Genre: Misdaad
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in één bioscoop ()
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Karl van H.
Waarom is dat hoofdstuk eruit geknipt bij andere uitgaven?
In de inleiding van de uitgave die ik heb (Penguin Modern Classics) staat dat het laatste hoofdstuk lange tijd niet in de Amerikaanse druk was bijgevoegd, vanwege een 'behoefte aan pessimisme'. In het laatste hoofdstuk komt (spoilers) Alex namelijk tot inkeer, zonder dat hij daarbij hulp van buitenaf nodig heeft. De Amerikaanse versie eindigt op hetzelfde punt als de film: Alex is 'genezen' en weer ouderwets gewelddadig.
AddictedToMovies
Ja ik heb die uitgave ook. Wat raar dat Amerikanen gewoon in een iemand ander's boek mogen knippen omdat ze pessimistisch willen doen. Dat ligt toch in de handen van de schrijver wat hij de lezer wil meegeven lijkt me...
In Amerika mag bijna alles
Is dat 21e hoofdstuk nog wat waard of maakt het niet uit welk deel ik koop?
Karl van H.
't Heeft zeker wel een toegevoegde waarde, naar mijn mening, al was het maar om te lezen hoe de schrijver zijn verhaal oorspronkelijk had willen eindigen.
AddictedToMovies
En anders kan ik best uitleggen wat er gebeurd in het laatste hoofdstuk (PM ofzo), nadat je het boek hebt gelezen. Zelf vond ik het een erg goed hoofdstuk.
MNV2
- 1900 stemmen
Ik heb het boek inmiddels ook al besteld aangezien ik de film nog altijd ervaar als de beste film ooit gemaakt. Ik wist totdat ik mij hier op de site inschreef trouwens ook niet dat dit een boekverfilming was. Maar ik ben hier wel benieuwd naar, zeker na het lezen van de laatste posts van de afgelopen dagen op dit topic.
AddictedToMovies
Als je het kunt voorstellen, het boek is net zo goed -soms misschien zelfs beter- dan de film!
misterwhite
Yeaahhh, over een paar dagen heb ik de dvd in mijn verzameling. Ik heb er lang achter gezocht en eindelijk gevonden
Als ik de film nog een keertje heb gezien zal ik eens proberen een goede recentie te geven over deze film.
GinolaEHV
De term 'lijdend voorwerp' moet bij Nederlands toch wel behandeld zijn...?
JasonBourne
Het kan nog zo cult zijn, maar buiten de termen merkwaardig en bizar (op het schizofrene af) komen er bij mij toch weinig rillingen naar boven over deze film. De schrijver moet bij het schrijven toch echt behoorlijk aan de geestverruimende middelen hebben gezeten, heb ik het idee.
Een 4 voor de soundtrack, maar overall toch een 3 voor de film. Ik kan er niet meer van maken. Niet echt mijn smaak.
misterwhite
Mijn stem verandert naar 5 sterren, deze film word steeds beter. Mijn eerste kijkeurt deed het goed maar deze 3de keer was fantastisch. Als hij de 4de keer nog zo goed is zet ik hem in mijn top 10.
Het beste aan de film blijft nog steeds zijn orginaliteit, dat laat mij helemaal verstelt staan. Trouwens elke film die ik tot nu toe gezien heb van kurbrick was geweldig.
dr channard
Kan er iemand mij vertellen welk klassiek nummer er speelt wanneer Alex en de andere gevangen rond een cirkel stappen, en ik denk dat het stopt wanneer ze allemaal in een rij moeten staan voor inspectie.
Niet echt mijn smaak.
Cult met een kleine t, of zelfs zonder
orbit
- 12092 berichten
Degenen die er niets van hebben begrepen proberen maar weer eens een melige duit in het zakje te doen.
domkey
En wat begrijp je niet? Laat die duit maar zitten,het leven is al duur genoeg.
Don MN
En wat begrijp je niet? Laat die duit maar zitten,het leven is al duur genoeg.
