• 9.378.629 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.613)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van joeri15

joeri15

ik zat te twijfelen tussen 4 en 4.5*

maar met dat goede einde toch maar 4.5

ronmieke schreef:

Ben het helemaal eens met Garincha, een ongelooflijk saaie, langdradige en domme film, begrijp echt de hype niet rond deze film.

Wuahahah !

mikoz

Wat een geweldige film overgens..

Was er 2 keer aan begonnen maar 2x was ik te moe om verder te kijken , na hem gister avond gezien te hebben vond ik hem echt geweldig.

Zal later nog ingaan op de film

5* en misschien een top 10 plaats

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Goede film, maar naar mijn mening enorm enorm overschat. De personages zijn leuk, grappig en goed gecast. Wat heeft Benicio Del Toro hier trouwens een hilarische stem zeg, geweldig.

Gisteren voor de tweede keer gekeken, dus de vele puzzelstukjes vielen ook wat beter op z'n plaats. Het alom geprezen einde is best goed en komt leuk onverwachts aan (vooral bij de eerste keer), maar bijzonder wil ik het echt niet noemen. De film blijft verder genoeg boeien en er zijn zat leuke gebeurtenissen en quotes in te vinden.

Ik laat mijn 3.5 sterren staan...

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Heel erg bijzonder aan deze film vind ik dat als je hem herziet je Spacey echt elementen ziet zoeken om in zijn verhaal te verwerken maar bij de erste keer durf je te zweren dat hij dat niet deed.

avatar van Mustjilp

Mustjilp

ronmieke schreef:

Oh ja, tip, kijk vanavond om 22.50 uur op Net 5 maar Malice, dat is pas een echte suspensvolle topthriller, daar kan The Usual Suspects niet aan tippen.

Dat zal ook verklaren waarom deze film op nr 7 in de top 250 en ruim een hele ster hoger gemiddeld staat...

Even over de film zelf: geweldig, het einde kan ik zo vaak zien als ik wil. Nog altijd 5*

avatar van marjolein25

marjolein25

ja goede film! verrassend einde. ik dacht dat ik de dader wist maar dat bleek dus niet zo te zijn. kevin spacey zeer goed. benico del toro erg grappig-->stem is grappig ik geef hem 4 sterren

avatar van Mark86

Mark86

Naomi Watts schreef:

Idd, de tweede keer is ie NOG beter wanneer je al die details ziet. Kint die Kobayashi onder dat kopje ziet staan en zo op die naam komt, alles van dat prikbord pikt etc. Je ziet 'm gewoon kijken, en dan vraag je je af waarom je het de eerste keer niet zag!

Het is ook het beste als je niks, of zo min mogelijk van de film weet voordat je m ziet!

avatar van erwku

erwku

goede film, maar overschat.

Van alle films met een verassend einde vind ik deze het meest op Mullholland Drive lijken. Meeste films zoals,
Six sense, unbreakable, The Village, Fight Club, The conversation, Primal Fear, Just Cause, Memento etc, geven een andere kijk op de film, maar veranderen de voorgestelde werkelijkheid niet. Aan het einde van deze film, kun je vragen stellen aan zowat bijna alles wat je gezien hebt, en dien je een eigen puzzel te maken, erg leuk. Persoonlijk vind ik Mullholland drive beter uitgewerkt en mysterieuzer.

En als ik eerlijk ben, vind ik Spacey eigenlijk helemaal niet zo goed in deze film! (ja sorry weet het hij heeft een oscar, en ik ben de enige)

Heb deze film nu 4 keer gezien, blijf het een redelijk thriller vinden, niet meer dan dat.

avatar van Loki_G

Loki_G

echt een goei film 5* brilijant

avatar van nirvana

nirvana

Topper met een sterk einde, krijgt een plaats in mijn top 1O

mikoz

Het is dan eindelijk zover .. Fight CLub gaat van mijn nr 1 positie af..

Ik heb lang lopen twijfelen maar uiteindelijk gaf het geniale van de film de doorslag waar bijv. Fight Club , The shining ( hoog in mijn top 10 ) meer om een ijzersterk verhaal gingen.

Dingen die ik na afloop hoorde over de film waren briljant , verder zat ik na de film echt te denken van is ...... nou Keyser Soze .. en ja dus het klopte maar toch blijf je twijfelen dat is het mooie van de film.

Verder prachtige en goed gecaste personages , alle 5 vervullen ze hun rol prachtig.

Kint als Stille freak waarvan je niet weet wat hij nou eigenlijk is

Keaton als soort leider die bijna al zijn beslissingen rationeel neemt

en ook een geweldige Del Torro die gewoon te grappig is.

Ja wat kan ik nog meer vertellen .. hij is lastig om in te komen maar aan het einde word het meeste duidelijk en het laat ook een stuk over wat je zelf moet invullen.

mikoz

Paar dagen later en Hij is toch van 1 af.

Mijn nummer 1 film moet toch een film zijn die ik vaak wil zien , en dat is Fight Club gewoon. Heb ik met de Usual Suspects minder , omdat dat echt een film is met een uitgesproken einde.

