Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
Davidus
Wat een fascinerende, beklemmende maar ook beangstigende film. Met name het tweede deel is zeer aangrijpend. Het zet je maar weer eens te denken hoe die onvoorwaardelijke loyaliteit aan 1 persoon mogelijk is, zodat elk rationeel denken afwezig blijft...
the Shining
geweldige en zeer realistische film, sommige scenes zijn me nog lang nagebleven.
Bruno Ganz is meesterlijk, te eng hoe echt hij de rol van Hitler weg zet.
4,5 ster van mij.
Ajacied16
Een prachtige film die de waanzin van Hilter en z'n ideeën goed weergeeft. Dit komt door Ganz die echt een perfecte rol neerzet, ongelofelijk realistisch en op sommige punten zelfs beangstigend. De sfeer die er hangt pas echt ontzettend goed bij het onderwerp en neemt je ook helemaal in de film op. Je moet de film alleen niet kijken met het idee dat je een echte oorlogsfilm kijkt, want dan kom je van de koude kermis thuis. Dat vooral dus niet doen en genieten van dit meesterwerk, 5*
Marvinleeaday
Absoluut een aanrader, prachtfilm met goed neergezette karakters. Alleen jammer, tsja waar let men al niet op, dat Traudl Junge in de film bruine ogen heeft, en in de aankondiging de "echte" Traudl blauwe. Details, details.
knusse stoel
Steengoed verhaal met realistische karakters waarbij Hitler echt als een soort duivel regeert.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Toen ik hoorde dat deze film gisteren op televisie zou komen nam ik mezelf direct voor deze film maar weer eens te bekijken en ondanks het feit dat ik me mateloos heb zitten ergeren aan die vervelende, schaamteloos (op vrolijke wijze) ingezette reclameblokken die we om het half uur te zien kregen, moet ik zeggen dat ik er totaal geen spijt van heb dat ik de hele avond naar deze film heb zitten kijken. Ik kijk persoonlijk liever een hele avond naar een film als deze om die vreselijke oorlog te herdenken dan dat ik verplicht twee minuten in een muisstille omgeving en in opperste concentratie me probeer voor te stellen wat er destijds allemaal gebeurd is, hoewel ik me ook zeker aan dat laatste gewaagd heb.
Der Untergang is een erg aangrijpende en indrukwekkende film die onvoorstelbaar realistisch oogt én klinkt. Hoewel ik me over het algemeen niet stoor aan Engelssprekende Duitsers in oorlogsfilms moet ik zeggen dat de Duitste taal die in deze film te horen is als erg prettig ervaren heb. Mede door de taal die in de film gehanteerd wordt is Hitler zelden zo goed neergezet als hier. Bruno Ganz is weergaloos in zijn rol als zelfingenomen leider van het derde rijk. De kale en troosteloze bunker zorgt er samen met een steeds paniekerigere Hitler voor dat dit een unieke film is met een geheel eigen sfeer, waardoor de film moeilijk te vergelijken valt met andere aangrijpende verhalen uit de tweede wereldoorlog.
Hoewel in kleine getale aanwezig, spelen de vrouwen in deze film een belangrijke rol. De film is dan ook gebaseerd op het boek van Traudl Junge die de laatste jaren van de oorlog onder Hitler werkte als secretaresse en alles van dichtbij meemaakte. We krijgen door haar ogen te zien hoe de afschuwelijke oorlog ten einde liep.
De film barst van de schokkende scenes die één voor één duidelijk maken waartoe mensen in staat kunnen zijn. Onbegrijpelijke moorden van eigen kinderen en zelfmoorden worden soms op zo’n manier verfilmd dat het als het ware op je netvlies wordt gebrand. Als Hitler zelf van plan is zelfmoord te plegen, als hij verteld over verschillende wijzen waarop je zoiets kunt doen en duidelijk maakt hoe hij van plan is een einde aan zijn leven te maken zijn ook dat dingen die als schokkend kunnen worden ervaren. Het is knap hoe er voor gezorgd is dat we geen medelijden hoeven te krijgen met Hitler en zijn onderdanen en dat we niet met hen mee hoeven te leven om zulke beelden als aangrijpend te ervaren.
“Berlin ist die Stadt der Warenhäuser: Hier war 'n Haus und da war 'n Haus.”
