I, Daniel Blake (2016)
Geregisseerd door: Ken Loach
Met onder meer: Dave Johns, Hayley Squires en Briana Shann
Releasedatum: 24 november 2016
Bekijk via CineMember
Te zien in één bioscoop ()
Plot I, Daniel Blake
De 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen, Daisy en Dylan. Katie's enige kans om te ontsnappen aan een hostel voor daklozen, is door een flat te accepteren 450 km verderop. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.
Daniel
Employment Support Allowance Assessor
Ivan
Postman
freek_93
Ik ben het niet vaak oneens met Zwolle84, maar naar mijn mening was dit zeker geen kut film. In tegenstelling zelfs, ik vond het een erg goede film!
Het verhaal is erg sterk. Karakters worden goed geïntroduceerd en er word veel tijd bestaat aan de karakters. Ik kon ook echt mee leven met de karakters en kreeg, waar dat echt vrij weinig gebeurd bij mij, een aantal keer een brok in mijn keel. De acteurs spelen hun rollen ook meer dan prima.
De film heeft wel een laag tempo, maar dat is in dit geval geen enkel probleem. Het kijkt super makkelijk weg. Af en toe kwam er heerlijke Britse humor voorbij. Op die manier werd mijn aandacht goed vast gehouden en was de film zo voorbij. Had van mij nog wel even mogen door gaan.
Enige puntje is het einde. Het einde vond ik niet geweldig, maar aan de andere kant was die ook weer goed. Moeilijk uit te leggen. Daniel valt aan het eind van de film dood neer, net voor zijn proces. Aan de ene kant had ik hem liever levend gezien aan het eind, maar dan krijg je weer zo'n zoet sappig feel good movie einde. Dat was ook niet goed geweest. Twee strijd argh. De begrafenis ceremonie was wel weer erg goed gedaan.
Ik heb erg genoten van deze film. Interessant verhaal, leuke karakters, emotioneel en prima humor.
Zeker een aanrader!
Zwolle84
Tja, ik kan hier heel weinig mee. Typisch zo'n film die alleen maar om het verhaal draait. Paar B-acteurs, camera op een statiefje ervoor en draaien maar. Geen mooie shots, een soundtrack heb ik niet kunnen ontdekken, een verhaal dat van A tot Z net zo wordt verteld als je saaie oudoom op de verjaardag van je oma zou doen... boooooring. Qua emoties liet het me ook koud. Prima voer voor een droge docu, maar niks voor op het grote scherm.
Filmkriebel
Tja, ik kan hier heel weinig mee. Typisch zo'n film die alleen maar om het verhaal draait. Paar B-acteurs, camera op een statiefje ervoor en draaien maar. .
Tja, wat had je dan verwacht van Ken Loach... een gestileerde film met de laatste hippe special effects? Ofwel kan het niet anders dan dat het de eerste film van Loach is die je ziet.
Zwolle84
Ofwel kan het niet anders dan dat het de eerste film van Loach is die je ziet.
Klopt. En de laatste.
Filmkriebel
Loach is nochtans niet van de minste. Zou films als "The Wind that Shakes the Barley" en "Hidden Agenda" toch uitproberen om mee te beginnen Zwolle84. Die hebben een goed ritme en zijn zelfs best spannend.
John Milton
Ik zat er ook aan te denken om die eerste te tippen, maar achtte het toch iets te lang geleden dat ik hem zag, om dat te doen. Kes meer recentelijk, beviel me niet zo heel erg goed,.
Filmkriebel
Loach maakt meer dan alleen maar stijve drama's, al is socialisme en het lot van de gewone man altijd wel een beetje de rode draad in zijn oeuvre. Maar ook thrillers (Hidden Agenda) en schalkse komedies (Angel's Share) gaan hem goed af. I, Daniel Blake is de openingsfilm van het Film Fest Gent en kijk ik wel naar uit zonder te hoge verwachtingen
LPereboom
Sterk sociaal drama die vooral een grote indruk achter laat. Het realisme is enorm, de acteer prestaties zijn zeer goed en het grijpt je bij de keel! Een dikke 9/10!!
John Milton
Ik geloof dat er weer iets in mijn ziel geknakt is, tijdens het kijken van deze film... dikke 4* en bijna zeker top tien.
herman78
Geweldige film, kwam heel hard binnen hier. Zowel in mijn professionele als vrijwilligerswerk (voedselbank) te maken met mensen aan de 'onderkant' van de samenleving en al heel wat tragische verhalen voorbij zien komen. Film was dan wel erg herkenbaar, ook hier zijn mensen die op de een of andere manier door het sociale vangnet heenvallen. Erg knap hoe de Daniel zijn waardigheid wist te bewaren, in de laatste scene via Katie. Na afloop moest ik wel even een traantje wegpinken, al viel er tussen de bedrijven door gelukkig ook nog wel te lachen zodat het geheel toch prettig wegkeek. Voor mij een van de films van het jaar.
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Ik ben niet zo'n fan van Ken Loach, en bij de Gouden Palm dacht ik meteen zoiets als 'oevreprijs', want op het eerste zicht lijkt het van hetzelfde laken een pak als zijn eerder werk.
But I stand corrected, meer nog: dubbel en dik verdiend die Palm!
