• 9.377.419 stemmen

Met onder meer: Bill Murray, Andie MacDowell en Chris Elliott

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 31 maart 1994

Plot Groundhog Day

"He’s having the worst day of his life … over, and over …"

Phil Connors is een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse 'Groundhog Day' te verslaan. Hij raakt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.

avatar van wihu61

wihu61

notoirefilmhater schreef:

Ongeloofwaardige onzinnige saaie bullshitfilm. Heel soms wel een beetje grappig, maar dat was het dan ook.

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Fantastische film zeg , zo heeft iedereen wel een dag , wat hij elke (bijna) dag wil beleven.

De Humor zat m echt gegoten zeg , een tijdje niet meer zo lang gelachen ik noem een

hilarische moment hee Ned Boem....en de mooie eindslot zet de kersje op de taart om van te smullen.

DIKKE AANRADER

avatar van DBTim

DBTim

Best romantische komedie die ik ooit heb gezien. De film verveelt echt geen seconde ondanks dat ie steeds in herhaling valt ghehe.. Phil Connors is echt een heerlijk personage met geweldige, sarcastische humor. Ook de andere personages zijn erg leuk, met Ned Ryerson als hoogtepunt! Met de kerst dagen maar weer eens opzetten, want door de sneeuw en het liefdesverhaaltje heeft het wel echt een kerst sfeertje

avatar van Heester

Heester

Een tijdloze film, letterlijk en figuurlijk.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Heester schreef:

Een tijdloze film, letterlijk en figuurlijk.

Inderdaad! Heb hem inmiddels in 20 jaar al zo'n 10 keer gezien, en ik vind hem nog altijd even goed als de eerste keer dat ik hem zag.

avatar van karmannghia

karmannghia

Fantastisch leuke film, bijna cult. Veel humor van de bovenste plank, maar ook serieuze elementen. Bill murray op zijn top (eigenlijk in al zijn films is hij top). Goed verhaal met geweldige wendingen. Echt een 4,5 waard!!! It's Groundhog day!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Delta65

Delta65

Geweldige film. Echt één van mn favorieten. Erg knap hoe de makers zo'n sfeer hebben kunnen creeeren. Heerlijk!

avatar van ettio

ettio

Zit er alweer klaar voor

avatar van PSV_Supporter

PSV_Supporter

Uitstekende film. al tig keer gezien en nu weer op tv. Gewoon prima film die goed in elkaar zit.

avatar van mystica

mystica

Ah daar issie weer .. Groundhogday.. op tv. Geweldige film die ik lang geleden al eens gezien had en zelfs nog wist te herinneren ook. Juist omdat deze film zo leuk en vermakelijk is. Goede acteurs, leuke setting, goed verhaal en spannend tot het eind hoe het nou af gaat lopen. Een vleugje heerlijke humor er doorheen.. das echt genieten.

jipt

Beetje hoge score op MM voor een degelijke voorspelbare 'niets aan de hand' romantische komedie. 3*

Flipman

Ja, ik weet niet, deze verdient het op de een of andere manier.

Eraser2

Het is voor mij de briljante uitwerking van dat voorspelbare concept die mijn score rechtvaardigt. (Bill Murray mag natuurlijk ook niet vergeten worden, de held.)

jipt

Het idee wordt uitgewerkt als een romantische komedie, zie niet wat daar briljant aan is. Op cinematografisch of verhalend vlak ook niks geniaals gezien. Bill Murray is inderdaad een belangrijk pluspunt.

Eraser2

Ik begrijp wat je bedoeld. Natuurlijk is het een romantische komedie en allemaal erg voorspelbaar. Ik vind het alleen persoonlijk erg gaaf dat hij die dag telkens opnieuw beleeft en de manier waarop dat wordt uitgewerkt vind ik gaaf. Ik denk dat het erg persoonlijk is. Ik snap al je kritiekpunten, maar ik stoor me er minder aan.

Flipman

Het gaat dan denk ik meer aan het gevoel ligt dat het bij sommige kijkers opwekt -bij Eraser2 en mij dus wel, bij jou dus niet, Jipt- dan aan de manier waarop de makers het voor elkaar hebben gekregen.

jipt

Vond ik Lola Rennt (1998) een stuk creatiever. Dit was een beetje middle of the road cinema.

avatar van Gish

Gish

Let op mensen 2-2-2013 nadert met rappe schreden!!

Tijd voor een jaarlijkse traditie, ga er weer lekker voor zitten en zet de wekker niet op 6.00

Groundhog Day: Home

jipt schreef:

Vond ik Lola Rennt (1998) een stuk creatiever.

Ik zal niet ontkennen dat Groundhog Day buiten het Hollywoodstramien opereert en ook ik ben een grot fan van Lola Rennt. Maar toch, de film heeft iets. Echter, 't is nu reeds zes en 'n half jaar dat ik de film voor het eerst -en het laatst- zag dus ik hoop je er na een herziening meer over te kunnen vertellen. Over hetgeen het geheel voor mij zo speciaal maakt, bedoel ik.

Eraser2

Lola rennt ken ik niet. Bedankt voor de tip, ik zal trachten deze eens op de kop te tikken.

Flipman

Moet wel lukken. En die heeft slechts een enigszins vergelijkbaar plot en is een heerlijke Duitse film die voortkomt uit de MTV-generatie.

avatar van bomari

bomari

Was het een soort aftreksel van Dickens? Kreeg een kerst feel -good movie gevoel hier bij.

How come dit alles? Een mystieke droom, of bv die oude zwerver in de rol als een soort engel of die oude man, die dood ging? Plot mogelijkheden genoeg. Onbevredigend einde, maakt het thema onzinniger, jammer.

avatar van wihu61

wihu61

Afgezien van het terechte "kerst feel -good-gevoel" kan ik je commentaar niet volgen.

Deze film staat blijkbaar erg ver van je af... of je zoekt te veel antwoorden té ver weg.

Deze film kun je gewoon bekijken en erin meegaan, verhaal is vrij duidelijk en het einde is gewoon een perfecte afsluiting, totaal niets "onbevredigends" aan (OK, mijn mening).

avatar van RuudC

RuudC

Dit soort Amerikaanse comedies kijk ik zelden. Vaak weet ik wel genoeg als ik naar de hoofdrolspeler kijk. Bij Bill Murray twijfel ik altijd, want bij hem kan het heel goed, maar ook heel slecht uitpakken. Nu scheelt het dat Groundhog Day hoog aangeschreven staat en dat trekt me dan vrij makkelijk over de streep. In dit geval maar goed ook, want ik het erg genoten van de film. Ik kan me alleen niet vinden in de meeste argumenten van users die ook positief zijn.

Groundhog Day is namelijk nauwelijks een romcom. Natuurlijk speelt de liefde een rol in de film, maar de sinistere elementen spelen mijns insziens een belangrijkere rol. De situatie waarin de hoofdpersoon zit, is vooral beklemmend en het maakt van Bill Murray vooral een tragisch figuur. Het interessante is dat zijn karakter zich enorm ontwikkelt in zijn dagelijkse gevangenis. Omdat zijn daden geen gevolgen op de lange termijn hebben, zie je dat Murray’s karakter daar tot in den extreme gebruik van maakt. De film deed me dan ook denken aan The Quiet Earth, waar een soortgelijke situatie ontstaat. Extreem vrolijke scenes wisselen de naargeestige af. Groundhog Day heeft een interessant en (godzijdank) goed uitgewerkt script. De romantische draai aan het einde kan ik overigens prima hebben. Zodoende een dikke vier sterren voor deze film.

avatar van Lennert

Lennert

Ik had de film zo'n vijf jaar geleden al eens met mijn vriendin gezien en herinnerde me in ieder geval dat ik me best vermaakt had. Of de film echt goed was, kon ik me echter niet voor de geest halen. Gelukkig blijkt bij een herziening dat het allemaal prima uit te zitten is en dat Murray als cynische eikel meerdere malen een brede glimlach op mijn gezicht kan toveren. MacDowell is leuk, maar net zoals de rest van de cast verbleekt zij bij de prestatie van Murray zelf.

Waar ik zelf toch benieuwder naar was, zijn de scenes die uiteindelijk niet geschoten zijn waarin Murray's personage zich onethisch zou gaan gedragen. Er zijn bepaalde momenten waarop in de film al vrij duidelijk wordt dat hij langzaam aan het doorslaan is (mag ook wel als je jezelf bedenkt dat hij volgens het originele script al zo'n tien jaar in de timeloop zit), en juist deze situaties zouden extra interessant zijn. Goed, het zou er wel meteen voor zorgen dat de film zijn lichtvoetige toon (en daarmee familiekarakter) kwijtraakt, wat de commercie ook weinig goeds zou doen.

Maar goed, aangezien ik me prima heb vermaakt wil ik hier verder ook weer niet te veel over zeuren. Het feit dat er uiteindelijk ook geen enkele vorm van verklaring voor het geheel wordt gegeven, heeft me verder ook niet echt gehinderd. Gewoon een fijne film die wat mij betreft terecht een klassieker genoemd mag worden.

avatar van flaphead

flaphead

In het rijtje met films als 12 Monkeys, Timecrimes, The Jacket, Primer, Source Code, Triangle en dergelijke kwam altijd ook deze weer langs. Waar eerdergenoemde films toch een serieuzere/inteliggente/mysterieze aanpak hebben in dit thema, begreep ik eigenlijk niet waarom deze ook altijd genoemd werd. Dit is toch 'maar' een komedie. Uiteindelijk daardoor toch over de streep getrokken en gekeken.

