Genre: Drama / Romantiek
Alternatieve titel: Mozart & the Whale
Geregisseerd door: Petter Næss
Met onder meer: Josh Hartnett, Radha Mitchell en Gary Cole
Plot Mozart and the Whale
Donald en Isabelle lijden allebei aan het Syndroom van Asperger, een soort van autisme. Hun handicap dreigt hun emotionele band en romance te doen mislukken.
Donald Morton
Gracie
Blume
Skeets
Esteban
Dit lijkt een zware rol voor Josh Hartnett. Ik ben benieuwd of de man zoiets aankan, ook al liet hij al enkele glimpen zien van z'n capaciteiten.
chester
lijkt me zeker wel een goede film, hoewel ik zo mijn twijfels heb aan josh hartnett
Esteban
Er zou al een trailer te vinden zijn voor deze 'Mozart'. Iemand?
leonard0
Deze film spreekt me wel aan, ook wel goede trailer. Kan 'm zo niet op internet vinden, stond als extra trailer op dvd van 'bob the butler'
Wat een prutsfilm. Totaal ongeloofwaardig.
Net zo irritant als United States of Leland. Hoe halen ze het in hun hoofd. Ze hadden net zo goed kunnen zeggen dat het over ADHD ging.
Ik heb hem thuis zal hem van de week even zien, de film heeft toch een aardig cijfer op IMDB en goede kritieken.
paulus
Wat een prutsfilm. Totaal ongeloofwaardig.
Leg eens uit Kappeuter. "hoe halen ze het in hun hoofd" klinkt nogal dramatisch. Wat is er verder niet goed aan de film...?
Tja ik vind dit dus een crappy science fiction Hollywood drama script. Zit me vanaf minuut 1 te ergeren aan de idiote personages en gebeurtenissen. Maak dan gewoon een film over idiote personages, zonder het op te hangen aan autisme. Dramaturgisch klopt er gewoon geen hout van. GTST is geloofwaardiger.
Radha Mitchell is wel een schatje, maar dat kan de film niet redden.
Escobar
Deze film gaat over asperger onze dochter heeft asperger dus we willen graag in het bezit komen van deze film. Ik heb al op een hoop plaatsen gekeken en gevraagt maar er is niet aan te komen. Als iemand weet hoe wij deze dvd kunnen scoren hoor ik het graag.
Klik op de 'Vergelijk prijzen van deze DVD' link.
Escobar
Bedankt kappeuter
Heb gekeken en besteld maar is pas per 16 juni beschikbaar dus vandaar nog moeilijk te verkrijgen.
riezebosch
Ik heb juist vanaf de eerste minuut zitten genieten van de idiote personages. Vind ze zeer innemend en goed neergezet. Grotendeels is het verhaal ook onvoorspelbaar en zitten er verschillende wendingen in. Aan het eind alleen wat minder.
Asmahan
Totaal ongeloofwaardig inderdaad. Alleen vond ik Radha Mitchell (ok Isabel) geen schatje, maar een niet te harden irritant mens. HAH!
Hans P
Juweeltje van een film over mensen die niet passen in deze maatschappij. Het slappe einde is jammer, daarom 4*
xangadix
Op het moment dat ik dit schrijf staat er een kopje koffie naast me, dat op een dvd geplaatst is. Na twaalf minuten van Mozart and the Whale gekeken te hebben drukte ik op pauze, begaf ik mij naar de kast waar de dvd van One Flew over the Cuckoos Nest in geherbergd is, nam de schijf uit het hoesje om hem vervolgens een andere functie te geven: die van onderzetter. Vanaf dat moment was niets zekerder voor mij dan dat ik nooit meer een andere film over psychische aandoeningen zou willen zien, omdat hij de eerlijkheid van deze rolprent nooit zou kunnen benaderen. De resterende 79 minuten heb ik vol bewondering gekeken naar dit hartverwarmende, goudeerlijke en adembenemende portret van twee door een vorm van autisme gekwelde mensenkinderen. De mensen bij wie ze in de praatgroep zitten zijn ontwapenend en komen zo nu en dan met een kostelijke kwinkslag of spitsvondigheid op de proppen. De twee zijn zo origineel, autist… oh sorry, authentiek en uniek, dat je zou wensen dat iedereen op de wereld gezegend zou zijn met het syndroom van Asperger. Ik raad iedereen aan écht te gaan zitten voor het realistische en ongekunstelde ‘Mozart and the Whale’, je zult de zalige ervaring nooit meer vergeten..!
Angrod_Pallanén
Wacht even, je gebruikt One Flew Over The Cuckoos Nest als onderzetter maar geeft Mozart & The Wale een 1?
Mug
Petter Næss imponeerde met het hartverwarmende Elling. Zijn Amerikaans avontuurtje, Mozart and the Whale, is rampzalig (en Næss is gelukkig weer bezig met een projekt in Noorwegen). Verschrikkelijk irritante en gekunstelde personages in het groepje en Radha Mitchell haalde het bloed onder m'n nagels vandaan. Hartnett daarentegen speelt een aardige rol.
