muziek, cast en somigge grappige stukken maakten het leuk. Maar waar waren al die flashbacks met die vrouw voor nodig? Het deed voor de rest niets in het verhaal.
3,0 - 3,5 *
ForeverYours
Het is een mooie film.. Maar om nou meteen te zeggen 'fantastisch' vind ik erg overdreven..
Zeker de beste film niet, maar fantasierijk.
& Daar heb ik toch een zwak voor.

De tien best beoordeelde films van de jarige Johnny Depp (60)

Reboot van klassieke horrorfilm 'Sleepy Hollow' in de maak bij Paramount

Oscarwinnende horrorfilm 'Sleepy Hollow' van Tim Burton vanavond op Spike

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'Lord of The Rings' en 'The Dark Knight'

El Laberinto del Fauno

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977

Bound by Honor
Drama / Misdaad, 1993
kleine stadsteampunkpolitie-detectivenew york stateskeptic autumn19e eeuwheadless horseman