Genre: Thriller
Met onder meer: Michael Douglas, Sean Penn en Deborah Kara Unger
Gesproken taal: Kantonees, Duits en Engels
Releasedatum: 13 november 1997
Plot The Game
"What do you get for the man who has everything?"
Nicholas Van Orton is een rijke bankier, die alles heeft wat z'n hartje begeert, behalve een beetje spanning in z'n leven. Rond z'n 48e verjaardag geeft zijn broer Conrad hem een visitekaartje van een entertainment-bedrijf. Nieuwsgierig geworden besluit Nicholas het bedrijf te bezoeken. Hierna staat het leven van Nicholas volkomen op z'n kop. Er zitten mensen achter 'm aan, en hij kan niemand meer vertrouwen.
Nicholas Van Orton
Ilsa
Young Nicholas
Maria
Gastel
Mogelijk, maar zoals deze film laat zien is natuurlijk alles mogelijk
Hemelbewoner
geweldige film! verassend steeds weer..
sterk acterende michael douglas!
Ongelooflijk spannend en meeslepend!
Zo af en toe vind je nog eens een filmpje in de budgetbak die je voor 5 euro meeneemt en waarvan je nog nooit hebt gehoord. The Game was bij mij zon film. Leuke cast, leuk verhaal..laat ik hem maar eens proberen. En ik heb er echt geen spijt van gehad.
De film heeft me echt tot het einde toe meegesleept in een zeer sterk plot. De regisseur weet op een gegeven moment iedereen verdacht te maken. Niets is wat het lijkt en niemand kan je eigenlijk vertrouwen. Die paranoïde sfeer was echt geweldig neergezet en pakte me echt goed. Tot het einde toe had ik eigenlijk geen idee hoe dit plot nou in elkaar stak.
Dit ook zeker door het uitstekende spel van Michael Douglas die een overtuigende rol neerzet als zelfingenomen zakenman. Ook de bijrollen in de film zijn van een goed niveau. Niemand valt er buiten.
Ik had alleen een 4,5* als eindcijfer willen geven, maar ik geef hem niet omdat ik het einde wel een teleurstelling vond. Alles blijkt uiteindelijk dus toch een spel te zijn. Maar ik vind dat de bedenkers van het spel wel enorm veel mazzel hebben gehad. Nicholas ontkomt maar net aan een hond, bedenkt maar net dat hij een sleutel bij zich heeft om uit de taxi te komen en hij spring net van het goede deel van de toren op het einde. Ik had het toch sterker gevonden als het een criminele organisatie was die oa Conrad in hun macht had en echt op Nicholas fortuin uit was. Nu bleek het vanuit Conrad een actie te zijn om zijn broer wat menselijker te krijgen. Mooier was het geweest als ze niet aan een zelfmoordactie hadden gedacht zodat hij was overleden en Conrad doordat hij door Nicholas was neergeschoten. Want dat wapen van Nicholos was toch echt? Hij had hem echt kunnen doden. Nu vind ik het happy end wat te veel van het goede. Had best een triest eind mogen zijn. Dat had goed bij dit verhaal gepast.
Maargoed, je kan niet alles hebben. Het was ieder geval een bijzonder intense ervaring. Aanrader voor iedereen die wel van een vlotte thriller houdt.
Jawaddedadde
Prima thriller!
Ik verwonder me er om te beginnen over hoe graag ik Michael Douglas zie acteren. Ik vond hem al geweldig in Falling Down, en ook hier zet hij een puike acteerprestatie neer. De rest van de cast doet trouwens ook erg z'n best.
Het verhaal dan. Heerlijk om te volgen hoe de zelfzekere belegger Nichaols Van Orton stilaan tot wanhoop gedreven worden dankzij...een verjaardagcadeau van z'n eigen broer. Het blijft allemaal lekker mysterieus en spannend tot op het einde. En wat voor een einde is me dat zeg! Ik meen dat Fincher eigenlijk twee verschillende wendingen tegelijkertijd heeft gebruikt:
1) Hij had gerust de film kunnen laten stoppen bij de eerste wending: Nicholas, die het volledig kwijt is, z'n broer Conrad laten neerknallen met echte kogels. Connie dood en Nicholas naar de gevangenis of zo. Lekker dramatisch.