De film kent wel een aantal schattige en romantische momentjes, die de film bekijkbaar maken. 1,5* voor deze bende.
Ik houd m'n hart vast... Script-schrijver Ronald Bass (tevens verantwoordelijk voor Rain Man) heeft een nieuw stokpaardje gevonden: Alzheimer.
Mozart and the Whale is in ieder geval eentje om snel te vergeten.
Giocatori
Ik lees hier een paar berichten over ongeloofwaardigheid.
wat is er ongeloofwaardig aan deze film?
ik heb zelf de handicap die in deze film word behandeld.
en de film is eerder authentiek dan ongeloofwaardig.
het rationeel denken en handelen voor een asperger als persoon is tot op het bot uitgediept en goed in de film verwerkt.
het einde is inderdaad een beetje bizar.
maar over de gehele linie gezien is dit een goed handvat voor iedereen die een asperger in zijn omgeving heeft.
het is een moeilijk uit te leggen fenomeen,en op deze manier kan de "handicap"toch redelijk goed worden belicht.
soms is het wel wat aangedikt, en ze hebben wel twee extremen genomen.
Dit zijn twee aspergers die niet camoufleren.
dat is het enige wat het soms wat extreem maakt.
Een groot kritiek punt is wel dat ze het als een luchtige tienerfilm hebben neergezet.
het had net zo goed een american pie film kunnen zijn.
Rainman deed qua gevoel beter aan.
maar toch is Mozart And The Whale absoluut geen slechte film.
4,5 *
Mug
De ongeloofwaardigheid heeft vooral te maken met het aangedikte script met verschrikkelijke bij-personages. Je zegt het zelf al:
het had net zo goed een american pie film kunnen zijn.
Mij maakt het niks uit of de twee hoofdpersonages Asperger hebben, of een andere ziekte, of dat ze kerngezond zijn. Het blijft een al te keurig (en zodoende ook irritant) verhaal.
De twee extreme vormen van Asperger zorgen dan wel voor de betere (romantische en komische) momenten van de film, maar het voelt nu echt alsof de film goed of bijzonder (of politiek correct?) gevonden moet worden omdát het gaat om twee mensen met een ziekte.
AmazingPP
Ik heb een kennis met Asperger en ik moet zeggen dat ik daarom de personages in de film wel erg goed vond neergezet. Nergens overdreven, ok, misschien een beetje aangedikt af en toe, maar zo gaat het met de beste mensen. Om de film te vergelijken met One Flew over the Cuckoo's Nest is op z'n zachts gezegd lomp. One Flew blijft een topper in zijn genre, maar gaat over geheel andere mensen, andere "gekte's". Dit was niet de topper die One Flew was, maar dessalniettemin: 3,5 *. Hartnett zet een goede rol neer.
skip
Helemaal met je eens, misschien dat je inderdaad iets anders naar de film kijkt wanneer je mensen kent met een stoornis die valt binnen ASS. Ik herkende namelijk ook wel het een en ander en vond het daarom helemaal geen slechte of overdreven film zoals sommigen hier beweren. Hartnett en Mitchell spelen goed en natuurlijk is het een ander wat aangedikt om de film een komische noot mee te geven, maar zo heel erg overdreven onrealistisch zijn de situaties ook weer niet. Het resultaat is een luchtige film met ontroerende momenten. 3*
Fenella
Deze film is helemaal ongeloofwaardig. Ik heb zelf Asperger Syndroom, en ik herkende mezelf in ontzettend veel dingen. Ik lees hier dat de gebeurtenissen en karaktertrekken ongeloofwaardig zijn, maar dat is niet zo. Voor iemand met Asperger Syndroom gaat het echt zo. Het is op bepaalde punten misschien wat uitvergroot, maar het geeft een goed beeld van AS.
Ook is het lekker luchtig, het is geen dramatische film met een moeilijke verhaallijn. Voor mensen die niet weten wat het is om AS te hebben is het misschien slecht, maar die moeten zich dan leren inleven, want voor mensen mét AS (in ieder geval voor mij) is het een hele goede film.
Jack Sparrow
Wel een aardige film die een goed beeld schetst van mensen met het Syndroom van Asperger. De film weet helaas niet de gehele 90 min te boeien, het begint allemaal goed maar het verhaal wordt na 40 min wel wat langdradig en valt in de herhaling. Er wordt wel goed geacteerd door beide hoofdpersonen en er zitten enkele mooie scenes in.
nothingness
Gisteren deze film op tv gezien.
Het duurde even voor ik deze film gevonden had hier op moviemeter.
In het programmaboekje stond hij namelijk genoteerd als 'Crazy in Love'. Waar VijfTV deze titel gehaald heeft... god mag het weten.
Alleszins, op zich geen slechte film, buiten het totaal voorspelbare einde, hierdoor:
Sergio
Voor degene die op zoek zijn naar deze film;bij V&D kost ie nog geen 4 euro.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Adam