Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Laurent Lucas, Jackie Berroyer en Philippe Nahon
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 16 juni 2005
Plot Calvaire
Marc Stevens (Laurent Lucas), een Franstalige Belgische charmezanger trekt voor zijn optredens door de Ardennen. Op een regenachtige nacht neemt hij de verkeerde afslag en verdwaalt in het verlaten bos. Tot overmaat van ramp begeeft zijn auto het. Marc vindt een slaapplek in de uitgestorven herberg van Paul Bartel. Op het eerste oog een vriendelijke en behulpzame man...
Marc Stevens
Lucien
Roland
Gáant
Safri
Vind die scene met die rondtollende camera en het manisch lachende drietal wel erg goed. Hoewel zo'n soort scene beter is uitgevoerd in Evil dead 2.
Naomi Watts
Met de sfeer zit het goed en kijkt het lekker weg maar dan worden er scenes zoals pig rapes en male on male rapes in gegooid, waar gaat het over?! Ik snap niet waar al die lofuitingen vandaan komen, keihard afserveren. 0,5*
In België noemen we zoiets humor
Eerst wieg je je publiek zachtjes in slaap, met een paar speldenprikjes zodat de nachtmerrie steeds op de loer ligt. En wanneer iedereen rustig in z'n stoel half sluimerend zit gade te slaan, sla je keihard toe. Humor op z'n best dit
Naomi Watts
Ik zal nooit kunnen wennen aan die belgen.
Dat dwergen elftal was wel hilarisch.
Silvio Dante
De waarde aard van de film komt inderdaad laat naar boven, het lijkt wel of de laatste twintig minuten van de film uit een geheel andere film komen. Ik denk dan ook dat het in deze film te doen was om de scènes en niet echt de film in z'n geheel:
Denk maar aan de magnifieke pianoscène in dat caféétje of het kerstmaal bij Bartel dat even wordt omgetoverd tot oorlogsfront.
Leuke Waalse film, spijtig genoeg kwam iets TE traag op gang. anders had hij misschien een vier gekregen.
Redlop
Toch vreemd deze reactie, want eigenlijk weet je al na zijn akelig afscheid van het bejaardenhuis dat er hem onheil te wachten staat.
Smoghler
Jézus, wat een vreselijk nare film is dit zeg. Gewoonweg gruwelijk, wat zit ik nu met een rotgevoel! Ik heb nog nooit zo sterk de drang gevoeld om weg te lopen tijdens een film. Maar mijn fascinatie won het van het opkomende gevoel van misselijkheid, dus ben ik blijven zitten. Ik schrok van mezelf dat ik om sommige scenes een soort van 'lach-kick' kreeg, maar kon het echt niet helpen.
Ik heb exact hetzelfde gevoel na het bekijken van de film! Ook erg goed gelet op details. Let bijvoorbeeld eens op de portrefoto's die bij Bartel aan de muur hangen... in die setting echt te creepy.
Chainsaw
Geinig en uiterst bizar filmpje. Een naargeestig sfeertje en een aantal erg indrukwekkende (en zelfs wat verontrustende) plaatjes komen voorbij. Zeker tegen het einde weet Calvaire je behoorlijk naar de strot te grijpen met bijna zieke scènes. Du Welz laat je als kijker ook met een niet al te fijn gevoel zitten. Alleen ontzettend jammer dat de film er zo bijzonder lang over doet om op gang te komen. Er gebeurt erg weinig tijdens de lange introductie van de personages en spanning was in het eerste uurtje erg ver te zoeken. Dit zorgde er toch voor dat de film aan het einde zijn impact wat verloor. En de hoofdrolspeler begon mij zo nu en dan ook nogal te irriteren. Al met al een uitstekende en sfeervolle horror, alleen erg jammer dat het mij op sommige momenten weinig tot niets deed. Misschien later maar eens herzien, want naar mijn idee zat hier zeker wat in.
Voorlopig 3 sterren.
ToNe
Niet alleen om de situatie en sfeer neer te zetten, maar ook om de verschillende persoonlijkheden zo uit te dijen dat de kijker zelf wel het een en ander weet in te vullen voor zichzelf.
In contrast tot de kijker die het aan het eind niet snapt of incompleet vindt.
Chainsaw
Er gebeurt voldoende in het begin om al het tweede [spannende] gedeelte te verklaren. Zulke 'plotontwikkelingen' kunnen niet altijd spanning opleveren. Maar essentieel zijn ze wel.
Eens, maar toch lijkt het me geen overbodige luxe om met de hoofdpersoon mee te leven of in ieder geval een beetje in het verhaal te komen. Daar ontbrak het voor mij een beetje aan, waardoor het tweede gedeelte minder hard aankwam.
toch lijkt het me geen overbodige luxe om met de hoofdpersoon mee te leven
Persoonlijk had ik de eerste keer ook een beetje moeite met de opbouw (zoals ook te lezen is), maar gezien het einde vind ik het niet meer dan gerechtvaardigd. Net het slome, sfeervolle begin zorgt voor het contrast wat deze film zo geweldig maakt. Bij herziening zijn er dan ook een hoop situaties die binnen de context van de film een ietwat andere lading krijgen. Van die kleine weirde dingen die je zonder het verder verloop afdoet als "wat vreemd, maar ach".
Chainsaw
Ben ook wel benieuwd wat een herziening zal doen, zeker omdat ik er wel degelijk iets in zag. Vooral de sfeer van het tweede gedeelte was erg indrukwekkend.
Met name de dansscène in het café en de ronddraaiende camera met de schreeuwende mannen (een scène die me nogal aan de originele TCM deed denken) gaven me wel even een flinke rilling.
Bij herziening moet het eerste deel het vooral hebben van wat zwarte humor. De fotos, het oude dametje, het vreemde gesprek waar Marc een nummertje moet zingen ... en natuurlijk het zijn steeds penibeler wordende situatie. Des te grappiger wordt het tweede deel
Mijn favoriet moment blijft de scene met dat voetbalteam van dwergjes in hun gele jasjes.
En laat dat nu net niet de bedoeling zijn van de film
Du Welz heeft het er in interviews vaak over dat Marc niet voor niks charmezanger is, en niet voor niets z'n lijdensweg moet ondergaan. Hij is "de lul", en als publiek mag je daar hartelijk om lachen. Ik vind het moeilijk voorstellen dat mensen hier met een serieus gelaat naar zitten kijken. Toch niet de film waarbij je je gaat bedenken "hoe zou ik me gedragen"
Hm..opmerkelijke gedachtengang. Je moet een heel extreme klootzak voorstellen in een film, wil ik echt lol hebben met een sadistische martelgang. Had ik hier toch niet echt.
Marc staat symbool voor de Eddy Wallys, de Heintjes, de Jo Vallys ... meer moet dat niet zijn. Gewoon martelen
ToNe
Marc is inderdaad de lul.
Hij 'verdient' het, niet omdat hij zo'n klootzak is, maar vanwege het tegenovergestelde uiterste.
Hij staat alles toe zonder voor zichzelf op te komen. Zelfs aan het eind geeft hij toe en laat hij de Nahon-figuur sterven met de geruststelling dat 'zij' van hem houdt.
Sjan
Meesterlijke film die prachtig stylistisch is vormgegeven. Het heerlijke contrast tussen het begin en het einde zorgt vooreen beklemmende en uiterst bizarre sfeer in de film. Voor mij kwam de film totaal niet traag op gang, ik vind het in het begin juist al duidelijk dat er iets te gebeuren staat. Vreemde personages, bizarre handelingen en gefreakt camerawerk zorgen ervoor dat ik een van mijn betere films van de afgelopen tijd heb kunnen zien! 4.5*
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11917 berichten
Mooie film, maar werd naar het einde toe steeds vreemder en vreemder waardoor ik er per minuut minder van ging begrijpen. 3*
Chainsaw
Heb Calvaire nog steeds geen herziening gegeven, maar ik krik mijn score wel alvast met een halve sterretje op.