2) Of: Nicholas schiet z'n broer neer met - wat hij denkt - echte kogels en pleegt zelfmoord. Connie leeft nog wel (want het was maar een practical joke), maar Nicholas is dood. Lekker dramatisch.
But instead kiest Fincher voor een mengeling van bovenstaande eindes, en da's eigenlijk wel sterk. Vooral die zelfmoordpoging van Nicholas (die dan doodleuk op een groot kussen valt) was geniaal. Eind goed al goed dus.
Er gebeuren natuurlijk een aantal dingen in de film waarbij je achteraf de wenkbrauwen gaat fronsen. Soms zijn er net te veel toevalligheden. Als dit echt alleen maar een spel is, dan is het er eentje op - en over - het randje. Kan me niet ontdoen van de indruk dat sommige aspecten van het spel simpelweg oncontroleerbaar zijn (dan denk ik vooral aan de auto die de rivier wordt ingestuurd of de poging tot brandstichting en natuurlijk de zelfmoordpoging). Tijdens het kijken heb je natuurlijk geen benul, maar nadien stel je dit toch in vraag.
Herkijkwaarde lijkt me iets minder groot gezien de plottwists op het einde, maar de sfeer en acteerprestaties zitten wel goed, dus dat zal al bij al nog wel meevallen denk ik.
BjornH
Vrij indrukwekkende film. Dat is als je hem voor t eerst kijkt, want bij de tweede keer is t al een stuk minder aangezien je alle plottwisten nog kent. Zo was dat iig bij mij zo
De film bleef iig bij de eerste kijkbeurt de gehele tijd spannend en dat is natuurlijk het belangrijkste aan een thriller. Daarnaast acteert Douglas uitstekend en is dat ene pianodeuntje om de zoveel tijd erg catchy en onheilspellend.
Jammer genoeg was de film op sommige momenten te onrealistisch, wat het af en toe ook wel leuk maakte als ik eerlijk mag zijn. Er waren te veel 'wat als'-momenten om de film echt realistisch over te laten komen. Wellicht was dat ook helemaal neit de bedoeling van de maker.....
Het feit alleen al dat Michael Douglas op het eind ook gewoon aan de andere kant van het gebouw naar beneden kon springen maakt de film te onrealistisch...jammer genoeg.
Hakunamatafaka
Vette film zeg, telkens ;'uiteindelijk zal alles wel een grap zijn', maar naarmate het einde inzicht kwam, begon ik toch te twijfelen.. en tsja het eind was onverwachts.
boozebelly
- 1916 stemmen
Tsja...ik heb hem onlangs weer eens bekeken en omdat ik vrijwel niks meer wist van de film werd ik weer lekker verrast
De film zet je geregeld op het verkeerde been en steekt grotendeels prima in elkaar. Douglas acteert zoals altijd meer dan degelijk, deze rol is hem op het lijf geschreven.
Toch heb ik mijn stem verlaagd naar 3,5*. De gehele tijd had ik echt het gevoel naar een bovengemiddelde topper te kijken die minstens 4* waard is, maar het einde haalt dat toch naar beneden.
Dat was als toetje niet te pruimen terwijl het hoofdgerecht zo enorm goed smaakte.
Het hing gewoon van te veel toevalligheden aan elkaar, véél te ver gezocht. Zoals andere mensen in dit topic ook al aangeven, hij had ook ergens anders kunnen springen en dan was hij mooi als een pompoen uit elkaar gespat. Zie het zo, de hele film zit je met een stijve van genot maar uiteindelijk flubbert het er zo krachteloos en lafjes uit.
Een 7 is wat mij betreft meer dan genoeg voor deze film.
Rare post van mij hierboven... weet niet wat ik op had.
Fijne middagborrel gehad?
Xx_se7en_xX
Met die tests weten ze inderdaad, veel maar niet welke kant hij van een gebouw afspringt. Het is zoiezo een erg linke scene, met dat pistool en zijn zelfmoordactie. Maar al met al sta je toch flink op je neus te kijken bij het eind.
Ja, of die scene in die taxi. Als ie nou net te laat dacht....
Filmlak
Een heerlijke film waar veel diepe lagen inzitten. Dit zijn films zoals ze gemaakt horen te worden!
