Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
clockwork72
Ik heb gisteren het boek besteld en in de loop van volgende week is hij hier.. ben benieuwd!
veel succes met het boek. Ben nu over de helft heen en vindt het boek op sommige momenten even of zelfs beter dan de film. Maar het is wel een erg moeilijk boek. En als je engels niet je beste vak is zou het nog wel eens heel moeilijk kunnen gaan worden
Nee hoor, Engels is juist een van mijn beste vakken
Trouwens.. hij staat op onze boekenlijst, dus hij zal net zo moeilijk zijn als de andere boeken (althans daar ga ik vanuit)
joaquim05
Ik weet niet hoeveel mensen deze film hoog in hun top 10 hebben staan bij mij komt die niet eens er in.
Ik begreep het verhaal vond die niet echt super sterk(geniaal)
misschien komt het omdat ik mij niet 1 voelde met de hoofdpersoon wat waarschijnlijk wel de bedoeling zou zijn geweest.
de meeste mensen met die deze film leuk vinden hebben meestal smaak voor films dat kan ik zien aan de overige films dus mijn vraag is wat er nou zo goed is aan dit film wat ik niet zie??
orbit
- 12092 berichten
Je Nederlands strookt in elk geval met dat van mensen die deze film niet echt snappen.. probeer hem over een jaar of 4 nog eens.
Max en Joep
Nee hoor, Engels is juist een van mijn beste vakken
dat zal je nog bitter tegenvallen....
AddictedToMovies
Het boek valt toch best goed te lezen? In het begin lastig met de nieuwe woorden maar als je het eenmaal door hebt lees je 'm zo uit (ik iig).
@joaquim05: De film is op elk gebied een uitschieter; filmtechnisch, muziek, diepgang (ik betwijfel of je die hebt meegekregen, bij herziening merk je er misschien meer van) etc. etc. En je moet de film gewoon ervaren. Toen ik 'm voor 't eerst zag was ik helemaal ondersteboven van de manier van verhaalvertelling, later ging het verhaal en diepgang me meer boeien. De film wordt bij elke kijkbeurt beter!
domkey
Pfff.
chevy93
Alleen omdat jij dit overduidelijk(!) de beste film vind, hoef je niet sarcastische, neerkijkende opmerkingen te maken naar mensen die hem niet goed vinden..
Toegegeven.. het NL was niet helemaal vlot, maar de strekking was te begrijpen. Ik heb erger gezien
clockwork72
inderdaad. Zijn filmsmaak bevat nog net iets te veel fantasie. Dit is mischien ook wel een van de beste films allertijden. ik had iniedergeval voordat ik deze film zag nog nooit zoiets prachtigs gezien. Deze film spookt elke dag weer in mijn hoofd.
ZinloosGeweldig
Ik heb het boek niet gelezen maar de film vind ik echt fantastisch!
I'll give it three thumbs up!
clockwork72
kijk eens aan. nog iemand die ACO op 1 heeft staan. Ik raad je wel aan om ook het boek te lezen.
misterwhite
Ik vond het boek niet zoveel, ik kon mij niet inleven door dat taalgebruik wat wel best jammer was
ik zal het over een jaartje ofzo nog eens uitproberen
clockwork72
dat kan natuurlijk. ik vindt het boek erg goed. maar bij deze film is het wel zo dat je het beste eerst de film kan kijken en dan pas het boek lezen. Anders weet je echt niet wat je precies leest.
Don MN
inderdaad. Zijn filmsmaak bevat nog net iets te veel fantasie.
Wat wil je daarmee eigenlijk zeggen? Te veel fantasie om serieus genomen te worden?
misterwhite
Ik had vanachter in dat boekje een woordenlijst staan en dan ben je altijd afgeleid omdaarin te kijken wat het woord betekend, en dat maakt het nog moeilijker om in het verhaal in te leven. Maar de film blijft een topper
clockwork72
hmm.....bij mijn uitgave van het boek zit die lijst er niet bij.
misterwhite
was het de engelse of de nederlandse versie? want ik heb de nederlandse uitgave
Maikeru
- 1934 berichten
Ik heb hem dan eindelijk gezien: A Clockwork Orange. En het was een zeer unieke film voor die tijd en ik begrijp de enorme cult-status. Het is daarom een uitzonderlijk moeilijke film om te beoordelen, maar ik blijf puur objectief...
Om maar te beginnen met Malcolm McDowell, die uitzonderlijk goed speelde. Ik kon mij goed inleven in de rol van Alex. De speelse manier van het leven bekijken, alsof je alles zou kunnen krijgen. 'Just take it'... Het duurde dan ook niet lang voordat ik in de film zat. Het scipt was leuk, maar ik vond het moralistische toontje na de 'verbetering' van Alex vervelend. Dat hij eigenlijk wordt teruggepakt door alle mensen die hij kwaad had gedaan mocht van mij korter en zeker niet zo conventioneel. Maar al om al was het script goed - maar niet erg verassend.
