Genre: Komedie / Fantasy
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 31 maart 1994
Bekijk via Videoland
Bekijk via Viaplay
Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Groundhog Day
"He’s having the worst day of his life … over, and over …"
Phil Connors is een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse 'Groundhog Day' te verslaan. Hij raakt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.
Phil Connors
Ralph
Doris
Kenny
Legan
Dat nummer van Sonny en Cher "I've got you babe" is natuurlijk cynisch bedoeld. Het betekent zoiets als "I've got you Phil", "Ik heb je beet.". Elke keer dus als de wekker weer afliep en dezelfde dag weer begon.
Lord Flashheart
Klopt. Tegenwoordig viert meligheid de boventoon; zie films als The Big Lebowski of SurviveStyle5+.
Laten we maar hopen dat bovenstaande uitspraak ironisch bedoeld is dan.
Lord Flashheart
Nee hoor. Je kan moeilijk beweren dat de films die ik net noemde bol staan van de ironie. Het ligt er allemaal duimendik bovenop.
Gelukkig is dat bij Groundhog Day natuurlijk helemaal het geval niet ...
alsof dit moeilijke humor is. Eerder een belediging voor termen als cynisme en sarcasme om met dit soort humor vergeleken te worden.
Ook niet in TBL en SS5+ trouwens, andere soort humor uiteraard.
Legan
Gelukkig is dat bij Groundhog Day natuurlijk helemaal het geval niet ...
Ook niet in TBL en SS5+ trouwens, andere soort humor uiteraard.
Wat heeft dat te maken met humor ? Omdat ik vele Westerse klassieker laag beoordeel weet ik niks over verschillende soorten humor
The Last
Blijkbaar niet, omdat je ze ook zo laag beoordeeld.
Bibelonseberg
Topfilm! Hiernaar kijken is van de ene verbazing in de andere vallen. Sommige spreken al van 'een klassieker' en dat vind ik nou ook. Bill Murray kan als geen ander dit karakter neerzetten. En Andie MacDowell is een lust voor het oog. Prettige film, met uiteraard een happy end (Of mag ik dit niet zeggen ivm het spoilen van de film? Gelukkig eindigen alle komische films goed, dus 'no harm done')
White Trash
Erg leuke komedie. Ben ook fan van Bill Murray die ook in deze film weer weet te overtuigen, goeie kop voor komedies heefttie!
Origineel leuk script!
5hinyGold
Leuke film, dit is de humor waarvan ik houd. Bill Murray heeft de film erg vermakelijk gemaakt voor mij.
Zeker 5 sterren!
maxcomthrilla
Het concept is leuk, de manier waarop Murray telkens opnieuw aan dezelfde dag begon en hier op inspeelt door er eerst van te profiteren, om erin te berusten om dan uiteindelijk toch weer wat lol en nog meer uit deze situatie te halen was op papier ook goed bedacht. Helaas ontbreekt het de regisseur aan wat creativiteit.
In de praktijk brak met name het gebrek aan variatie de film een beetje op. Dat Murray kattekwaad uithaalde door de hamster te ontvoeren en door de aandacht van de politie te trekken was nog wel grappig, net zo als het verkennen van die ene grens tot hoever hij zou kunnen gaan. De manier waarop hij de vrouwen om zijn vingers kon winden was ook fijn, evenals het gegeven dat hij zo veel mogelijk over die ene vrouw probeerde te weten en iedere dag met een kleine aanpassing in zijn oeuvre weer een stap dichter bij zijn doel kwam.
Waar de film echter faalt is dat hij teveel tijd investeert in de romantiek tussen Murray en MacDowell. De humor werd hierdoor geleidelijk aan weggebonjourd. Jammer om zo afbreuk te doen aan een leuk concept, waar nog veel meer variatie uit gepeurd had kunnen worden. Nu werd het een brave Amerikaanse RomCom, de romantiek tussen hun was gewoon nergens voelbaar. Jammer dat een komedie op zo `n manier verkloot wordt.
Qua beeld en geluiddesign viel er ook het een en ander aan te merken, mocht de film uit 1980 komen dan had het mij niets verbaasd, veel saaie, grauwe kleuren zonder dat het zich uit liet betalen. Echter, de manier waarop Murray telkens die markt opliep waar de schemering van de ochtendzon een beetje rondhing, had naast iets knulligs toch nog wel wat aanstekelijks. Het stootte mij een beetje af en aan. Kleine 3,5*
wwelover
Heel geinig bedacht. En ook erg goed uitgewerkt. Denk toch wel één van de leukste romantische komedies die ik heb gezien. Ik heb sowieso wel een beetje een zwak voor Bill Murray dus dat werkt ook mee.
Er had zelfs nog meer ingezeten, ze hadden dus eigenlijk nog een half uurtje er aan mogen plakken en sommigen dingen meer uit mogen werken. Maar in principe is het geen drama, ik heb erg genoten.
Mescaline
Leuk wegkijk filmpje met een erg orgineel en boeiend verhaal!
Vind de opbouw in de film leuk gedaan en ook het acteren is van een hoog niveau!
Jammer dat er op het einde veel vragen overblijven en dat het een beetje te zoetsappig was het laatste half uur.. voor de rest een prima comedy die zeker kijkbaar en genietbaar is!