Suspects naar 4 ..

en Fight Club weer op 1 ...

( Omdat ik niet meer kon editen )

avatar van pjutter

pjutter

super goede film!!

no comment 4.5*

avatar van Frankk

Frankk

Briljantje hoor deze film. Maar toch ook wel de nodige negatieve punten. Veel moeilijk volgbare dialogen, komt zeer traag op gang. Je hebt nooit het idee dat je er echt in zit. Eigenlijk is die alleen vermakelijk wegens de goede acteurs en het einde. Dan kom je erachter dat je aldoor op het verkeerde spoor zat. 4 * voor deze film.

avatar van Nemesish3d

Nemesish3d

Zo zeg... wat een ongelooflijk SAAIE film. Je zit 100 minuten lang naar een ongelooflijk dom, saai, langdradig actie-loos beeld te kijken. Alleen de laatste 6 minuten vond ik interessant.

1 ster voor het einde

avatar van pjutter

pjutter

het zijn natuurlijk veel lange dialogen, en als dat je stijl niet is dan zou je het saai kunnen noemen, maar ik kom daar even niet bij

avatar van Reinbo

Nemesish3d schreef:

1 ster voor het einde

Je moet natuurlijk wel luisteren naar die dialogen, dan wordt de film vanzelf spannend....

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Nou om de schande dat ik deze top 10 film nog nooit had gezien goed te maken had ik hem meteen gekocht en zojuist bekeken.

Ik kan me helemaal vinden bij deze omschrijving:

Frankk schreef:

De film was nogal moeilijk te volgen, maar het einde was inderdaad uitstekend. Ik moet zeggen dat ik de helft nog niet helemaal snap en dus waarschijnlijk binnekort deze film nogmaals moet kijken om de details op te vullen die ik mis. Elke film die zoiets voor elkaar krijgt is natuurlijk goed. Toen Spacey dat kantoor uitliep zat je echt te denken wat gaat het nou worden,... wat is de ontknoping..

Net als Fight Club die ovigens wel veel beter is in mijn mening. Moet je de film nogmaals zien om het volle eruit te halen. Verschil is echter wel dat bij Fight Club het allemaal nog wel vrij duidelijk was toen je eenmaal doorhad hoe het zat, maar deze film is een stuk moeilijker. En je moet scherper zijn en inteligenter om dit allemaal door te hebben. Want het gaat erg snel en er vallen een hoop namen. De dialogen razen er ook doorheen.

Weet echt niet watvoor cijfer ik nou moet geven. denk dat ik het voorlopig bij een 3,5 hou en wellicht dat ik hem verhoog na de volgende keer dat ik hem zie.

3,5

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Vandaag voor de 1ste keer gezien maar ben licht teleurgesteld.

Kevin Spacey speelt inderdaad een geweldige rol neer(net zoals alle anderen) en het script en de sfeer zijn uitstekend.Maar niet zo top genoeg om 4.5 te krijgen.

Topper maar geen meesterwerk.

avatar van Bartje87

Bartje87

goede film, heb hem nu voor de 2de keer gezien. misschien is de 2de keer kijken nog wel leuker dan de 1ste keer. als je hem de 2de keer ziet vallen je veel details op. je ziet dan pas echt hoe goed de film gemaakt is.

zeker 4* waard

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Een absolute klassieker met een topcast een zeer goed script en een heerlijk einde.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik vond hem wel interessant maar hij wordt erg overschat naar mijn mening. Het 1ste half uur was saai, daarna kwam hij wat meer in een stroomversnelling terecht. Actie bleef vrijwel uit, de climax was wel verrassend en begrijpelijk. Veel leuker dan Mystic river ( te voorspelbaar/saaie dialogen ) maar L.A. Confidential vond ik bv. veel beter dan deze film, die een 3,5* krijgt.

mikoz

1e uur kanje saai noemen maar ok briljant.

avatar van Mark86

Mark86

Hoe kan je deze film ooit met Mystic River vergelijken?? Voor mij niet te bevatten...

avatar van Rancid

Rancid

Tja ik vond hem erg tegenvallen, omdat ik het einde zodra Kevin Spacey in beeld kwam, al zag aankomen. Dan is het dus vrij zonde van je 106 minuten kijken, als blijkt dat je de hele film al ´wist´. Maar gezien alle lovende woorden over deze film, moet ik hem gewoon nog maar eens kijken misschien. Oordeel pas definitief over de film als ik ´m nog een keer gezien heb, krijgt van mij nu slechts 3 sterren.

avatar van timbo_

timbo_

Rancid schreef:

Dus toen jij in het begin kevin spacey zag wist je al hoe de film ging aflopen?

avatar van FL88

FL88

Het einde heeft deze film bedorven. Zodra je dat (de hele film werkt daar naartoe) doorhebt is de film voor je verpest.

avatar van timbo_

timbo_

FL88 schreef:

Wat een onzin. Ik vind de film juist alleen maar beter worden naarmate je hem vaker kijkt.

avatar van FL88

FL88