Waar ik moeite mee had was de muziek. De scenes met geweld en klassieke muziek werkten eerder averechts. Ten eerste omdat ik geen speciale affiniteit heb voor Beethoven. Ten tweede omdat het geweld/sex/denkwijze niet aanstootgevend was voor mij. Dit kan ik Kubrick niet verwijten, maar tegenwoordig ben je wel een stuk meer gewend...
Decors waren erg goed gedaan. Vooral het huis van de schrijver en zijn vrouw was geniaal. Meestal hou ik niet van een kitscherig sfeertje, maar bij ACO werkt het.
De shots waren wat ik van Kubrick gewend ben: niet echt boeiend of mooi. Maar vooral door het decor/aankleding stoorde het me totaal niet.
Ik vind het nogmaals erg moeilijk te beoordelen... En ik zou hem graag (met sommige stukken doorgespoeld - de film was te lang) herzien.
Maar tot die tijd:
Overigens zou ik een remake wel voor ogen zien. Zelfde concept, maar dan voor deze tijd zijn standaards 'ultra violent'.
rokkenjager
En welke hedendaags Amerikaans regisseur zou zo'n stap kunnen nemen?
Wat gaat er tegenwoordig dan zoveel verder als zware mishandeling, verkrachting en moord?
JacoBaco
De manier waarop het in beeld gebracht wordt, was voor die tijd nogal schockerend. Onderwerpen als zware mishandeling, verkrachting en moord blijven schockerend vandaag de dag, maar er zijn inderdaad tegenwoordig films waarin het gegeven nog net iets erger in beeld word gebracht. In bijvoorbeeld Irreversible zitten verscheidene scenes waarin dit gebeurd.
Gemarteld worden? Ik noem even een paar films:
Saw, Passion of the Christ & American History X.
Het geweld in dat film (lijkt) veel erger dan hier
(verwijderd)
Ik vind deze film veel shockerender omdat de badguys als de goodguys worden gepresenteerd en de muziek aangeeft dat ze de grootste lol hebben. Ook vind ik deze film niet een simpel anti-brainwash moraaltje hebben (hoewel de film wel tegen zo'n methode aggeert) door het einde en de walgelijkheden die alex de eerste helft pleegt.
JacoBaco
Eden Lake gezien? Voor mensen die hem niet gezien hebben, pas op spoilers!! Een tiener die 1 van zijn vriendjes in brand steekt. En ik durf best te zeggen dat het met voorbedachtheid is. In Eden Lake worden de kinderen uiteindelijk als de onschuldige neergezet. Onder het mom van, ach het zijn nog maar kinderen. Alex is in het boek trouwens ook nog maar een kind van 16.
chevy93
Het kwam i.m.o. niet zo schokkend over. Misschien omdat ze er lol in hebben, misschien, omdat het de hele film (overbe)licht is of omdat er tegenwoordig ergere dingen gebeuren.
Zet de gemiddelde politieserie aan (NCIS, CSI, Criminal Minds) en er zijn zeker 10 afleveringen waar ergere dingen in gebeuren.
Ik vind Goodfellas nog erger!
Gemarteld worden? Ik noem even een paar films:
Saw, Passion of the Christ & American History X.
Het geweld in dat film (lijkt) veel erger dan hier
Saw is een onzinfilm en in AHX zitten nu niet bepaald schokkender zaken dan hier. Ik snap dat het tegenwoordig soms wat expliciter in beeld wordt gebracht, maar dat doet niets af aan hetgeen gebeurd.
Bovendien gebeurd het hier met een sardonische insteek, die het veel erger maakt, maar misschien ook wel dragelijker. De combinatie van Singing in the Rain met de mishandeling en verkrachting blijft wat mij betreft onovertroffen op dat gebied. Daar kan geen brandblusser tegen op.
JacoBaco
Het begon met de vraag: Wat gaat er tegenwoordig dan zoveel verder dan zware mishandeling, verkrachting en moord?
Niets! De onderwerpen blijven, maar ze hebben het inmiddels al overtroffen door het nog meedogenlozer, ruwer en harder in beeld te brengen.
Het sardonische waar jij het over hebt, is wel hetgeen wat A Clockwork Orange o.a. zo uniek maakt, maar dat maakt het voor mij niet meer schockerend dan een film die ik vandaag de dag wel eens kijk. Voorbeelden zijn al genoemd.
JacoBaco
Het is alleen nog steeds moord. Massamoord. Maar iedere moord is er 1 teveel.

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited