Genre: Drama / Actie
Met onder meer: Toshirô Mifune, Tatsuya Nakadai en Eijirô Tôno
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 13 januari 1983
Plot Yôjinbô
"Kill one or a hundred... you only hang once"
De samoerai Sanjuro reist naar een dorpje in het negentiende-eeuwse Japan. Hier bemerkt hij dat het dorpje verdeeld is tussen twee gangsters. Hij besluit de twee kanten tegen elkaar uit te spelen. Zijn pogingen worden echter bemoeilijkt door de aankomst van Unosuke, de zoon van één van de gangsters, die in het bezit is van een revolver.
Sanjuro Kuwabatake / The Samurai
Yoichiro
Kohei's Son
Gonji, Tavern Keeper
Ramon K
Vandaag kwamen eindelijk mijn twee bestelde DVD's van Kurosawa binnen...en ja, ik kon het niet laten he!? Ik heb ze meteen bekeken en heb een luttele vijf uur genoten van Seven Samurai en Yojimbo. Deze laatste had ik nog nooit gezien maar behoort nu meteen tot mijn favorieten!
Mifune zet op weergaloze wijze de bikkelharde ronin neer, die het hartje op de goede plaats heeft zitten. Met zijn snerpende cynische opmerkingen en zijn energieke zwaardaanvallen deed hij me Clint Eastwood en Bruce Willis snel vergeten.
Prachtige zwart/wit beelden, energieke actiescene's, een prachtige soundtrack, een meeslepend verhaal en een zeer indrukwekkende Toshiro Mifune maken van deze film een meesterwerk. A Fist Full of Dollars en Last Man Standing kunnen absoluut niet tippen aan deze prachtige film van Kurosawa!
Dus ik raad jullie allemaal aan deze film snel te gaan kijken.
Ik geef 5 sterren
Goodfella
M'n 3e Kurosawa was opnieuw erg de moeite waard. Qua film vond ik 'm de minste van de 3 die ik tot nu toe zag (Rashomon en Seven Samurai zijn de anderen) maar het mooie, ingetogen spel van Mifune vind ik hier echt een verbetering ten opzichte van de andere 2 films. De muziek is opnieuw prachtig (deed me steeds denken aan een bepaalde 'Thunderbirds'-aflevering
) de decors zijn top en ook het camerawerk is erg sterk. Die scène met opwaaiend stof aan het eind is echt fantastisch.
Maar waarom vond ik 'm dan toch wat minder dan die andere Kurosawa's? Nou, het verhaal kon me simpelweg gewoon niet genoeg boeien. Datzelfde probleem had ik ook met de western-variant met Clint Eastwood trouwens. Maar een aanrader is dit wel. Alleen al de moeite waard om te zien wat voor invloed deze film heeft gehad op latere films. Ruim 3,5*
Mooie, knap gemaakte film.
Een zeer goede rol van Mifune. Het verhaal vind ik niet zo aansprekend als ik had gehoopt.
Ramon K
Mifune was zeker een verrassing voor je Kappeuter na al die energieke rollen he?
Erg vermakelijke film. Niet zo goed als wat ik ervan verwacht had maar toch erg leuk. 3,5*
Jordy
Niet m'n favoriete Kurosawa van z'n films die ik gezien heb. Zonde dat ik het verhaal al kende, misschien had ik 'm anders beter gevonden
wel erg mooi gedaan allemaal natuurlijk, film ziet er prachtig uit, mooie muziek...
Ik sluit me bij Jordy aan, de minste Kurosawa die ik gezien heb. Het probleem was dat er geen spanning in zat. ik vond het ook erg irritant dat in de eerste helft van de film de Samurai de twee partijen zo gemakkelijk tegen elkaar uit kon spelen (ze waren echt te dom en te ongevaarlijk). En in de tweede helft is hij opeens de underdog en gaan ze met elkaar enorm op de vuist, nogal vreemd allemaal.
JayLunar
