• 9.378.137 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.469)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

GinolaEHV

Briljante film met één van de beste slotscènes ooit.

4,5*.

avatar van Ajda

Ajda

dikke 5!

Leland Palmer schreef:

Klik. Ik bescheur me steeds weer om Benicio Del Toro. What the fuck?!

het blijft heerlijk, imo 1 van de beste stukje cinema ooit.

desteven007 schreef:

Ik vind number two beter

die is zekers ook goed alleen benicio maakt hm briljant af.

combi schreef:

die is zekers ook goed alleen benicio maakt hm briljant af.

Ja, en ook toen de politie die ging arresteren

desteven007

Deze debuutfilm van Bryan Singer heeft onderhand zo’n formidabele reputatie opgebouwd, dat het nog maar moeilijk te geloven is dat hij aanvankelijk niet zó enthousiast onthaald werd, zeker niet in de VS. Toonaangevend kritikaster Roger Ebert schreef de prent af met de woorden: “Voor zover ik de plot in elkaar kon puzzelen, kon het me niet schelen.” Dat is dan die klassieker die tegenwoordig op nummer 18 van de imdb top 250 staat. Het was pas na laaiend enthousiaste reacties in Europa (notenswaardig op het filmfestival van Cannes), dat de triomftocht van ‘The Usual Suspects’ begon. Voor wie de film nog niet gezien mocht hebben: de centrale plottwist wordt hier besproken – ik zou teveel interessante dingen onvermeld moeten laten als ik dat niet deed. Fair warning.

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

desteven007 schreef:

Waarom kopieer jij dit van digg.be ?

Het is een heel vreemd bericht zoals je dat hier zet.

desteven007

Waarom kopieer jij dit van digg.be ?

Het is een heel vreemd bericht zoals je dat hier zet.

Zo weet iedereen op Moviemeter die informatie ook.

GinolaEHV

Wat mij zelf opvalt is dat je steeds op een incorrecte wijze iemand citeert (quote)...

avatar van wibro

wibro

Nogmaals deze film gezien vanavond. Blijft voor mij de beste misdaadfilm ooit gemaakt. Heb deze film meerdere keren moeten zien om te weten te komen hoe de door Bryan Singer gemaakte trucendoos in elkaar zat. En dat maakt voor mij de film briljant. Ik houd wel van dit soort ingewikkelde plots. Hapklare brokken hoeven mij nu eenmaal niet voorgeschoteld te worden.

Verder wordt er geweldig geacteerd, vooral door Kevin Spacey en ook de broeierige muziek van John Ottman mocht er wezen.

Zover ik weet heeft Bryan Singer hierna geen bijzondere films meer gemaakt en ik verwacht ook niet dat hij deze film nog ooit zal evenaren.

GinolaEHV schreef:

Ik duw gewoon op quote, ik kreeg altijd commentaar (dat ik de discussie daarmee verpest ofzo, dus wat doe ik ik verwijder de onnodige tekst en alleen de tekst waarop ik wil antwoorden.

desteven007 schreef:

Dat begrijp ik. Bij het weghalen van de onnodige tekst, haal jij echter ook steeds het gedeelte dat van belang is om op een juiste manier te quoten weg.

Namelijk: [quote = "naam" ] (zonder de spaties).

GinolaEHV schreef:

Namelijk: [quote = "naam" ] (zonder de spaties).

avatar van garlic senior

garlic senior

Een film dat zich vooral focust op het verhaal. Ik heb geen memorabele personages zien langskomen. Slechts een paar vermakelijke scènes, maar er was weinig dat echt boeide. Voor mij werkt de film nog minder, vanwege het gebrek aan suspens.

Daarnaast vond ik de film nogal sfeerloos en weinig om het lijf hebben, buitenom het verhaal. Acteerprestaties waren redelijk, maar lieten geen diepe indruk achter. De eerste scène van de film vond ik niet al te best. Keaton zit een beetje gevoelloos voor zich uit te staren, terwijl hij elk moment kan doodgaan. Dat noem ik nou niet bepaald goed acteerwerk. Naar mijn mening een film dat draait om het verhaal en op dat vlak niet eens zo slecht is, maar daarbuiten vind ik dit gewoon een saaie en nietszeggende draaimolenrit.

garlic senior schreef:

Ik heb geen memorabele personages zien langskomen.

mwa, ik vind benicio toch wel memorabel en keyser sose ook, zekers op het eind.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

En de knuppels die deze foto hebben geplaatst zien zelf niet dat het tweede type vliegtuig ook nog eens 2 wielen mist.

Het is misschien een domme vraag maar ik sta op het punt deze film te kopen en waarom is hij nu eigenlijk alleen voor 16 jr en ouder?

avatar van serpico

serpico

Lekker boeiend zeg

serpico schreef:

Lekker boeiend zeg

Ja jouw viel het niet op

avatar van sSjorsz

sSjorsz

2 woorden: DAT EINDE!!:O:D:D:D:D

avatar van Theunissen

Zeer boeiend, grappig en spannend en een subliem einde. Valt er nog meer over te zeggen ? Ja de cast was ook geweldig gekozen. Schitterende film gewoon. Als je hem nog nooit gekeken hebt kan ik alleen maar zeggen KIJKEN.

avatar van Chucky92

Chucky92

Gekke film is dit, maar wel briljant.=)

avatar van ®Tc

®Tc

Wat een supereinde, wat een ontknoping en wat een opbouw ernaartoe. Echt een topper

4,5

avatar van Mescaline

Mescaline

Sterke film met erg overtuigend acteer weer.. geen grote topper maar toch een erg sterk filmpje die de gehele tijd weet te boeien!

De hele cast zet sterke rollen neer.. maar natuurlijk in het speciaal Kevin Spacey die ook weer in deze film de grote hoofdrol had.. en zeker verdiend ook! film waar veel in gepraat wordt maar toch weet te boeien van begin tot einde.. gerne lijkt een beetje op Reservoir Dogs.. 4 wel verdiende sterren! geen topper in mijn ogen.. maar toch zeker te weten een goed filmpje en een aanrader!

avatar van 606

blijft toch geniaal dit en dat einde zo onverwachts weer naar lange tijd gezien te hebben

kevin is weer briljant

avatar van gentenaar

gentenaar

De film vond ik ondanks zijn hoge quotering niet zo denderend, het einde is goed uitgewerkt, maar voor de rest kon die me toch niet echt bekoren.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Een tweede kijkbeurt doet deze film niet echt goed. Het is wel een vermakelijke film, maar niet briljant. Het einde zag ik de eerste keer al van mijlenver aankomen; Allemaal criminelen, die elkaar kennen, maar één vreemde. Gôh, wie zou dat toch zijn? Velen maken er ook nog eens een meesterwerk van, door allerlei rare theoriën te spuien of hoe de film, en vooral het einde, in elkaar zit, terwijl dat toch behoorlijk helder is.

avatar van Mescaline

Mescaline

Film bestempelen als geniaal doe ikzelf ookniet.. maar om nou tezeggen dat het einde voorspelbaar is.. dat is gewoon onzin..