Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
Alex
Mrs. Alexander
Mum
orbit
- 12092 berichten
Geldt voor Scarface ja.. voor deze film neen!
(check anders nog even de waarderingen op deze site
blaurey
Zeker geen overgewaardeerde film! Ik waardeer deze tot de drie besten van Kubrick (hoewel dat rijtje bij mij nog wel eens wisselt...) Wat een bombast, wat een ontzettend geconcentreerde film! De film is om zijn verhaal en om zijn kunst keer op keer te bekijken.
decsss
Geldt voor Scarface ja.. voor deze film neen!
(check anders nog even de waarderingen op deze site
Heb ik ook gedaan vandaar dat ik hem eindelijk eens ben gaan kijken. Wellicht te veel van verwacht.
En dat laatste zin dat op deze site staat van dat zijn vrienden achter hem aanzitten, heeft ook niet meegeholpen. Het was eerder een toevallige ontmoeting.
Leland Palmer
De plotomschrijving had anders gekund ja. Het is niet zo dat zijn vrienden achter Alex aan gaan zitten. Kan misschien wel aangepast worden?
Jazeker. Klik hierboven op de 'Corrigeren' tab. Alvast bedankt.
Leland Palmer
Jazeker. Klik hierboven op de 'Corrigeren' tab. Alvast bedankt.
Heb het aangepast, jammer dat jij de film niet zo kunt waarderen
Heb het aangepast, jammer dat jij de film niet zo kunt waarderen
Ik zie niet dat de aanpassing is doorgevoerd, ondanks het opnieuw inloggen.
Leland Palmer
De aanpassing moet eerst worden goedgekeurd door de crew.
decsss
De aanpassing moet eerst worden goedgekeurd door de crew.
Ik heb jou stukje beneden gelezen, en hoe jij deze film ophemelt. Ik hoop wel dat je aanpassing objectief is
..........Joke!!!
..........Joke!!!
Zoveel is er niet verandert hoor
En ik heb niet altijd zo over deze film gedacht, bij de eerste keer kijken vond ik het ook maar een beetje een vreemde film.
Zoveel is er niet verandert hoor
Dat krijg je meestal als je van een film TEVEEL verwacht. Ik ga hem zeker na een tijdje nogmaals kijken, wie weet hoe ik er dan over denk.
Co Jackso
- 21924 berichten
Mijn waardering voor deze film blijft na een herziening torenhoog. Toch is mij een punt van kritiek opgevallen, wat mij de eerste keer niet is opgevallen. De kritiek heb ik over het fragmentarische 2e deel van de film. In dit 2e deel zijn namelijk ongeveer 6 scenes met belangrijke gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen zonder feitelijke tussenpauze. Om te zeggen dat bepaalde scenes overbodig zijn gaat mij te ver, maar het grote aantal belangrijke gebeurtenissen in het 2e deel van de film is zo groot, dat de impact minder is. Het gaat hier om de scenes:
-bezoek naar zijn ouders
-bejaarden
-oude vrienden
-de schrijver (waarbij hij na 1minuut al Singin in the Rain ligt te zingen)
-muziek en zelfmoordpoging
-het ziekenhuis
Behalve het ziekenhuis is het dus één grote martelgang voor Alex, zonder dat de kijker de tijd heeft om het volledig te bevatten.
Na dit betoog is het duidelijk dat ik hoop dat er nog ergens een directors cut van deze film is, waardoor deze film mij nog beter gaat bevatten dan al het geval is.
Max en Joep
De titel slaat op een mechanisch speelgoedaapje - een Orang-Oetan.
woeaaahahahahahahaha.
WAT een onzin.....