Dit doe ik mede door het feit dat het nu twee maanden geleden is dat ik de film voor het eerst zag en ik hem nu nog steeds erg levendig kan herinneren. Sommige scènes spoken nog steeds rond in m'n hoofd, met name de bizarre momenten aan het einde.
De film heeft dus zonder meer flink wat indruk gemaakt en dan is 3 sterren toch wat aan de krappe kant. Een herziening zal er zeker nog wel een keer komen, maar tot dan hou ik het even op een score van 3,5 sterren.
liliputtter
Hemeltjelief, wat een film!! Hij was absoluut niet mijn stijl, maar was zo meeslepend en beklemmend dat ie me helemaal in zijn ban had en ik tegen het einde van de film me zo ziek als wat voelde van ellende.. Als ik eraan terugdenk lopen er terug koude rillingen door me heen. Het was uiterst luguber.
Jason28
Wat een bizarre film. Die gestoorde speelde trouwens behoorlijk goed en lijkt op Urbanus! Wat een ziek figuur zeg! En denk je dat je alles gehad hebt komen de rest van de freaks ook nog eens op het toneel. Heb me prima vermaakt bij deze film alleen het einde vond ik nogal erg abrupt, en al eerder gemeld hier is het idd wel weird dat er opeens sneeuw ligt en dan opeens weer niet!
orbit
- 12092 berichten
Vermakelijke waalse slapstick dit, grotendeels op het meesterlijke deliverance gestoelt, maar daar een eigen belgische draai aan gegeven. Ik ben nog tot in de late uurtjes met Fabrice in de kroeg weze hangen vorig jaar op het festival van de fantastische film. Erg pedant kereltje, maar wel vermakelijk. Die volkszanger is idd op eddy wally geïnspireerd
Linn
Marc is inderdaad de lul.
Zelfs Eddy Wally met zijn walgelijke 'Cherie' verdient zoiets niet (al vond ik het wel grappig)
toch zou ik dit niet echt iemand toewensen
ToNe
Heh, ik zie het als het onontkomelijke 'lot' binnen de realiteit van de film. Een twisted realiteit, welteverstaan.
Halcyon
Verrassend originele film om van Belgische makelij te zijn. Ook redelijk gedurfd met enkele heel bizarre maar knappe scènes. Verder zijn er enkele onvergetelijke dialogen die door het uitmuntende acteerwerk mooi vorm krijgen.
Alleen spijtig dat de film op mij niet zo luguber overkwam als hij misschien bedoeld was. Waarschijnlijk omdat hij met momenten redelijk braaf was, de uitwerking althans, en ook omdat die Bartel een "onbedoelde" maniak was. Onbedoeld in de zin dat hij niet door en door gemeen was, maar gewoon psychotisch en labiel door het verlies van z'n vrouw.
eviedivel
Jeetje wat een Film! Eergisteren gezien.
Het zal je maar gebeuren.
Als dierenliefhebber vond ik dit ook uitermate geschikte film.....ahummm.
Goed geacteerd en ik kom voorlopig even niet meer in België.
....
timbo_
Ondanks dat ik geen liefhebber ben van de meeste horrorfilms heb ik mer er tijdens een film marathon toch maar aan gewaagd. En het viel zeker niet tegen. Ondanks dat het uurste uur redelijk traag is heeft de film wel een aparte en indrukwekkenden sfeer. Na uur wordt die alsmaar beter met de cafe scene als absoluut hoogtepunt. Prachtige beelden en een geweldige sfeer zorgen ervoor dat ik op 4 sterren eindig.

Hoe diep durf jij te gaan? Dit zijn de engste Hilbilly Horrorfilms

Holy Spider