• 9.376.689 stemmen

8½ (1963)

Drama / Komedie | 138 minuten

Genre: Drama / Komedie

Alternatieve titels: Otto e Mezzo / Federico Fellini's 8½ / Federico Fellini's 8 1/2 / Eight and a Half

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Federico Fellini

Met onder meer: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale en Anouk Aimée

Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 20 september 2018

• Bioscoop 1 februari in één bioscoop (Rotterdam)

Plot 8½

"A picture that goes beyond what men think about - because no man ever thought about it in quite this way!"

De regisseur Guido probeert te relaxen na zijn laatste hitfilm. Hij krijgt echter geen rust, aangezien de mensen met wie hij in het verleden gewerkt heeft constant op zoek zijn naar nieuw werk. Hij worstelt met zijn geweten, maar het lukt maar niet om een nieuw idee te verzinnen. Terwijl hij aan het nadenken is, begint hij herinneringen op te halen aan belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Autobiografische film van Fellini.

Luisa Anselmi

Gloria Morin

Madeleine, the French Actress

Mysterious Lady

La Saraghina

Pace, the Producer

avatar van Malick

Malick

Het is een zeer autobiografische film van Fellini, waarin duidelijk zijn onzekerheid en angst naar voren komt vanwege zijn eerdere successen. Mastroianni = Fellini in deze film, de flashbacks zijn herinneringen uit zijn jeugd die diepe indruk hebben achtergelaten op Fellini en deze vervolgens in 'meerdere' film heeft uitgewerkt, maar niet in de mate waarop hij dat doet in deze film. Eens; het is af en toe fragmentarisch en het helpt ook zeker om enige voorkennis van het project te hebben alvorens de film te (her)kijken. Heb hem laatst vd 2e keer weer gezien en genoten.

Daarvan was ik al op de hoogte voordat ik de film de eerste keer (vorig jaar in Italië) zag.

avatar van mikey

mikey

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Criterion komt in jan. 2010 met de Blu-ray release!

Driello

Voor mij een beetje een redding van Fellini na Amarcord (die ik vrij laag beoordeelde en me het ergste deed vermoeden over mijn smaak in combinatie met films van deze regisseur).. Was Amarcord een film zonder draad maar met duidelijk een mooie scenes, 81/2 is een filmmet een sterk verhaal en mooie scenes. Mooie shots, fraai acteerwerk, werkelijkheid en dromen. Je voelt de angst en onzekerheid van de hoofdpersoon bijna zelf. Nu een plan van aanpak: La Dolce Vita kijken, en dan weer terug naar Amarcord......

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

'Liefde is de waarheid zeggen zonder anderen verdriet te bezorgen.' Dit wordt ergens in dit fantastische werk gezegd en de zoektocht hiernaar zou weleens de rode draad in dit kaleidoscopische circus kunnen zijn. Een film over film-maken in een cocktail van fictie en werkelijkheid met als toefje slagroom de schoonheid, de onschuld en de kunst in de vorm van de vrouw met name in de persoon van Claudia Cardinale.

avatar van Fabian123

Fabian123

Hmm, kan nou niet zeggen dat ik echt overdonderd ben. Verwachtte er misschien te veel van

avatar van Derekbou

Derekbou

Een voorzichtige voldoende en tot nu toe de enige Fellini die me weet aan te spreken.

Het uitgangspunt van de film is verfrissend en interessant en Fellini weet het autobiografische op een originele en oprechte wijze tentoon te stellen. Helaas kon ik mijn aandacht er niet altijd bijhouden, wat vooral te wijten was aan de minder boeiende 'normale' scènes. Ook zijn de vele, snelle dialogen soms lastig te volgen. Dat drukke, typisch Italiaanse tempo ligt me niet echt. Een valiumpje zou het acteerwerk goed doen...

De muziek is effectief en mooi, maar de klassieke stukken zijn niet bijster origineel. Had het idee dat ik sommige al in een dozijn andere films ben tegengekomen.

Visueel vond ik het flink tegenvallen. De openingsscène toont wat surrealistisch ogende foefjes die Fellini na die eerste paar minuten helaas ongebruikt laat. Het zou de nu al sterke droomscènes zoveel indrukwekkender en surrealistischer kunnen maken. Lelijk zijn de beelden zeker niet, maar het blijft allemaal erg conservatief.

