• 9.376.895 stemmen

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Charlie Sheen, Willem Dafoe en Tom Berenger

Releasedatum: 29 april 1987

Plot Platoon

"The first casualty of war is innocence."

De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.

Chris Taylor

Sergeant Elias Gordon

Sergeant Robert "Bob" Barnes

Lieutenant Wolfe

Sergeant O'Neill

avatar van BLacqWyng

BLacqWyng

Bijna met Jurassic eens, ik vind alleen Kubricks FMJ en uiteraard Apocalypse Now beter

avatar van Costa

Costa

thomzi50 schreef:

Ik vind nou niet dat er in Saving Private Ryan een echte held zit, en over realistische films gesproken, dat is misschien wel de realistisch verfilmde oorlogsfilm die ik ken.

Platoon zelf vind ik ook erg sterk (ik geef beide 4 sterren), ook erg realistisch, maar ik zie het punt niet helemaal. De boodschap het was kut en zwaar in Vietnam is toch wel erg vaak al verteld

interessant punt, maar had je ook zoiets verwacht dat je mentaal en onderling met de soldaten zo eenmaal aan toe gaat? In veel films ben ik dat nog niet tegengekomen. en een vergelijking tussen SVPR en platoon is nou niet bepaald realistisch lijkt me.

****

avatar van The Goss

The Goss

Ik heb hem net op dvd en ik had Platoon al denk ik een jaar of 16 niet meer gezien. Ik zit bij de statistieken te kijken of ik hem dan ooit op de tv gemist heb, maar klaarblijkelijk is hij nog nooit (in ieder geval niet de laatste jaren) op tv geweest. Zonde, terwijl elke gemiddelde prul van een film grijs gedraaid wordt op tv.

Overigens ook maar even verhoogd naar 4.5*

avatar van swankel

swankel

De scene dat Elias door de vietcong word neergeschoten is echt één van de mooiste scenes die ik ooit heb gezien.

De rest is ook goed hoor

avatar van ikisfilmgek

ikisfilmgek

Hij is al langere tijd niet op tv geweest maar blijft een geweldige film. De oorlog in Vietnam in prima beeld gebracht en dat er ook helemaal geen helden in zitten. Of ze schijten 7 kleuren stront en vermeden een gevecht of ze waren helemaal doorgedraaid. 5*

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

ikisfilmgek schreef:

Hij is al langere tijd niet op tv geweest maar blijft een geweldige film.

Ondanks dat?

avatar van Comanchero

Comanchero

Naomi Watts schreef:

Groot pluspunt was dat de Vietnamezen niet werden afgeschildert als het 'evil empire' maar dat de Amerikanen net als in Irak vrolijk meedoen aan executies, de ware aard van velen Amerikaanse militairen. 3,5*

Hoeveel amerikaanse militairen ken je? En dan bedoel ik niet van TV. Ik bedoel echt letterlijk: hoeveel amerikaanse militairen ken je?

avatar van fabbyke

fabbyke

Kan iemand mij vertellen in welke scene Johnny Depp zat? Heb hem namelijk niet gezien.

avatar van fabbyke

fabbyke

Had hem niet herkend

avatar van Apocalypse Now

Apocalypse Now

zeer goede film...hij laat prachtig het verloop van vietnam zien...wel jammer dat de scene, waarin Willem Dafoe wordt neergeschoten door de vc, zo onrealistisch is weergegeven....maar voor de rest niks op aan te merken..4*

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Een ijzersterke cast met een geweldige reggiseur, nou hoe kan dat nou misgaan? Dit is zo'n indrukwekkende film dat het je aandacht helemaal tot het eind vast houd.
Sheen acteert weer goed en berenger speelt een mooie rol als commandant- instructeur. Hele mooie film door de uitputting die sheen meemaakt in de oorlog en hij krijgt nog is aan de stok met berenger. Ik had niet verwacht dat berenger hem neer zou schieten tegen het einde aan dat vond ik heel onverwachts en echt heel zielig voor die (goede man) heel erg goed bedacht trouwens die 2 instructeurs tegen elkaar. De oorlogsstrijd is fenomenaal dit is echt een van mij lievelingsfilms geworden ik heb er geen woorden meer voor.