Kolinahr
Een bijzondere, aangrijpende film die de harde, vreemde en choquerende wereld van der Führer mooi weergeeft. Briljant gecast, met name Ulrich Matthes vond ik bijzonder goed gevonden. Waar vind je zo'n typisch Goebbels gezicht?! Bruno Ganz zet Hitler goed neer en ik vond dat hij met name op de details goed heeft gelet. Het harde praten van der Führer, bijvoorbeeld, was erg goed gedaan. Niets dan lof over deze film, al werd het verhaal wat langdradig naar verloop van tijd en was Hitler's assistente soms iets té geëmotioneerd naar mijn mening. 4,5*
zxstyle
Der Untergang maakte diepe indruk.
De historische gebeurtenis van de val van berlijn klopte tot in de puntjes. En ook zo gedetailleerd dat was ook mooi om te zien. Bijvoorbeeld dat de bewaking steeds minder streng werd en de regels steeds minder werden nageleeft. Wat ook wel typerend was, was dat Göebbels en Hitler van die zielloze zwarte ogen hadden. Ondanks dat er een heleboel details nog niet bekend zijn, lijkt me dit scenario met betrekking tot de dood van Hitler nog het meest accuraat.
Wel vond ik dat Hitler wel erg verrückt werd neergezet. Ik denk dat dit een beetje overdreven is, anders zou niemand hem meer serieus nemen en recht in zijn gezicht wel wat zeggen. Deze blijft nog wel eventjes hangen in mijn gedachten.
Dk2008
Dat was hij in die laatste dagen toch ook? Het was niet meer de man van jaren eerder. Ik denk alleen dat niemand nog steeds wat durfde te zeggen, daar zorgde zijn trouwe volgelingen wel voor.
The Beast
Dit is een film die je gezien moet hebben als je geëintereseerd bent in de 2e wereldoorlog,
op de eerste plaats, enorm veel respect naar Bruno Ganz, ik bedoel hij speelde zijn rol zo geweldig dat het leek alsof de echte hitler er zat, levensecht waardoor je gewoon aan een kant gefascineerd was, maar aan de andere kant walgde van hem.
De film is echt goed gemaakt, laat de waanzin van die tijd zien, veel praten weinig actie, maar dit is dan ook de bedoeling van de film, om te laten zien hoe de man leefde in zijn laatste dagen, ook vind ik de gesprekken op het einde van de film mooi, met overlevende, ik vind sowiso dat de 2e wereldoorlog iets is wat je op generatie door moet geven, en zorgen dat zoiets niet weer gebeurd.
Timothyvdmeer
mooie film met een sublieme rol van Ganz. De film duurt lang maar dat merk je nauwelijks.
Paar dingen mis je wel waarom Hitler zo paranoide wordt bijv. zijn slaapgebrek etc etc.
De rol van Eva Braun vond ik wat minder. Dat irritante lachje...weet niet of dit bij het personage oid hoorde maar stoorde me er op een gegeven moment wel aan.
BBarbie
Het zien van de miniserie Unsere Mütter, Unsere Väter bracht mij op het idee om deze film nog maar eens te bekijken. Het is een beklemmend docudrama-achtig relaas over de laatste dagen van het Derde Rijk. Bruno Ganz zet letterlijk en figuurlijk een waanzinnige acteerprestatie (incl. tic) neer. Maar ook de rol van Corinna Harfouch als de kille mevrouw Goebbels mag er zijn.
Hoewel ik de film al een paar keer eerder had gezien, is mij nu pas opgevallen dat in het slotinterview door de voormalige secretaresse verwezen wordt naar een gedenksteen voor Sophie Scholl. Voor mij reden om aansluitend de film Sophie Scholl: die letzten Tagen (2005) te herzien. Achteraf gezien een uitstekend idee, want eigenlijk vind ik die film nog meer onthutsend.
Boompus
Goede film.
Maar.. zei Hitler "nein" toen hem werd gevraagd of hij zuiver Arisch was tijdens het huwelijk? In "The Bunker" zei hij "ja". Of heb ik het niet goed verstaan??
