• 9.422.820 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

HarmJanStegenga schreef:

Ja, daar heb je een punt! Dat is waar ook! Dus zou het ook betekenen dat al het voorgaande in de film vergeten is door Alex. Na zijn therapie?

Nauw dat denk ik niet aangezien nadat hij zelfmoord wil plegen, verteld hij iets in de trend van "i did not snuff it, because if I snuffed it I would tell what if told. Daarmee geeft hij dus aan dat hij het wel onthouden heeft. Het moet dus gebeurt zijn toen hij bewustloos was.

avatar van soom

soom

Tijdens het zien van A Clockwork Orange begon ik een vergelijking te maken met Alex en Flipman. Ik kon er echt niets aan doen, maar tijdens een bepaalde scene in deze film vond ik hen echt op elkaar lijken, met dezelfde uitdrukking op hun gezicht en hetzelfde warrige haar. Ook kan Flipman dat accent zo goed nadoen, (denk ik) dat Alex in deze film spreekt.

A Clockwork Orange is m'n tweede Kubrick. En ik moet zeggen: Ik ben zeker niet teleurgesteld. Hartstikke goede sfeer. Malcolm is 3 keer briljant, het einde is geweldig, de beroemde (toch?) openingsscene is fenomenaal. 4,5*.

avatar van Reinbo

Misschien wordt ik oud, maar wie is Flipman?

avatar van soom

soom

Dit is m'n grote Homie: Flipman. Misschien word je inderdaad wel wat ouder.

avatar van dumble

dumble

Heb de film net gezien, en heb echt kunnen genieten. Wat een meester-werk is dit! Alles is zo perfect uitgewerkt. Wat ik vooral het mooie vindt is dat taaltje egt superrrr.

Krijgt er 5*etjes bij van mij:)

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Ik vond het echt een geweldige film. Alleen een beete jammer dat ik deze film niet echt geconcentreerd kon kijken. De scene dat Alex thuis kwam bij zijn ouders. Prachtig. 'Joe heeft de huur al betaald dus we kunnen hem niet zomaar wegsturen'. Ik ga hem zeker nog een keer kijken. Ik vond het einde eerlijk gezegd een beetje tegenvallen na zo'n geweldige film. Daar had ik iets meer van verwacht.

avatar van blisteringdude

blisteringdude

Goede film, niet helemaal mijn ding, maar kon hem alsnog accepteren. Dat einde viel me wel iets tegen, maar al met al een dikke 4* waard!

avatar van J.Bell

J.Bell

%%%%%% schreef:

Heb deze een stuk gekeken maar heb deze niet afgekeken snap ook niet echt het hoge gemiddelde.Maar mischien in dit niet mijn film.ik stem niet

Niet afgekeken omdat? Je er niks aan vond? Het je heel erg tegenviel? Dan mag je toch gewoon stemmen?

Vandaar het hoge gemiddelde.

• 12092 berichten

Hoog? Er zou minstens een halve punt bij moeten

avatar van Reinbo

Net even de eerste paar minuten gezien op Blue Ray disc. Ziet er geweldig uit.

avatar van gortdroog

gortdroog

in een woord Fantastisch!!! Beste film ooit die ik gezien heb, zeker als je nagaat dat ie uit '71 komt!! 5*

avatar van gotti

Alsof er vroeger nooit goeie films gemaakt werden?

avatar van gortdroog

gortdroog

gotti schreef:

Alsof er vroeger nooit goeie films gemaakt werden?

Ik bedoel meer het totaal vernieuwende, het voor zijn tijd qua orginaliteit en verhaal geniaal. Beetje hetzelfde als pulp fiction, in mijn tijd. Kortom een sublieme film!! Vooral the milkroom onvergetelijk...

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Ga m steeds meer waarderen vind wel het eerste deel van de film veel beter dan het 2e uur

avatar van Max en Joep

Max en Joep

er is een mooie 2 disc edition uit he

avatar van stalker

stalker

Nu ik hem eindelijk eens gezien heb, is het mij duidelijk: Clockwork Orange kan de tand des tijds niet doorstaan. Het is een gedateerde film met allerlei dingetjes die in 1971 hip en ondeugend waren. Moest af en toe denken aan Monty Python en Barend Servet Show. Clockwork Orange is net als Turks Fruit hip bedoeld, wordt nog steeds erg overschat maar doet inmiddels kinderachtig aan.

avatar van Artifact

Artifact

Gewaagde uitspraak.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

stalker schreef:

Komt niet vaak voor dat er 4 beweringen in 1 zin staan, waar ik het niet mee eens ben. De vergelijking met Turks Fruit raakt me nog het meest.

avatar van serpico

serpico

stalker schreef:

Maar nu vind je alles wat er in de film gebeurt de normaalste zaak van de wereld? Noem je dit 'hip en ontdeugend'?!

Hip en ondeugend

avatar van Beitel

Beitel

stalker schreef:

Dan heeft het z'n doel bereikt.

• 12092 berichten

Het lijkt erop alsof mensen gewoon eenvoudigweg inhoud en unieke vorm niet meer kunnen onderscheiden van een beestje in hun haar... Kortzochtigheid en smaldenkerij regeert. Ook interressant gegeven van deze maatschappij trouwens.

stalker schreef:

Kubrick altijd al iemand gevonden die vooral hip en ondeugend wilde overkomen. Ik vrees dat je de point ontgaan is.

(Al is Verhoeven wel het type dat voor hip & ondeugend gaat, snap ik de vergelijking niet helemaal.)

avatar van krc 4ever

krc 4ever

op het einde was hij toen hij met die minister een overeenkomst sloot, nog altijd onder invloed van die behandeling of was hij toen terug zijn normale ik

uitstekende film een 5

Beitel schreef:

Dan heeft het z'n doel bereikt.

De generatie Alex is alomtegenwoordig

avatar van Max en Joep

Max en Joep

gedateerd?

Clockwork is helaas actueler dan ooit!

avatar van by_the_way

by_the_way

Max en Joep schreef:

gedateerd?

Clockwork is helaas actueler dan ooit!

Vond ook de set en haardacht nogal gedateerd aandoen.

In welk opzicht is A Clockwork Orange dan eigenlijk nog zo actueel ? Actueler dan ooit zelfs ?

avatar van Mug

Mug

Ik begrijp die uitspraak ook niet. Wellicht de verheerlijking van (zinloos, voortkomend uit verveling) geweld bij jongeren? Dan nog was het toen ook actueel en aan de orde, maar toen bleef het bij 'dorps-' dan wel 'regionaal nieuws'. Nu wordt het door de media opgefokt als 'typisch nu', een wereldtrend die alsmaar erger wordt.

Dat is gewoon iets van alle tijden, al krijgen zo'n zaken wel meer aandacht.

Komt gewoon omdat alles globaler wordt en sites als youtube geweldige "televisie" opleveren. Vroeger kwam zo'n nieuws het dorp niet uit, nu is het 5 minuten later voor de halve wereldbevolking te bewonderen.