Plaatsje vrijmaken in mijn top 10 dan maar weer....

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

zekers goeie film:) ik geef 4* (johnny depp heeft ook een rolletje gekregen, zag ik bij de aftiteling...

avatar van Newbie

Newbie

snowie schreef:

Voor mij het meest waarheids getrouwde vietnam film!

Een 4.5

? Hoe weet jij dat nu ? Ge waart erbij?

avatar van Comanchero

Comanchero

Newbie schreef:

? Hoe weet jij dat nu ? Ge waart erbij?

Good point!

Enne...niet de meest waarheidsgetrouwe film volgens mensen die er wel bij zijn geweest.

avatar van felix89

felix89

Comanchero schreef:

de bedoeling van oliver stone is dan ook om het publiek te laten zien dat vele jongens hun gevoel met de wereld verloren en een mentale veldslag hielden met zichzelf, mischien met de nodige overdrijving maar Hij was er zelf bij in de vietnam, hij heeft het meegemaakt, dus hij zal wel weten hoe hij het verhaal moet vertellen.

mischien is de film net niet constant genoeg maar toch is hij het meer dan waard om te bekijken.

avatar van Jeudi

Jeudi

Ontroerend verhaal he? Waar gebeurt. Best erg Mijn Opa is in deze oorlog omgekomen. Ik ben 1/2 Amerikaans vandaar. Maar dit verhaal greep me dus echt aan. En het einde GEWELDIg he.

avatar van christophel

christophel

ik vond hem minder als "the deer hunter", maar omdat het om de realiteit gaat, zeker de moeite waard..4

avatar van gotti

christophel schreef:

Huh?

avatar van Mr. M

Mr. M

Geweldige film, waarin de waanzin die in Vietnam heerste goed wordt overgebracht. Goede rollen van Sheen, Berenger en Dafoe. Hoewel sommigen de scene waarin Dafoe wordt opgejaagd en neergeschoten door de VC misschien wat onrealistisch vinden, vind ik die scene een regelrechte klassieker. Een topper in het oorlogs genre, 4 sterren.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Maar weer is gezien en ik heb er ook dit keer weer weinig over te zeggen want dit is gewoon een regelrecht meesterwerk... De uitputting op het begin van sheen is mooi in beeld gebracht en de haat tussen de 2 groepleiders wordt mooi verwerkt tussen de jonge veteranen.. Sheen, dafoe en berenger zijn top gecast in deze indrukwekkende film die je zelf moet zien om het te geloven, ik doe hem regelrecht weer in mijn top 10!

avatar van JJ_D

JJ_D

Nu eindelijk ook de 2e in het rijtje van 3 gezien: Kubrick's 'Full Metal Jacket' wist me reeds allerminst te verbazen, en deze 'Platoon' doet dat evenmin.
Zelfs de grote regisseurs lijken er blijkbaar problemen mee te hebben om een flitsende, (visueel) mooie en (verhaaltechnisch) interessante oorlogsfilm te maken. Zo werkt 'Platoon' helemaal toe naar het allerlaatste gevecht, dat waarlijk voor geen meter meer weet te boeien, omdat alles op den duur véél te chaotisch verloopt.
Nu ik een referentiekader begin te krijgen snap ik waarom 'Saving Private Ryan' zo hoog aangeschreven wordt bij de kenners; daar was er immers sprake van dubbele ontroering: zowel esthetisch als gevoelsmatig. In 'Platoon' ontbreken ze allebei, en dat tot mijn grote spijt.
Op naar 'Apocalypse Now' dan maar; en maar hopen dat Coppola het beter doet dan Stone, Kubrick en 'The Deer Hunter' (in een ver verleden)...
(zoals orbit had voorspeld) 2,5*

