• 9.381.493 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Hoewel de geregistreerde geweldsdelichten wel vertienvoudigd zijn ongeveer.

De wegbekeuringen ook in België. Nochthans gebeuren er veel minder overtredingen de laatste jaren.

Serieus, maar zo'n oneliner zegt mij absoluut helemaal niks.

avatar van FisherKing

FisherKing

Globaler is niet beter als je je eigen omgeving nauwelijks kent. Het idee van de supersteden is natuurlijk oer-slecht.

De mens leeft (biologisch en ecologisch bezien) nog steeds als jager en verzamelaar en het liefts in gemeenschappen die de 500 niet overstijgen. Dat zou de ideale situatie zijn.

Maar nu in relatie tot deze film en het leven van elke dag. Zolang geweld gewoon toeneemt, (omdat men niet in de natuurlijke omgeving leeft) toont de film (en het boek) zijn gelijk.

gedateerd?

Clockwork is helaas actueler dan ooit!

wat valt er niet te snappen aan deze zin?

Het is toch overduidelijk dat er steeds meer steeds geweldadigere geweldsdelicten plaats vinden door steeds jongere daders?

Toen ik 14 was, was het niet normaal dat er zo ongeveer elke dag wel iemand werd neer gestoken of geschoten hoor.

by_the_way schreef:

Vond ook de set en haardacht nogal gedateerd aandoen.

Dat vinden we over films van nu ook over 10/20 jaar Gelukkig is er wel meer..

Max en Joep

de set is grotendeels ook harstikke 'hip'.

ga maar eens in een hele hippe trendy meubelzaak kijken en let eens op hoeveel Kubrickiaanse stukken/stoelen/lampen etc. je ziet.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Overgewaardeerde film. Het eerste half uur is meesterlijk, maar als één van die jongens naar de gevangenis gaat vind ik allemaal een beetje instorten, lang niet elke scène wist mij te boeien. Ik had eigenlijk veel meer willen zien van de "streken" die de jongens uithaalden in hun dorp.

Ik kreeg ook het idee bij het kijken van de film dat er een diepere betekenis achter het verhaal moest zitten, maar dat werd mij niet erg duidelijk.

Moet er verder wel bij zeggen dat er later ook nog een paar geweldige scènes in de film zaten, de combinatie tussen de muziek van Beethoven en slowmotion deed het hem dan vaak.

ruime 3*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

tukkerstein schreef:

Als dat je eenmaal duidelijk is waardeer je de film wel meer denk ik.

tukkerstein schreef:

.......in hun dorp.

ja, Londen...

Max en Joep schreef:

de set is grotendeels ook harstikke 'hip'.

Het heeft inderdaad school gemaakt ja Duur spul ook nog eens. Was bij vooruitstrevende mensen in de jaren 60/70 trouwens ook al in trek.

avatar van Artifact

Artifact

Tuurlijk mode komt altijd terug, over tien jaar is het misschien weer 'corny' ..

• 12092 berichten

Dat snap ik, maar het wordt wel meestal geassocieerd met de betere smaak.. als modegrill voor de domme massa heb ik de interieurs van Kubrick nog niet teruggezien..

avatar van zzzozzzo

zzzozzzo

Staat gewoon als een huis na 36 jaar.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Ik zou die witte stoel waar die vrouw in zat wel willen hebben...

avatar van tukkerstein

tukkerstein

ja, Londen...

In ieder geval niet in het centrum van Londen, het deed vrij landelijk aan. Eigenlijk niet echt de moeite waard om er over te discussiëren.

ik vind deze film echt pure kunst

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Overdonderend acteerwerk.

Ongelooflijk controversieel voor zijn tijd.

Mooi diepzinnig verhaal met een uitstekend einde.

4.5* voor de topregisseur Kubrick.

avatar van timburton

timburton

serpico schreef:

Maar nu vind je alles wat er in de film gebeurt de normaalste zaak van de wereld? Noem je dit 'hip en ontdeugend'?!

Ach, ja. Ergens heeft ie wel gelijk. Het is natuurlijk een meesterwerk. Maar het hoort ook echt bij de 70's om zo... tja... inderdaad hip en ondeugend te zijn.

avatar van serpico

serpico

Niet alleen vind ik 'hip en ontdeugend' de verkeerde termen, maar het is toch nog steeds zo dat er films gemaakt worden die lak hebben aan de heersende normen?

avatar van dragje

dragje

RousmariO schreef:

ik vind deze film echt pure kunst

Dat is A Clockwork Orange dan ook.

Wat deze film briljant maakt is dat het thema's behandeld die tegenwoordig nog steeds actueel zijn maar ook tevens controversieel.

A Clockwork Orange veroorzaakte consternatie, dat kwam omdat het taboes aan de tand voelde.