De droomscènes (met als persoonlijk hoogtepunt de scène waarin Guido zijn harem van actrices moet zien te temmen) geven de film wat mij betreft zijn eigen karakter en maken het geheel de moeite waard om naar te kijken. Helaas bevat 8 1/2 teveel oninteressante stukken en wist het niet echt een indruk op me achter te laten. Toch is dit er wel eentje om te herzien, mede vanwege de soms onnavolgbare dialogen.

avatar van goongumpa

goongumpa

Fantastische film, wellicht mijn favoriet van Fellini.

avatar van wwelover

wwelover

Mooie film, met een zeer interessant verhaal dat veel beter is uitgewerkt dan de recente versie 'nine . De films is op alle fronten beter. Zelfs de humor is nog steeds erg leuk, en de liedjes worden ook niet echt gemis, de cast is verder erg goed!.

Driello

Gisterenavond weer gekeken en blijf bij mijn meningen beoordeling. Onderhoudend, goed, degelijk en interessant maar geen absolute topfilm voor mij.

Overigens vorige week in Duitsland een hele rits Fellini' in deaanbieding zien liggen (rond €5,-) maar allen met sprach: deutsch aaaaaarrrrrrrrrggggggggh!

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

81/2...prachtig geschoten, mooi akteerwerk en een fantastische score van Nino Rota. Een dik 2 uur durende film, waarbij ik vanaf
de openings-droomscene meteen helemaal in zat!

Na Roma is dit de 2e Fellini die ik gezien heb en zeker niet de laatste!

Dikke 4,5 ster!

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Snap ik.

Waarom wil je hem af kijken? Ik heb het destijds wel gedaan en het werd er niet beter op. Man, wat een worsteling was dat.

avatar van Friac

Friac

Net als Nightwolf_One had ik moeite om me door 8 1/2 te worstelen...Ik ervaarde de film als iets te navelstaarderig en veel te fragmentarisch. Ook een tikkeltje repetitief, wat misschien net de bedoeling was, maar het helpt de film niet meteen opschieten (wat misschien óók de bedoeling was, maar dat is niet meteen goed voor het kijkplezier ).

Aan de andere kant is het wel een artistieke film die vrij fris en origineel uit de hoek komt. Tevens zitten er tal van mooie beelden in, en enkele fraaie scènes (de haremscène op kop!).

Je voelt een zekere klasse, maar tegelijk loop je het risico je te ergeren aan Fellini's navelstaren en het pseudo-intellectueel gewauwel dat her en der de kop opsteekt. Een vrij lastige film, die misschien per herziening beter wordt. Voorlopig blijft hij steken op een kleine 3,5*.

avatar van beavis

beavis

Had deze film een half leven geleden voor het eerst gezien, maar moet de score nu bij herziening toch flink ophogen!

Wat opvalt is dat de film niet alleen heel levendig is (prachtig geregiseerde bewegingen van camera en de vele spelers) maar ook erg levenslustig! Snap nu de status en de grote aantrekkingskracht van Fellini beter dan destijds, ga zeker nog meer van hem bekijken de komende tijd!

avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

Neem je jezelf niet te serieus?

Zo. Dat werd wel eens tijd: in één keer een hele Fellini tot mij nemen. En zelfs als ongeneeslijk protestantse noorderling - die hoe dan ook toch een zekere afstand voelt tot de preoccupaties van deze Italiaan - kan ik melden dat ik zeer onder de indruk ben. Hoewel het er in eerste instantie misschien een beetje op leek dat er maar wat aangerommeld en afgeleuterd werd, blijkt het geheel uiteindelijk zeer strak in elkaar te zitten, en wordt er in feite bijna geen woord teveel of te weinig gezegd, in een hele reeks van scènes die zich in je geheugen griffen, met prachtig in beeld gebrachte gezichten en schijnbaar tot in de puntjes geregisseerde bewegingen van de personages. De muziek is fantastisch, en wat Fellini doet met zwart en wit, en licht en schaduw, is werkelijk grandioos.

De film is verbluffend goed opgebouwd, met een geraffineerde wisseling van 'werkelijkheid', verbeelding en film. Maar de opeenvolging van die drie is natuurlijk uiteindelijk (of tegelijkertijd) een samenvallen, waarmee een schitterend verhaal wordt verteld van een filmmaker die alle obstakels van de buitenwereld en zijn persoonlijke obsessies weet om te smeden in een ultieme triomf.