Deze film verliest alleen veel kracht, als je hem voor de 2e keer zou kijken. De verassing, en de kracht van de film vind je namelijk vooral in het einde.
Het '''oja-onee-oja-onee-tochwel'' einde vind ik prachtig. Dat heb ik nog bij geen 1 andere film gezien!
Awake78
Bij deze film moet ik nog steeds denken aan die kop van Michael Douglas als ie van dat kussen afkomt en totaal verdwaasd om zich heen kijkt. Onbetaalbaar
!!
sobel
Ik herzie mijn stem van 1.5 en verwijder deze, de film trekt mij gewoon niet en mijn stem was niet echt beoordeeld op acteerprestaties ect.
Lupussy Galore
Nou, ik zie het al: ik hoef geen tweede keer te kijken: ik herinner me het einde namelijk nog. Lang geleden zag ik hem in een persvoorstelling en was vol verwachting. Maar eerst moesten we ons door een Russische film "heen worstelen". Dat was wat ik van te voren dacht. Het bleek echter het omgekeerde te zijn! Ik moest me echt door The Game heen worstelen nadat ik Kavkazskiy Plennik oftewel Prisoners of the Mountain van Sergei Bodrov had gezien. Met in de hoofdrol zijn zoon de helaas veel te jong overleden Sergei Bodrov Jr. Nooit vergeten die film en de hoofdrolspeler......
The Game was opeens zo'n "niks film"......gaaaaaaaaaaaap.......
Kan er geen gaap smiley bij?
PollyPeachum
Ik heb er van genoten. Het was en bleef spannend. De hele film door vol spanning op het puntje van mijn stoel "Wat zal er nu weer komen?!".
wibro
Inderdaad. Als je de film voor de eerste keer bekijkt dan kom je voortdurend voor verrassingen te staan. Bij herziening is het verrassingseffect natuurlijk wel weg en dan ga je ook op andere dingen letten. Zo vond ik de soundtrack m.u.v. het prachtige "White Rabbit" van Jefferson Airplane niet om aan te horen. Het plot blijft onveranderd goed en is ook zeer origineel. Van cliché's is absoluut geen sprake. Daar echter deze film bij herziening voor mij toch minder indruk heeft gemaakt acht ik het wel nodig mijn eerdere waardering van 4,5* met een ½ puntje te verlagen.
Erwinner
The Game was opeens zo'n "niks film"......gaaaaaaaaaaaap.......
Kan er geen gaap smiley bij?

Jessen0wnt
Gisternacht gezien, het was het opblijven waard.
Ik bestempel dit als de beste-plot-film die IK, ik dus, ooit heb gezien. Ik werd getrokken in een razend snelle thriller waardoor ik op het puntje van mijn stoel zat en er tot het eind niet meer vanaf kwam. Mooie, en vooral spannende, film met een paar mooie scènes. Zoals de scène wanneer Nicholas thuis komt en er blacklights aangaan, en er graffiti overal op de muur is gespoten, of de scène op het dak.. Mooie beelden, sterk geacteerd, wat minder vond ik Deborah Kara Unger, maar aan het eind kreeg ik wat meer begrip voor haar rol. Echt, ik kon mezelf op mijn kop slaan: het plot was eigenlijk best simpel te begrijpen, maar heeft mij toch ontzettend lopen sarren en uiteindelijk tot een grote vraagteken op mijn voorhoofd geleid. Zelfs wanneer er voor Nicholas werd gezongen, op het dak, had ik nog steeds het gevoel dat er iets niet klopte. Echt geweldig.
4,5* Helaas kwam er een clown in, met een clownsfobie alleen in de nacht was misschien achteraf geen goed idee, gelukkig een happy ending. Aanrader!
Hip-Hop Drunkie
In slaap gevallen na een halfuur ofzo.... Was dus blijkbaar niet zo'n boeiende film, althans het begin dan toch niet....
thunderball
Gisternacht gezien, het was het opblijven waard.
Meen je dit nu, of maak je een geintje?
Hier heb ik nog nooit van gehoord.
Gelukkig voor jou ging het alleen maar even om een pop.
Jessen0wnt
Haha, ja thunderball, het bestaat echt. Misschien het woord ''fobie'' een beetje te snel gebruikt, maar ik heb het liever niet op die geschminkte personen, ook poppen en dus deze die in de film voorkwam, heb ik liever ook niet.