De themathiek is vertrouwd voor Loach, maar blijkt in tijden van Brexit en Trumpocalypse actueler dan ooit... Naar mijn gevoel opereert de regisseur hier als socialist met veel gevoel voor de anti-establishment en anti-overheidsgevoelens die momenteel in de meeste Westerse landen heersen, en maakt hij hier een duidelijke connectie met de meer rechts georienteerde kiezers die daar doorgaans mee worden geassocieerd. Bovendien met een aangrijpend en boeiend verhaal, van goede, dappere mensen die in de hoek zitten waar de klappen vallen en daarbovenop nog eens in de steek worden gelaten door een navelstarende overheid. Gelukkig kunnen ze wel rekenen op elkaar.
Er wordt geloofwaardig geacteerd een een paar scenes komen hard binnen. Een eyeopener van een film die Europa confronteert met een lelijk maar uiterst relevant spiegelbeeld van zichzelf.
Marieke D.
Wat een eyeopener deze film! Iedereen die zich afvraagt waarom Wilders en Trump zo'n menigte op de been krijgen zou deze film moeten zien. Enorm actueel! Bureaucratie waar de sociaal minderbedeelden aan kapotgaan, pijnlijk confronterend neergezet. Terechte winnaar van de Gouden Palm.
??
Graaf Machine
Fijne intieme film over het leven van een lieve man die (tijdelijk of definitief) arbeidsongeschikt wordt. Hij wordt met het harde onmenselijke (semi)ambtelijke beleid van het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd, en ook met de begripvolle en onbegripvolle reacties van anderen op zijn situatie.
En passant leert hij een vrouw met kinderen kennen die evenzohard of harder met ditzelfde beleid in aanraking komt, al is het dan weer net op een andere manier.
Goed gefilmd zonder hinderlijke mooidoenerij in beelden of vertelstructuur, gewoon rechttoe-rechtaan zoals het feitelijke verhaal ook is. Enige minpunt was de zijsprong met de buurjongen en zijn vriend die in de schoenenhandel gingen. Dat was net even te kunstmatig. Al snap ik het doel ervan wel.
Geen leuke film, wel een mooie en fijne film. Ben blij dat ik hem gezien heb.
Askikker
Hoe kan zo'n goeie regisseur, die hier ook weer een pareltje maakt (al is dit natuurlijk wel makkelijk scoren), met geweldige acteurs, van de laatste vijf minuten ineens een ontzettende draak die alles onderuit haalt, tevoorschijn toveren?
Rest me nog 3,5* ipv de 4,5* waar ie op aanstuurde. Jammer.
tbouwh
Wilders en Trump? Dit gaat over bureaucratie en anti-establishment hé...das juist waar die politici zich tegen afzetten (bureaucratie, de elite) , zich met 'de gewone burger' identidicerende...
Hoe oprecht dat is, betreft een heel andere discussie.
Malick
Zwolle84
Zit nog altijd meer onderbouwing in dan jouw persoonlijke aanval.
Graaf Machine
Jij noemt: "b-acteurs", "statiefje ervoor draaien maar", "geen mooie shots", "soundtrack niet kunnen ontdekken", "verhaaltje -bla-di-bla oudoom-oma"... onderbouwing?
Komopzeg, Zwolle, je geeft zelf geen ENKELE onderbouwing. Niet miepen. Zelf noem je ook alleen maar wat subjectieve ervaringen op.
Zwolle84
Subjectieve ervaringen delen op een filmforum, het moet toch niet gekker worden.
Geen idee ook wat ik nog meer zou moeten onderbouwen, lijken me toch vrij heldere kritiekpunten.
Graaf Machine
Nou, het lijkt me geen onderbouwing. Het lijkt me opsommen van punten, meer niet.
Onderbouwen is nog wel iets anders.
Wat noem jij b-acteurs, en waarom zijn het b-acteurs.
Wat is er mis met het camerastandpunt.
Waarom vind je de shots niet mooi.
Waarom deugt het verhaaltje niet etc... Jij roept wat, maar je onderbouwt NIETS.
Hoeft van mij niet hoor, je mening is belangerijker dan je onderbouwing. Maar val dan een ander niet aan over gebrek aan onderbouwing. Dat is een non-argument.
jippie2010
Toch wel een zware tegenvaller. Ik had de film op mijn verlanglijstje staan, maar hij zal niet lang blijven hangen. Een schrijnend verhaal van een oneerlijke gevecht tegen de bureaucratische overheid, in dat opzicht vrij origineel. Maar beide hoofdpersonen blijven voor mij redelijk vlak, het verhaal is flinterdun, en het kabbelt door naar een voorspelbaar eind. Jammer. *2.0
TornadoEF5
Zo, dit is de favoriete film van PVDA-politicus Raoul Hedebouw. Ik zie direct waarom.
Politiek getint bericht verwijderd. Hou het bij de film (en ik weet dat bij deze film politiek onvermijdbaar is maar pure politieke discussie is niet toegestaan).
wibro
Gezien de politiek getinte discussies heb ik gewoon zin om deze film te bekijken, hoewel ik verwacht dat er van mijn kant niet veel positiefs uit zal komen. Sociale drama's staan namelijk bij mij doorgaans zeer laag in mijn filmwaardering. Het zijn voor mij meer films van "kijk eens hoe zielig ik ben". Maar goed, makkelijk praten natuurlijk van iemand die de film nog niet gezien heb, maar ik kon het gewoon niet laten om alvast even mijn reactie op deze door Cannes bejubelde film te geven.

Vijf goede films op de Nederlandse streamingdiensten met een relatief korte speelduur

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

Vijf goede dramafilms die als griezelig worden beschouwd

Under Sandet

Frantz
Drama / Mystery, 2016

Kes
Drama, 1969
heart attacknorthern englandalleenstaande moedercompassioncarpentersocial serviceswelfare social realismsocial security newcastle upon tynehealthcare desperatelabor rights