5 berichtjes in de 15 jaar tijd sinds de film werd toegevoegd, niet William Wylers meest veelbesproken film dus.
Het is met afstand de oudste Wyler die ik heb gezien, na
The Memphis Belle: A Story of a Flying Fortress (1944),
The Best Years of Our Lives (1946),
The Heiress (1949),
Roman Holiday (1953) en
Ben-Hur (1959). Drie van die films kregen van mij 4* waarderingen, en de twee andere alsnog 3,5*. Geen prutskoning dus. Ook Dodsworth stelt niet teleur, al kost het wat meer moeite omdat er geen echt geweldige restauratie van beschikbaar is. Hopen op een mooi schoongemaakte 4K transfer dus, in de tussentijd.
Hoewel de twintigers op het werk me er graag aan herinneren dat ik geen
spring chicken meer ben, en dat de jaren '90 niet tien jaar geleden waren, heb ik met mijn 37 jaar wel meegemaakt dat een langere relatie uitgroeit in een vriendschap, waarbij de beide partijen vervolgens uit elkaar groeien. Andere karakters, andere ambities, andere ideeën, het kan van alles zijn. Eigenlijk doet het er niet toe, wanneer het zo is dan weet je het, al is dat als je pech hebt pas achteraf.
Dodsworth verbeeldt dit mooi door de sterke rollen van Huston, Chatterton en Astor, en zoals Spetie in andere woorden zegt, is het verhaal in feite tijdloos. Bovendien heeft de film een aantal verrassend rauwe randjes. Wetend dat het een film uit '36 is (en de Hays Code de dienst uitmaakte) zat ik met grote ogen naar dit einde te kijken. Hóe dan?!