Tarkus
Vele jaren geleden heb ik een gelijkaardige film gezien over dit onderwerp, namelijk "The Bunker", met Anthony Hopkins als Hitler. Toen dacht ik dat Hopkins de beste Hitler had neergezet die ik ooit had gezien. Ik ben al jaren op zoek naar die film, eerst op video nu op DVD, maar zonder succes. Maar, als je dan de prestatie van Bruno Ganz vergelijkt met die, van een toch sublieme Hopkins, is dat werkelijk fantastisch. Natuurlijk heeft Ganz in deze productie het voordeel dat het in het Duits is gemaakt. Deze film is werkelijk een prachtig stukje filmgeschiedenis. En ik heb deze materie al veelvuldig bestudeerd, en alles wat in deze film wordt getoond klopt met de werkelijkheid. Het is zo realistisch in beeld gebracht dat het kan beschouwd worden als een documentaire. De DVD heb ik nu al meerdere keren bekeken en elke keer weer ontdek ik nieuwe elementen. Nu heb ik onlangs de extended version aangeschaft en die is nog stukken beter. Ik kan over deze film wel uren doorgaan... maar om het kort te maken... subliem gemaakt... prachtige acteerprestaties.. Een Oscar waard, voor film en acteurs !!!
Na een hele tijd de film eens opnieuw bekeken, en ik blijf het een indrukwekkende film vinden.
Uitstekend gemaakt en leerrijk bovendien.
Bruno Ganz is en blijft indrukwekkend in deze film, maar je mag ook de andere leden van de cast niet vergeten, zoals Alexandra Maria Lara o.a. die de rol van Traudel Junge vertolkt een van Hitler's belangrijkste secretaresses, het is ook met de echte Traudel dat de film begint en eindigt.
Het blijft een aanrader deze film, vooral omdat de gebeurtenissen die deze film vooraf zijn gegaan nooit mogen worden vergeten.
JeroenFR08
Waarom in hemelsnaam heeft de man Bruno Ganz geen Oscar gekregen voor zijn rol. Alsof je naar Hitler zit te kijken.
Iedereen acteert goed, vond de man die Goebbels speelde ook erg goed.
En tot slotte wat een sfeer in de film met iedereen die bang is voor Hitler.
MovieMind
Geweldige oorlogsfilm, met een prachtrol van Bruno Ganz als Adolf Hitler.
Niet alleen Ganz, maar ook alle andere acteurs leveren een prima prestatie.
Als je filmliefhebber bent van het 2e wereldoorlog genre en het verhaal van die tijd, dan moet je deze film gewoon gezien hebben.
Indrukwekkende film die je het einde van het derde rijk laat meebeleven.
*Aanrader*
JvB Lucas
Der Untergang
alternatieve titel: Downfall, The Downfall
Zelf ben ik geen historicus maar de Tweede Wereldoorlog is toch wel een onderwerp waar ik heel erg veel vanaf weet. Dat heeft er ten eerste mee te maken omdat je daar zowel op de basisschool als middelbare school mee wordt volgegooid. Ten tweede is het één van de meest gruwelijkste gebeurtenissen die wij in onze geschiedenis hebben moeten meemaken. Of ja, meemaken. Ik kom uit een generatie die dat natuurlijk niet heeft meegemaakt.
Heb de film zelf eergisteravond bekeken en moet constateren dat dit een super mooie film is.
Ik ben niet van mening dat de film de daden van het Derde Rijk goedpraat of misschien enigszins zelfs afzwakt. Nee, wel vond ik de karakters van zowel Hitler als Goebbels als vele van de willekeurige Duitse soldaten erg menselijk overkomen (de laatste twee als psychopaat dan). Want laten we wel wezen: de film zet Hitler menselijk neer maar had nergens het idee alsof de film Hitler neerzette als iemand die spijt had van zijn daden. Sterker zelfs ik vond het prachtig om te zien hoe Bruno Ganz de rol van Hitler speelde: die enigszins charismatische trekjes als leider (en die trillende hand en dat geschreeuw). Prachtig! Tenslotte wist de film een erg claustrofobisch sfeertje neer te zetten en het viel me op dat hoe dichter de Russen in de buurt kwamen hoe kleiner de muren in deze deprimerende bunker werden en hoe Hitler steeds krommer loopt door de ellende. Fantastisch!
Erg mooie film dit die iedereen weleens een keer gezien moet hebben.
*4,5
womanizer
Na Letters From Iwo Jima is dit de beste oorlogsfilm. Af en toe vergeet je zelfs dat je naar film kijkt en lijkt het alsof het allemaal net bezig is en dat je het samen met hun meemaakt, zo goed is deze film. Nog nooit heeft iemand Hitler zo goed neergezet als Bruno Ganz, wunderbar.
Placide
Dit is een film die iedereen gezien zou moeten hebben.
De film geeft een perfect beeld weer van de laatste dagen van Hitler, gezien door de ogen van zijn secretaresse Traudl Junge.
Bruno Ganz speelt de sterren van de hemel en zet een perfecte Hitler neer, maar ook de rest van de crew mag er wezen en hoe.
Zonder enige twijfel is Der Untergang de beste oorlogsfilm en dat deze film niet is overladen met Oscars zal altijd een groot raadsel blijven.
Zie je het al voor je op de Oscars:
En de Oscar voor beste mannelijke hoofdrolspeler gaat naar Bruno Ganz als Adolf Hitler (hij zou dan geen applaus van de zaal krijgen, maar de zaal zou dan opstaan en roepen "Heil Bruno"
En de Oscar voor beste mannelijke bijrol gaat naar Ulrich Matthes als Joseph Goebbels (als dankwoord zou hij dan waarschijnlijk deze speech geven en de hele zaal ophitsen).
kevin_vp
Jah, alles is al een keer gezegd geweest...
Geweldige film die grotendeels afspeelt in de bunker van Berlijn en de laatste dagen laat zien van het derde rijk en het leven van Hitler en zijn aanhangers. Voor mij werd het dramatische hoogtepunt bereikt toen mevr. Goebbels haar kinderen vergiftigde in de hun claustrofobische slaapkamer
Zoals iedereen voor mijn mening het er over eens is, is dat de acteerprestatie van Bruno Ganz die Hitler neerzet angstaanjagend fenomenaal en van grote wereldklasse.
Het beeldaspect van deze film is ook angstaanjagend goed. Ik ben geen voorstander van schokkende beelden maar hier werkte het gewoon hartstikke goed! Het lijkt net alsof jij alles mee beleefd wat er in de laatste dagen van Berlijn gebeurde. Elke bom lijkt naast je zetel te vallen.
De bewegende en statische beelden wisselen elkaar goed af.
Mensen wees gewaarschuwd. Dit is geen popcornfilm maar een harde confronterende film die je niet moet gaan zien na een gezellig avondje stappen.
een terechte 4,5* voor één van de beste oorlogsfilms ooit.
MichaelMovie
Het onderwerp zorgt er voor dat dit een interessante film is, maar toch kon de film me niet echt (blijven) boeien. Het lukte mij niet om me in te leven in het verhaal en de personages.
Ook de speelduur is voor mij wat te lang.
De film zelf zou ik 3,5 sterren geven, maar mijn kijkervaring is er maar 3 waard.
mcdaktari
Als het echt waar is wat ik onlangs gelezen heb op internet dan is Hitler in '45 met een onderzeeboot gevlucht naar zuid- Amerika waar hij eerst in Argentinie gewoond heeft en daarna naar Brazilie waar hij, ik dacht op 95 jarige leeftijd( ik dacht in 1984) gestorven is. En in de onlangs vrijgegeven documenten van de FBI staat ook al zoiets. Het lijkt me eerlijk gezegd ook heel aannemelijk dat iemand met zo'n macht de middelen wel had om zoiets dergelijks op touw te zetten. En daarbij, ieder dictator heeft wel een paar look alikes , dus waarom zou Hitler daar geen gebruik van gemaakt hebben. Op Niburu is het hele bericht over de zgn ontsnapping te lezen.
Maar als dat dus waar zou zijn dan klopt deze film ook niet helemaal he, hahaha
Flipman
Ik kan me niet voorstellen dat Hitler nog zo lang geleefd heeft, ontsnapt aan de Russen of niet. Zijn hele imperium was compleet verwoest. Dus al was ie gevlucht naar Zuid-Amerika of waar dan ook, hij zou binnen de kotste keren zelfmoord hebben gepleegd. Wat had ie nog over om voor te leven?

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler