• 9.378.487 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.613)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van Reinbo

Mudrlooz schreef:

de plotwendingen komen overeen, net zoals sixth en sense, unbreakable, op een gegeven moment ga je het verwachten bij films uit de jaren 90

Sixth sence is plotwise een 'remake' van Carneval of Souls uit de jaren 60, heus, verrassende plotwendingen zijn veel ouder dan de Jaren 90. Psycho (Jaren 60) en Diabolique (Jaren 50), The Crying game (Jaren 80) to name a view hadden dergelijke verrassende wendingen.

avatar van Reinbo

En dan heb je ook nog Angel Heart, Jacobs Ladder en the conversation niet te vergeten.

avatar van donnie darko

donnie darko

Mudrlooz schreef:

sixth én sense, wauw, die films ken ik niet. doe misschien eerst wat meer onderzoek voor dat je allemaal goede films gaat afkraken.

ben het trouwens helemaal niet eens, TSR lijken op TUS, dat is belachelijk, wat snappen jullie in godsnaam niet aan TSR?

avatar van Mudrlooz

Mudrlooz

sixth en sense niet gezien??? weet niet wat je mist

ik kraak verder niks af en beweer ook nooit dat pas in de jaren 90 plotwendingen gebruikt werden. maar het valt wel op dat in een hoop films uit die jaren ze te zien zijn. meer dan in andere jaren

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Je noemt the sixth sense en Unbreakable als voorbeelden maar dat ligt gewoon aan de regiseur(M. Night Shyamalan) die daarvan houd.

avatar van Mudrlooz

Mudrlooz

fight club, usual suspects, zelfs shawshank redemption en zo zijn er al meer voorbeelden genoemd

avatar van Black Math

Black Math

Ik snap een aantal dingen niet.

- Waarom vertelt hij dat hij iemand heeft vermoord? Want als ze in opdracht van Redfoot, die man overvallen en die wil niet zijn koffertje aan Keaton geven, schiet Kint hem dood. Daar kan de politie hem toch op pakken?

- Waarom doet Kint zelf met de klussen mee? Hij is toch de übergangster die alles door mensen kan laten uitvoeren zonder dat die het doorhebben? Nu is hij in de situatie terecht gekomen dat hij door de politie verhoord werd.

- Zoals al eerder werd aangestipt, zijn plan is nu toch mislukt? Hij wilde zelf de Arturro Marques killen omdat die hem kon herkennen, maar nu is alsnog een profiel van hem bij de politie bekend. (Die tekening).

avatar van vdc

vdc

Het is, volgens mij, telkens aan de kijker om uit te maken wat :
1. werkelijk verteld wordt aan Kujan
2. strookt met de beelden
3. werkelijk is.

In de meeste gevallen is het zo dat wat verteld wordt aan Kujan, ook strookt met de beelden. Maar niet altijd is dit ook de werkelijkheid.
Bij voorbeeld de naam Kobayashi : Kint verklapt deze naam aan Kujan, het strookt wél met de beelden, maar het is niet de werkelijkheid (de naam “Kobayashi” haalt hij van het porseleinmerk).
Ook bij de ontknoping, waar hij Keyser een groot gestalte geeft, kloppen de beelden met wat verteld wordt aan Kujan, maar zijn ze niet de werkelijkheid.

De moord op Saul Berg is iets apart. Kint zal Keaton de moord doen plegen hebben in zijn verhaal aan Kujan, maar de beelden laten zien hoe het werkelijk verliep. Keaton weigerde te moorden (daar zal z'n relatie met Fineran mee te maken hebben), en dus moest Kint, tegen z'n verwachtingspatroon in, de treuzelende Berg neerknallen. Let op de tegenzin die Kint laat blijken.

Waarom doet Kint zelf mee met de klussen ? Omdat hij zijn plan zo het beste onder controle heeft. Zonder hem was Keaton niet ingestapt ; zonder hem was er geen geniaal plan van de eerste overval ; zonder hem was het met Saul Berg anders dan verwacht afgelopen.

In verband met jouw derde vraag : Kint heeft toch Marquez gedood (de schoten met de lichtopflakkering) ? Zijn robotfoto komt niet van Marquez, maar van die éne overlevende Hongaar. (de Hongaren weten nog van vroeger hoe hij eruit zag, of Marquez had het hen intussen verteld, of die overlevende heeft hem goed kunnen zien op de boot ; whatever).
Het is iets wat Kint inderdaad niet meegerekend had, en hij is er net op tijd aan kunnen ontsnappen.

Of zijn plan nu mislukt is ? Welja, de politie heeft nu zijn gezicht. Akkoord. Maar dat had de politie ook zonder die robotfoto, want Kujan kwam erachter (de verborgen hints). Volgens mij is Kint voor een ultiem project even op de voorgrond getreden met het besef dat het daarna niet meer zou kunnen. Wat heeft hij ervoor in de plaats ? Zijn drugs-concurrent Marquez is uitgeschakeld ; de Hongaren die een vroegere rekening wilden vereffenen zijn op één na, allemaal dood ; en de 91 miljoen dollar zal hij ook wel in veiligheid gebracht hebben.