En om bovenstaande vraag, tegen het einde van de film gesteld aan Guido, te beantwoorden: Nee. Iemand als Fellini, die de gave had zijn passie voor het leven met zoveel concentratie en discipline vorm te geven, kan zichzelf nooit serieus genoeg nemen. Ik ben nu in ieder geval zo ver, dat ik films als La Dolce Vita en Amarcord eens écht ga bekijken, en er niet alleen als een verstrooid konijn in de koplampen naar ga zitten staren.

avatar van NYSe

NYSe

Wat een vrolijke en luchtige film! De traditionele nasynchronisatie is iets waar ik bij Italiaanse klassiekers altijd mee in mijn maag zit, maar het went en om die reden zou ik de film ook niet af willen straffen. Want hoewel niet alles de datering ontlopen is (waar elke film aan lijdt of aan zal lijden), laat de scène bij de waterbron, met muziek van Wagner en Rossini, goed zien hoe ver Fellini zijn tijd vooruit was.

avatar van 93.9

93.9

Film met enorm verwachtingspatroon. Film viel mij in eerste instantie tegen. Paar dagen later besef je dat je wel iets bijzonders gezien hebt.

avatar van djelle

djelle

Frederico Fellini parodieert zichzelf in deze film over een filmmaker die zijn inspiratie kwijt is, en tot grote ergernis van zijn omgeving ook niet meteen weer terugvindt.

Ironisch genoeg heeft Fellini nooit inspiratie gehad om mee te beginnen, waardoor 8 ½ een bijzonder bittere compilatie geworden is van zijn eerdere fratsen. Een zak van zijn karikaturen gaande van hoeren tot goochelaars worden bijeengesmeten -alleen een aapje ontbreekt nog om het circus te vervolledigen- en zijn welbekende handelsmerken krijgen een adrealineshot. Wat dus wil zeggen dat er zich een abstract maar hopeloos drukke tentoonstelling vormt van wisselende theatraliteit, schreeuwerige dramatisering en opzichtige symboliek. Dieptepunt is waarschijnlijk de wansmakelijke slettendans waar paters komen achternagelopen als hekeling op de katholieke kerk, of de regisseur die uit wanhoop onder tafel zit te vluchten. Over inspiratieloos gesproken.

Nochtans is de allereerste allegorische droomsketch nog eens fris en stijlvol wat een mens doet hopen, om niet lang daarna de eerste lading bombastische muziek over zich heen te krijgen die de fletse shertserijen terloops nog net dat tikje oubolliger komen maken.

Een inspiratieloze die een film maakt over inspiratieloos zijn kon natuurlijk alleen maar fout lopen, al is het wel eens een zeepbel van Fellini die bij momenten nog redelijk mooi werd vormgegeven. Helaas zijn sporadisch mooie plaatjes slechts kleine pleisters voor veelvuldige ellende, en zit de plompe finale nog zodanig na te zinderen dat ik er zelf van onder tafels zou beginnen kruipen.

Opgeblazen wegwerpcinema.

avatar van rensie32

rensie32

Mijn vierde Fellini en wederom ben ik niet onder de indruk. Het eerste kwartier was erg mooi maar daarna werd het vermoeiend. Net als zijn andere films elke keer die drukte en de soms irritante stortvloed aan onzinnige dialogen. Niet echt mijn ding ben ik bang.

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Mooie bespreking van Ferdydurke (19/06/2011). Dit is voor mij zo'n film waarbij je bij elk beeld op de pauze-knop zou willen drukken, om het rustig te kunnen bestuderen. Of om gewoon opnieuw te beginnen... Amarcord, Giulietta degli spiriti, Ginger e Fred, Le tentazioni del dottor Antonio..., ze zitten er allemaal in, maar het is nog zoveel meer...

avatar van LeRoi2

LeRoi2

mikey schreef:

Ik probeer al maanden deze film af te kijken maar ik kom er niet doorheen.....

Voor mij een 'bekent fenomeen' met Fellini-films: de naam en faam prikkelen je als liefhebber om zijn films te gaan zien, maar het valt (mij) altijd tegen...

Nummer 10 in de 'Sight & Sound'-lijst van wereldwijd beste films allertijden, dat dan weer wel....