PS: Wel een schitterend eindshot in deze film ( > als de helikopter opstijgt)...

avatar van rondh

rondh

christophel schreef:

The Deer Hunter was natuurlijk niet realistisch

avatar van MXO

MXO

rondh schreef:

The Deer Hunter was natuurlijk niet realistisch

Klopt inderdaad. Ik vind Russisch roulette in de Vietnam oorlog verre van realistisch. Ik denk alleen dat de situatie van het thuis-front goed is neer gezet. Waar The Deer Hunter realiteit mist, mist Platoon overtuiging en boeiende beelden! Geef mij maar Apocalypse Now.

avatar van 2727

ik vind deze film veel completer als apocalypse now (ook al vind ik beide films meesterlijk), bij Apocalypse Now word een speciale missie belicht waardoor je eigelijk veel verder staat van de Vietnam oorlog dan Platoon

avatar van JJ_D

JJ_D

2727 schreef:

Of juist niet, omdat je bij 'Apocalypse Now' écht ziet wat de oorlog bij een mens teweeg kan brengen... In die zin is Coppola veel extremer dan Stone, doch graaft hij (psychologisch gezien) dieper.

avatar van SubbiE

SubbiE

ik heb enige tijd geleden naar "Full metal jacket" gekeken, en moet zeggen dat Platoon er voor mij met kop en schouders bovenuit steekt. Tijdloos zou ik kunnen zeggen. Knap in beeld gebracht, al dan niet realistisch laat ik in het midden. Ik weet wel dat het daar 1 grote rotzooi was. Gemiddelde leeftijd van de amerikaanse soldaten 19jaar! (aka song)

Dafoe zette hier samen met nog een paar van zijn teammakkers een degelijk acteerwerk neer die je direct meezuigt into the jungle. Verplichte kijkkost zou ik zo zeggen! 4*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Middelmatige oorlogsmeuk vergeleken bij meesterwerk full metal jacket.. 2*

avatar van sarahtjx

sarahtjx

sorry , ik kan hier misschien een van de enege zijn

maar ik vind deze film echt ontroerend mooi

het verhaal

de werkelijkheid

er is dan ook geen oorlogsfilm die ik 2x kan bekijken

buiten dit ; platoon !

een geweldige film

de beste vind ik ..

ook omdat platoon de kans gegeven heeft aan beginnelingen (acteurs)

die nu in de top 50 staan in Hollywood

(Zie->Johnny Depp)

zeker een 5 verdient !

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Platoon was inderdaad een goeje film, waarschijnlijk de beste oorlogsfilm die ik al gezien heb. (Nuja heb er nog niet zoveel gezien en eerlijk gezegd is het niet echt m'n genre, z'n hoge score hangt wellicht af van de hoge dosis sensatie die in de film zat)

De film begon sloom, de eerste 30 minuten gebeuren er weinig intressante dingen. Een keer in het dorpje gekomen van de Vietnamese boeren begint hij pas echt, vooral de scène "Dance Motherfucker Dance" vond ik zeer sterk.

Verder slabakt de film ook nergens meer, en ondersteunt met een eenduidig fantastisch trackje, hier en daar enkele bloedmooie shots (die van dafoe, maar ook bv. de vuurrode ogen van Barnes als hij Charlie de kop wilt inslaan) en mooie actiescènes.

Minder dan:
Hellaas heeft zowat elke oorlogsfilm dezelfde betekenis, en deze hier een beetje te expliciet in naar mijn mening.

Beste punt: De film duurt net iets minder dan 2 uur, terwijl vele andere pretensieuze oorlogsfilms (ik denk dan in het bijzonder aan The Deer Hunter) zichzelf rond de 3 uur of zelfs langer te doen duren!