Tony Montanja

Heb hem gister voor de 2e keer gezien.....Een aantal dingen werden me nu veel duidelijker.....Wat een gigantisch goed verhaal zeg.......Heel mooi in elkaar gezet met behulp van de flashbacks. Het is een erg meeslepend verhaal en Kevin Spacey heeft verdiend een oscar gewonnen voor zijn meesterlijke rol....

avatar van argus

argus

Film heeft idd sterk verhaal en een ludiek einde (grappig : had ik wat meer op de titel 'The Usual Suspects' gelet, had ik het misschien minder verrassend gevonden, want er zat dan immers een wat 'ongewonere' eind-verdachte aan te komen. And by the way : alle mensen bedankt voor het uitdiepen van alle details van deze film) Maar goed, de film verloopt grotendeels in een 'interrogative sphere' . Veel dialogen in het rechercheurskamertje al-dan-niet-met-tape-en-andere- 'questioning' - rechercheurs passeren de revue. Hoe goed Palminteri/Spacey ook acteren, op den duur vond ik dat toch saai worden. Het beste wordt voor het laatst bewaard. Film lijkt (of is?) dan ook om het einde heengebouwd te zijn. Als je dat gaat vergelijken met die andere bekende thriller uit dat jaar dan kom ik tot de slotsom dat 'Se7en' mij toch meer geboeid heeft. Die film sleept zich van moord tot moord met alle mooie beelden die dat oplevert erbij en niet onbelangrijk : continu spanning van begin tot einde met als extra súrplus dát einde. Die film is dus niet alleen goed om het einde maar gedurende de volle lengte van de film met als extraatje dus dát einde. Die film krijgt er van mij nu een ½ punt bij. Vanwege het ietwat saaiere gebeuren (flashback-zús, flashback-zó) haal ik er bij deze film een ½ punt vanaf, wás 3½ , wórdt 3.

avatar van sjoerdmp3

sjoerdmp3

komt vrijdag 19 augustus op sbs6 weet alleen niet hoelaat, sorry.

Tony Montanja

"Hand me the keys, you CockSucker! What the fuck! Als Fenster dat zegt echt geweldig.

En natuurlijk: "He Flip Ya"...... en "Hey Do you hear me in the back"?....Wat een super lachwekkende scenes!

avatar van GuirY Rose

Vito Corleone

GuirY Rose schreef:

hand me the keys you 'f*cking' cocksucker :P idd zo leuk

Spacey is cool

Grappigste scene voor mij uit een film ooit

avatar van Mark86

Mark86

Nice, kan me niet herinneren dat deze eerder op tv is geweest! Maarja met SBS6 kan je weer een half uur reclame verwachten en dat verziekt deze film wel denk ik

avatar van Vito Corleone

Vito Corleone

Mark86 schreef:

Ja idd, daarom koop ik mn films.

avatar van AHWA

AHWA

Ik denk niet dat ik hem ga kijken. Ik vind het stuk met Kobayashi een beetje traag en nu je het einde weet, is de wil om het nog eens te kijken sterk verminderd.

Daarom kan hij bij mij ook niet hoger dan 4*.

AHWA schreef:

Daarom kan hij bij mij ook niet hoger dan 4*.

Gek....ik vond hem de 2e keer nog mooier dan de 1e keer, dan zie je pas hoe briljant hij is. Je kunt bepaalde dingen nog eens goed herzien en zal je bepaalde details die je eerst over het hoofd zag ontdekken.

avatar van Lauwie

Lauwie

Is waarschijnlijk al gepost: Als we kijken naar de initialen van de hoofdrolspeler en zijn personage: K.S.
--> Kevin Spacy / Kaiser Söze.
Dit lijkt me ook een bewuste keuze geweest toch?

Lauwie schreef:
--> Kevin Spacy / Kaiser Söze.
Dit lijkt me ook een bewuste keuze geweest toch?

ik denk dat het toeval is hoor.

avatar van Bartje87

Bartje87

goede film, verhaal om over na te denken, ik ga hem zeker nog een 2de keer kijken. ik denk dat een heleboel details dan goed oplichten.

tot nu tu geef ik hem 4 sterren

avatar van jurriaan15

jurriaan15

hehehe
als ik zo terug denk/kijk
is het echt stom gewoon dat ik niet wist dat het die kevin spacey was...
Je kan dat zelfs op de poster zien hehe....

Maargoed, dat bewijst maar eens het goede acteerwerk.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

The Usual Suspects (1995) is vandaag om 20:30 te zien op SBS6.

avatar van ronmieke

ronmieke

Ben het helemaal eens met Garincha, een ongelooflijk saaie, langdradige en domme film, begrijp echt de hype niet rond deze film.

avatar van ronmieke

ronmieke

Oh ja, tip, kijk vanavond om 22.50 uur op Net 5 maar Malice, dat is pas een echte suspensvolle topthriller, daar kan The Usual Suspects niet aan tippen.

avatar van Mark86

Mark86

ronmieke schreef:

TUS is ook geen thriller...

Dit is weer zo'n film die je beter niet op SBS6 kan zien, de reclame neemt echt een hoop kracht van de film af..

avatar van Dementor_20

Dementor_20

Goeie film, met een verassend einde

avatar van kelu

kelu

Wat een heerlijke film, was echt een film die me aandacht constant erbij hield. Met een verassend einde dat je niet snel zal verwachten. Oftewel in een woord: Briljant

avatar van The One Ring

The One Ring

Knappe film. De makers hebben de film zo gemaakt dat alles wat je verteld word ook echt en logisch lijkt, waardoor je het einde niet echt verwacht. Kevin Spacey is zoals altijd weer fantastisch. Eigenlijk valt er verder niet echt iets te zeggen wat nog niet gezegd is.

avatar van joeri15

joeri15

Mark86 schreef:

TUS is ook geen thriller...

geef ik je gelijk in.. kutreclame