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Je hecht nogal veel belang aan die lijst geloof ik? Misschien kan je een topic openen en dat lijstje plaatsen, in plaats van bij alle films een berichtje achterlaten.

avatar van John Milton

John Milton

Ik probeer al maanden deze film af te kijken maar ik kom er niet doorheen

Ik heb hetzelfde probleem min of meer, ben mezelf nu echt aan het dwingendoor te 'kijken', maar het is erg lastig de aandacht erbij te houden en dat kan natuurlijk aan mijn stemming liggen. De openingsscène en haremscène vond ik erg geweldig en er zijn genoeg dingen aan te merken die ook voor soortgelijke superlatieven in aanmerkingen komen.

Toch, als ik tijdens een film de iPhone pak om iets op te zoeken of zelfs een split screen maak tussen VLC en browser (doe ik liever niet uiteraard en gelukkig gebeurt dit zelden), dan is het of niet mijn film of het verkeerde moment voor die film. Ik moet nog 25 minuten nu en ik weet dat als ik nu niet doorkijk dat het wel eens jaren zou kunnen duren voor ik hem weer oppak.

Mijn eerste Fellini hoewel best intrigerend is het dus geen love at first sight... Misschien kan ik hem over een paar jaar beter waarderen. Misschien niet, we zien het vanzelf. Toch, 3,5 ster voor de opening, andere sterke scènes, de mooie cinematografie, originele uitwerking, het gebruik van muziek en Mastroianni.

En Claudia Cardinale OMG, je zou er bijna een punt bij optellen, quello che una ragazza!

John Milton schreef:

schan-duh!!!!!!!

avatar van John Milton

John Milton

I know.... felt a little guilty about it too

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

La Saraghina: een wonder van suggestie, sensueler dan welke expliciete scène dan ook. Fellini's meesterschap.

avatar van Haarklip

Haarklip

De beste Fellini die ik tot nu toe heb gezien, maar nog steeds kan ik die man af en toe niet begrijpen. La Strada en Le Notti di Cabiria kon ik vooral niet hebben door Giulietta Masana, die ik echt verschrikkelijk vond acteren.

De flashbacks vond ik persoonlijk het interessants, de af en toe Lynchiaanse Fellini lijkt af en toe bijna te verdrinken in de dialogen en ideeen die hij in deze film probeert te stoppen. Ik kan niet zeggen dat het een hoogvlieger is, maar beduidend beter dan de twee bovengenoemde films.

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Als je iemand als Fellini wél altijd helemaal zou kunnen begrijpen, zou hij niet zo'n groot artiest zijn, Haarklip. Dat heb je nu eenmaal met creatieve geesten van dat formaat. Maar dat doet voor mij niets af aan hun werk, integendeel!

Wat je zegt over Masina kan ik wel volgen: ik stoorde me in de genoemde films ook soms aan haar overacting, en ze kon me dan ook niet echt overtuigen. Dat heb je in deze film inderdaad niet. Ook niet trouwens in de Fellini's die ik hierboven opsomde. In Ginger e Fred vond ik Masina bijvoorbeeld wél overtuigend.

Maar op je laatste opmerking wil ik toch nog reageren: Fellini "Lynchiaans" noemen lijkt mij de wereld op z'n kop zetten: in de tijd dat Fellini de hele filmwereld al had veroverd, met Otto e Mezzo als bekroning, was Lynch nog een tiener!

avatar van Haarklip

Haarklip

ThomasVV schreef:

Maar toch kan ik Lynch wel waarderen, Fellini daarentegen niet. Lynch lijkt de verhouding tussen surrealisme en realisme duidelijker op beeld weten te brengen dan Fellini, maar dat is blijkbaar een kwestie van smaak.

Dat was puur bedoelt om een verband te leggen tussen Lynch en Fellini. Of het nu Lynchiaans of Felliniaans is, ik wilde duidelijk maken dat de bovengenoemde regisseurs veel met elkaar in gemeenschap hebben.

avatar van BBarbie

BBarbie

Na de prachtige films La Strada en Le Notti di Cabiria is dit mijn derde Fellini. Jongens, jongens, wat een worsteling om het einde te halen. 't Zal wel aan mij liggen, maar afgezien van de cinematografie deed deze film mij helemaal niets.