Nou, werkelijk onbegrijpelijk waarom Groundhog Day in dat rijtje genoemd werd. Een typisch Amerikaanse romantische (tragi)komedie, met alles erop en eraan, die zich in vrijwel niks kan vergelijken met de rest. Puur een romantisch verhaal tegen een 'vreemde' achtergrond als een zich steeds herhalende dag, wat hier en daar wat leuke grapjes oplevert. De hele gang van zaken is tamelijk voorspelbaar en als hij dan eindelijk uit de loop komt, lijkt dat compleet random, net als de keuze voor dit thema: nergens wordt iets onderbouwt, maar daar zal het dan wel een romcom voor zijn.

Misschien komt het omdat ik meer had verwacht, misschien omdat ik geen voorstander ben van romcoms, misschien omdat de setting gedateerd aanvult, misschien omdat er veel plotholes inzitten (echt, denkt hij er niet één keer aan om gewoon wakker te blijven tot 6 uur om te zien wat er gebeurd?), misschien omdat het jeukt dat ie 'dan maar een wereldverbeteraard wordt'. Ik weet dat mijn mening duidelijk een stuk negatiever is dan het gros op MM en IMDB, dus ik zal er wel naast zitten... dan maar terugdenken aan enkele fijne uitspraken, zoals "It's been a long day"

avatar van de kardinaal

de kardinaal

Ik ben één van degenen die hem wel goed vind.

Ik ga de film ook niet analyseren. Dat hoeft over het algemeen niet bij comedys want ze zijn namelijk totaal absurd. Zo ook deze comedy. Het is geen science fiction thriller.Daar meot je inderdaad streng zijn over eventuele gaps in het verhaal

Hiet gaat het wat mij betreft om timing en of de grappen goed zijn.

Niet dat het verhaal voorspelbaar is.

Maar ik heb de film minimaal 10 keer gezien en zeker de eerste 5 keer kwam ik niet meer overeind van het lachen.

Dus wat mij betreft een geslaagde comedy.

Werden er maar veel meer van dit kaliber gemaakt.

Heb al tijden niks echts goeds meer gezien in de bios.

Het zou fijn zijn als ik ieder dag wakker werd en alle goede lachfilms elke dag weer was vergeten.

Kan ik ze iedere keer opnieuw bekijken en er weer van in een deuk liggen.

Maarja dat is een absurde gedachte. Trouwens niet alleen comedys.

Dan moet ik wel dezelfde dag snel een commentaar schrijven op moviemeter anders ben ik de film al weer vergeten.

avatar van Angelo2

Angelo2

Leuke feel good movie met een orgineel, goed uitgewerkt verhaal. Bill Murray is leuk om te zien en bij vlagen grappig. Helaas wordt het nergens hilarisch en snap ik eigenlijk niet goed waarom deze film zo hoog staat in de imdb top 250. Gewoon een leuke film die goed in elkaar zit maar geen meesterwerk in mijn ogen. Maarja smaken verschillen. Een dikke 7

avatar van Film Pegasus

Het idee van de film om een dag telkens opnieuw te beleven, had ik al eens meer gezien. Zo is het (toch nog betere) Lola Rennt een goed voorbeeld. Ook 50 first dates een leuke variant waarin Adam Sandler telkens opnieuw Drew Barrymore moet versieren omdat die haar geheugen verliest. De film Groundhog Day kende ik eigenlijk niet, tot ik een aflevering zag van The X-Files. In seizoen 6 is er een aflevering waarin Mulder elke dag opnieuw een dag beleefd die eindigt met een explosie in een bank waarin hij en Scully overlijden. Stilaan heeft hij door dat hij de dag opnieuw beleeft en probeert dan ook het ergste te vermijden. De makers hadden zich laten inspireren op Groundhog Day.

Groundhog Day is een aangename romcom geworden met op de nodige plaatsen de nodige humor. Komedie is altijd moeilijk te maken, maar door het originele script en af en toe wat goeie humor is dit beter dan gemiddeld. Dat het zo'n hoge score krijgt, verwondert me toch. Anderzijds is komedie een wispelturig genre en zullen hier ook ongetwijfeld veel mensen in volgen. Het is een mix van een speciale film en tegelijkertijd zeer laagdrempelig.

Misschien dat ik deze film ooit een hogere score geef bij herziening. Ik was nu niet helemaal overdonderd, maar het blijft toch ook een beetje hangen. Ik heb er in elk geval van genoten!