3,5 sterren
bredaone
Waanzinnige film! Ook deze meerdere keren gezien en verveeld geen moment. Ik persoonlijk vind het geen comedy, meer een roman.
JJ_D
Zoals ik hier en daar lees: 'Groundhog Day' heeft een goed basisconcept, maar uiteindelijk had er nog veel meer ingezeten. De focus op de romantiek doet het tempo namelijk geen goed, noch draagt ze bij tot de charme van deze film. Bovendien is Harold Ramis inhoudelijk niet zo geïnspireerd, wat zich vooral in het begin duidelijk laat voelen.
Toch heb ik genoten, door het onbekommerde karakter en de sympathieke personages. Een remake zou de film misschien deugd doen?
jumpstylemovie
Die zijn er vast wel (ergens)
JJ_D
Hij bedoelt volgens mij dat het basisidee vast al gerecycleerd is. Dat zou kunnen, maar mij schieten ook niet meteen voorbeelden te binnen.
Grappige komedie met de altijd fijne Murray die qua verhaal niet altijd even sterk is. Toch wordt er een hoop goed gemaakt d.m.v. enkele hilarische scenes. Goed.
Is juist een van de sterkere scenario's van de laatste 25 jaar, op comedy-vlak.
Bla
Na afloop voelde ik me heel vrolijk en ik weet bijna zeker dat het door de film kwam. 4,0*.
anne J
Ik heb altijd met deze film dat het me gewoon gaat vervelen na een tijdje.
Ik vind 'm niet outstanding. Verder wel leuk.
Donkerwoud
Hilarische film met een grappig concept. Wel echt een Hollywood komedie wat dat betreft.
serpico
Een leuke film, met zo'n onderhand klassiek verhaaltje. Zie The Truman Show en It's A Wonderful Life voor andere voorbeelden van een verfilmde weergave van wat iedereen zich wel eens gefascineerd heeft voorgesteld.
Deze films weten daardoor altijd wel een bepaalde sfeer op te roepen. Puur vanwege het basisidee. Groundhog Day doet dat dan ook, en neemt het de lollige kant op. Opzich wel leuk, en het is best bewonderenswaardig dat de film zijn volledige 101 minuten aanschouwbaar blijft, als je in beschouwing neemt dat er op de 'ik beleef iedere dag deze dag opnieuw' - gimmick na vrijwel niks gebeurt. Het concept wordt dan ook volledig uitgewerkt, en niemand zou nog met goed fatsoen een film met dezelfde gimmick kunnen maken. De meeste leuke ideeën die bij je opkomen zitten simpelweg al in deze film.
Murray en McDowell staan niet bepaald spetterend te acteren, maar hebben beide zo hun momenten. Hetzelfde geldt voor de humor. Prima te pruimen, maar op een uitschieter na nergens écht bijzonder. Dat er een liefdeslijntje in werd gepropt verbaasde me niet. Ook dat werd niet echt bijzonder, maar kende wel een superbe hoogtepunt op het feestje aan het einde. Niet dat dat een dampend romantische scène is ofzo, maar wel een erg charmante. Die dans en alle mensen die Phil kwamen bedenken deed denken aan Back to the Future, en dat wordt gewaardeerd.
Wat ik wel hot aan de film vond was dat de film aan het einde gewoon stopt. Zonder te verklaren wat er nu precies aan de hand is geweest of de nadruk te leggen op dat Phil zijn leven heeft gebeterd. De film vergeet gelukkig niet dat hij (maar) een komedie is.
Verdict: een luchtige film met sterke scènes en een leuk verhaal, mét beklijvingsfactor, maar geen 3,5*-film.
Toch een zeer sterke en verdiende 3*
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Ook al kloppen er heel veel dingen niet (het blijft een sprookje), deze film blijft ook voor de derde kijkbeurt leuk. Dit is typisch een film die je meerdere keren kunt bekijken. Lekker luchtig, zo nu en dan grappig (geen tranen van het lachen, maar een vrolijke glimlach), sfeervol en een leuk concept waar nog wel meer inzat. Natuurlijk zie je hier en daar de nodige clichés en wordt en af en toe iets te zoet, dit wordt nergens écht irritant.
Alles van de vorige dag verdwijnt (gebroken potlood is weer heel, Phil leeft weer na de zoveelste zelfmoordpoging), maar zijn pianotalent en het zijn kunsten om ijsbeelden te maken blijven). En zo zijn er nog veel meer dingen, maar nogmaals: het blijft een sprookje.
Ik heb 'm zojuist verhoogd naar 4*, omdat de film telkens weer interessant blijft.
Ramon K
@Nicolage Rico: ik zie daar weinig plotfouten in eigenlijk. De herinneringen blijven, maar de materiele dingen keren terug tot de oorspronkelijke staat. Volgens mij wordt daar weinig van afgeweken.

Vijf mysterieuze films die een loopje nemen met de werkelijkheid
Iconische kerstcomedy 'Groundhog Day' vanavond uitgezonden op televisie

Léon
Drama / Misdaad, 1994

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
vakantiedeja vugroundhogweather forecast telecasterpennsylvania, usaalarm clock wintertime warptime loopcultfilmmagisch realismeexistentialismgroundhog day