Hip-Hop Drunkie
En dan heb je "The Joker" in je avatar?!
Jessen0wnt
En dan heb je "The Joker" in je avatar?!
Vandaar dat ik zei dat ik het woord ''fobie'' misschien verkeerd heb gebruikt.
Nomak
Herzien, en het blijft een spannende film. De film wordt mooi opgebouwd en de plot is heel erg interessant en blijft boeiend omdat je er als kijker vaak het raden naar hebt wat er echt en nep is. Michael Douglas acteert uitstekend en zet hier met Nicholas Van Orton een niet al te vriendelijke en behulpzame man neer. Toch is het zeker een interessant personage die de kijker weet mee te slepen.
Op sommige momenten is het wel erg voorspelbaar. Je weet toch meteen dat Nicholas in een slechte taxi stapt. Maar goed, zo erg is dat natuurlijk niet. Veel erger is het als het ongeloofwaardig wordt. Zo leunt de film wel op heel erg veel toevalligheden. Zo hebben ze wel erg veel geluk dat Nicholas maar net dat hendeltje bij zich heeft wanneer de taxi naar de bodem zinkt. Wat als dat niet zo zou zijn? Zouden ze hem dan redden, en was het spel dan afgelopen? Ook nogal ongeloofwaardig dat werkelijk IEDEREEN in de omgeving van Nicholas bij het spel betrokken is. Maar goed, dat hoort erbij.
Maar hoe gevaarlijk willen ze het maken? Dat gedoe met die hond bijvoorbeeld. Nu kon Nicholas nog net ontsnappen, maar voor hetzelfde geld bijt die hond hem daar aan flarden. En die sprong in de container van het Chinees restaurant. Schat die sprong even verkeerd in en Nicholas breekt daar zijn nek.
Dat soort toevalligheden zijn allemaal minpuntjes als je erover gaat nadenken, maar eerlijk gezegd kan dat de pret niet drukken. Het blijft vermakelijk en dat is in deze fase van de film het belangrijkste.
Erger is het als op het einde de ongeloofwaardigheid de film compleet overneemt. Nicholas springt net op die ene plek die zijn leven kan redden. De makers van het spel kunnen zoiets toch onmogelijk aan het toeval overlaten. De kans is toch veel te groot dat Nicholas daar te pletter stort.
Ik ben het ook eens met het criminele organisatie idee van Ajax&Litmanen1 hierboven. Dat had de film veel beter gemaakt. Ook de eindes die Jawaddedadde hierboven beschrijft had ik liever gezien.
Maar goed, de regisseur heeft voor een bepaald einde gekozen. Een echt happy end, en daar hou je van, of dat kan tegenvallen. Het valt me dan vooral tegen omdat het zo erg op geluk en toevalligheden leunt.
Ondanks dat heb ik toch genoten van deze film en daarom geef ik de film ook een mooi cijfer.
Kr!kke
Een zéér sterke film, die echt ongelooflijk goed ineenzit. Michael Douglas doet het ook voortreffelijk. Fincher bewijst nog maar eens wat voor een geweldige regisseur hij is.
Alleen het einde vond ik om 1 of andere reden minder... Ik kan me wel een beter einde indenken.
J. Clouseau
Aardige thriller, erg donker, razend spannend en paranoïde. Michael Douglas acteert zeer goed en ook Sean Penn is uitstekend als gewoonlijk. De duistere sfeer waarin de film baadt is meesterlijk.
Allen vond ik 'm het laatste halfuur (vanaf dat Douglas opduikt in Mexico) wat inzakken. Het einde is dan ook een lichte teleurstelling, voor mij was het meer een anti-climax.
Afgezien van dat een prima thriller met een origineel verhaal en enorm fijne vondsten (houten clown, spreken via tv, ...).

Mysterythriller 'The Game' van David Fincher morgen op televisie: 'Heerlijk paranoïde sfeertje'

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

The Prestige
Mystery / Drama, 2006

The Sixth Sense
Thriller, 1999
zelfmoordbroer of zus relatiesan francisco, californiëpistoolverjaardagrestaurantkeymanipulationdanger of lifebirthday partygamemiljonairsurprising trapped in an elevatoroverflowing toiletbirthday present investment bankerpuzzlement