Het zijn twee rivaliserende partijen die vroeg of laat toch wel de confrontatie met elkaar aan zouden moeten gaan. Sanjuro gaf ze alleen een duwtje in de goede richting. Ik vind “tegen elkaar uit spelen” trouwens niet echt juist; van een daadwerkelijk gevecht is nooit sprake geweest, en ik betwijfel of het ooit tot een gevecht was gekomen als ze niet werden onderbroken.
Nee hoor. Vanwege het feit dat Sanjuro die ene vrouw bevrijdde, dreigde Ushi-tora Kuemon als bondgenoot kwijt te raken. Dat kon natuurlijk niet en ging hij simpelweg wraak op Seibei nemen (waarschijnlijk dacht hij hierbij extra kansen te hebben omdat, naar hij aannam, de yojimbo van Seibei uitgeput zouden zijn). De aanval die volgde werd met gemak door Ushi-tora gewonnen (vooral vanwege Unosuke en Ino), en dat is wél vreemd; je zou je afvragen waarom hij niet meteen aanviel na de komst van Unosuke.
Ehh ja..zou kunnen, ik weet al die namen niet meer zo goed
wat ik vooral bedoelde (denk ik) is dat ik ervan uiging dat die bendes iets harder, gewelddadiger..meer indruk zouden maken zeg maar. Het ging allemaal zo makkelijk voor die samurai, een beetje kinderachtig zelfs daar ergerde ik me een beetje aan.
Ramon K
Yojimbo heeft dan ook een cartoonesk ondertoontje kos. Sanjuro is zelfs nog een graadje erger.
Cartoonesk idd, dat was het een beetje. Maar dan op een manier die niet zo goed overkwam (op mij). Misschien een kwestie van gewenning.
mister blonde
prachtige film. machtig in beeld gebracht. na een uur leek te film een beetje in te kakken, maar toen begon het in feite pas. de gevechten zijn erg stijlvol. een aantal scènes (hierboven werd de scène met het opwaaiende stof al genoemd) zijn van grote klasse. maar ook een van de eerste scènes (als hij het dorp in komt lopen), wanneer hij zich moet bewijzen etc. etc. net niet zo mooi als SS, maar nog steeds uitzonderlijke mooi.
Kitano had beter Zaitochi op deze manier in beeld kunnen brengen en zonder CGI, want nu moet die film het afleggen tegen deze.
nu wordt het tijd voor een aantal ander soort Kurosawa's voor mij. voor deze film 4 sterren.
FisherKing
Zeer zeker. Ben het met je eens.
Blokland
De muziek is fantastisch. Een soort western-eastern countrymuziek, die werkelijk PERFECT bij deze film past...
*****
Kom op nog maar twee stemmen voor de top250. Wie o wie?
Net als ik for e few dollars more een van de minste spaghetti westerns vind, vind ik deze ook minder dan de andere Kurusawa's (7 stuks) die ik gezien heb, maar nog steeds 3,5* en beter dan de remakes
Poisonthewell
Sanjuro krijgt een hogere waardering dan deze film? Daar snap ik dus helemaal niets van.
cempaka
Een ontzettend leuke film met vreselijk leuke muziek
Zachery Glass
De kolderesk aandoende vechtpartijen, die haast banaal overkwamen, kon ik ferm smaken (slash! boem! volgende)
De "slechte" personages worden opgeblazen tot hallucinante proporties ... die Ino, zou dat één van de meest idiote Japanse personages ever kunnen zijn? ... maar het vreemde is: ik stoorde me daar helemaal niet aan. Het past allemaal binnen de context van het verhaal
Net zoals het geen mallemoer hindert dat dat verhaal uiterst voorspelbaar is "goed" vs. "slecht", en na zo'n tien minuten weet je al: "ha Mifune gaat alweer op A-team achtige wijze een glorieuze overwinning scoren"
Want die Mifune, ... sjonge die kan me nogal een personage neerzetten. Bruusk, nors, uiterst kort van stof en dat iedere keer weer dat baardwrijven ... mijn soort personage
"Ik bied u deze meisjes aan"
Mifune bars: "Mij niet gezien"
Hoe Kurosawa bepaalde dingen in beeld brengt, kan me ook steeds meer en meer bekoren
opwaaiende bladeren tijdens het eerste gevecht.
Mifune hoog op een stoel tussen de vechtende partijen tijdens diezelfde krachtmeting.
op een bepaald moment wordt één van de locale "maffia"tyfoons angstig terwijl er een glas in zijn hand rust ... als kijker zie je die angst niet ... wat doet Kurosawa? Hij laat één van de gangleden aanrukken met een fles, om de baas te voorzien van de nodige drank.
Resultaat = fles raakt glas aan. Dat glas trilt reeds als resultaat van de angst. Effect = werkelend rinkelend geluid. Kijker wéét dat de angst aanwezig is
Dat soort dingen ...
Queto Yurlunyur
Niet mee eens; het is eerder slecht vs. slecht vs. persoon met aanvankelijk twijfelachtige moraal. De film is duidelijk cynisch van toon, een veel 'glorie' is er dan ook niet aan Mifunes overwinning. Tuurlijk is het geen Bergman, maar een slecht verhaal zou ik dit echt niet willen noemen.
Zachery Glass
Waar heb ik geschreven dat dit een "slecht" verhaal zou wezen? Voorspelbaar is bij mij geen synoniem voor slecht ...
Goed/slecht is misschien een polarisatie van mijn kant ... maar ik kan me er wel in vinden dat er bepaalde ethisch verdedigbare aspecten zijn in het gedrag van Sanjuro ...
feanaro surion
Een erg trage film terwijl hij niet eens zo lang duurt, sommige erg mooie scenes(de uitwisseling bijv.) maar hij haalt het bij lange na niet bij zijn remake.
3.5*(voor mijn eerste afgeken Kurosawa, was begonnen met Seven Samurai maar kon die niet afkijken omdat ik nu bij mijn vader ben).
Naomi Watts
Akira, this is more like it.
Vandaag weer aan de Kurosawa geweest en deze beviel wel, wat zeg ik deze beviel erg goed.
Ramon die hier de spijker op zijn kop slaat en precies verwoord wat ik wil zeggen.
Ook Ronin's boeien mij erg. De film is traag maar daar hou ik wel van. Prachtige shots, geweldige vechtscenes, het personage van Mifune krijgt ook veel aandacht en ondanks zijn houding als 'tough guy' schuilt er een heel mooi karakter in hem en het spel van Mifune is magistraal en de zeer sfeervolle zwartwit beelden maken de film helemaal af. Ik ben erg gecharmeerd van het Samurai/Ronin gebeuren en eindelijk een Samurai/Ronin film die mij bekoord.
Erg blij dat ik Kurosawa nog niet heb opgegeven want had dit niet willen missen en laat maar komen die volgende Kurosawa's. 4* voorlopig met doorgroei mogelijkheden.
Moet je High & Low kijken, langzaam, maar prachtig
PatrickL
quote
Als deze film je bevalt zul je Tsubaki Sanjuro ook wel kunnen waarderen en wellicht deze ook.
Naomi Watts
Moet je High & Low kijken, langzaam, maar prachtig
Staat op mijn to see lijst, die had je mij eerder al aangeraden.
Shichinin stond al op mijn to see list maar dank je wel voor het aanraden van het vervolg op Yojimbo, was ik niet van op de hoogte, thanks.

Tsubaki Sanjûrô
1962

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

C'era una Volta il West

Seppuku
Drama, 1962

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985
japangokkenswordplaysamuraizwaardbodyguardzwart en witvechtenfamilieintrigueronincriterionjidaigekirevolveredo periodfeudal japan19e eeuwbusiness rivalrymiddleman asian westernrivals pre-unixjapanese filmpitting ones enemy's against each other