Jammer genoeg kom je tegenwoordig zelden films tegen die dit niveau ook maar enigszins benaderen.

avatar van thegoodfella

thegoodfella

ik heb deze film nu voor de 2e keer gezien en ik blijf dit niet het meesterwerk vinden wat vele er wel in zien. ik snap al die kleertjes en kleurtjes niet wat heeft dat voor meerwaarde ik vind het alleen maar irritant. ook het verhaal vind ik niet echt boeiend maar vreemd. hij krijgt van mij 3* magere sterretjesw alleen vanwege de sterke acteerprestatie van Malcolm McDowell

avatar van hasanordek

hasanordek

Een review op deze film van een zeer gewaardeerde criticaster:

Deel 1

Deel 2

Deel 3

avatar van Thomas83

Thomas83

Het is jaren geleden dat ik deze voor het laatst heb gezien, en aangezien de film als een cultklassieker en een van de beste films van meesterregisseur Kubrick bekendstaat wilde ik hem toch nog erg graag eens herzien. En daar heb ik beslist geen spijt van. De film opent al sterk. Fraaie muziek en een fraai openingsshot van de hoofdpersoon en zijn kompanen, waarop steeds verder wordt uitgezoomd. Het camerawerk blijft de gehele film van erg hoog niveau. Net als de montage en ook de muziek is niet verkeerd. Vaak (aan het begin) van die vredige muziek in combinatie met akelige geweldadige beelden van mensen die in elkaar worden geslagen of worden verkracht door de bende.
De voice-over, monologen en dialogen zijn ook vrij sterk, met een apart maar komisch gekunsteld taalgebruik. Er hangt een mooie ironie en cynisme over de film heen.
Decors en art-direction zien er fraai uit en ook de kostuums zien er leuk uit.
A Clockwork Orange is een film met inhoud, een politieke boodschap. In een verdorven maatschappij van de toekomst is hoofdpersoon Alex een exponent van jongeren zonder moraal, die doen wat ze willen en zich te goed doen aan verkrachtingen en geweld, onder invloed van producten uit de melkbar. Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld die dit soort geweldadige misdadigers genezen, maar de omstreden behandeling maakt van die misdadigers wel willoze en makke schapen; het zijn amper nog echte mensen te noemen. Alex meldt zich aan voor die behandeling, en Waar hij als bad guy eerst machtig was en alles had (nam) wat hij nodig had, is hij nu als de good guy juist extreem kwetsbaar. Hij kan zich niet verdedigen, en hij is alles kwijtgeraakt.
De rollen worden allemaal op een wat komische manier gespeeld, en dat doen de acteurs goed. Malcolm McDowell vult de rol van Alex erg goed in. Hij is zeer geschikt voor zijn rol en ik zou me niemand kunnen voorstellen die het leuker doet.
Het einde van de film is erg sterk. Het effect van de behandeling neemt meer en meer af, en nadat er in de media een schandaal is geweest over de behandeling vegen de politici hun eigen straatje schoon. Alex, de politici en maatschappij zijn weer terug bij af.
De film kent eigenlijk geen echt zwakke punten vind ik, en alleen al het goede verhaal, de originaliteit, ronduit poëtische cinematografie en durf van de film verdienen het beloond te worden. Ik heb dik twee uur geboeid zitten kijken.

avatar van poeloe

poeloe

deze film vond ik erg irritant om naar te kijken ik denk dat het door de lelijke art directie komt en het ongeloofwaardige acteren van de hoofdrolspeler , misschien was het vroegen een vernieuwende film maar als ik nu naar een geflipte film wil kijken kijk ik wel naar " Fear and loathing in Las Vegas".

avatar van gizmo_o

gizmo_o

poeloe schreef:

Ik vond het acteren juist van ongekende klasse.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

gizmo_o schreef:

Ik vond het acteren juist van ongekende klasse.

Heb weinig zulke goede acteerprestaties gezien...

poeloe schreef:

de lelijke art directie ... en het ongeloofwaardige acteren van de hoofdrolspeler

ik heb de nieuwe 2-disc versie van de film gekregen voor mijn verjaardag.

Gisteren heb ik 1 van de extra;s bekeken.

Een documentaire over Malcolm McDowell.

Erg interessant.

Hij is, zeker bij het 'jongere' publiek niet meer de bekenste maar vroeger was hij wel echt groot.

Ik wist eigenlijk helemaal niet dat films als If... en Oh Lucky Man zo groot en baanbrekend waren.

Ook is McDowell toch wel een zeer gerespecteerd acteur in de film wereld.

Hij heeft welliswaar ook de nodige minder films op zijn naam (hij zal nu eenmaal ook moeten leven en als je geen Brad Pitt heet, zul je dus soms films moeten aannemen), maar hij heeft wel af en toe pure pareltjes.

Wat uit de docu naar voren komt is dat hij iemand is die voor de camera iets magisch brengt.

Zelfs als de film niets is, moet je naar hem blijven kijken.

Dat heb ik ook altijd al gevonden.

Het is zo'n bijzonder man en ook erg sympathiek (alhoewel er in de docu ook iemand zit die zegt dat hij ook een lul kan zijn).

Aanrader, deze leuke docu ove rdeze bijzondere humoristische en vriendelijke acteur.

Ik ga in ieder geval de komende tijd meer van McDowell bekijken.

avatar van MorrisJ

MorrisJ

Geniale film, tijdloos.

dragje schreef:

Dat is A Clockwork Orange dan ook.

idd, ik kan geen enkel punt vinden in deze film waarover ik niet te spreken ben. het acteerwerk is geweldig, de muziek is echt super, de omgevingen en de kleding vind ik echt geweldig.

mensen die van dit type film houden zullen hem net als mij waarschijnlijk fenomenaal vinden. ik ben echt onder de indruk van stanley kubrick. deze week barry lyndon gekocht, in de hoop dat ik me door deze film ook kan laten verbijsteren.

mvg paul

RousmariO

weet er iemand hoe ik aan de muziek uit deze film kan komen? niet alleen de muziek van beethoven vind ik super, maar ook de vreemde deuntjes vind ik super.

hoop dat iemand me hiermee kan helpen

mail is welkom op [email protected]

mvg paul