blaurey
-bezoek naar zijn ouders
-bejaarden
-oude vrienden
-de schrijver (waarbij hij na 1minuut al Singin in the Rain ligt te zingen)
-muziek en zelfmoordpoging
-het ziekenhuis
Kijk! Daar is weer iemand met zinnig commentaar! Dit is mij ook opgevallen. Maar ik denk dat dit met opzet zo is gedaan om de stroomversnelling waar Alex in terecht is gekomen te laten zien. Alex weet nauwelijks wat hem overkomt, het verschil tussen 'hij is beter' en 'hij is nog steeds zo slecht' is in zijn verstand maar heel klein. Al heel snel vervalt hij weer in oude staat: hij zingt dan ook inderdaad heel snel alweer het Singin' in The Rain...Nee ik vind dit geen minpunt! Ik vind ook zeker niet dat door een andere manier van vertellen de film meer impact had kunnen maken.
En aan wat voor tussenpauzes had je dan gedacht?
En inderdaad, een Director's Cut van deze film lijkt me heel gaaf! Al verwacht ik niet dat deze bestaat...Kubrick was al zo'n perfectionist! Hij had onmogelijk een betere versie op de plank kunnen laten liggen...Volgens mij genoot hij van de filmmaatschappij volledige vrijheid, dus er is hem ook geen strobreed in de weg gelegd. Dit is dus de versie zoals die bedoeld is!
Director's cut...?
Er is maar 1 versie en dat is de director's cut....
Leland Palmer
Juich jij maar niet te snel! Op deze site staat duidelijk beschreven waar de titel vandaan komt, en ook op Wikipedia is dit te zien. En als je het onzin vind leg jij maar eens goed uit waar die titel vandaan komt........Ik zeg niet dat het waar is, maar het staat niet voor niets op internet zo beschreven.
Mug
Nog maar een keertje dan.
Compleet ridicule uitleg op de Nederlandstalige Wiki-pagina, de Engelstalige Wiki-pagina geeft de juiste uitleg over de titel...
Mug
Orang is een Maleisisch woord, betekenend 'mens'.
Een orang-oetan komt oorspronkelijk uit Maleisie, en betekent 'mens uit het bos'.
De schrijver van de Nederlandse tekst op de Wiki-pagina van deze film heeft het een en ander verkeerd geinterpreteerd.
A Clockwork Orange = Een mechanische mens
finalman
deze film was niet echt mijn ding, maar wel speciaal.
wel eens in de lach geschoten als Alex de Large met versnelde tijd 'het' met de meiden doet
Leland Palmer
Orang is een Maleisisch woord, betekenend 'mens'.
A Clockwork Orange = Een mechanische mens
Oke dan! Maar dan was ik in de buurt
Co Jackso
- 21924 berichten
En aan wat voor tussenpauzes had je dan gedacht?

Dit kan ik wel begrijpen. Alex denkt waarschijnlijk dat hij na wat tegenslag, het weer geflikt heeft. Daardoor begint hij al snel zijn soort overwinningslied te zingen (Singin' in the Rain) zonder stil te staan bij mogelijke gevolgen.
En wat betreft de Director's Cut, ik denk dat er bij elke filmliefhebber een constante drang blijf naar verborgen Kubrick materiaal. Maar doordat hij al relatief veel vrijheid had van de studio, denk ik dat er maar weinig extra materiaal is. Verder blijft voor mij toch het eerste deel van de film het meest memorabel, vooral door een aantal legendarische scenes en de perfecte vertelstructuur.
Max en Joep
even nog over het gehele Wikipedia gebeuren:
als iets op WIkipedia staat, is het nog niet automatisch waar.
Dat is een typisch gedachtengoed van deze tijd:
als het op internet staat, is het dus waar.
Zo is het echter niet altijd.
Pas daar voor op.
%%%%%%
Heb deze een stuk gekeken maar heb deze niet afgekeken snap ook niet echt het hoge gemiddelde.Maar mischien in dit niet mijn film.ik stem niet
Floris22
Het onderwerp is niet geheel mijn 'ding', maar ik was vanaf het begin gefascineerd door deze film. Vooral het gedeelte waar Alex twee meiden oppikt en daarna in hoog tempo sex heeft vind ik geweldig, mede door het feit dat de bewegingen als het ware zijn afgestemd op de geweldige muziek
W.M.J.M
Even een vraag, word Alex nu door hersenoperatie genezen na zijn val, aangezien hij steeds die droom had?
Leland Palmer
Ik geloof dat Alex na zijn operatie genezen is. De laatste scene in de film toont Alex die sex heeft met een vrouw, dit wil aangeven dat hij is genezen geloof ik.......
W.M.J.M
Ja, dat snap ik, hij zegt het zelfs nog, maar hoe? Ik denk dat hij een dat de overheid een hersenoperatie op hem heeft uitgevoerd aangezien hij nadat hij wakker wordt tegen de psychiator zegt dat hij de hele tijd een droom heeft gehad, "Al die doktoren frommelden de hele tijd aan mijn knikker". Dit zou dus eigenlijk betekenen dat de overheid een hersenoperatie uitvoert op een persoon die daar nog niet eens om gevraagd heeft. Dit zou dus beteken dat dit ook een onrecht is gedaan tegenover Alex. Het lijkt me immers dat een hersenoperatie de nodige risico's met zich meebrengt en om dat te doen zonder een o.k. lijkt me nogal verkeerd, niet?
Leland Palmer
Ja, daar heb je een punt! Dat is waar ook! Dus zou het ook betekenen dat al het voorgaande in de film vergeten is door Alex. Na zijn therapie?

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spiriteddystopian sci-fi