Je begrijpt al niet dat hij jou verwijt iets niet te begrijpen.
domkey
Wat een geluk dat hier nog slimme mensen zijn dan.
lynchie
deze film is mijn naar gevoel een ongelooflijke illustratie van de maatschappij. Het toont dat de pogingen om een mens te conditioneren in een maakbare maatschappij, gedoemd zijn om te mislukken. Alex is een oermens, het vleesgeworden onbewuste denken, dat door de maatschappij neurotisch wordt. De maatschappij ziet Burgess via Kubrick als een virus dat de mens neurotisch maakt. Het probleem bij deze film is natuurlijk om dit op te merken. Door in het eerste deel van de film, de "ultra violence" van alex te tonen (zijn verkrachtingen, zijn vandalisme en de moord met de reuze penis) is het moeilijk om in eerste instantie met hem te sympathiseren. Door de muziek van Rossini en Beethoven krijg je weliswaar een ander perspectief en zie je alex' daden vanuit een ubermensch gegeven (hoewel het spuugsel van deltoid schrijnend is) maar het gros van het publiek zal alex altijd een smeerlapje vinden. Maar vergis je niet, Alex is pas neurotisch na de ludovico behandeling. De minister, dia hem in de kliniek komt bezoeken om een regeling te treffen na de mislukte operatie (om zijn eigen hachje te redden) komt mij walgelijker over dan heel het eerste deel van de film, hoe gewelddadig het ook is. Alex is gewoon een vrije mens, dieniet met zijn vrijheden weet om te gaan (zoals Smerdjakov of Raskolnikow in de Dostojewski romans).
Max en Joep
klopt.
maar een betoog, verpakt in schone letteren, hoeft nog niet meteen "meer waar" te zijn overigens.
ik ben het bijv met enkele aspecten van Lynchies (verder prachtige) betoog niet eens.
zo denk ik dat de kracht van zowel Burgess als Kubrick is, dat je juist GEEN hekel hebt aan Alex.
ondanks Alex' walgelijke daden, spreekt hij de kijker heel direct en amicaal aan, hij maakt je tot zijn intieme vriend en dat werkt (in mijn geval).
De klassieke muziek versterkt dit nogmaals vind ik:
door de veelal ietwat pesterige muziek, wordt juist versterkt dat jij (de kijker) en alex "lekker iets stouts "aan het doen zijn, samen welteverstaan.
Het geweld wordt bijna leuk, lekker ondeugend.
McDowell speelt Alex dan ook als een heel stout grappig speels boefje ipv een walgelijke psychpaat (sowieso de rol van zijn leven vind ik)
DAT is juist griezelig.
ook de virus-theorie ben ik het niet mee eens:
het is heel sec Burgess' horror beeld van de toekomst:
het is ook bekend dat hij het boek schreef nav het toenemende geweld op straat in het toenmalige Londen.
ik vind Alex persoonlijk ook nergens neurotisch worden:
hij blijft constant zijn slechte geslepen sadistische ik.
hij KAN alleen niet anders, door de behandeling.
iets anders:
ik heb ooit wel eens gelezen (weet echt niet mee waar dus geen bron, sorry) dat er in Amerika in de jaren 50 wel eens werd geexperimenteerd met de "Ludovico-techniek" op homosexuelen.
ze moesten dan verplicht hetero films bekijken.
dit vond Burgess, zelf ook homosexueel, uiteraard walgelijk en het inspireerde hem dan ook mede dit om schitterende boek te schrijven
(voor wie het nog niet gelezen heeft: het boek is nog veel beter)
iets anders:
ze moesten dan verplicht hetero films bekijken.
(voor wie het nog niet gelezen heeft: het boek is nog veel beter)
Bedoel je niet dat ze verplicht naar homo-erotische films en foto's moesten bekijken, en dat ze schokken kregen als bleek dat het seksuele excitatie teweegbracht?* Daar heb ik namelijk wel van gehoord.
*Take that, chevy93
Max en Joep
kan ook (is "logischer" ook ja
AddictedToMovies
Welke van de twee het ook is, dat is hartstikke ziek!
En M&J, ik vind dat je hier twee goede punten hebt (eerste twee). Het geweld vond ik dan weer niet leuk, maar Alex wordt inderdaad je vriend. Dat is toch wel ontzettend knap om zo'n slecht persoon zo te kunnen beschrijven/maken, dat je mee kunt leven en mee voelt met 'm. Bij het boek had ik wel de hele tijd de gedachte 'nu snap je toch wel dat het anders moet...' maar bijna het hele boek blijft hij die rotzak.
Het blijft een meesterwerk op elk gebied (regie, muziek, diepgang, script, acteerwerk, alles).
*Take that, chevy93
Wat heeft dat met mij te maken
Een foto bekijk je en een film kijk je
. En voor en komt geen komma
Ik zeg ook niet dat een moeilijk woord verkeerd is, maar het moet wel begrijpbaar blijven!
chevy93
Ik heb gisteren het boek besteld en in de loop van volgende week is hij hier.. ben benieuwd!
Bereid je vast voor op een hoop nieuwe woorden.
Berichten verplaatst naar Overigen > Algemeen > het grote taaltopic

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Misdaad / Thriller, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited